-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
killerjohn
addikt
válasz adriankoooo #34397 üzenetére
wtf olyan tamper ami rugós, és pont akkor éri el a végpontját, amikor X kilóval (X= a standard szerint?) nyomod? dúúúúúrva azonnal nekem is egy ilyet! szóval akkor kinek van még eladó?
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #34397 üzenetére
A fizika mai állása szerint a rugó pontosan akkora erő értéknél (130N) fog engedni, amekkorára ő be van állítva. Az a rugót nem érdekli, hogy ő mivel van benyomva.
Azonban a másik oldalon, az érintési/felfekvési ponton, a nyomott tárgy már más kérdés. Ott már nem erő lesz, hanem nyomás = erő / felület. Mivel a 130N lefelé mutató erő adott, csak a felületen múlik. Onnantól fordítottan arányos. Vagyis nagyobb felületre kisebb erő jut, kisebb felületre nagyobb erő. Ergo a nagyobb felületű pogácsa kisebb nyomásnak lesz kitéve, a kisebb meg nagyobbnak.
Hányados természetesen, javítottam
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
adriankoooo
senior tag
válasz mdav88 #34400 üzenetére
mdav88:
Alul a menetes rész.
killerjohn:
Vegyél, eddig ez volt az egyik legjobb vételem (+ a ConceptArt zacckiütő és tamperállvány - csomagban volt, valamelyik itteni kollégától vettem). Számomra nagyon hasznos.
BlacKSouL:
Akkor ezek szerint jó az állíthatóság, de érdemes mérlegen beállítani a kioldást az egyes fejeknél.
-
BlacKSouL
addikt
válasz adriankoooo #34405 üzenetére
Ki kell számolni minden átmérőre.
Mondjuk D=58 mm --> r=29 mm; F=130N (=~13kg)
A = r^2*pi = 841*3,14 = 2640 mm2 = 0,00264 m2
p= F/A = 130/0,00264 = 49242 Pa = 49,242 kPaHa és amennyiben ez az érték megfelelő, akkor a képletben adott a nyomás értéke, annak akkor mindig annyinak kell lennie, tudunk egy adott átmérőt (mondjuk 54 mm), akkor az F erő értékét ebből meg lehet határozni, és annyira kell beállítani a "rugót".
A mérleg itt nem segít, mert mindig 13 kg-ot fog mutatni, ugyanis a mérleg lapja nem összenyomható, és a merev mérleglapot sem érdekli, hogy mekkora felületen nyomod, neki az a lényeg, hogy 130N erővel, vagyis 13 kg-al nyomod, többel ugye nem tudod, mert ott "elenged" a rugó.
A nyomás, vagyis a jó kioldódáshoz szükséges tömörítési erő értékét kell kikísérletezni, amivel a pogácsát össze kell nyomni, és a fenti képletből kiszámolni a szükséges erőhatárolás nagyságát.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
hifis50
csendes tag
Szedtem szét Espro tampert. Ez úgy működik, hogy egy rugó által nyomott rúd a száron belül egy hajlított lemezt nyom meg. Ez adott kitérésnél átugrik konvexből konkávba, és ezzel ad egy pattogó hangot. (Régen volt ilyen gyerekjáték, valami béka, azt lehetett ilyen nyomkodással "brekegésre" bírni.) Ez jelzi, hogy elérted a beállított erőértéket. A belső nyomórud pozícióját (és ezzel azt az erőt, amikor pattog a lemez), elvileg lehet állítani, mert menetes a nyomórúd, de elrejtették, ehez le kell a címkét szedni a tamper tetejéről. (Az utángyártottról persze nem tudom, hogy ugyanezt tudja-e, ugyanígy működik-e.)
Az eredeti darab kivitele korrekt, de nem tudom, ad-e ez annyi pluszt, hogy megérje. Vannak olyan vélemények (tesztek), hogy a nyomóerő számít a legkevésbé a kávé ízének alakulásában. Most kis méretű (49mm-es) szűrőjű gépet használok, és itt egyre inkább azt tapasztalom, amit Strietman, egy holland kávégépgyártó ajánl, hogy a kiegyenlítés, kocogtatás után alig, vagy sehogy nem kell összenyomni a kávét.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #34407 üzenetére
igen, lagoon is ilyen irányba ment el végül, hogy minimálisan tömörít. nálam 54 mm a szűrő, annyival nem kisebb/magasabb azért az 58 mm-nél. az a fura, hogy amióta váltottam, állati szarul tömörítek, lehet, hogy a szűrők alja nem elég egyenes, nem tudom, csak az eredményt látom, marha gyakran ferde. pedig van pár év rutin már a kezemben, mégis.
eléggé tanácstalan vagyok a témában, meg persze alapvetően tök fölösleges 10-15 ezer forintokat költeni egy ilyesmire, ezt én is tudom
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hifis50
csendes tag
Tudom, meredek dolog, de eladtam az LM gépet, és most ennek a Strietmannak egy végletekig leegyszerüsített direkt (vagyis nem rugós) karos gépét használom. Ehez a gyártó csak nyitott szűrőtartót ad, tehát ha akarom, ha nem, látom a lefolyást. Itt is ezt tapasztaltam, hogy összenyomva a kávét nem tudok szép lefolyást produkálni. Ez alapján írtam, hogy akkor sikerül a legegészségesebbre a dolog, ha éppen csak kiegyenlítem a tamperrel.
-
kaligula
tag
Úgy gondolnám laikusként, hogy 7 gramm kávé tömörítéséhez azonos erő kell, ha kisebb is a felület, akkor viszont nő a mélység... Számomra ebben az egész tömörítésben van valami misztikus. Az is fura, hogy mindenki - én is - a szép nagy szürőre esküszik, 58mm, stb. Ehhez képest egy EP kapszula 33mm, és működik.
rovidkv.reblog.hu
-
hifis50
csendes tag
válasz hifis50 #34411 üzenetére
Ízben szerintem ugyanaz. Gőzölni nem tud. Csak szimpla presszó készíthető vele, erre van kihegyezve.
De a fej egyben a kazánja, tehát direkt a fűtés, a hőstabilitása nagyon jó már a saját termosztátjával is. De ha a nyitott kazánjába egyszerűen belelógatjuk a PID hőérzékelőjét, még pontosabb lesz. (Így a PID össze sem nő a géppel.) Villámgyors az üzemre kész állapot. Gyakorlatilag annyi idő, amíg elszöszmötölök a kávéval a csapolásig. Ügyes a víz bejuttatása a dugattyú alá. Egy visszacsapó szelep van a dugattyú közepén. Ha felemeljük a kart, ez kinyit, és a dugattyún keresztül folyik a víz az alsó térbe. Így teljesen légmentes vízoszlopot lehet összehozni, nagyon direkt lenyomásnál a nyomóerő. Kevés vízzel dolgozik, tehát a vizet leeresztem a kávékészítés után. Így mindig friss vízből készül legközelebb. Már egy nyomásmérő órát is vettem. Ez ugyan igényel némi fúrás - faragást, de könnyű a nyitott kazánból ezt is kilógatni. Így már minden paraméter kontrollálható. (Persze hogy erre szükség van-e, az más kérdés, de játéknak jó.) -
hifis50
csendes tag
válasz weinmaker #34413 üzenetére
Nehéz ügy ez a kinek mi ízlik kérdés. Ezért hangsúlyozottan írom, hogy csak nálam, de azt tapasztaltam, hogy a kisfejű gépek egy lágyabb, kiegyenlítettebb ízvilágot képviselnek, bár kétségtelen homogénabb is, kevésbé szálazza szét az összetevőket, és így sokszor kevesebb izgalmat takar. De nekem mégis az erényei jönnek be jobban. Az LM-mel akárhogy csűrtem - csavartam a nyomásprofilt, mindig egy kicsit nyomulós, karcos jelleg adódott. Most nagyobb a béke, továbbá toleránsabb is a hibákkal szemben. Ha nagyon nem megy félre a beállítás, (márpedig ezzel a géppel nagyon kézben tartható), bőven vállalható az eredmény. Továbbá szerintem mindenevő, nagyon jó az újhullámos kávékkal is.
Kösz a felkérést, természetesen örömmel írok róla. Tény, hogy egy ritka darab, de nagyon ki van találva, tehát sok érdekességet lehet a gyártójáról és a gépről is elmondani. -
mdav88
senior tag
válasz killerjohn #34402 üzenetére
Nekem van eladó, ha Parci mégsem vinné el.
Mekkora méret kell?[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Hát egy leharcolt használt kocsi ára: 1430Euro. Nem kevés, de a kis sorozatú kézműves gyártást tényleg nem lehet lejjebb szorítani.
Egyébként igényes az anyaghasználata (csak réz és koracél némi fa kezelőelemekkel), ebből és az egyszerűségéből adódóan egy megbízható, időtálló darab. -
killerjohn
addikt
válasz mdav88 #34422 üzenetére
köszi hogy gondoltál rám, de én is azt nézem amit Parci: hogy az 58.0 mm nem lesz jó. Az itthoni 58.0-s tamper túlzottan lötyög . A fragola féle 58.3-asok viszont passzentosak. Még agyalok a dolgon, körbenézek, hogy lehet-e 58.3-asat szerezni ebből.
Egyébként ezek hány kilóra vannak "kalibrálva"?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz hifis50 #34423 üzenetére
Nem tudom te voltal-e, vagy valaki más aki ajánlotta a Strietmannt, mikor karosok közt kezdtem nézelődni. Mivel a design nem jött be, nem is néztem utána, de nem hittem volna, hogy ilyen jó eredményt ad. Azt hiszem az AVX-en írták, hogy asszonynak jobban bejön a Strietmann, mint a Cremina, mert az olyan semmilyen ráadásul a hőmérséklet szabályozása is pofonegyszerű. Itt is kétféleképpen lehet feltenni a kérdést, hogy drága, vagy nem. Ha azt nézzük milyen kávét produkál, simán megéri az árát. Ha azt, mennyi anyag és technológia van benne, akkor túlárazott, akárcsak a Cremina. Klasszikus kinek a pap.. torténet.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adriankoooo
senior tag
válasz killerjohn #34425 üzenetére
Lötyög, de simán használható!
-
mdav88
senior tag
válasz killerjohn #34425 üzenetére
Tegnap mértem tolómérővel inkább 58,1mm-58,2mm (azért mértem rá, mert volt nálam lagoon 58as espro tamperje, és az majdnemhogy jó volt az 57es szűrőimbe!, ez viszont nem fért bele egyáltalán)
Ha gondolod egy személyes találka közben meg tudod vizsgálni.30font / 13kg-ra vannak kalibrálva
[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Ennyi vacilálást már rég láttam 2 tamperen (igen-nem-mégsem).
Olyan határozottak vagytok ma deal ügyileg! -
-
HÁZIGAZDA
arra, hogy egyrészről érthetetlen páraknak, hogy valaki hezitál egy luxustamperen, másrészről itten a neutrínók rezgését is kiérzik páran egy csapolásból, megint mások esőtáncot járnak a babokra kávézókat is megszégyenítve stb.
annál több hiedelem és blőd (vagy igazolható) elmélet, mint ami itt terjeng, nem sok helyen van, már-már hifista magasságok. oké, persze az is egy érzékszervi dolog (én például egy hete nem hallok, mert ráment egy vírus a fülemre ).
úgyhogy kicsit óvatosabban szekálnám mondjuk magamat azzal, hogy nem rohantam első pillanatra luxustamperezni. nyilván tetszik és fellelkesültem, aztán nyilván felmerült pár kétely. aki ezen mulatni akar, írjon nekem privátot.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #34442 üzenetére
miért? kb. mindenki használta/-ja... SiD, lagoon, blaze stb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bl4ze
veterán
válasz fragola.6035 #34442 üzenetére
Bocs, de most nagyon nagy hülyeséget szóltál.
Ez a rugós tamper egy állandó fix tényező a kávékészítésnél, szóval mi a baj ezzel ?Nekem még anno SiD mutatta meg ezeket a Casadio-kat, és Ő azért szerelésben és kávézásban is eléggé topon volt mindig.
Szóval az egy dolog ha Neked nem tetszik, netán a szokásos bazárinak minősíted, de azért le-legaljázni már nagyon erős. Nyomásfokozós szűrőhöz hasonlítani meg már már taplóság. Bocs, nem akarlak megsérteni, de ez már túl erős volt. (még tőled is pedig megszoktam, hogy te nagyon leszólsz majd mindent).:. bl4ze .:.
-
bl4ze
veterán
válasz fragola.6035 #34445 üzenetére
Én megmondtam, hogy lesz itt "bazári"-zás
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #34445 üzenetére
sosem próbáltam. mondjuk most tekintettel a kínai verzió árára az itt ajánlotthoz képest, azt egyelőre nem is fogom...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ábi
tag
válasz fragola.6035 #34447 üzenetére
Nem az enyémet, csak egy testvérét.😊
Én és Kati boldogan használjuk a miénket.😉