-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adriankoooo
senior tag
válasz fragola.6035 #36948 üzenetére
-
jolti
senior tag
válasz fragola.6035 #36882 üzenetére
Láttam, hogy megosztottad a faszén.
Ki is csapta a biztit nálam egy zizi nő első hozzászólása a képekhez: wifi van?!
Ezt nem hiszem el....(#36902) simi.esp.28
Nekem a sógorom az istennek nem bírja megjegyezni a nevét és vagy töfködőnek, vagy tamponálónak hívja.[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Normál postával mennyi idő alatt van itt egy csomag olaszból?
-
prandris
tag
válasz fragola.6035 #36882 üzenetére
Tesóm le is csekkolta, szerinte Szeged legjobb kávéját itta Egy Rakétával főztek neki Casino Mocca kávét.
-
Bear16
csendes tag
Tud valaki Kaposváron jó kávézót ajánlani?
Kösz előre is!˝Die Basis jeder Grundlage ist das Fundament!˝
-
-
levytee
csendes tag
Sziasztok!
A Catler GC8030-as darálóról szeretnék infót, bárkitől, de paljoc mivel neked tudom,hogy van, légy szíves írj a tapasztalataidról. soldier sokat segített eddig már nekem (akinek köszönöm itt is), de neki nincs tapasztalata, hozzád irányított. pl.: mennyire tisztán tartható, mennyi őrlemény ragad bent, ebből mennyi pofozható ki...stb.
A gép a ES9010-es lenne, gondolom a teszt amit írtál az még megállja a helyét, de ha ott is van némi trükk, olcsó cuccok amiket érdemes hozzá beszerezni....stb
levytee
-
Bazsee71
őstag
válasz Bear16 #36962 üzenetére
Szégyenlem, de kaposváriként a helyi kávézókat még nem próbáltam végig. A Kossuth tér és a Fő utca sarkán van a Stühmer, erről írt a Kávékorzó.
Illetve ami még eszembe jut, de nem ismerem, az az Egykávézó. Nincs infóm, hogy miből főznek, egy espressoról közölt képet találtam az oldalukon, az nem tűnik az igazinak.Más:
Reggel megvolt az első próba a PY-féle Choco Madness-szel. Egy húzásra volt időm, és biztosan jól álltak a csillagok, mert ilyen jól elsőre még egyik sem sikerült. Nyitott karral csak az elején volt egy apró spricc. Brutál crema (csak kissé sötétbarna), szép lefolyás 26s alatt. Még csak 1g-os mérlegem van, de kb. megvolt az 1:2 arány is. Pogácsa egyben, könnyen távozott a szűrőből. Egyedül a hőfokot kell majd visszavennem, mert kicsit keserű lett, de az elmúlt hetek legihatóbb produktuma volt. Sajnos a következő próbálkozásra már csak holnap lesz alkalmam, de kíváncsian várom.Egyébként tegnap tettem egy próbát a saját pörkölésű Santos-szal, hogy ne közvetlenül a sötét Djimmah után kerüljön a darálóba a CM. Különösebben véleményt még nem alkotnék róla, mert 30s alatt jött le egy ristretto. Nem lett borzalmas, meg is ittam, lesz ebből még szerintem jó kávé. Főleg, hogy Keresztapper segítségének köszönhetően beszerzés alatt vannak az eszközök a popcorn készítő szabályozásához...
-
Keresztapper
senior tag
Mindeközben nálam:
Egy kedves fórumtárs megkeresett, mert olvasta a hozzászólásomat amelyben a darálóvásárlási hóbortomról értekezek, és felajánlott egy Home Vario-t (még a régebbi verzió), úgyhogy elkezdtem itt, meg az index-en kutakodni tapasztalatok után, és elbizonytalanodtam. Sokan írták, többek között lagoon79 és Parci is, hogy a megbízhatóságával, megépítettségével nem voltak maradéktalanul elégedettek.
Közben találtam egy Eureka Mignon Istantaneo-t is.
Akinek van tapasztalata, írna nekem egy kicsit ezekről, meg arról, hogy ha ezeket nem ajánlja, akkor ebben a kategóriában mit érdemes nézni? Előre is megköszönök minden tanácsot.
http://palscoffeetech.com/
-
killerjohn
addikt
-
adriankoooo
senior tag
válasz killerjohn #36973 üzenetére
Ez a PID, így működik.
szerk: mármint hogy fölémegy és szép lassan le. Kb 10 perc után áll be nálam.
Ami jobban zavar, hogy beállítom 84fokra, beáll stabilan. Mondjuk hogy meggondolom és felviszem 88-ra: egyből felmegy. Szerintem ez csalóka.
[ Szerkesztve ]
-
killerjohn
addikt
válasz adriankoooo #36974 üzenetére
igen, tudom, de ezt most 1 óra bemelegítés után csinálja...
pár napja vettem észre, hogy 1-1.5 óra bekapcs után, amikor nekiálltam megcsinálni a kávémat, még 88 fok volt (ahogy el is várom), erre amikor betettem a kart, véletlenül ránéztem a PID-re, és látom: 92 fok. What the fuck? -
Keresztapper
senior tag
válasz adriankoooo #36974 üzenetére
Szerintem 4 fok különbséget tényleg hamar leküzd a fűtőszál.
http://palscoffeetech.com/
-
rallypix
csendes tag
válasz Keresztapper #36971 üzenetére
Nekem Variom van, V2-es. Ezen már a számok/betűk vannak, de még nem a legújabb verzió. 160€-ért vettem ebayen, annyiért szerintem ajándék volt. Előtte egy Graef 802-es darálót használtam.
Amiben szerintem nagyon jó a Vario, az az, hogy szinte alig marad benne valamennyi őrlemény, ha adagonként darálsz. Sok rajt a műanyag, az tény, de engem nem zavar. Sokan mondják, hogy nem tartós. Lehet... Láttam már több kávézóban is ilyet, ahol naponta nem csak 2 kávé erejéig darálnak vele, és eddig mindenhol pozitív tapasztalatot hallottam csak. (pl. Győr, Kávévilág)
Mindenesetre én eddig nagyon meg vagyon vele elégedve. -
soldier2
őstag
válasz adriankoooo #36974 üzenetére
Nem csalóka, nézd meg a Digital filtering-et a használatiban. Ennek a beállításával lehet állítani, mekkora különbséget jelezzen (a fűtésen állít, és be is áll idővel a kívánt hőfokra, de az elején ezt nem jelzi, volt erre a leírásban egy magyarázat, hogy miért jó ez, de már nem emlékszem).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
A fűtőszál szabályozásához EZT az alkatrészt rendeltem meg.
A napokban szedem szét a gépet, hogy megnézzem mik a motor paraméterei, majd ahhoz is rendelek még egy tápot és egy szabályzót (ezek még pontosításra szorulnak).
Majd ezek - mint Keresztapper képén látható volt - bekerülnek egy régi számítógép tápegységbe (helyi bontóban 1000,- Ft). A fűtőszál elé teszek egy kapcsolót, hogy egyből le tudjam lőni mikor hűtésre váltok, illetve majd próbálom (vagyis édesapámat megkérem ) úgy bekötni, hogy a ventilátor nélkül be se kapcsoljon (nehogy elégjen). Hőmérséklet ellenőrzésére IKEA-s húshőmérő lesz.
Kapcsolási rajzokat, leírásokat ezeket találtam: leírás 1, leírás 2
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
válasz Keresztapper #36971 üzenetére
Régebbi verziós Vario-val nem kéne gond legyen.
Kérdezz rá : mikori évjárat ? Mennyit volt használva.A kijelzője ilyen legyen :
Ez a régebbi modell.
Nálam kb. 4 éve megy : kiváló őrlő..:. bl4ze .:.
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #36982 üzenetére
Köszi a biztatást, mindenképp beszámolok. Kíváncsi leszek az így elérhető eredményre. Két dologra gondolok, hogy miért nem hozza egy rendes pörkölő minőségét:
1. Túl magas hőmérséklet, ami miatt túl gyorsan lezajlik a folyamat. Ez a módosítással kiküszöbölhető lesz.
2. A túl gyorsan áramló levegő miatt más a hőleadás, emiatt másképp zajlik le a folyamat.Remélem csak az előbbi, mert úgy tervezem, hogy akkor megépítem a nagyobbik arduino-s változatot, apróbb módosításokkal. Az a baj, hogy fogékony vagyok az ilyen barkácsolós dolgokra, az arduino-ba pedig egyébként is terveztem belevágni (épületfelügyeleti rendszerek kapcsán).
-
Keresztapper
senior tag
válasz Bazsee71 #36984 üzenetére
Az egyáltalán nem baj, hogy kísérletezel, sőt, ebből szerintem sokan okulhatnak majd.
Szerintem csak az első a probléma, amit meg a hőmérséklet szabályzásával meg fogsz tudni oldani. Anélkül ugyanis 4-5 perc alatt végbemegy a folyamat, ami a végeredmény ízének nem tesz jót. Eléggé nyers ízűek voltak azok a kávék, amiket még a módosítás előtt próbáltam pörkölni.
http://palscoffeetech.com/
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #36985 üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy utólag mindig megbánom. Ágyból sem találtam az elképzelésemnek megfelelőt, így inkább megcsináltam magam. Aztán a felénél már bosszankodtam miatta, hogy mennyi időt, energiát elvitt.
Mondjuk ez az arduino feladat annyiban más, hogy itt minden ki van már találva, még a tételes anyaglistát is közzétették. -
Ábi
tag
Megérkezett a szállítmányozó cégtől a számla.
55$ a szállítása és vám a Pharosnak.
A Caravel szállítása volt 55 eur olaszból ...
Jó ez a cég! Tetszik a hozzáállásuk és árszabásuk.
Akinek nem sűrgös amerikából egy csomag, az velük utaztassa olcsóbb vámmal! -
adriankoooo
senior tag
válasz Keresztapper #36976 üzenetére
Jaja, könnyen leküzdi, de attól még nem biztos, hogy stabil 88-fok lesz az egész cucc.
soldier2:
lehet ez lesz a hiba.
-
zoomon
tag
válasz killerjohn #36973 üzenetére
Ez El salvador bourbon black honey el carmen-ből készült.
-
soldier2
őstag
válasz simi.esp.28 #36990 üzenetére
Onnan emlékeztem rá, csak nem tudtam már ki, és mikor említette. Keresni mobilról meg nem az igazi. Kösz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adriankoooo
senior tag
válasz simi.esp.28 #36990 üzenetére
Én inkább megvárom amíg majd lesz időd ránézni.
-
paljoc
tag
válasz levytee #36965 üzenetére
Arról nem csak tapasztalat van, hanem írtam is, Korzón elolvashatod, annál többet nem nagyon tudok mondani. Kis kúpos őrlő, a kések kb. ami a Graef-ekben is van, bentmaradó őrlemény 2 gramm körül, kipiszkálni nem nagyon lehet mint az Iberitalból pl. Emellett csendes, kényelmesen használható, könnyen tisztítható, praktikus őrlő, jól látható szemcseméret beállítás, nem vaktában tekergeti az ember mint az Iberitalt, időzítője pontosan adagol. De nem azért duplája az ára, mert jobb őrleményt ad, mint egy Ibi. Viszont jóval kultúráltabb szerkezet annál.
-
looser
addikt
:-)
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...