-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vTamas35
csendes tag
válasz sortiefish #58499 üzenetére
Azért az nem mindegy, hogy egy jól elkészített espessoról lekanalazod a cremat, vagy olyan kávét kóstolunk aminél alapanyag, vagy elkészítési hiba miatt nem is képződik crema.
Szerintem azért meddő ez a vita, mert nem arról van szó, hogy éppen melyik irányzat jön be valakinek, hanem hogy jól, vagy rosszul van elkészítve a kávé.
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz jveres #58500 üzenetére
"Én filter pörkölésű kávéból készítek rövid italt, 1:2.5 aránnyal. Na most ezen nulla (azaz nulla) a krema"
Én is szoktam, de azon van, ha vékonyabb is egyes kávéknál. Mivel készíted? Mennyi idő a lefolyás? Persze, ha neked finom akkor hajrá, de ott azért lehet valami hiba a rendszerben.
Darálóknál sem azért veszünk nagyobb gépeket, vagy szabályozunk fordulatszámot, hogy jó gyorsan adja ki azt az egy adagot, hanem mert ezeknél a gépeknél jellemzően nagyobb a szemcsék homogenitása, valamint kevesebb hő éri az őrleményt... A +- 2-3 másodperc otthon valóban nem érdekel senkit.
O1G
-
jveres
csendes tag
válasz vTamas35 #58504 üzenetére
Hidd el semmi hiba nincs a rendszerben. EK43 daráló + Strietman CT1 kiskaros gép, ~20mp előáztatás + 40-50mp csapolás. A nyomásra vonatkozóan azóta van fogalmam, hogy járt nálam Kávékálmán CT1-re kifejlesztett nyomásmérője: 5-6 bar között megy a csapolás
Egyébként elég sokszor iszom filtert is, Kalita 155-el készítve. Sőt sokszor összehasonlítom u.a-t kávét filternek és rövid italnak elkészítve is. Aki teheti, próbálja meg!
A darálós szemcseloszlásra vonatkozó megjegyzéseddel egyetértek. Azért, ha visszaolvasol az őrlési idő sokaknak szempont[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz sortiefish #58502 üzenetére
A legegyszerűbb, ha legközelebb megkóstolod külön a krema-t és utána a krema-t leszedve a kávét! Majd számolj be!
-
vTamas35
csendes tag
válasz jveres #58505 üzenetére
Abban akkor valóban nincs
Majd rápróbálok ezekre a beállításokra. Én 9 másodperc előáztatást (2-3bar) szoktam használni, addig amíg az első cseppek megjelennek a szűrő alján és 35-40 s kivonatolást. Meg nem kis karoson... Őket nem ismerem úgyhogy elengedtem a témát. Lehet ott az is jó ha nincs crema.
[ Szerkesztve ]
O1G
-
sortiefish
csendes tag
válasz jveres #58506 üzenetére
Nem lenne mérvadó, mert egy hónapja kezdtem bele az itthoni presszózásba.
De ki fogom próbálni.
A Crema az nem jó ízű ezt még az elején közölték, hogy kóstoljam meg magában. Ekkor merült fel bennem is, hogy vajon feltétlenül kell-e hogy a crema hozzáadódjon a tökéletes íz érdekében az italhoz vagy, ha leszedjük még finomabb italt kapnánk. -
lagoon79
tag
válasz vTamas35 #58507 üzenetére
dehogy nincs, de erősen nyomásfüggő a történet. pl. pavonival is simán lehet crematengert varázsolni csak megfelelő őrlemény és nyomás kell hozzá.
jveres kolléga talán durvább őrleményt használ a filter pörkölésekhez és így lesz cremátlan az ital...de gondolom ez is a cél.
-
jveres
csendes tag
válasz vTamas35 #58507 üzenetére
Filteres pörkölés esetén jót tesz az íznek, ha alacsonyabb (5-6 bar) nyomáson, hosszabb (50-60-70mp) ideig tart a folyamat, hiszen a világosabb pörkölés ezt kívánja. Ráadásul a hosszabb idő miatt nagyobb a lehetőséged a finom szabályozásra, szemben a "klasszik" 25-30mp-el. Majd számolj be a tapasztalatokról!
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz sortiefish #58508 üzenetére
Köszi
-
Bazsee71
őstag
-
vTamas35
csendes tag
válasz jveres #58510 üzenetére
Azt nem fogom tudni reprodukálni, csak az előáztatás nyomását és időtartamát tudom szabályozni, utána már 9 báron megy a csapolás, nem tudok teljesen nyomásprofilozni. De így már értem az okát és hogy hogy sikerülhet neked. Alap gépparkkal azért gyanús lett volna 9 baron a crema mentes kávé. Ha egyszer elkap az őrület lehet beszerzek egy karost is és letesztelem...
O1G
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #58506 üzenetére
Lehet külön kóstolgatni, csak a tapasztaláson kívül nem sok értelmét látom, mert egy komponens a sok közül. Az ország tortájából is (Őrség Aranya) lehetne külön kanalazni a tökmagolajat, de minek?
Nincs azzal semmi baj, ha valakinek ez a heppje, hát szedje le. Szerintem ez keményen Darálós irány, ahol az espresso szinte már nem létezik, ha mégis, akkor crema nélkül, az arányokat is eltolva a filter felé (pl. shot). Csak azt nem értem, ha valaki nem szereti az espressot, akkor miért erőlteti (ez nem neked szól), meg miért akar mindenkit lebeszélni róla. Ha most divatba jönne, hogy a friss bor a menő, a 7-8 éves palackok pedig menjenek a levesbe, vagy szűrjük, higítsuk, pancsoljuk őket, hát akkor sem tenném.
-
HÁZIGAZDA
válasz jveres #58500 üzenetére
Senki sem "tolja elore", de értsd már meg, hogy az espresso része! Ha sok, ha kevés. Ha valaki semennyire sem tolerálja, akkor igyon olyan kávét, amiben nincs, sima ügy. Az nem espresso lesz, hanem valami más. Ízlés kérdése, hogy ki milyen kavekat szeret, és persze le lehet folozni a cremat a kaverol, bár szerintem perverz dolog és van jobb megoldás (peldaul az általad írt filter poribol huzas).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #58515 üzenetére
Az ilyen "fullba tolja" dolgok miatt lett annyira herotom a boros szcenatol, hogy már teljesen szamuztem magam belőle. Ott a nagytestű, delies vörös (villany..) a "crema", a bunbak, a meghaladott, a szar. Hagyjuk már! Minden műfajban lehet kiemelkedőt és gyenget is alkotni. Én rengeteg egészen zseniális presszot ittam már, mindegyiket a saját cremajaval, bármennyi is volt az.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Csápájev
őstag
válasz bajnokpityu #58518 üzenetére
Előre félek a menő kávézók új áraitól, espresso cremával és crema nélkül...
Crema, espresso nélkül...
Olaszos blend újhullámos cremaval...
Crema latte...
Krém crema...
Dupla crema!
Cremapuchino!
Hajaj...[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #58518 üzenetére
Tényleg nem értem, hogy aki allergiás rá, az miért direkt eszpresszot készít, direkt olyan nyomason, hogy kepzodjon. De majd ennek is kell valami tudományos nevet adni, mint a hustuvel kevergetesnek és egyéb hajmeresztő izeknek, úgy meg már menő. Bocs mindenkitől, nekem ez már tényleg teljesen öncélú.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mdav88
senior tag
Van 34 befőttes üvegnyi cremám, én sem szeretem, de hívjatok bátran, az árban megegyezünk...
-
fragola.6035
aktív tag
válasz jveres #58500 üzenetére
Szerintem az tévedés, hogy a filter pörkölésű presszón nincs crema. Esetleg ha alacsony nyomáson csinálod, de akkor az nem presszó. Hónapok óta filterből presszózok, 15-20 mp előáztatás alacsony flowval, majd 30mp nyélgázon, arány 1/2.5. Van crema. Ha neked nincs crema, akkor az valami öszvér kávé, nem presszó, ami akár még jó is lehet.
https://caffe35.webnode.hu/
-
jveres
csendes tag
válasz Daneeka #58528 üzenetére
Pl. nálam Nem tudom, szerintem nem nagyon. Hány helyen készítenek filterre pörkölt kávéból rövid italt?
Ezt valóban ne hívjuk presszónak, mert a presszó és a filter között van valahol: tömegre (35-45g), testességre, íz intenzitásra,...
Egyébként a kávé, amiből készítem annyira nem rossz: CM
@Parci: crema forever[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
válasz fragola.6035 #58524 üzenetére
A leirtakhoz hasonlo kavet ittam Koppenhagaban. EKval oroltek, LM-el huztak. Hosszabb ital, tobb ido alatt, szinte crema nelkul mindez Coffee Shot neven. Szerintem a kollega is ilyen italokat keszithet.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #58530 üzenetére
Én is húztam már CM filter pörit GC-n, 1:2 aránnyal (18g->36g), előáztatással ~50s alatt, és elég durva crema volt. Nem tudom elképzelni azt az eljárást (filteren kívül), ahol nem képződik crema (a döglött kávét most hagyjuk). És nem kötözködés, csak kíváncsiság: nem csinálnál egy videót a Strietmannal?
-
jveres
csendes tag
válasz Bazsee71 #58534 üzenetére
Valszeg a különbség a GC és a Strietman között (ahogy Fragola is mondta) a nyomás lesz. Ahogy említettem én 5, legfeljebb 6 barral csapolok.
Ha sikerül, majd csinálok videót.
@kozsy18: Igen, ez amit én iszom a coffee shot
@adp: az 1:10-15 már inkább filter (15/250)[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
Én most éppen világos pörkölésű (=alig tudom a Kinuval ledarálni) Geshat húzok presszónak a Silviával, mert filternek annyira nem muzsikált. Nem egy cremabomba, de azért van egy kevés a tetején. Amúgy isteni.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz jveres #58536 üzenetére
Akkor hogy fokozzam: a ZM őrleményét kompenzálandó kb. 1 hete 3,5-6 bar között csapolok, de ettől még ugyanúgy, masszívan ott a crema.
jveres: a Mahlkönig szerint pedig az adp által leírtak közelítik inkább a shot fogalmát.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
#tarhálás
Valakinek van esetleg kölcsön Brikkája pár hétre? B opció, hogy veszek egyet, de a "mostanit" is eladtam, mert nyaraláson kívül egyáltalán nem használtam.
https://barbieripnk.hu/
-
-
Deer76
aktív tag
Köszönöm mindkettőtöknek, feltétlenül ki fogom próbálni mindkét helyet. A Kék Elefánt melletti Jalapenoban voltam már többször is enni. (OFF: aki a jó sört szereti, annak Szegeden ajánlom a Malátát). Amúgy van Cafe Frei is Szegeden, most néztem. Ott volt valaki?
Más: bontottam a P&Y Get up! kávét: szép fényes szemek, ami nem tetszett, hogy volt benne megégett töredék is. Viszont kotyogósban egy kellemes ízvilágú kávé és egyértelműen más ízű mint a Velencei gondolások kedvence. Én a kotyogós kávékat 1db kockacukorral iszom, ennyi elég bele. Majd ilyet is fogok még rendelni, de még sokféle kávét szeretnék kipróbálni. Plusz ha lesz egyszer brikkám, ott is kicsit más ízűek lesznek az adott fajta kávék.
A fény azt hiszi, gyorsabb mindennél, de téved. Mindegy, milyen sebesen száguld a fény, mindig azt fogja találni a végén, hogy a sötétség ért oda elsőnek és rá vár.
-
meander
tag
A magam részéről nagy híve vagyok annak, hogy mindenki azt iszik, amit akar. Az, hogy a crema definíció szerint része e a presszónak nem tudom, meg nem is érdekel. Azt azonban tudtam, hogy jveres tapasztalt kávés. Ettől persze nem lesz azonnal igaza, de mondjuk elgondolkozom azon, amit mond. A szófolyamot visszaolvasva kicsit olyan érzésem volt, hogy az ügy jelentőségénél jobban nekiesett a fórum népe. Aztán, amikor kiderült, hogy mi van a pulton, hirtelen mindenki óvatosabban fogalmazott Te meg Bazsee egyébként tartottátok magatokat... Na mindegy csak vicces volt (nekem)
-
Bazsee71
őstag
válasz Deer76 #58546 üzenetére
Frei ugyanaz, mint máshol. Ha a tejes-aromás csodákkal ellentétben egy igazán jó kávé a cél, akkor az ajánlottak közül érdemes választani. Voltam már az A2-ben is, akkor még Arcaffé volt az őrlőben, az valami fantasztikus volt. Hogy most mivel dolgoznak, az jó kérdés (pár hónapja pl. AVX volt).
Illetve jártam a Dockban is. Ott érződik, hogy nem elvakult kávésok teszik ki a forgalmat, mert faggatózni kellett a kávék után, illetve 2x elmondta - az egyébként nagyon kedves - pultos hölgy, az AVX Diamond savas lesz, nem a szokványos ízvilág. Nem volt életem kávéja, de egy jó átlagnak nevezném.
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #58547 üzenetére
Nincs ellentmondás. A crema az eszpresszó keszitese során képződik. Csomó dolog befolyásolja, hol sok, hol nem, hol ilyen, hol olyan. De az ital része, és szazbol száz ember elfogyasztja. Ez nincs ellentmondasban azzal, hogy valakinek eleve a kevesebb cremas shot ízlik. Nekem egyébként szinte sosem volt gondom vele, ha nagyon keserű, akkor túl sok a ho a shot legelején. Vagy szar a kávé
Amúgy jveres is csak elmagyazta, hogy miért a kevés cremat adó elkészítési módot preferálja. Szerintem ő sem halaszik cremat kiskanállal reggelente
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Ford topik
- Otthonfelújítási program (2024.)
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Yettel topik
- Azonnali játékos kérdések órája
- Óra topik
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Parfümbazár!!! NŐI / FÉRFI / UNISEX Eredeti Parfümök már 990.-től!
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Eladó motoros kajak szett (Aqua Marina Tomahawk AIR-K 440+Epropulsion Vaquita)
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!