-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
sóhaj
én tényleg nem akarok senkit meggyőzni, csak a magam szempontjai a kérdés. örülnék, ha jó lenne nekem is egy ilyen kézi, mert az őrlőművét nagyon szeretném, ezért nyilván drukkolok a dolognak (ennyit a csakazértisről...), de az én szememben teljesen extrém, amiket itt írtok. nem írom, hogy röhejes, de ha őszinte akarok lenni és megnézem magam egy reggel a hústűvel a kezemben, hát, de, röhejes. és egyébként nem is élvezem minden részét a folyamatnak, leginkább a darálás részét utálom. azt szeretném, amit a kávézókban, szépen kicsattogtatok egy púpos töltést a szűrőbe, elhúzom a tetejét az ujjammal és kész. ehhez képest esőtánc még az elektromos darálózás is otthon. gyűlölöm.
szóval nincs abszolút igazság, ami középen volna, neked minden bizonnyal tök jó lesz (ezért vetted), nekem meg minden bizonnyal nem (ezért nem vettem eddig sem és ezért reagálom a beírásaitokra azt, amit).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Sasu007
csendes tag
Sziasztok!
Kotyogós kávéfőzőt szeretnék venni. A leírásban láttam, hogy az ajánlott az a Bialetti Brikka (Elite).
A gyors kérdésem az lenne, hogy vajon a Bialetti MOKA Express 3 is jó lehet? Csak mert most kedvezménnyel tudnám meg venni, természetesen csak akkor ha szerintetek az is megfelelő.Segítséget előre is köszönöm!
Üdv.:Sanyi -
mutyi
őstag
Tegnap este átszereltem az eredeti gőzcsőről egy új Ranchilio Silvia V1/V2 gőzcsőre, ugyebár mindenki ezt szokta ajánlani általában.
A következő a tapasztalatom eddig.
Elöljáróban annyit, hogy az eredeti gőzcső esetében is azt vettem észre, hogy ha a fém véget használom (mindig úgy használtam), akkor lényegesen habosabb terméket kaptam. A végén mindig lekanalaztam a tetejéről a habot és utána ráztam össze.
Ha a fém nélkül csináltam csak a rövid feketével a végén, akkor legtöbb esetben szinte semmi sem történt, a tej felmelegedett valamelyest a kiöntőben,amíg tudtam tartani kézben, addig gőzöltem és kész.
Eredmény: minimális krémesség a tejnek,de inkább meleg tej.Az új Ranchilio gőzcsővel ugyanezt sikerült eddig kétszer produkálnom. Szinte minimális mikrohabosodás, a tej langyos, a kiöntő edény már forró volt.
A fura az,hogy most baromi jól megy körbe-körbe a tej.Én mindig ugyanazt a tejet használom, a Lidl laktózmentes tejét.
Véleményeket, ötleteket várnék hogy hol lehet a hiba?
-
soldier2
őstag
válasz Sasu007 #37502 üzenetére
Más a két kotyogós alapelve. A mokke express "csak" egy jó kotyogó, a Brikka a súlyszelep miatt más karakterű (kicsit erősebb, sűrűbb) kávét ad, némi habbal is a tetején. De kell a jó végeredményhez, a jó minőségű kávé is, olcsó bolti téglával egyik sem fog finom kávét készíteni (drága bolti téglával sem )
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kk831228
addikt
Evo-val próbáltam én is, de nem sokszor. Levett fejjel nem sikerült soha a tejhab, viszont a műanyag fejjel elég egyszerűnek tűnik, mondjuk lehet nem volt még tőkéletes de legalább hab lett belőle...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Sasu007
csendes tag
Köszönöm, akkor már tudom melyiket vegyem.
Hario mini mill már van, gondolom ha azzal valamivel durvábbra darálom akkor jól működhet. -
Ábi
tag
Neked a Csernus féle Almagyar-Érseki Szölőbirtok kell!
Kávé, bor, lélek harmóniában áll náluk.Egyébként ilyen szemponból egyetértek veled!
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Sasu007 #37506 üzenetére
Így van. Ki kell majd tapasztalnod, melyik fokozaton ízlik számodra a kávé. Ha a Brikka mellett döntesz, nagyon fontos, hogy nem tömörítjük a kosárban a kávét. Rázással, és kocogtatással sem.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
A Pharos, ahogy a Mahlgut is komoly küzdősport. Én sielés alatt két kispárna között szorítottam a térdem közé. Fantasztikus espresso-kat ittam az elejétől a végéig. Egy Caravel is velem volt. Egy Golf-fal utaztunk 3 nem kicsi gyerekkel. Na Parci, ez a legnagyobb ütőkártya egy jó manuál őrlős kávéfanatikus kezében.
A HG1-el, csak az igazán fanatikusok utaznak. Azt igazából komfortosnak nevezném.
De back to pangó őrlemény. Azt mondtam, hogy totál felesleges a porszívózás (látatlanban) gumilabdázás után.
Kíváncsivá tettem magam. Hehe. Most szétszedem a lapoctörésem óta itthonragadt LSM-et. Ezzel 3 évig őröltem szintén (egyszerre újítottam fel 2 szetet) azoknak a vásárlóknak, akik nem akartak szemest. Az őrlés nem választható egy ideje, így felszabadult.
Jönnek hamarosan a képek.
[ Szerkesztve ]
-
weinmaker
őstag
Sajnos user error
Én pl. bármelyikkel jót csináltam, most jelenleg silvia gőzkar van rajta. A lényeg a tej megpörgetésben van, és hogy megfelelő mélységben legyen a "csőr". Tény, hogy minimális gyakorlat kell hozzá, de azért nem atommáglyaWww. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
zolnagy
őstag
Sztem az első fázist nem, vagy nem jól csinálod. A levegőbevitelre gondolok, amikor csak kicsivel a tej felszíne alá dugod a cső végét, ami ezáltal cicergő hangot ad. Így elkezd növekedni a térfogat a levegőbevitel által. Amikor eléred a megfelelő térfogatnövekedést, akkor már lejjebb kell dugni a csövet, úgy, hogy forgassa a tejet. Nagyobb gőzteljesítményű gépnél nem biztos, hogy a fenti technika lesz a nyerő (minden gépet ki kell tapasztalni), de gaggiaknal bevált. Gaggiánál nálam az is segített, hogy nem vártam meg, hogy lekapcsoljon a fűtés a gőzhöz, hanem a lekapcsolás előtt 10-15 mp-el kezdtem a gőzölést, így az erő nem fogyott el a végére, mert folyamatosan ment a fűtés.
[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz weinmaker #37510 üzenetére
Elhiszem hogy user error, de épp ezért kértem mások tapasztalatát,hogy írjátok le tényszerűen,hogy ti hogyan csináljátok akkor.
2 éve csinálom napjában többször, szóval tapasztalatom van, viszont ez is azt mutatja,hogy az én technikámmal és tejemmel az eredeti gőzcső a véggel együtt volt eredményes, gondolom mivel azzal kezdtem és ahhoz rögzültek a mozdulatok.
Ezzel szemben az eredetinél levéve csak a rövidet meghagyva és most is semmi vállalható eredmény.Épp írtam,hogy a Silvianal baromira pörög a tej,de akkor sem lesz belőle semmi.
A csőrt én eddig mindig épp csak beletettem, most a Silviánál a kis végét épp hogy teljesen elmerítem a tejbe és végig úgy hagyom.
Az én technikám eddig az volt,hogy meg volt döntve a kiöntő is.Zolnagy: pid-es a gépen, az befolyásolja a fűtés lekapcsolását?
A másik,hogy én eddig is mindig a kávét készítem el elsőre és utána a tejhabot. Viszont ugyebár twin-em van, tehát elvileg nem befolyásolja.
Amit hangban tudok, hogy az eredetinél ha rajta volt a vég,akkor másabb hangja volt már az elején is, ha levettem a végét vagy pl. most is, sokkal magasabb hangon indul a cicergés.Amúgy én eddig azt a technikát követtem, hogy amíg testhőmérsékletű nem lett érzésre, addig épp csak beletettem a végét, utána meg lementem a közepére a tejnek,amíg tudtam tartani kézben a kiöntőt.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #37514 üzenetére
A Hg-1 Robur késeket használ, harapja is a babot rendesen. 1-1,2g/fordulat. 15-20 másodperc alatt megvan a duplányi adag. Ha a csepegtetést is számolom, akkor 30 másodperc.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
weinmaker
őstag
Hagyd fent jóval tovább, és ne érjen bele teljesen. Az, hogy megdöntöd az jó, és hogy pörög a tej, az mutatja, hogy azzal nincs baj. Ha megtalálod a mélységet amivel beviszed a kellő levegőt onnantól jó lesz hidd el
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
zolnagy
őstag
Ja, hogy twin. Annál teljesen más a gőzölés, mert egy külön thermoblokk állítja elő a gőzt, nem a bojler, mint a többi gaggianal. A pid semmit nem befolyásol a gőznél, mert amikor rákapcsolod a gőzt, akkor a gő termosztát adja a fűtőszálra az áramot, nem a pid az ssr-en keresztül. Hacsak nincs úgy befogva a pid alarm kimenete erre, mint anno csináltam a classicommal.
A silvanomnál is külön termoblokk van a gőzre. Ott is jót tesz, ha a lekapcsolás előtt indítom a gőzölést. Ha vígasztal, pár évvel ezelőtt nekem se jött össze, pedig így próbáltam, ahogy leírtam. Igazából gyakorolni kell ezt is, aztán ráérez az ember.
-
mutyi
őstag
válasz weinmaker #37516 üzenetére
Jól van, akkor próbálkozom tovább. Ezek szerint akkor megy bele több gőz, azaz akkor sűrűsíti jobban, amikor szinte alig van még benne a fej?
Azért gondolom szörcsölnie nem kell, mert amikor épp benne van,akkor már szürcsög, ehelyett inkább a vékony hangon cicogjon,akkor tolja bele a levegőt ugye?Én amúgy annak tulajdonítottam régen is az eredeti esetében a problémát,amikor nem volt rajta a vége csak a kis fekete,hogy nem fújt be annyi levegőt.
-
Kávé Kálmán
tag
MIndhárman vásárolják a késeket. A HG1 a Mazzer Robur-ét rakja bele, a Mahlgut és a Pharos az Italmill-től veszi.
Érdemes volt szétszedni az LSM-et, mert lelazult az egyik csavar a háromból. Engem is meglepett, mennyire tiszta. 2,7g-ot vakargattam le. Ebből porszívózással 0,2 körül lett volna kicsalogatható.
Nem a beöntős labdagyártók szekerét tolom :-).
Tisztítás előtt.
Kés le. Alatta volt a legtöbb őrlemény. Ez egy gyenge pont, mert simán kizárható lett volna.
Kapirgálás után:
-
bl4ze
veterán
-
mutyi
őstag
válasz fragola.6035 #37521 üzenetére
Milyen és mekkora eszközzel vehető le a Gaggia vízterítője?
Most levettem a szűrőt meg vízkőtlenítettem is, de a vízterítő baromi köpi a vizet mindenfele meg nem szépen egységesen jön a víz mint régen.
Szóval azt hiszem érdemes lenne levennem a vízterítőt. -
Surda-
őstag
Hérfőn lesz a költészet világnapja. Sok helyen ingyen kávézhat,aki verset mond
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Ábi
tag
válasz fragola.6035 #37514 üzenetére
A hivatalos honlapon csak annyit írnak, hogy olasz gyártmány.
H-B fórumon olvastam még az előző szériáról, hogy talán Rossi MC Conical 68mm kések vannak benne.Gyakorlatban úgy néz ki, hogy a mai Sidamonál majdnem 2 tekerés felelt meg 1 gramnak.
Lassú lefolyásra állítottam.
Értelemszerűen a tekerések száma függ a kívánt szemcsemérettől és a pörkölési szinttől.
A pancsolós, bekoptatós Bravos 1,5 tekerés volt grammonként. -
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #37521 üzenetére
Köszi. Nem felejtettem el. Ha Abi belelendül a tekerésbe, írok. Addig kis szerencsével meglesz az azbesztmentesítés is, ihatsz Creminás kávét A pides gépet már nem tudom ki ajánlotta fel, de majd utánajárok, ha itt az ideje.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mutyi
őstag
válasz weinmaker #37527 üzenetére
Ok,de én most nem arra a vékony fülsüketítő hangra gondolok, mert szerintem te igen.
Én arra,amikor annyira nem teszem bele a végét sem vagyis játszok,hogy épp csak bele érjen, hogy már elkezd úgy szürcsögni, hogy a tej felszínén buborékokat csinál. Szerintem az már úgy nem jó. -
Ábi
tag
válasz Kávé Kálmán #37519 üzenetére
Ez érdekes!
Akkor a Mahlgut és a Pharos között nem lehet nagy eltérés őrlemény minőségre, feltéve, hogy ugyan azt a kést rendelik a sok közül, amit az Italmill gyárt. -
Deadzone41
őstag
Hallottátok, hogy avx-en tilos lesz alu kazános gépet hirdetni áprilistól? Állítólag aggódnak az userek egészsége miatt.
-
-
mutyi
őstag
válasz fragola.6035 #37532 üzenetére
Köszi Fragola!
-
Surda-
őstag
válasz Deadzone41 #37531 üzenetére
Aggódik a kedves vezető, Kim Dzsong Béla.
Ő csak jót akar a népnek.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Ábi
tag
válasz fragola.6035 #37533 üzenetére
Doug bácsit meg kell kérdezni, milyen profilu kést használ. Nem kizárt, hogy legyártatott pár ezret az Italmillel saját paraméterekkel. Hátha válaszol egy ilyen kérdésre.
A pontossággal nincs baj.
Az ízekben is komoly különbséget érezni a mezei 54 mm síktárcsásomhoz képest, így bejáratósan is. (De ez szubjektív) -
weinmaker
őstag
Pedig de, mert csak óvatosan kell, hogy ne szappan bubit csinálj, mert a pörgéssel szétdolgozza, ne ijedj meg tőle. Amit jelenleg csinálsz az csak annyi, hogy megforgatva megmelegíted a tejet
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #37533 üzenetére
Ezért várom már azt a tesztet. Nagyon. A fordulatszám változtatása mind a Hifis féle Combat, mind a Spencer Hill féle Mazzer Major esetén ízbéli változásokat hozott.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
killerjohn
addikt
válasz Deadzone41 #37531 üzenetére
Ez a Gaggia vs Lelit vs Catler vs {insertrandomname} érdekcsoportosulás kezd átmenni paródiába
Kinek nem inge, ne vegye magára plíz. -
bbuffy
senior tag
A krézii hiend kézimalom trióból melyik az ajánlott ha cost no object van épp?
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Kávé Kálmán
tag
Újabb kísérlet. Előbányásztam a Baratza Encore-t (Amerikában ő a Vario). Az Encore ott a belépő modell. Gondoltam szerelős napot tartunk. Legyünk alaposak. Ha valaki már látott Vario-t belülről visítson (mondjuk valszeg rákereshető a google-vel is).
Üres garattal és őrlőművel startolunk.
18,5 be, 17,6 ki. Az 0,9 elméleti bentmaradót jelent.
Kicsiklandoztam belőle. Ennek nehéz lenne beöntést adni a lasztival, mert a babtartály másként illeszkedik :-(.
Ultra rövid garat, amit meredek lejtő követ. Ha dupláz az ember akkor nem dráma, szimplánál 10% pangó.
[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
válasz fragola.6035 #37533 üzenetére
Elmentem Tescoba venni imbuszkulcsot.
De ilyen kis készletke az egész, nem nagyon tudok vele komolyabb erőt kifejteni, főleg mert a gépet sem akarom az oldalára dönteni, gondolom nem tesz annyira jót neki, hiszen víz van a kazánjában.Szóval gondolom jól be lehetnek állva a csavarok, a rohadás azért túlzás lenne,mert még nincs egy éve hogy pidelted és cserélted a tömítőgyűrűjét is.
Valami ötlet,hogy hogyan indítsam meg a csavarokat?
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #37531 üzenetére
na, épp az ilyen üzleti patkánykodás miatt van kitiltva innen ez az egész birodalom. remélem beszél a miniszterelnökúrral is, hogy rendeletileg tiltsanak be minden alu konyhaedényt és -eszközt is a gaggiák mellett, természetesen ugyanúgy a nép érdekében. hú, de felhúztam magam.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz bbuffy #37541 üzenetére
Bevallom nem biztos, hogy sikerült dekódolnom amit írtál. De ha a pénz nem számít, akkor a HG-1,Mahlgut, Pharos trióból egyértelműen az első a nyerő. Már csak a könnyebb használhatóság miatt is. Az őrlemény minősége kb ugyanaz tudtommal. Remélem Kalmár megerősít.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
így van, változtatni kell a kar és az edény által bezárt szögen, meg az edényt is döntheted a kar irányába vagy épp rá merőleges irányba. nem oldalirányba, hanem függőleges irányba kell forognia a tejnek, úgy dolgozod össze a bevitt levegővel.
egyébként tényleg szivatós dolog ez, csomót bénáztam, aztán egyszer csak meglett. és egyébként azóta sem mindig sikerül úgy, ahogy elképzelem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- MinDig TV
- Ukrajnai háború
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Milyen TV-t vegyek?
- Külpolitika
- Gitáros topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Autós topik
- Kupon kunyeráló
- További aktív témák...