-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #38441 üzenetére
Persze. Amiben szkeptikus vagyok, hogy jó ötlet-e egyes frakciók teljes kiszitálása.
Parci: ha rossz helyen van a szenzor, a víz hőmérséklete ingadozhat, míg a felszíni hőmérséklet stabil.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jveres
csendes tag
Szerintem sem a nagyobb hőstabilitás miatt megbocsátóbbak a "kiskarosok" (ahogy parci is írja), hanem egyéb tényezők miatt:
-nyomásgörbe a csapolás alatt (más/könnyebben korrigálható)
-szűrő méret (58 vs 49/51/...)
Anno én a hifis CT1-t az én Vetrano 2B-el összehasonlítva legalább is erre jutottam -
soldier2
őstag
válasz ronin s8 #38442 üzenetére
Abszolút egyetértek. A nagy kúpos örlőket épp ezért kell ritkábban állítani ahogy öregszik a kávé, nagyobb a szórás, ezért megbocsájtóbb. A kisebb átmérőjű, vastagabb pogi az oka, hogy bár kissé összemossák az ízeket, de ennyire tolerálják a hibákat a kiskarosok. Van akinek ez bejön, van akinek nem. "örömkávézáshoz" viszont jó párosítás.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
bocs, de ez nem válasz. és nem kell a caravel, itt a pavoni évek óta, van rutinom. pid-es gépben is.
azt írtad, hogy a "csapolások közötti 1-2 fok ingadozás". légyszives magyarázd meg, hogy ez micsoda, mert számomra egy pid-es gépnél ez értelmetlen, attól meg 100%-ban független, hogy hol mér a szonda. értsétek már meg, hogy a szonda mérési pontja bárhol is van, ha vársz eleget, beáll hőstabilra a rendszer. csapolás közben meg a pid vajmi keveset számít már, ott a kávégép felépítése számít (és éppenséggel lehet sokkal jobb hőstabilitás szempontjából a caravel vagy más is), de itt most nem is erről van szó, hiszen nem azt írtad, hogy csapolás közben, hanem csapolások között.
tehát, miről beszélsz?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz jveres #38454 üzenetére
persze, hogy nem. a pid-del alapvetően azt garantálod, hogy minden csapolás ugyanolyan hőfokon kezdődjön. magyarán pont azt, amire most Ábi azt mondja, hogy az nem is úgy volt... hogy csapolás közben mi történik, az már a gép felépítésén múlik. a silvanónál például még emelkedett is a hőfok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
Ez azért nem teljesen igaz. A szenzor elhelyezése fontos a csapolás közben. A jó szenzor és a jó elhelyezés számít, hogy a pid azonnal reagáljon a hidegebb víz beáramlásra, ettől kisebb lesz a csapolás alatti hőmérsékletet esés.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #38461 üzenetére
igen, de ezzel nem akartam már bonyolítani az egészet, amikor az alapvetés sem tiszta épp
(meg egyébként nem is vall túltervezett gépre, ahol erre szükség van -- szerintem)dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Deadzone41
őstag
válasz soldier2 #38453 üzenetére
Ez számomra olyan kérdés, minthogy jó ötlet-e egységesre pörkölni a kávét, vagy jó lesz ha összevissza van benn alul és túlpörkölt kávészem.
Ez a felvetésem ugyan azt a problémát okozza: az alulpörkölt szem alulkivonatolt lesz, a túlpörkölt meg túlkivonatolt. (bár ez nem ilyen egyszerű de tömören ennyi)
Abban mégis mindenki egyetért, hogy a pörkölés legyen egységes. A gyümölcsöt szedjék vagy szelektálják egységes "éretten" stb. Tehát miért gondoljuk azt, hogy a nem egységes őrlemény bármi jóhoz vezet? -
Surda-
őstag
válasz fragola.6035 #38460 üzenetére
Milyen szerény összehasonlítás
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #38464 üzenetére
Én naiv kezdő azért gondolom azt, mert a kávé nagyon komplex ízvilágú ital kell bele a keserű, a savanyú, édes meg mit tudom még mi, hogy egy tökéletes egyensúly legyen (nem állítom, hogy a nagy kúpos örlők szemcse eloszlása ideális, csak hogy valamilyen mennyiségben kell az apró szemcse is). De tudod mit, várjuk meg amíg kint lesz a termék, lesz vele tapasztalat, és ha működik akkor veszek egyet (és kölcsön is adom annak aki kéri)
Adp: védő műanyag kupakra tippelek a kép alapján..
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
tibi970307
tag
Sziasztok!
Ma a DeLonghi EC152 eszpresszó gépem elromlott. Ha kávé van a filterben, akkor nem nyomja át a vizet a kávén, elhalkul a szivattyú. Valószínűleg garanciáztatás lesz, viszont Euronincs-ban vásárolt, ott pedig már nem árulnak ilyet. Amit néztem helyette, hogy ha cserélni kell, akkor két Philips lehet a nyerő. Az egyik egy HD8323 (25eFt), a másik pedig HD8423 (27eFt). Mi lehet a különbség? Ezek a gépek megfelelőek lehetnek? Tudom, hogy milyen gépek ajánlatosak (Gaggia Classic, stb.) azonban nekem a garancia miatt csak Euronics-ban árult termék jöhet szóba. Fontos lenne, hogy hárman használjuk, mindenki napi 3-4 kávét iszik, tehát elég sokat van használva. Ezenkívül őrölni szoktam a kávét (általában Tchibo Sicilia Style). Mit gondoltok?
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
Tudtok segíteni milyen kés való az Ascaso i2-be? Írtam az expolygonnak de tőlem kérdezik. Azt írja br 4000/késpár. Nem gyanúsan kevés ez?
-
soldier2
őstag
válasz tibi970307 #38470 üzenetére
Az említett gépeket nem ismerem, de ha nem tudják cserélni, ragaszkodhatsz a pénz visszafizetéshez, nem vagy köteles elfogadni semmilyen cserét. Ha elégedett voltál az elromlott géppel, akkor szerintem bármelyik Phillips megteszi, különbség csak designban van.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kk831228
addikt
válasz tibi970307 #38470 üzenetére
Ezekbe a Philips-ekbe van egy nyomásfokozó a szűrőtartó karba, nem tudom hogy eltávolítható-e, a delonghi-ba is van?
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
tibi970307
tag
válasz soldier2 #38472 üzenetére
Rendben, köszönöm!
Ha esetleg nem cserélnék, akkor ilyen árban milyen gép jöhetne szóba? Sajnos nincs sok pénzem rá (25-30eFt), a jó kávét viszont szeretem.kk831228: A Delonghinak biztos vagyok benne, hogy nincs. Úgy néz ki, hogy van a kar, abban van egy henger alakú, rozsdamentes nehezék, azonkívül pedig csak a filter megy bele, a többi része egy egyszerű öntött műanyag.
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #38463 üzenetére
csak azt nem értem, hogy miért nem elég azt írni, hogy "sokkal izgalmasabb, jobb kávékat csinálok a caravellel", amit szó nélkül elhiszek (én is húztam nem egy zseniálisat a pavonival), miért kell a tényeket is megváltoztatni mellé. egy pid-es géppel nincsenek csapolások közötti hőlengések és kész.
(disclaimer: ha megvárja az ember, amíg csapolás után helyreáll a hőstabil állapot)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
prandris
tag
válasz tibi970307 #38474 üzenetére
Ha esetleg egy kicsit még rászánsz [link]
-
tibi970307
tag
válasz prandris #38476 üzenetére
Sajnos nincs ennyi pénzem rá.
Pedig egyébként olvastam az Evolution-ról sokat, tesztek alapján kiváló gép gyári állapotban is, nem hogy még ilyen tuninggal. Ha még lenne rá pénzem, akkor már darálót is vennem kellene, mert ehhez gyalázat lenne egy Tesco-s darálót használni. -
Illesvik
csendes tag
válasz tibi970307 #38477 üzenetére
Jófogáson láttam egy Gaggia Espressot 24000 ért.
-
ronin s8
senior tag
válasz Deadzone41 #38464 üzenetére
Egyes blendek összetevőit külön pörkölik. Ilyenkor néha látszik, hogy az egyik összetevő kicsit világosabb, a másik sötétebb. Most akkor mi van...?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
fragola.6035
aktív tag
válasz fragola.6035 #38484 üzenetére
A múlt héten egy itteni fórumtárssal classic kávéval próbálgattuk a lenti két eladó gépet és az EVO hozta a Classic szintjét.
https://caffe35.webnode.hu/
-
Ábi
tag
Parci!
Látom szeretsz kukacoskodni.
Kicsit megint félre vitted az általam írottakat.
Más valahogy megértette.Mítosz gyártás nélkül, csak annyit írtam, hogy amíg a PID-es gépemen, vagy a Bricoletta fejhőmérőn 2, azaz KETTŐ különböző csapolás közt 1-2 fok eltérés (és nem csapolás közbeni változást mondtam) jelentős ízbeli elmozdulást produkált a már hőstabilnak mondható gépeken, addig az érzésre (biztos nem azonos hőfokon) történt Caravel húzások kiegyensúlyozottabban hozták a szinte tökéletes kávékat. Ennyi és nem több, amit állítottam. Nem kell mögé semmit képzelni!
Nem én merültem bele a PID és a hőstabilitás lelki világába!
Remélem így már érthető.
Nem kéne rámerőltetni, hogy mindenáron szeretni akarom és csakazértis...
Alapból nem kötődöm tárgyakhoz...
Hasonló bélyeget én is nyomhatnék rád is, mert neked is vannak hasonló "érdekes" kirohanásaid, mániáid, amiket könnyedén ki lehetne forgatni, vesézni, de nyelek egyet és nem reagálok..., de ettől színes ez a fórum.Az, hogy a kritika mellett visszautasítasz egy lehetőséget, hogy te magad döntsed meg állításom és mások hasonló tapasztalatát, amiről igen határozott véleményed van látatlanba, az is mond valamit.
-
zolnagy
őstag
Annyi szó esik mostanában a Pharos örlőről, hogy komolyan elgondolkodtam, hogy azt vegyek itthonra...
Jelenleg örlő nélkül vagyok és gyorsan kéne már valamit vennem. Nagy méret nálam nem jöhet szóba, ezért a motorosok közül is max. Mazzer Mini/ Fiorenzato F4 méretig néztem. Csak napi 1x dupla ristretto mennyiség lenne vele darálva, hétvégén 2x, szal nem nagyüzemben használnám.
Látom, nem csak az USA-ból, hanem UK-ból is lehet rendelni, ráadásul itt a szállítás ingyen van és ugye vám sincs. A vége azért mégis ~115-re jön ki, de talán gyorsabban itt van: [link] -
HÁZIGAZDA
szerintem nem ezt mondtad. ha ezt mondtad volna, egyetlen hozzászólás sem születik részemről. mert az könnyen lehet, hogy az xy géppel 85, 87 és 89 fokon is zseniális kávé születik, míg más géppel meg két fokot bármerre lépsz, már vacak lesz a végeredmény.
nézd, én azt szeretem, hogy ha elhangzik egy állítás, akkor az védhető, igaz. az pedig védhetetlen lenne, hogy egy pid-es gépnél két csapolás között ilyen-olyan hőlengés van. és valami rémlik a reprodukálhatóságról is, mármint annak kritikájáról, márpedig ugye az ugyanez: pid-es gépnél adott hőfok mellett a shotok egyezni fognak. vagy ha nem, annak más oka van (őrlés, tömörítés).
ezt lehet szurkálódásnak venni, de jobb lenne, ha - sok esetben - a hitet némi racionális magyarázat váltaná fel. igen, én tényleg nem vagyok kompatibilis az ezotériával. és nem, nem azt mondom, hogy most arról van szó, de inkább úgy mondom, hogy látszólag elég nagy nyitottság van az ilyen jellegű "nagyvonalú" magyarázatokra itt. én inkább a fizika, kémia talaján maradok (maradnék, ha értenék hozzá eléggé ).
.
ami a kölcsön caravelt illeti, itt a pavoni az asztalomon. évek óta használom (egy ideje most nem, de előtte évekig használtam). semmi kedvem kölcsönkérni egy gépet, hozni-vinni, vacakolni vele, ha akarnék, csak be kell kapcsolni ezt. ráadásul rég túl vagyok már a wow faktoron meg mindenen, ami neked most full újdonság, ismerem, hogy miért imádtam anno.
egyrészt. másrészt én egy büdös szóval nem mondtam, hogy a caravel ilyen vagy olyan, csak cáfoltam egy állításod egy pid-es gépről, mert az tényszerűen nem igaz. a caravelhez hozzá sem szóltam.
ha te ebből nekiállsz kilogikázni, hogy én menekülök valamiféle megmérettetés elől vagy mittomén, az a te dolgod. nem mindenki szeret összejönni és hobbizni sokadmagával. pontosabban ezek a körök is megvoltak anno, most már annyira nem izgat, inkább a kertet túrom, ha van rá időm.
ennyi, nem több
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ábi
tag
Értem te mit fitrattál, de én nem ezt az észrevételt tettem. Elbeszéltünk egymás mellett, pedig szerinem egyértelmű voltam.
Ismétlem önmagam, a Caravel toleránsabb a különböző hőfokon csapolt kávékkal, mint korábbi gépeim, miközben széles tartományban emlékezetes kávékat produkál.
A Caravel közel sem olyan hisztis, mint a Pavoni,de nem akarok újabb vitát kezdeni, mert Pavoniról csak olvastam. -
Ábi
tag
Gyerekek, Gáboron kívül ki értette még?
-
Ábi
tag
"Na, az a fura, hogy az ebéd utáni 2 dupla ugyan úgy ütött a Pharos-Caravel párossal, mint tegnap, pedig megint csak érzésre húztam, hőmérő nélkül a Sidamot.
Egyenletesebben csapolásaim (minimális eltéréssel) vannak a Caravellel, mint a Bricolettával, vagy az Ascasoval voltak.
Gábor (Kálmán), te hogy tapasztaltad?"Ebből indult a lavina.
-
HÁZIGAZDA
biztos, hogy hisztisebb a pavoni, hiszen ott a gőzölés miatt bonyolultabb minden a kelleténél. de tökéletesen kiismerhető és remek kávékra képes. tényleg elbeszélünk egymás mellett (illetve most végre nem), mert az, hogy a caravel szélesebb hőfok tartományban ad finomabb kávét, olyasmi, amibe én - caravel híján - akkor sem tudnék belekötni, ha akarnék (de nem is akarok )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
edk-
őstag
válasz tibi970307 #38474 üzenetére
A DeLonghinál maga a szűrő nyomásfokozós.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
Kávé Kálmán
tag
"Hisztisebb"-e a Pavoni vagy akár a Cremina a Caravel-nél?
Hát, igen. A Pavoni sokkal, a Cremina meg egy paraszthajszálnyit kevesebbel. Pedig nem Caravelt forgalmazok :-).
Kicsit közvetve írtad le miért: GŐZ.
Menjünk a gyökerekhez.Más működési elv. Az egyik dipper (nyomás alatt), a másik nyitott bojler. Ebből következik, hogy az előbbinél a víz hőmérséklete 116-120 környékén pendlizik, a Caravelnél meg max 100. Az előbbinél túlmelegszik a fej stand by (Pavoni) vagy 1-2 húzás után (Cremina) is, az utóbbinál meg képtelen, mert kitett és alacsonyabb a dipperhez képest a mögötte levő víz hőmérséklete eleve. Ennek következménye, hogy a Caravel-lel sorba húzkodhatod az odaverős eszpresszókat gyors egymásutánban. Wouter Strietman maga is bevallottan Caravel által inspirált "kávégépgyártó".
PID. A PID a gép egyetlen komponensének lehetőség szerinti fix hőmérsékletéért felel. De van még ezen kívül minden pid-elt gépnek számos komponense a szabályozott elem után (és előtt is), melyek faszán kilengenek minden egyes csapoláskor. Ergo közvetlen utána húzni, az nem megy neki. Mert ugyan a PID mutat valamit, de az összes többi komponens kicsit "zavarba jött" az utolsó shot közben. Várni kell, ahogy Parci is írta. De, hogy mennyit, az egy nem kicsi kérdőjel. Mindegyik gépnél (típusnál) más és más ez az idő, mert mások a hőtehetetlenségek. Mindenki vár valamennyit - remélhetőleg (eleget). És elhiszi (mert el akarja), hogy eleget várt. Azaz a PID is legalább annyira hit kérdése (nem objektív és egy igazság), mint minden más kávés "mágia".
De még egyszer megismétlem: nem vitatom, hogy egy PID-elt gép jobb egy pideletlennél, de ne akarjuk már azt hinni, hogy ezzel minden bizonytalanságot kiszűrtünk a rendszerből.
Parci. Egy olyan ember szavát kérdőjelezed meg, aki használt - ha jól értettem - PID-elt gépet, majd most meg nyúz egy nyitott bojlerest, aminek annyi köze van egy Pavoni-hoz, hogy eszpresszó jön ki mindkettőből.
A Caravel-hez - ezt írtam korábban rettenet szkeptikusan álltam én is. És most meg nagyon másként nézek rá. Úgy hogy ehhez semmilyen üzleti érdek / önigazolási vágy nem fűz. És nálunk is megvolt a kontrollcsoport. Az exbarátnő is azt mondta, hogy odaver. Nem megszédült szektatagokról van szó :-), hanem olyan oldalkocsikról, akik sok esetben kiröhögik a pasi hülye hóbortjait.
Na, sebaj. Jó hely ez a rajnavidék. Nem elég, hogy ma ebéd után megmutattak nekünk vagy 50-100 tonna hisztorikus pörkölőgépet, de még meg is kértek bennünket, hogy miénk legyen az első pörkölés egy nagy (de rövid) nevű berlini pörkölő ma összepuzzle-zott csont új UG22-jével. Még az összecsavarozásban is részt vehettünk. Nehéz lesz ma elaludni...
-
Upo
addikt
válasz tibi970307 #38470 üzenetére
Nekem is ilyen volt vele, tele van vízkővel. Hiába nyomattam át tisztító folyadékkal, nem lett jó, annyira tele volt hogy szét kellett szedni. A citromsavazástól viszont összegyűlt a vízkő a kazánban, majdnem 3/4-ig tele volt, mintha homok lett volna benne. Kiöntöttem, a golyós szelepet is kipucoltam, összeraktam, olyan lett mint az új. Ha szervízbe kerül, akkor szerintem nem lesz garanciális, a vízkőre nincs garancia, a gépnek semmi baja a tisztítás után. Keress rá itt delonghi-ra, nemrég valaki megcsinálta a sajátját, kis szétszedési segítség is van. Az én képeim itt.
Tisztítás után amúgy jobb lett, de néha elgyengült, meg azért még lágyabb, tompább hangja volt még mindig. Szétszedés után visszajött az élesebb, kereplő hang, és a vizet is rendesen nyomta.
Szétszedéshez:
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #38498 üzenetére
"Azaz a PID is legalább annyira hit kérdése (nem objektív és egy igazság), mint minden más kávés "mágia".
De még egyszer megismétlem: nem vitatom, hogy egy PID-elt gép jobb egy pideletlennél, de ne akarjuk már azt hinni, hogy ezzel minden bizonytalanságot kiszűrtünk a rendszerből."
hát, én abból indultam ki ugye, hogy ésszel csinálunk dolgokat és nem fordítva. nyilván annyit várok, amennyit kell (mivel elég pepecselős a darálás-kavarás-tömörítés amúgy is, mivel elég sok vas van a gépemben és azon felül is várok, ezért 100%, hogy eleget).
a pid pedig ahhoz épp elég, hogy a shotok reprodukálhatóak legyenek és a világon semmi mágia sincs benne, bocs. ennyit állítottam, nem azt, hogy a kifolyó vízhőfokot mutatja, hogy mindent kiszűr stb. és ezt tartom továbbra is. (amit meg nem mondtam, az részemről mindegy is )
"PID. A PID a gép egyetlen komponensének lehetőség szerinti fix hőmérsékletéért felel."
és ha megvárod, amíg a gép hőstabil lesz, akkor az összes többi komponens is eléri a beállított fix hőfokhoz tartozó saját nyugalmi állapotát. magyarán hőstabil állapotban az x fok mindig x, a csapolás bátran indítható, ugyanaz fog történni a kávéddal, mint legutóbb. ennyit és csak ennyit tud a pid (a csapolás közbeni beavatkozást most megint elhanyagolom).
"Parci. Egy olyan ember szavát kérdőjelezed meg, aki használt - ha jól értettem - PID-elt gépet, majd most meg nyúz egy nyitott bojlerest, aminek annyi köze van egy Pavoni-hoz, hogy eszpresszó jön ki mindkettőből."
bocs, de az "én apám erősebb" nem érv akkor, amikor az adott ember marhaságot ír. illetve utólag pontosította és úgy már inkább van értelme. világ életemben meg mertem kérdőjelezni bárki véleményét, ha biztosnak gondoltam, hogy téved. ja, és legalább két hete használja azt a Caravelt...
ja, Pavoni: hisztis, de kiismerhető és egészen addig, amíg egyetlen eszpresszót csinálsz vele, a hátrányai is minimalizálhatók, ugye.
na, az általam nem mondottak cáfolása helyett inkább azt áruld el, hogy a Caravelnél van-e a dugattyú és a kávépogi között levegő csapoláskor? (azaz hasonlít-e ebben a Strietmannra avagy sem)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Politika
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vírusirtó topic
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- EA Play - Napokon belül elérhető lesz a Star Wars Jedi: Survivor
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Fujifilm X
- Nők, nőügyek (18+)
- Lenovo Y50-70 notebook – játssz velem!
- További aktív témák...