- MinDig TV
- Aliexpress tapasztalatok
- Google Chrome
- Musk szerint már jövőre itt vannak a Tesla Optimus humanoid robotok
- Ubuntu Linux
- OpenMediaVault
- A Coca-Cola következő nagy újítása az AI
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Hálózatokról alaposan
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Surda- #45851 üzenetére
Az a Lavazza nem volt rossz. A sötét pörkölés védőgázas csomagolásban ennyi idősen még ok az ezt az ízvilágot kedvelők szerint.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
-
Surda-
őstag
válasz fragola.6035 #45861 üzenetére
Mondanal pár szót a Silvia előnyeiről? Kicsit fájdítom a szívem...
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
t-bali3
senior tag
válasz Surda- #45848 üzenetére
Egy időben én végigpróbáltam az összes kávéjukat. Nekem a Classic jött be a legjobban.
A Mr. Exclusive nem volt kiemelkedő szerintem, a csokis PY kávék mind verik.Ettől függetlenül szerintem próbáld meg, egy kis új tapasztalat sosem árt! A lejárat meg teljesen rendben van ilyen típusú kávéknál.
-
mutyi
őstag
válasz Alvarez81 #45637 üzenetére
Nekem egy Graef Cm800 van.
Ezt a 0.3-as alátétgyűrtűt honnan szerezted?
Nekem teljesen gyári,viszont így két év elteltével azt tapasztalom, hogy a régi 9-10-es espresso beállítások helyett egy fél éve már csak 1-2-es beállításokkal tudom ugyanazt elérni, ráadásul már nem tudom hányszor csavaroztam ki és tettem arrébb az őrlőn amit lehetett.A kérdésem az lenne,hogy vegyek másik fejet bele vagy valamit nem jól raktam anno össze,hogy ennyire nem akar már nagyon finom darálmányt készíteni?
-
Alvarez81
csendes tag
A cm702-őn van csak ilyen megoldás, mert ott a felső kés tartórész nem állítható. Itt az alsó kést lehet hozzáemelni a felsőhöz az alátétekkel. Amúgy a dobozban van gyárilag.
Neked viszont elvileg a szűrőkosáron levő csavart kiszedve, majd a belsőrészt elforgatva lehet arrébbtenni a finomságot:
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/31I1AWrei-L.jpg
Aztán csavar vissza. egyszerre csak 1-2 fogközt szabad/célszerű állítani elvileg.
Ez az, amit már sokszor állítottál?
Mert nem hangzik jól. Annyit írtak valahol, hogy ha nem pattan minden vissza a helyére összerakáskor, akkor lehet durva az őrlés. De gondolom ezen is túl vagy. -
Alvarez81
csendes tag
Szeretnék venni pár különböző, inkább csokisabb ízű, vag yfűszeresebb, de nem citrusos- gyümölcsös kávét. (mondjuk meglepődtem, amikor megnéztem, és a PY féle LXR-re a honlapon a gyümölcsös ízt említi, mert az nekem nem úgy állt össze a számban)
PY-tól régebben rendeltünk többfélét, nagyon szerettem őket, viszont a Kapuczínernél (amit meg nem annyira szerettem ) most valami elképesztően nagy a választék. Tudom, hogy PY-tól mire számíthatok, és szeretnék is rendelni majd, de kísérleteznék is új ízekkel. Érdemes próbálkozni a Kapuczíner újdonságaival? Olyat szeretnék venni, ami ha ízlik, akkor lesz később is, és ugyanabban a minőségben.
Ezeket néztem:
Jemeni Mocha, Martinique, Nepál Mount Everest, india Mysore Gold Nuggets, Ausztrál Skybury, Koffeinmentes - Nicaragua NuevaVan esetleg a fentiek bármmelyikével tapasztalatotok?
Még a Malabar lenne az, amit kipróbálnék, de mióta egyszer hatalmasat csalódtam a frei félében, azóta félek wtőle (egyszer vettem belőle kóstolónak, isteni finom volt. Utána egyből vettem 2 zacsival, ami ihatatlanul szét volt égetve -azóta nem vettem frei kávét) -
mutyi
őstag
válasz Alvarez81 #45867 üzenetére
Így van, nálam a csavar kitekerésével majd a kosár forgatásával lehet állítani.
Én már kétszer állítottam rajta, másodjára szerintem eleve kettőt léptettem.Igen, ha nem jól tesszük össze,akkor bizony nagyon durvára darál,párszor már megjártam vele és elég idegesítő a drága kávét dobhatom ki.
Szóval nálam az a pontos szitu, hogy egyszer teljesen szét akartam szedni, azaz elkezdtem kicsavarozni azokat a csavarokat amelyek a darálós részt odaszorítják,csak mivel nem tudtam azt a műanyag felső részt leszedni,törni nem akartam, ezért ráhagytam és elkezdtem visszacsavarozni.
Na ezután baromira állíthattam mindent, olyan nagy szemek voltak. Majd itt a fórumon kiderült,hogy azokat a csavarokat kell sokkal jobban visszatekerni, ugyanis azért nem lett olyan a darálás finomsága,mint előtte.
De sajnos még így sem sikerült annyira visszatekernem,hogy a kosárból kivett csavart és kettőt forgatva rajta,hogy ne 1-2-esen kelljen használnom.Ötlet,aki már szedte szét fullra a cm800-at?
-
John3:16
csendes tag
Sziasztok!
Két éve, egy karácsonyra kapott Graef CM702-vel kezdődött a "hardcore kávémizériám"
Nemsokára az egyébként kategóriájában teljesen rendben levő Saeco Poemiámat gyorsan leváltotta egy új Gaggia Classic, majd a daráló vonalon is továbbléptem Eureka Mignonra.A garancia elvesztésétől nem igazán tartva elkezdtem tuningolni a gépet, az Auber PID szettet a mellékelt leírás alapján magam szereltem be a masinába. Közben amit csak lehetett cseréltem a gépen ill. megvettem minden kiegészítőt, hogy minél jobb eredményt kapjak. A múlt héten kaptam vissza a gépet Fragolától, aki rézcsöves előfűtést épített bele (Köszi a munkádat és különösen a jótanácsot az alacsonyabb hőfokkal kapcsolatban! ).
Azt hiszem megérte a sok fáradtság, mert ma este sikerült életem eddigi legfinomabb kávéját csapolnom a GC-ből (Starbucks Guatemala Antigua Single Origin, 16 g, 92 fok, 30 mp, 2x25 ml). Csokis, kakaós, selymes csoda, pont ahogy szeretem!
A fórumokon (itt és az index.hu-n) inkább csak passzív olvasóként voltam jelen, de az általatok felhalmozott tudásnak, tapasztalatnak nagyon nagy hasznát vettem, amit ezúttal is köszönök mindenkinek!
-
meander
tag
Egy ismerősöm keres "vesződés mentes" kv főzőt a lehetőségekhez mért minél jobb eredményért. Ti POD, vagy automata irányba adnátok javaslatot. Esetleg tipp pontos típusra. Szerintem az árkategória kb. 200e-ig lehet új készülékben gondolkodva.
Köszi -
Bazsee71
őstag
válasz meander #45872 üzenetére
Karbantartással milyen szinten foglalkozna? Édesapám pl. gond nélkül tisztogatja a Saeco szuperautomatát, nem okoz gondot a központi egység ki-be szerelése sem. Ezzel ellentétben munkahelyemen a - szerintem egyszerűbb - Jurával csak én foglalkozom, kollégák nem fogékonyak rá, hiába van mellette a magyar nyelvű használati is.
Azt csak tippelem, hogy a POD-os tisztítása egyszerűbb lehet, mint egy kapszulásé. -
Surda-
őstag
válasz Alvarez81 #45802 üzenetére
Nekem soknak tűnik ez a hőmérséklet különbség.
Javítsatok ki,ha tévedek, de minden egyes kávénál ki kell tapasztalni,hogy milyen hőmérsékleten jó a lefolyása. Ilyenkor mogyoróbarna a crema, ez a neki megfelelő hőmérséklet.
Piddel 1-2 fok eltéréssel lehet próbálkozni,de általában már itt érzékelem,hogy megégettem vagy kevés volt neki ez a hő.
Olyan szerintem nincs,hogy 94-en és 86-on is jó.
Ha a crema nagyon világos, vajszínű,akkor hőhiányos a kv. (automatáknál a legtipikusabb hiba)
Ha nagyon sötét,bereped,akkor megégett.
Amivel lehet játszani az a darálás finomsága és a tamperelés erőssége.
Így más ízek jöhetnek ki.
Sőt, ha valami bántót érzel benne,akkor pl tudatosan lehet arra játszani,hogy gyors legyen a lefolyás és ilyenkor előfordulhat,hogy nem oldódik ki belőle az az íz,ami számodra nem jött be.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Surda- #45879 üzenetére
Hát azt nem mondtam, hogy a 94 fok jó is volt . Igazad van, mert ott a sötét erős crema azt mutatta, hogy megégett a kávé kicsit. Ami jó is volt, az a 90-86 fok tartomány.86 fokon kicsit világosabb volt a crema, de messze nem vaj színű. Viszont 90 fokon tökéletes volt a crema. Hogy ízre melyíik volt jobb, nem tudom eldönteni, itt nekem mindkettő finom volt, szemben a megégett 94 fokossal, ami savanyú, és picit kesernyés is volt.
Kipróbáltam egy erősebben pörkölt La Tazza d'oro decaff kávét is, annak egyértelműen jobb volt a 90 fok mint a 86, és sokkal jobb, mint a 94.
Egyszerűen olyan vagyok most a PIDdel, mint a gyerek a cukrászdában. Mindent egyszerre próbálnék legszívesebben. -
Alvarez81
csendes tag
Meghirdettem a Poemiát.
Tudom, hogy nektek ez nem pálya, de esetleg rokonnak, ismerősnek, kezdőnek, jó lehet.:
http://hardverapro.hu/apro/elado_saeco_poemia_kavefozoKöszi!
-
jolti
senior tag
Jájj a mazzer legyen veled!...
😁 http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/hoppa-megnyilik-az-elso-kavezo-ahol-a-forro-ital-melle-oralis-szex-jar/0lsdzmxMobilról nem tudom linkesíteni...
Radiátor pls.[ Módosította: radi8tor ]
-
Agostino
addikt
ezt csak megerősíteni tudom. illetve a magam részéről annyit tennék hozzá, hogy a vacakabb ámde populárisabb kávék pl. valami dallmayer amit kaptam 90 fok fölött lett sok tejjel iható. ott mi lehetett az arány gőzöm sincsen...
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Bazsee71
őstag
Mondjuk nálam a legrobusztásabb blend a Kapucziner Espresso Italiano volt, így érthető. Az, és a Riói varázs is számomra elég világos pörkölésnek tűnt, 96-100 körül mentek. Most saját pörkölésű columbiai van csapon, az 90-94 körül mozog, még játszok vele.
Szerk.: nem a hőfokokat szándékozom vitatni, tudom az mindenki gépén más, csak a tartományok voltak érdekesek számomra. Robusztában nem gondolkodtam, köszi a felvilágosítást.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz Agostino #45890 üzenetére
Na ezt nem tudom, miert de nalam is a bolti kv ami szinte fekete igen magas hon, 95-6 korul ertekelheto(nem is az, hogy jo)
A pacific malabar ami meg olyan vilagos mint egy filter pori 85-on volt jo....
Szerintem itt nincs egyertelmu magyarazat.Bazsee: most, igy hogy emlitetted a kapucziner blendek nalam is 92 korul voltak jok, szoval nem teljesen igaz amit irtam.velencei ami biztos, es a palermo, tobbi nem remlik)
De minden mas robis 90 alatt.[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
Vári cukrászda, kv ihatatlan. Még tejjel sem tudom meginni, ami nem kis teljesítmény😂
Blaze: Gusztusos csomagolás. Finom? Most Moxxabol én is kértem decaffot is. Kíváncsi leszek.
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
senior tag
Gaggia Baby Twint szeretnék PID-eltetni. Van valaki aki meg tudja csinálni, vagy tudtok ajánlani valakit Bp. környékén?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó