-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #37700 üzenetére
Porózusabb, lazább szerkezet, amit könnyebben átjár az oxigén.
-
jveres
csendes tag
Eladó Reneka szűrő (58-as, 16g-os). Összesen 10-15-ször használtam. Ára: 5e Ft
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #37700 üzenetére
Köszönöm a helyreigazítást. Én pusztán abból kiindulva vontam le ezek szerint hibás következtetést, hogy egyes világosabb pörkölésű kávéknál (Has Beanre emlékszem konkrétan, de csak 1x vettem, így statisztikát készíteni nem lehet) hamarabb jelentkeznek az öregedés jelei.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
paljoc
tag
válasz soldier2 #37706 üzenetére
Szerintem nem vontál le hibás következtetést. Ugyanis pont az említett ok miatt/porózusság, nagyobb szerkezeti felület/ sokkal nagyobb előnyből indul egy klasszik pöri, mint egy akár már az zacsi bontásakor is küzdős újhullámos, aminél sok esetben ahogy jveres is mondta és találkozott olyannal nagyobb nevű pörkölőknél /tehát szerencsére nem nálam :-)))/, hogy pár nap után már erős változást mutatott. Tehát amit észreveszel sok esetben, hogy egy újhullámos kényesebb és gyorsabban öregszik, mint egy klasszik sötétebb kávé, az érzékszervileg és a lefolyást nézve sok esetben igaz lehet. De félek a dolog ennél még összetettebb. /milyen a kávé fajtája, stb./
Tehát szerintem egy "porózusabb"szerkezetű sötétebb pörkölésnél, pláne ha még egy kis robuszta is van benne /maradván a példa Cagliarinál/, jó eséllyel később fogod az öregedés jelét tapasztalni ha kinyitsz egy kilós pakkot és fogyasztani kezded, mintha egy kilós HasBeannal vagy ilyesmivel tennéd meg ugyanezt. /annak ellenére hogy lehet "kémiai szempontból" az előbbi öregszik gyorsabban/ -
paljoc
tag
Igen, ez is benne van a dologban ill. a másik szemszögből nézve, egy nagyon jó alapanyagból és nagyon hozzáillően megpörkölt újhullámos, amiben még tombolnak a fajtára jellemző ínyencséget íz terén, tudnak marha nagyokat villanni ha a készítés is rendben van. Ilyet is sokszor hallottam, hogy "fú, nyitáskor volt egy két olyan húzásom hogy csak pislogtam", aztán többet már nem nagyon. Persze jó úgy is csak akkor már ott lebeg a fene nagy kontraszt az első nagyon jóhoz képest.
Nyilván egy sötét pörinél, ahol már messzebb járunk az eredeti íztől, ott ez nem ennyire észrevehető talán. Viszont tény hogy van ízlés, stílus meg bab fajta is aminek meg ez pörkölés áll jól, de itt valóban nem annyira szembetűnő ízben az akár gyorsabb kémiai változás, öregedés.[ Szerkesztve ]
-
mgy
senior tag
nagyon off, de last minute... :-)
nem érdekel valakit rém olcsó, pályaszállásos sízés? szombattól 5 nap.[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Ez a Cagliari Superoro elképesztően stabil lefolyásokat produkált, végig állt, mint a cövek. Megjelentek benne gyümölcsök: narancs, mandarin, és a csokik sem hiányoztak. Mindenképpen az olaszos irányzathoz tartozik, de közel van az ideálishoz - amit az újhullám alulról, az olasz felülről közelít. Nem tudom, ebben mi a szerepe a nitrogénnek, ennyire felhasználóbarát kávéval még nem nagyon találkoztam. Akik itták nálam, mind elismerően nyilatkoztak róla. A korzós tesztből nem sok derül ki...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
meander
tag
Mi a véleményetek a Kaffee-Netz-ről történő vásárlásról? Nagyon rendesek a németek, vagy azért időnként meg lehet lepődni. Fizetés gondolom akkor paypal.
-
kahvesi
csendes tag
Dózertelenítéshez jó alternatívának tűnik a méretei alapján: katt
»Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır«
-
adp
őstag
Valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan tudnám mérhetővé tenni a kifolyó víz hőmérsékletét átmeneti megoldásként amíg nem pideltetem a gépet? Vagy ez csapolással egyidődőben, hogyan lehetséges? Csak mert láttam pár dollárér kis hőmérőket.. ( egyáltalán van értelme? )
-
adp
őstag
pacificaffe lagos premium és a rome között mi a különbség/melyik jobb stb ? Rome-ról kórzón elég meggyőzőeket olvastam, mondjuk én szeretem az olasz kávékat. a lagos p. most igen kedvező áron van.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz meander #37713 üzenetére
Velük még nem volt dolgom, de [Moba Coffee], [Kaffeezentrale], [Vitaliano (itt a név úgy látom változott]. Ezekkel volt pozitív tapasztalatom.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37709 üzenetére
Csak, hogy bonyolitsam a dolgot :-). Az oregedes (porkoles utan) nyilvan attol is fugg, milyen koru zold-bol indul a porkolo. Amugy csak ha a jozan paraszti eszunkhoz ragaszkodunk: a zold kave honapokig eltarthato es egeszen stabil (tanulsagos ebbol a szempontbol a kulonbozo koru zold kavekat szaglaszni), babkent (tisztesseges csomagolasban nehan het, orolve egyesek szerint 1-2 ora, masok szerint 1-2 nap, eszpresszokent elkeszitve par perc. A vilagos porkoles a zoldhoz all kozelebb (a szerkezete sokkal zartabb/stabilabb). Azt nem vitatom, hogy az elkeszitese/kivonatolasa sokkal bonyolultabb, hisztisebb kave (lasd skalpolt ;-) csapolasok gyakori kudarcossaga (optikailag). Sotet kavek oregedese: en Belardi papa kavejan ezt ábszolute igazolva latom (tok frissen erkezik hozzam).
Nem kell hasraesni tole de Scott Rao-tol is hasonlokat olvastam vmelyik konyveben.
Kivancsi vagyok a tovabbi velemenyekre!
@meander A kaffee-netz-es Gesellschaft altalanossagban nagyon megbizhato "gyulekezet". Lassan tulnovik a home-barista-t.
[ Szerkesztve ]
-
nemethsza
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #37722 üzenetére
Huhh, es akkor meg bele se kavartuk a feldolgozas modjat :-). Gepi vagy napon szaritas, szaraz, mezes (abbol melyik!) vagy mosott eljaras. Milyen magasan termett a kave (annal kemenYebb es zartabb szerkezet), es hogy egyenletesen, teljes erettsegben szedtek-e. Sokismeretlenes a keplet. Ezert is irtam, hogy minden egyeb valtozatlan mellett! Ergo ha ugyanazon kavet vetjuk ossze, mindossze a porkoles intenzitasa ter el. Akkor bizony a sotetebb elébb oregszik.
@nemethsza es vissza
[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz Kávé Kálmán #37722 üzenetére
Én ha a józan paraszti eszemre hallgatok, akkor nem vonok a kiinduló témában párhuzamot a zöld meg a pörkölt kávé közé. Ugyanis mást csinálok a kettővel. Az zöldet meg szeretném pörkölni és ezen szempontból vizsgálom a frissességét és eltarthatóságát. /jó, persze utána majd egyszer csak eszpresszó lesz belőle/
A másik esetben egy valahogy megpörkölt kávéból eszpresszót szeretnék készíteni és ebből a szemszögből nézem az öregedést, melyiknél mennyire érzékeny, világos pörkölésnél vagy a sötétebbnél érzem intenzívebbnek a minőség esését az idő előrehaladtával. De mint írtam ez annyira sok összetevős dolog még ha a zöldet nem keverem ide akkor is, hogy én a magam részéről nem is boncolgatnám tovább. Találkoztam már magam is klassziknak mondható blenddel, ami marha gyorsan romjaiba dőlt a nyitás után. -
ronin s8
senior tag
Nekem sem. A pörkölés javítja a kávé minőségét (ezért pörkölik). Pörkölés szempontjából az újhullámos kávék alul vannak pörkölve - jelentsen ez a szó bármit is. Élek a gyanúval, hogy egy-egy kiváló olasz brand által csomagolt kávé átment néhány - újhullámos pörkölő előtt ismeretlen - eljáráson, minek köszönhetően stabilabb lett. Viszont ahogy én látom, az újhullámosok is fejlődnek. Lehet, hogy rájöttek pár dologra, amivel meg lehet hosszabbítani az agonizációs időt.
Az idő ellen sajnos nincsen orvosság. Lehet trükközni, egyes kávék (a robusták pl. eléggé) jól bírják az idő múlását, de jobb betartani náhány kezelési szabályt, amivel elejét tudjuk venni a gyors öregedésnek."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
paljoc
tag
Logikus vagy sem, én csak azt mondom, az ügy szempontjából nem látom az összefüggést a zöld kávé hónapokig tartó tárolási lehetősége, meg a pörköltek öregedésének vizsgálata között, én továbbra is külön kezelném ezt a két kérdést. Mindemellett magam is azt gondolom, legjobb dolog amit lehet tenni miután kinyílt egy akár védőgázas, akár egy simán lezárt kávészacsi, hogy mihamarabb megissza az ember.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz paljoc #37725 üzenetére
Hiaba no! A jozan PARASZTOK se egyformak mar manapsag. Mennyira kulonbozok lehetnek azok, akik felontottek a garatra vagy uram bocsá epp betepettek.
Tanulsag: mindenki menjem a maga jozan paraszti esze utan. De nagyon udito olvasni a kulonbozo velemenyeket.
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz Kávé Kálmán #37722 üzenetére
Köszi... rémlett, hogy te vettél már onnan valamit. Akivel levelezek egyébként nagyon korrektnek tűnik eddig...
-
Toobee
veterán
Jófogáson láttam egy Rancilio Epoca E 2Gr gépet igen jó áron, már ha mozgat valakit. Elgondolkodtam rajta én is, de akkor a konyhát át kéne nevezni kávészobának, a mostani konyhát meg leváltatni egy ételfutárra
https://barbieripnk.hu/
-
Wolfy999
tag
válasz Toobee #37734 üzenetére
Otthonra ez nagyon nem lenne jó választás. Ha jól tudom 11 literes a boiler, mire azt felfűtöd rendesen, addig van időd elmenni akár több kávézóba is. Meg persze beleteker a villanyszámládba is alaposan. És akkor ott vagy egy HX-es géppel, annak minden nyűgjével otthoni használat esetén. (Tudom milyen, E61 HX van itthon.) Akkor inkább egy rézcsőtuningos GC otthonra ebből a pénzből.
-
Toobee
veterán
válasz Wolfy999 #37735 üzenetére
Nekem is egy E61HX van otthon (La Scala Eroica). Természetesen érzelmi alapú döntés volt, van otthonra való gépem is néhány darab, de azokat be sem kapcsolom. Én élvezem, hogy kitakargatom, megtörölgetem, hűtőcsapolok 350 literrel..szóval engem maga a rituálé mozgat, nem az, hogy hány litert kell fűteni. Heti 3x ha bekapcsolom a gépet. Reggel meg automacázok egyet, azt csókolom
https://barbieripnk.hu/
-
HÁZIGAZDA
-
Keresztapper
senior tag
-
Karthmann
csendes tag
válasz Keresztapper #37743 üzenetére
Én biztosra megyek, az időkapcsoló reggel ötkor bekapcsol, hatkor már max csak a fejét kell megmelegíteni.
Happy wife happy life
-
adp
őstag
válasz Keresztapper #37743 üzenetére
Belinkeled az aliexpresszes csodát
-
soldier2
őstag
Ha megfelel egy olyan, ami az idegbajt hozta rám, amíg ki kísérleteztem, hogyan működik (mert természetesen nem úgy, ahogy kéne), nem playstoreról van az app, de földelt, írj privátot. Postaköltségmeg némi apróért a tiéd lehet Szobában a router, a konyhában már nem volt stabil a WiFi jel a drágámnak (2vékony téglafal) - már ha megtalálom még valahol.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Upo
addikt
[link]
Nekem ilyen van, teljesen jól működik. Egy masszív földelt eu adaptert adnak hozzá, nem esik szét, szorosan tartja a konnektorban. Az appja fent van a play-en, Broadlink e-Control. Wifiről és mobilnetről is azonnal kapcsol, és van egy gomb az oldalán, telefon nélkül kézzel is kapcsolható.[ Szerkesztve ]
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Aliexpress tapasztalatok
- Politika
- Milyen TV-t vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Nyár közepén jön az AOC 540 Hz-es gaming monitora
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Mr Dini: Ha szeretnéd rootolni az LG Smart TV-d, tedd meg most!
- Házimozi belépő szinten
- Asustor NAS
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Eladó motoros kajak szett (Aqua Marina Tomahawk AIR-K 440+Epropulsion Vaquita)
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Mavic 3 Enterprise eladó! 2024. 05. -ig garis és dji care
- DJI Mavic Mini Fly More Combo