- Az MSI RadiX AXE6600 tesztje – router, játékosoknak
- Hálózati / IP kamera
- Mobilinternet
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- HBO Max & OD topic
- Milyen program, ami...?
- Aliexpress tapasztalatok
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Microsoft Outlook topic
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ábi
tag
válasz fragola.6035 #39199 üzenetére
Ötletes!
Sorozatgyártás? -
Ábi
tag
válasz simi.esp.28 #39180 üzenetére
A Roburon csodálkozom, mert nem csak külföldön, de itthon is közkedvelt hozzáértők körében.
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #39199 üzenetére
Ez is milyen jó ötlet. Jól látom, hogy van rajta egy O-gyűrű? Gondolom azzal tömít (mint a QM gépek)
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz zolnagy #39204 üzenetére
O-gyűrűt gondoltam tömítésnek, mondta az esztergályos, hogy az o-gyűrű nem lesz jó pumpatömítésnek, de nem hittem neki. Nem is lett jó. De tömítés nélkül is kiváló.
A közepére a 6-os furat is utólag került rá, mert felhúzáskor vissza is szívott. Lenyomáskor ujjal be kell fogni.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
soldier2
őstag
válasz vendingo #39207 üzenetére
Nincs olyan, hogy főzőbor, főzőtejszín, főzővaj stb. Csak jó minőségű alapanyag van (ha megengedheti magának az ember az megy pohárba, levesbe, pörköltbe stb) ész szar alapanyag.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
-
adriankoooo
senior tag
Köszi a válaszokat. Azért gondolom laza tömörítéskor is érdemes tartani egy állandó nyomást és ahhoz igazítani az őrlőt. Hiszen minden idetévedő embernek is azt szoktuk javasolni, hogy a gépet egy adott mennyiségű KV-val, egy adott menyiségű időre egy adott súlyú tömörítésre lőjje be.
-
HÁZIGAZDA
válasz nemethsza #39219 üzenetére
ezt sajnos nem ismerem, de mondok pár nagyon-nagyon jó fehéret:
- szecskő szürkebarát
- szecskő chardonnay
- losonci rajnai rizling
- bott frigyesnek szinte minden bora, ha van rá lóvé, egyszer egy super granumot érdemes megkóstolni!dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz BlacKSouL #39220 üzenetére
cab. franc:
- szecskő cab. franc
- weninger cab. francmerlot:
- iványi zsófi merlot (de jópár éve ittam csak utoljára, még agyalok más merlot-kon is)kadarka:
- vesztergombi józsef kadarkaa javaslataim zöme amúgy inkább az ország északibb, hűvösebb régióiból való - nem véletlenül
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
A 8-as Ádám mindkét Merlot-ja jó volt (van neki félédes is), de asszem kifogyott. A Kékfrankosa, Turánja is jó. Ezen kívül (ahogy írtad) a mátraiak és Bott Frigyes csinálnak jó vöröseket. Alap szinten a Ráspi belépő Kékfrankosát is be lehet válllani, ha nincs más...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #39223 üzenetére
nyolcas ádámot nem ismerem igazán, kovács anti nagyon nyomja, egyszer kóstoltam végig a kínálatát egy terra hungarica rendezvényen, akkor kifejezetten gyengén muzsikáltak, de én sem vontam le belőle semmilyen következtetést. ráspi csinál zseniális és tök vacak borokat is szerintem, az alap kékfrankosa jó szokott lenni, maximum kér egy év pihenőt. ahogy a kopár is. amit sosem értettem nála, az a tündér... mindegy, hogy milyen mítoszt rak köré, meg kő-juice meg mittomén... simán kellemetlen volt, ahányszor próbáltam.
de úgy látom, te is a hűvösebbik felét szereted a borvidékeinknek. nem is csodálom, nagy átlagban több fűszer, több gyümölcs, nem nyom agyon mindent a tannin és a fa, de közben ugyanúgy vannak nagy testű borok. azért iványi zsófi borait nagyon szerettem, a wassmann is frankó és ott is van egyre több jó versenyző.
heimann franciscus megvolt már?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ábi
tag
Max 3000-ig valami jófajta?
Egerben tanultam 4 évig, ott ismertem meg Szuromi Misit (Andornaktálya, hegybíró), aki igen tehetséges borász. Nincs pincéje a Szépasszonyban - de ez inkább érdem a sok cukrozott lötty ismeretében , nem befutott, mégis igen jó vörösei vannak, amik jól szerepelnek a versenyeken.
Ismered esetleg?[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Direkt úgy írtam. Talán csak Bott Frigyes nem fér bele, ill. egy pár magasabb kategóriájú bor az említett pincéktől.
Nagyobb gond, hogy ha emeled a tétet, akkor sem nagyon jutsz előrébb. Muszály átlépni az országhatárt.
Fehérben jobb a felhozatal.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
3000 ft alatt nehéz ügy...
mondok pár klassz tételt a "műfajban" ártól függetlenül: bott frigyes kékfrankos és pinot noir, szecskő rubintos és cab. franc, ráspi zweigelt, kékfrankos és kékfrankos válogatás. ha bejönnek a déliesebb borok is, akkor nagyon jó áron vannak a szeleshát pincészet borai, például a k2 kékfrankos
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
Az még nem volt, csak a Barbár. Alapvetően el-elsülnek néha a magyarok, de még hiányzik a konstans minőség. Konkrétan nincs olyan pincészet, aki öt egymást követő évben tud produkálni (első sorban a vörösekre gondolok). Lassú fejlődés van a fehérek terén, Somló jön fel, és kiugranak olyan nevek, mint az Ungváry Krisztián (Váyi pince).
Ha összességében bort kellene választanom, mindenképp valami egyedit keresnék, ami attól jó, hogy nincs máshol, pl. a Turán, vagy a Furmint. Ezeknél a hiba erénynek tudható be. A nagy nevek kerülendők, csak egy (túl) magas ár fölött ihatók, nekem Villány, Szekszárd is lassan tiltott régió lesz. Kékfrankosban még sok potenciál van - ha rájönnek, hogy közepes vagy késői érésű fajta. Cabernet vonal biztos bukás...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
killerjohn
addikt
válasz fragola.6035 #39199 üzenetére
vóóóóó ez mekkor királyság! A karomat adnám egy ilyen megoldásért a K6-hoz - csak hogy ne 30gr-ba fájjon minden reggel a dupla
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz simi.esp.28 #39180 üzenetére
Az azért meglepő, hogy a Major 1kg-nál mennyire máshogy viselkedik... annyi úgysem lesz benne nálam soha, úgyhogy ezt gyorsan le is szűrtem
-
jolti
senior tag
válasz zolnagy #39173 üzenetére
Bocs, még most volt időm visszaolvasni.
Nálam is mindig van bab a tartályban. KB két-három éve.
Előtte én is adagonkét daráltam. De bele fáradtam abba a macerába. ( Néha azért vissza kontrollálom a dolgot, de nem vettem észre érdemi különbséget.)
Sok kísérletezés után úgy csinálom, hogy egy pinduri imat lux babtartály van a darálóban ( Macap M9 P) egy közdarabbal összeillesztve, a babok tetején egy pont akkora átmérőjű lemez van, mint a tartály belső átmérője, így az elzárja a babokat a levegőtől, mivel a babokkal együtt süllyed. Ha lent eléri a szűkületet, utántöltök. Így nem vettem észre öregedést a babokon. Meg nálunk kb. 2-2,5 kg kávé fogy el egy hónapban, így eléggé pörög a cucc. Nincs ideje sem mégöregedni. KB. 2 nap alatt kifogy a tartály.Simi az a Strietman úgy néz ki, mintha egy pálinkafőzde alkatrésze lenne! :-D
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Aki a fehéreket kedveli, annak bátran ajánlom a Málik pince borait Badacsonyban. Érdemes telefonon bejelentkezni egy kóstolóra.
-
tariattila
veterán
válasz soldier2 #39197 üzenetére
a Simi féle lefelé 'pumpálásra' értettem... egyszerűen nincs hely ilyesmire... a kúpos őrlőmű felér a tetejéig...
max a körtés 'beöntés' működhet, de azt még nem próbáltam mivel kell, hogy legyen rajta tartály mivel még babokat se lehetne belerakni annyira nincs hely.... -
jolti
senior tag
válasz tariattila #39239 üzenetére
Nincs mese, csinálni kell egy kompresszor leállást a konyhába! :-D
-
mgy
senior tag
válasz killerjohn #39235 üzenetére
Azt próbáltad esetleg, hogy a tenyereddel ráütsz a garatra? Nem nagyon kell hozzá esztergálni, nálam mégis működik...
-
weinmaker
őstag
válasz fragola.6035 #39199 üzenetére
Tudod, hogy egyforma őrlőnk van. Egy ilyen készség engem is érdekelne ha megoldható.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Upo
addikt
válasz tibi970307 #39163 üzenetére
Amíg a forgókéses van csak, addig ne is szedd ki a nyomásfokozó szelepet mert nem lesz jó. Az egyszerűen nem tudja rendesen megőrölni a kávét, csak összetördeli, bármit csinálnál, úgysem lenne jó az eredmény. Ugyanúgy szelep nélkül a bolti darált kávék se lesznek jók. Oda kell egy rendes daráló, ha az megvan, akkor ki lehet pattintani a szelepet. Na az egy hatalmas ugrás lesz. Így kezdtük mi is, aztán jött a CM702, na ott már lehet kezdeni próbálgatni a kávékat. Na onnan elkezdenek kiesni a bolti kávék, Paljoc, Pacificaffe kávéi után a hasonló árú bolti olyan mint a moslék...
Mindenképp a darálóval kezdd, ha megvan akkor a szelepet ki, és lehet kikísérletezni a daráló beállítását. Én mondjuk nem úgy szedtem ki a szelepet mint a videón, nem alulról feszítettem, hanem fentről nyomtam középen a bütyköt, de a lényegen nem változtat. Vigyázni kell mert erős a rugó, jó messzire ki tudja lőni a kis alkatrészeket.
Vagy csak simán ki lehet szedni a műanyag lapot. Azt is próbáltam, de úgy a nyomás nagyon meghajlította nekem a szűrőt, úghyhogy inkább kinyomtam a szelepet végül.Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
lagoon79
tag
Kihasználatlanság miatt eladó a képen látható Mokador Pepita ESE podos gép. Kb. 1 éve vásároltam az egyik fórumos kollégától. Tudtommal két thermoblokkos (kávé+gőz), de szét nem szedtem.
Megtekinthető, kipróbálható Felsőpakonyon. Átvehető szintén ott + Budapest 11.,18., 20. és 23. kerületében.
Érdeklődni privátban illetve a gratzladam kukac gmail pont com címen lehet.
Ár: 24 ezer Ft
-
Bazsee71
őstag
Nyár közeledtével kezdenék utazós szettel, illetve cold brew-val is gyakorolgatni. Szegeden a Hét Kávézóban egy Lucky Cap Mama Africa Yirgacheffe kávéból AeroPress-szel készített italt kóstoltam, az nagyon tetszett. Sajnos a többi kiszemeltet nem nagyon lesz alkalmam próbálni, nem nagyon jut rá időm, mikor Bp-en járok (mifelénk, Kaposváron meg nem tudok ilyen lehetőségről). Amivel még szemezek, az a Hario Mizudashi. A leírások alapján szuper jeges frissítő lehetne a meleg nyári napokra, olyankor jobban kívánnék valami hideget. Itt a fórumon sokan dicsérték még az Iwaki-t is.
Egyik eszköz nem zárja ki a másikat, de mindent nem vennék az első körben. Barista szaküzletnél láttam az AeroPress-t 8,7k-ért, a Mizudashit 4,5k-ért. Ez a kettő pl. megállna 13,2k-ból, így már ingyen postával ez még beleférne a keretbe. Iwaki-t nem is találtam rövid keresés útján, az árát is csak saccolni tudom 10k környékére.
Szívesen venném a véleményeiteket, már olyan szempontból is, hogy az elején "toleránsabb" eszközökkel kezdenék. Továbbá a legutóbb pörkölt Djimmah illat és kóstolás alapján espressohoz túl világosra sikeredett, és kíváncsivá tett, hogy mit mutatna alternatív módon elkészítve.
Mióta átkerült szüleimhez az automata, azóta a 4-es Brikka és a Hario Skerton a polcon pihen, tehát azokat be tudom fogni.
-
zandrs
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni Tőletek! Lényeg hogy én szeretnék kávét főzni otthon... jót, illetve nagyon jót! Ezért a következő gépeket találtam/néztem ki: a Gaggia Classic és a Ranciloi Silvia. (őket mondják etalonnak)
Van tapasztalatotok ezen gépekkel kapcsolatban? Melyiket, vagy mi mást ajánlotok? A helyzet az hogy szeretnék egy Valóban presso- gépet, Valódi tejkrémmel otthoni körülmények között.. Röviden és nagyképűen a "profi" körülményeket otthon megteremtve (már amennyire ez lehetséges). Jelenleg egy kis Briel géppel játszadozok, de sajnos nem lesz olyan az eredmény mint szeretném (tejkrém), tudom, a kazánméret nem mindegy.... Szóval ha valamelyik gépet jó szívvel tudjátok ajánlani tapasztalatból, esetleg ismertek olyan boltot, ahol kipróbálható, szakember segíthet, meggyőzhető vagyok. (persze bármilyen olcsóbb megoldás is érdekel) Esetleg ha jó áron tudtok használtat, várom a tapasztalatokat! köszönöm -
Bazsee71
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali fotós kérdések órája
- Xbox Series X|S
- Ford topik
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Az MSI RadiX AXE6600 tesztje – router, játékosoknak
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Milyen autót vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...