-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jveres
csendes tag
válasz fragola.6035 #39300 üzenetére
Én az elmúlt 1 hónapban kezdtem Kalitázni (kényszerűségből, hogy a kávéfüggőségemet presszó gép híján kielégítsem ). Egy teljesen más világ. Presszóhoz képest lágyabb, "teásabb" íz, ahol van időd (nagyobb mennyiség miatt) megérezni az ízeket, cserébe kevésbé intenzív
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Köszönöm mindkettőtöknek (fragola.6035, jveres) a válaszokat, igazából pont azt várom tőle, amit jveres leírt (illetve piszkálja a fantáziám a cold brew). Az Iwaki-t már valamelyest leinformáltam, a Kalita viszont nagyon új nekem. Informálódok a témában, aztán megpróbálok döntést hozni. Ha bejön az elsőnek vásárolt eszköz, akkor lehet majd később próbálkozom egy másikkal is. Szummázva: Iwaki (~8k), Kalita (13k), Mizudashi (4,5k) a ringben.
AeroPress bejött, de ugye az nem hideg kivonatolásra lett tervezve. Nagyon tetszett, hogy hosszan lehetett kóstolgatni, és kiemelte a gyümölcsös jegyeket. Egy dupla espresso koffeintartalma nem hat meg, de AP után éreztem a bizsergést.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
T&P Columbia: csinalnak naked karral tripla szurovel is. Mert in es output, szoval eleg vagany 26 grammbol csinaltak.
https://barbieripnk.hu/
-
Upo
addikt
Köszönöm, a malabar most nagyon ízlik mindenkinek. Timor is volt a csomagban, az már elfogyott. Jó volt az is, nincs olyan kiugró vagy különleges ízvilága, tetszett az is, de a malabar jobban.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
soldier2
őstag
Annyit dícséritek a Malabart, előbb utóbb kipróbálom. Hol érdemes próbálkozni, ha elsősorban a minősége a fontos?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Toobee
veterán
válasz soldier2 #39307 üzenetére
Mi kotyeszba ittuk 2 éve, nyaralás alkalmával. Késes darálóval, 4 személyes Brikkából. Abban szuper volt, eszpresszónak semmi kimagasló, de teljesen iható mindenféle bántó dolog nélkül. Akkoriban 4000 Ft/kg áron ment, annál azért többet ért ízben. Látom azóta szépen felment az ára.
https://barbieripnk.hu/
-
Xabi78
aktív tag
CM Mahembe (Ruandai): ajándékba kaptam belőle egy 200g-os zacsit. A legjobb eredményt az utolsó csapolásnál kaptam, 22g őrleményből 30g kávé készült, a kazánhő nálam 95 fok volt, nagyon lassú, csöpögős lefolyással. Nagyon intenzív málnaízzel, minimális fanyarsággal.
Pacificaffe Monsooned Malabar: kevéssé háklis kávé, klasszik vonal, nálam 88 fok körül (SO arabica alatt 4-6 fokkal) adja a számomra optimális ízösszetételt. Iszonyatosan sok crema, ami viszont gyorsan össze is esik. 18g-ból 40g körüli kávénál, a 25-30mp körüli lefolyással nagyon intenzív csokoládé íz, füstös-fás-fűszeres vonal is, minimális savassággal, nagyon balanszos kávé.
Cave canem!
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #39304 üzenetére
én is most próbálkozom ilyen témában. szerintem akkor jársz a legjobban ha veszel egy hario v60 tölcsért és hozzá filterpapírt, azt akármilyen csészére,kiöntőre ráteheted. Kell hozzá még egy jó hőmérő és egy retro teafőző kancsó vagy valami kiöntő. (tök felesleges megvenni a hőszabályzós vízforralót tízezrekért)
Igazából ezek szerintem mindenkinél otthon megvannak, szóval a kb 1650-ft-s drippert ( filtertartót) és a filterpapírt kell csak megvenni ami megincsak hasonló áron van. Én több helyen is ittam v60-al készített coffet és nagyon bejöttek, csak egyenlőre nem tudtam otthonra venni kávét sehol sem -
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #39307 üzenetére
azért csodát ne várj. robuszta mennyiségű crema, pedig arabica. ízvilág is olyan robusztás, de a bántó élek és mocsári jellemzők nélkül. szívesen iszom, de azért eléggé a skála egyik vége (ami viszont nem zavaró, "hibás", ellentétben a legtöbb robis cuccal).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Újabb versenyző, örvendek.
Na de köszi a tippet, a barátkozásnak lehet innen a legolcsóbb nekifutni. Szummázva ez kb. a Kalitával konkurál, aztán hideg kivonatolásra pedig ott az Iwaki, még hosszabb extrakcióval pedig a Mizudashi.
Esetleg ilyen hosszú csőrös kancsóra nincs alternatíva, amivel szépen lehet adagolni a vizet? Gondolok itt IKEA-ra, egyéb háztartási boltra, ebay-re. Aztán a vízforralást már megoldom külön eszközzel.
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #39312 üzenetére
a pacific east timort viszont muszáj duplán megénekelnem. ennyire "sok kávét" ennyire kevés pénzért még nem ittam. tudom-tudom, ha zölden veszem, még olcsóbb, ha meg mondjuk két tojást veszek helyette, nagyságrendileg is. akkor is, tök jó cucc (kell neki a hő és a nem lassú lefolyás), 3600 ft-os kiló áron
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #39313 üzenetére
Hát ja kalita, v60, chemex végeredményre ugyanaz. Nekünk ilyen régi aluminium csőrős teafőzőnk van otthon, kb mint amivel ezt rendesen is csináljak, csak picit vastagabb a csőre, de annyi, hogy óvatosabban bánsz vele. Nem nagyon látni, ilyesmiket amúgy mostanában. Háztartási boltokba, családba kérdezősködj körbe
-
rallypix
csendes tag
QM 0650 PID-elését valakinek sikerült már megoldania? Van értelme egyáltalán próbálkozni vele? Milyen buktatói vannak az ilyen rendszerű kávéfőzők PID-elésének?
Még csak 2 hete használom és eddig nagyon pozitívak a tapasztalatok, csak hiányzik, hogy tudjam kb. milyen hőmérsékletű a blokk a csapolások indításakor. A Gaggian ott a PID, és a Pavonin is van hőmérő, ami nagyon jó támpontot ad. Itt ez hiányzik sajnos. -
adp
őstag
válasz fragola.6035 #39318 üzenetére
nem értem én ezt. személyesen chemexel és a kalitával nem volt dolgom, de hát lényegében ugyanazok a dolgok másnévem. filterpapír minősége a lényeg, ízben semmi különbség nincs köztük szerintem, ha ugyanazzal a techinkával van elkészítve...
[ Szerkesztve ]
-
jveres
csendes tag
válasz fragola.6035 #39318 üzenetére
Bár a V60-at nem próbáltam, de az internetes kutakodásom alapján a Kalitát írták a "legmegbocsátóbb" technológiának, illetve mivel ennek az alja laposabb egyéb technoilógiáknál, így nagyobb eséllyel fog egyenletesebb kioldást eredmányezni.
Én megvettem a Bonavista hőfokszabályzós kancsót. Bár ez a technológia nem annyira érszékeny a hőfoka, mint a pressző főzők, azért 3-4 fokot már meg lehet érezni. -
adp
őstag
válasz jveres #39324 üzenetére
egymás után közvetlen még nem próbáltam őket, de nekem óriási különbségek nem érződtek úgyhogy egyik nap ez másik nap a másik. Hőfoknál az tényleg az az 1-2 nem olyan veszélyes.
Én azoknál a helyeknél ahova járok és inni szoktam ott a v60 a legközkedveltebb. Múltkor egyik helyen beszéltem is erről a baristával és hasonló véleményen volt mint én, óriási különbségeket nem kell várni mint két presszó gép között... sokkal inkább az arányok és az időfaktor ami meghatározóbb, és az öntéstechnika, minthogy épp milyen a tölcsér kialakítása... Arra meg, hogy ismerkedj a filterrel az 1600-ftos tölcséren és papíron kívül jobb megoldás szerintem nincs, ami fentebb lényeges volt[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
válasz fragola.6035 #39318 üzenetére
Nálam meg pont a v60 lett a befutó, melitta/chemex/kalita/stb mellett. Bár ez inkább izlesbeli lesz csak. Mind jót csinál. A filterpapir sokat tol az ízen, az biztos.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Kávé Kálmán
tag
válasz fragola.6035 #39206 üzenetére
A gumilaszti (inspiráló hatású eszköz) a sarki gyógyszertárban kapható 2500-é, nincs illesztési és visszaszívás probléma. 0,2mp alatt eltávolítható és visszahelyezhető. Nem ismerem a gyártóját :-). De sorozatban nyomja.
[ Szerkesztve ]
-
Illesvik
csendes tag
Kaptunk a melóba egy automatát, srácok hoztak szemest a Lidliből
Terelem őket egy irányba. A Pacificaffe még lenyomható a torkukon árban. Egy 100% robi elmegy egy ilyen masinába?Üdv V.
-
soldier2
őstag
válasz Illesvik #39330 üzenetére
Paljoc GetUp nem tudom mennyi, de egész jó eredményt adott anno kollégánál. A Choco szintén nem nagy hőigényű kávé, és jól is muzsikál az aquavivában, de az árban már fölötte van.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz bbuffy #39327 üzenetére
Igen, egyetértek. Nekem volt régebben Melitta, azzal nem nagyon voltam elégedett, de akkor még nem volt elérhető rendes alapanyag.
Inkább azt mondanám, hogy a Kalita megbocsájtóbb a bénázással. Inkább az őrlőt gondolnám meghatározónak, jobban, mint a presszónál.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
Quick Mill szűrő rendelésre valaki nem akar társulni?
A szűrő 4.90 EUR, posta 8.90 EUR. [link]Ha valakit érdekel, jövő hét péntekig írjon privátban!!
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
meander
tag
Tudtok esetleg valakit, akitől lehetne venni 15-30cm hosszú 60mm vastag akril csövet? 4-es vagy 5-ös falvastagságú kéne. A lényeg tehát, hogy ne kelljen egy 2m-es szálat megvenni. Ha az illető tud esztergálni is, akkor az egész alkatrészt le is gyártatnám ott gyorsan.
Köszi -
gubabela
senior tag
Sziasztok!
2 személyes brikkát keresek és hozzá darálót. Ha valakinek van eladó vagy tud eladóról az kérem, hogy privátban jelezze. Köszönöm! -
gubabela
senior tag
Köszi, megtaláltam én is az oldalt, elég jó ajánlat, de próbálom minél olcsóbban megúszni. Talán akad valaki, aki továbblépett és hajlandó megválni a mokkás szettjétől. Hordozhatósága miatt keresgélek elsősorban. Ha nem akad eladó, akkor valószínűleg tőlük rendelem majd.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Milyen processzort vegyek?
- Trollok komolyan
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Elérhető Európában a Samsung Galaxy M15 és M55
- Formula-1
- Építő/felújító topik
- iPhone topik
- Az alaplapok okozhatják az újabb és gyorsabb Intel CPU-k instabilitását?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...