-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
Ahogy én csinálom:
15/250 g. 3 perc 30 mp. Mérlegre rá mindent, vízforraló + kínai kiskancsó' a kézbe locsolkodni.
Áztatás - 30-50 g vízzel - ez alatt átkeverem, de nem durván ~ 30 mp-re jön ki.
Locsolkodás - 150 g-ig (mostanában variálom, hogy 70-ig aztán 150-ig, így talán nem vész el annyi hő (de még nem mértem)). A lefolyást majdnem teljesen megvárom, és ezt követően öntök rá. (kb itt tartok 2-2:30 percnél)
Hígítás - 250 g-ig. Teljesen felöntöm, majd hagyom a csorgást.Vízforralót mindig újraindítom, hogy a locsolóba töltéskor a legmelegebbet vegyem le.
[A locsoló, Önmaga. Én még lehet olcsóbban vettem.]
Bypass-t még nem próbáltam, de talán holnap.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #55192 üzenetére
megnézem lehet amúgy túl gyorsan is öntöm, ez majd a videóról kiderül...
-
kozsy18
tag
Nem is öntöm egyből tele. A vízforralóból vételezek friss meleg vizet, ezzel csak locsolom.
Mivel picike, nincs akkora hőkapacitása, gyorsan felmelegszik még a rendszer előöblítésénél; kevesebb hőt vesztek, mint egy naggyal (amiben amúgy is folyamatosan hűlne a víz). Ezért indítom újra mindig a vízforralót."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Amúgy csak én emlékszem rosszul, hogy 1-1,5 éve lényegesen olcsóbbak voltak a hőfokszabályzós 'kannákok'?
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
itaprak
csendes tag
Több mint egy évnyi szünet után újra kedvet kaptam a rendszerem továbbfejlesztéséhez, befejezéséhez.
Elég sok ötletem összegyűlt amit meg lehetne csinálni:
* A csapolások loggolása és visszanézése (ez már nagyrészt kész volt)
* Fejletebb előáztatás opciók
* Nyomásprofilozás
* Eltelt napok- és a csapolások számának kijelzése az utolsó vízkőtleítéstől számítva
* Az app és a gép jelenleg WIFI-n kommunikálnak, de csak pár sort kéne hozzáadnom, hogy bluetooh-on is menjen. Jól jön, ha mondjuk elviszem nyaraláskor magammal
* Vízszint mérése a tartályban, túl alacsony vízszint jelzése
* A gép vezérlése hangutasításokkal
* Jelenleg csak lógnak a gép mögött a nyomtatott áramkörök és kábelek, kéne egy szép doboz neki
* ..stbViszont ez elég sok feladat egy hobbiprojekthez, egy időhiányos embernek, ezért a héten azzal kezdtem, hogy az RPI-n futó dolgokat nagyban leegyszerűsítettem. Kidobtam a PHP kódokat, a mysql-t, az nginx webszervert, meg mindenféle egyéb túlkapásokat. Most működik minden ami előtte, de az egész vezérlés oldali rész egy egyszerű python scriptben fut. Sokkal egyszerűbb így karbantartani és továbbfejleszteni.
Csináltam a csapolások loggolásának visszanézéséről egy videót:
https://www.youtube.com/watch?v=KyyG5zD0X_U[ Szerkesztve ]
-
-
mdav88
senior tag
Urak!
A kovetkezo problemaval kuzdok: sokat vagyok uton, de sajnos nincs mindenhol az igenyszintnek megfelelo kavezo, ezert szeretnek valami koltseghatekony megoldast talalni arra hogy ut kozben is el tudjak kesziteni napi egy, max ket kavet.Varom az otleteket. Koszi.
-
verti1
tag
válasz kozsy18 #55216 üzenetére
Ez fix egyenlőre. Megnézem így mit tud. Elsősorban azt szeretném ha az ulka ütéseit elsimítaná és a gépben lévő szűkítővel együtt még lassabban, egyenletesen épülne fel a nyomás. Állítható verziót is lehet csinálni belőle ha a kamra tetejét kifúrom, menet bele és egy menetes szárú dugattyúval lehet növelni csökkenteni a kamra térfogatát felülről. Ehhez mondjuk kétszer ilyen hosszú kamra kellene, hogy másodpercekben lehessen mérni az előáztatás változását. A Gaggia-ba az már nem férne bele.
-
kozsy18
tag
válasz verti1 #55219 üzenetére
Nagyon kíváncsi vagyok az eredményekre, igazán szép megoldás lett!
Az állíthatóságra: szerintem nem feltétlenül kell egy hengerben gondolkozni. A végén sorosan át lehet kötni egy másik hasonló tartályba, amiben viszont tudod állítani a rendszer előfeszítését."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #55219 üzenetére
Én egyébként még azon agyaltam, hogy a a szivattyú és a triak jelleggörbéjéből adódó "hullámokat" úgy lehetne kiszűrni, és egy teljesen lineáris nyomásszabályozást csinálni, hogy az OPV állíthatóságát oldanám meg kívülről. Ezzel viszont annyi lenne a bibi, hogy a szivattyút névleges teljesítményen járatva hamar borulna a kis bojler egyensúlya, mert előáztatással 45-50s körül van nálam egy csapolás. Persze lehet olyat, hogy, míg előáztatsz, közben kikapcsolható legyen a szivattyú, de sokkal tovább már nem gondoltam a dolgot, mert közben sikerült egy - eddig jónak vélt - technikát találni a potival is.
itaprak: Ez egyszerűen eszméletlen, nekem főleg a rögzítő opció tetszik, illetve az automata stopper. Ehhez már csak az tenne hozzá, ha valahogy adatot lehetne kinyerni a kis kínai mérlegemből, és azt is egyből átemelné.
kozsy18: vagy egy ilyen gyönyörű fejdísz az inox GC-re.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz kozsy18 #55220 üzenetére
Többféle megoldás létezik, az is nagyon jó amit írtál. Egy sima autó szeleppel is működhet a dolog. Nagyobb térfogatú tartály és lehet pumpálni. A nyomással lehetne beállítani az előáztatást. Majd beszámolok, hogy mire jutottam, kiméregetem majd, hogy mit tud. Csinálok videókat is. Akarok még egy nyomásmérőt is beépíteni a gépbe, hogy legyen valami visszajelzés.
-
debsa
csendes tag
Tegnap este Miroval beszélgettünk az e61 hőstabilitásáról.
Eddig valamiért nem csináltam róla mérést, de ezt most pótoltam....
Az infúziós csatorna végén található szervizcsavart eltávolítva, egy hőmérő segítségével, pontosan nyomonkövethető az egész felmelegedési folyamat....
Valamikor szétkapom a pöri vezérlését is, és artisan-al készítek egy logot, a hőfok változásról, egyenlőre csak egy-egy shot hőstabilitását lehet nyomon követni.
Meglepő volt számomra, hogy mennyire stabil; gyakorlatilag 0,1C csökkenés volt a shot elején, ami nem sokkal később vissza is állt a kiindulási értékre.
Utána természetesen el kezdett hűlni, ami kb -5C volt
A bojler hőmérséklete 1,1bar / 109,3C volt, ez a fejben 94,7C-ot jelentett
Egy lista a nyomás és hőfok összefüggéseiről:
Két videót is készítettem, a rendszer stabilitásáról.
Az első videó közvetlenül a bekapcsolást követőt felmelegedés utáni első csapolás hőingadozását hivatott demonstrálni:
https://www.youtube.com/watch?v=KLlB0zHXV0EA második videó egy hőkamerás felvétel arról, hogy mennyivel csökken a folyadék hőmérséklete, miután áthalad az őrleményen és a szűrőtartóból a csészébe érkezik.
https://www.youtube.com/watch?v=j0mATWSYM4gAz E61 hx/thermosyphon témában írtam ehhez egy cikket, akit érdekel olvassa el.
Debreceni Sanyi
-
debsa
csendes tag
válasz Bazsee71 #55221 üzenetére
Privátba szerettem volna írni Itaprak-nak Bazsee, de lelőtted, úgyhogy inkább nyilvánosan kérdezem....
Itaprak: hogyan tudnád megoldani a vezérlést mérleggel?
igazából rá kellene csatlakozni a mérlegbélyegre, és annak a feszültségét beolvasni. utána már a progi elvégezhetné a súlymérést is nem? És ha van súlymérés a málnán, akkor azt vezérlőjelként felhasználva indítható, és megállítható a csapolás nem?én csupán egy opciót hiányolnék (ami valójában kettő ) , de bár az is lehet hogy elkerülte a figyelmem. Az pedig a flowrate és a nyomásgörbe plottolása....
egy átfolyámérővel a flowrate figyelhető, és nem vagyok benne 100% biztos, de mintha emberi áron be lehetne szerezni nyomás jeladót is....és ha már van nyomás jeladó, akkor egy pid progi segítségével akár létrehozható nyomásprofilozás is....
[ Szerkesztve ]
Debreceni Sanyi
-
mester6
tag
válasz verti1 #55224 üzenetére
A nyomásmérő nagyon fontos lehet a működés ellenőrzéséhez.
Nálam ez van beszerelve:[előáztatás]
A manual végén látszanak a "kütyü" alkatrészei is.[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
Azért sok sebből vérzik ez a leírás.
Milyen E61? DB vagy SB? És az atomstabil fejhőmérséklet is sántít. Én még ilyen stabil gépet nem láttam. Gyanakodnék a hőmérő, vagy a hőelem csatlakozás problémájára.A nyomás/hőmérséklet táblázat is értelmezhetetlen. Mi az, hogy 1 baron 99.6 ^C? Milyen alapon és milyen gépnél? Ezek általánosságban nem igazak minden E61 gépre.
thermosyphontermoszifonzuhanyfelsőszűrőhttps://caffe35.webnode.hu/
-
verti1
tag
válasz mester6 #55229 üzenetére
Igen, jó lenne egy nyomásmérő, hogy lehessen követni működés közben. Viszont kell hozzá faragni egy két alkatrészt, mert nem az előlapon lesz, nincs szívem kivágni. Ismerem ezt a la spaziale féle kamrát ismerem, nézegettem már, hogy működik. Nagy gépbe ez jó, mert van hely és elég víz amit el lehet dobni. Ha jól értem ez a csepptálcába tolja ki a vizet magából a csapolás végén.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Még mindig nézegetem a gépeket 160k környékén a majdani (év vége felé) vásárlásra (természetesen figyelem a használtakat is) és a következőt találtam.
Erről esetleg van valakinek tapasztalata, véleménye?
La Pavoni Dolce Espresso PIDKöszi
-
soldier2
őstag
-
vikla007
aktív tag
válasz Toobee #55132 üzenetére
Én is voltam kóstolni, meg rendeltem is de valszeg jövő héten lesz.
Nekem a leányzó készítette, de.... nem igazán lett jó...
Caput kértem, egy raja-t meg egy yirga-t. Iszonyú forró volt (túltolta a tejhabot...) a kávék meg még a tej ellenére is savanyú/keserű tartományban voltak. (szerintem: szimplákat készített alulkivonatolva)
Sajnálom, mert a kávéknak szinte biztos, hogy nincs baja, viszont így -
vtechun
veterán
Sziasztok!
Hario Mini Millem van. "Eszpresszót" szoktam készíteni, utántölthető dolce gusto kapszulával. Mi lehet az oka annak, ha nagyon lassan folyik le a kávé? Általában erősen függ a kávé típusától.
Pl. 8 kattanáson szépen lefolyik egy aldis olcsó arabica kávé
Ugyanennyi kattanással csak csepeg egy 3 hetes pörkölésű tokaji kávémanufaktúra által előállított yirga, vagy akar koffeinmentes is,10 kattanáson a yirga már egész tűrhetően lefolyik, annyin a koffeinmentes még mindig szenved. Ez utóbbinak 11 az "ideális".
Természetesen eléggé durva szemcséket is tartalmaz már ilyen kattanásszámnál, de ha kisebbre veszem, akkor mindennel szenved. Kérdésem az lenne, hogy komolyabb masina (komolyabb mint a dolce gusto ) is szenvedne vajon vele?
-
HÁZIGAZDA
ma is játszottam az "előáztatással" (fél mp-ekre elindítom párszor a pumpát, mielőtt hagyom végig a shotot), határozottan más lesz a kofi így. kell majd a fragola-féle tuning, olybá fest.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz vtechun #55235 üzenetére
Ezért [link] Minden kávé más, ennek megfelelően más darálási finomságot is kér. Sőt ugyanaz a kávé az idő múlásával is változik. A drágább gépek még érzékenyebbek erre a jelenségre, semmiképp sem hiba.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kanada 75
újonc
válasz Surda- #37175 üzenetére
Szia!
Egy Lelit Anita darálós masinám van úgy másfél éve,teljes mértékben elégedett vagyok vele,nagyon jó csapolásokat lehet készíteni vele.Mint minden gépnek,ennek is vannak gyengeségei, állítható OPV szelep van benne,ami 12 barra kalibráltak és nagyon ügyesen be is ragasztották,nehogy már lehessen állítani-megjegyzem elég nagy küzdelem árán lehet, állíthatóvá varázsolni-,viszont ennek a gépnek is sokkal jobban áll a 9 bar.Szóval egy két változtatással nagy eredményt lehet elérni,vettem még hozzá egy IMS felső szűrőt,ez is jelentős változást hozott.Lehetne még fokozni,valószínű még fogom is,de így is jól muzsikál.
A véleményem róla,h ár érték arányban nagyon jó,be van építve a Lelit alap darálója,ami 45 000Ft. Igaz,h 57-es karral rendelkezik,de mindent lehet kapni hozzá,gyári tamper 5990 Ft(jó minőség)gyári nyitott kar 8990Ft,tulajdonképp az összes alkatrésze beszerezhető az AVX -en ,és nem arany árban,ez is nagyon fontos.
Az 57-es karnak egy hátrányát látom,h jobb minőségű kosarat, nem lehet kapni hozzá,de mint említettem felső szűrőből van választék az elit kategóriából. -
adp
őstag
Nalam a gb classal lehet ugy jatszani, hogy csak felig nyomom be hogy nem kattan be a gomb, igy ha ovatosan engedem el nem kapcsol be a haromjaratu, igy szoktam kiserletezgetni az eloaztatassal 2-3 rainditassal majd teljesen benyomom. De nekem is kell a nyomasszabalyzos dolog
[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
Kedves Fórumtársak!
Picit bajban vagyok újonnan vásárolt PID-em (köszönet érte SzuMe kollégának) K-elemének elhelyezésével.
Adott a berendezés: Isomac Supergiada, ami alapvetően a bojler tetején méri a hőmérsékletet.
Triviális, hogy ide nem akarom tenni sokkal inkább alulra, minél közelebb a felső szűrőhöz.Mit tudnátok javasolni, hogyan rögzítsem a kis aranyost?
A megjelenített képen látható egy nagyobb falvastagságú rész (8-10 mm), esetleg oda gondoltam készíteni egy menetes zsákfuratot, de így az előmelegítő csövezésnek lenne kevesebb helye.
Másik gondolat, hogy a bojler osztósíkjában elhelyezni egy zsákfuratot, amibe konduktív hőátadásra képes pasztával rögzíteném. Így elférne az előmelegítő is.Erről mi a véleményetek?
Köszönöm előre is a hozzászólásokat!
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
And06
aktív tag
filter update:
megnéztem a videókat amiket linkeltetek, pár trükköt rögtön el is lestem, pl az első felöntés utáni felkeverést.
most igy csináltam: 15/250, őrlés a totál összeéréstől negyed fordulatra. az elején 30gvel felönt, kavar, 40 secnél tovább önt, 2 részletben, szép lassan. na igy most 3:20 alatt lett kész. viszont irzre kicsit harsány lett, szóval még visszább fogom venni az őrlést.
még próbálkozok, kiváncsi vagyok melyik változtatás miatt változott több mint egy percet az idő, úgy hogy az őrlést közben durvitottamu.i.: ez a 250ml filterkávé jobban fejbever koffeinügyileg, mint egy dupla
-
kozsy18
tag
Főként azzal lassulhatott, hogy kevesebb a víz mennyiség a kávén egy töltést követően.
Érdemes amúgy kipróbálni, hogy az egyes töltéseket külön pohárba engeded csöpögni, így megfigyelheted, mennyire változnak az ízek a kivonatolás fázisaiban.
Elméletileg a filterből és espressoból történő koffeinfelszívódás ideje és mértéke is nagyon eltérő.Harsány alatt mit értesz?
Intenzívebb ízjegyek, vagy karcos, száraz érzet?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
John3:16
csendes tag
Egy tipp Auber PID-del rendelkezőknek:
https://coffeeforums.co.uk/showthread.php?22080-Unlock-Enable-Auber-Pre-Infusion-timer-setting-on-Auber-PIDhttps://www.youtube.com/watch?v=iXnsHNEl1f8
Nekem működik a visszaszámlálás a GC-n A vezetékezést nem végeztem el, csak a PID rejtett menüjéből hívtam elő ezt a funkciót és stoppernek használom néha.
[ Szerkesztve ]
-
levytee
csendes tag
Eladó egy megbízható forrású La Pavoni Europiccola:
[link]levytee
-
senior tag
válasz sz.zs. #55128 üzenetére
Ma voltam a Csészényiben és azt kell mondanom, hogy nagyon kedvesek, készségesek és nem utolsó sorban egyből tolták, hogy szerintük mi a jó Brikkához, ugyanis otthon ők is Brikkáznak
Amiket ajánlottak:
-Guatemala Antigua / San Miguel
-Guatemala Acatenango / San Diego
-Columbia SupremoMini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó