-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Komplikato
veterán
Nem akarom félbeszakítani a kávéfőző gép témát, csak érdeklődnék, hogy ez a Tokaji(!) kávé a lassú pörköléstől és vízmentes hűtéstől tényleg van olyan jó, mint amilyen drága?
[ Szerkesztve ]
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
Ábi
tag
válasz Komplikato #28651 üzenetére
Én még nem próbáltam a kávéjukat.
Vízmentes hűtés?
Amennyiben ez különlegesség, akkor büszke vagyok, mert én is így hűtöm!Szerintem kóstold meg Paljoc kávéit, ha még nem tetted.
Árban jobban jársz, minőségre még nem volt panasz... -
bl4ze
veterán
válasz Komplikato #28651 üzenetére
Én eddig amit kóstoltam jó volt, helyben is érdemes fogyasztani ha valaki arra jár.
Szimpatikus hely, jó kis LM géppark
.:. bl4ze .:.
-
soldier2
őstag
Utóbbi időben elég részletesen kibeszéltük a különböző kávégépeket, de nem esett szó a karos gépekről. Most elsősorban nem a Pavoni-ra gondolok, hanem az otthoni felhasználásra tervezett karosok felsőbb kategóriájára, mint pl a Bezzera Strega, Olimpia Cremina, Londinium, stb. Komolyan elgondolkodtam rajtuk a közelmúltban , de ugyanakkor nem sokat tudni róluk. Megéri ezeket nézegetni, vagy inkább egy duál bojler + PID? Használ(t) valaki ezekhez hasonló gépet egyáltalán?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Silent 71
csendes tag
válasz Pogifej #28648 üzenetére
Telefonon beszélj az Expolyval, add meg a méretét, és kiderül hogy van e nekik!
Pld.ezek is hasonlóak, de méretet nem lehet így tudni!
http://www.expolygon.hu/index.php/component/hikashop/product/3058-rugo
http://www.expolygon.hu/index.php/component/hikashop/product/3351-szeleprugo
http://www.expolygon.hu/index.php/component/hikashop/product/317-g-zcs-rugoVagy itt is érdeklődhetsz!:https://www.hennlich.hu/termekek/rugotechnika-2254.html
http://rugokeszites.hu/termekek.php
Sok sikert!! -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz soldier2 #28654 üzenetére
Tari a MESTER Attila szerint nagyon hasonló a Cremina belseje, mint a Pavoni... de majd ideér és mond pontosat... ő neki volt mind2, párhuzamosan is! elvileg a Cremina előnye továbbá, h hamar bemelegszik... (majdnem olyan hamar, mint egy Pavoni! ha jól emlékszem, talán negyed órát mondott...) mindenesetre ő a Pavonit hagyta meg (és persze a QM-eket! ) és a Creminát adta el. Laczkó Gábor aka KávéKalmár (aka Kávé Kálmán) is igencsak benne van a Cremina-Pavoni témában! (volt is itt Svájcban az Olympia manufaktúrában! én most itt dolgozom mellette pár km-re, de összeegyeztetni még nem sikerült egy üzemlátogatást... )
-
soldier2
őstag
válasz hifis50 #28658 üzenetére
Nehezen tudom elképzelni, hogy azzal a karocskával megfelelő nyomást tudna kifejteni a készülék, de azért rákeresek, hátha találok valami használhatót. Bár ez inkább a kisebb karos gépeknek lehet alternatívája (ránézésre
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Paqito
senior tag
Azt hittem újságcikk, de inkább marketing.
Ami nekem 101%-ban új, az az Illyhez kapcsolódó információ, nem tudtam, hogy magyar volt...
[ Szerkesztve ]
"...a Jóakarat szétfröccsen a Butaság szökőkútján, kövér gyerekek gyűjtik a könnyeket egy vak koldus számára, aki egy falragaszt betűz remegő újjakkal: ez itt a pokol!" - Syrius
-
tariattila
veterán
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #28657 üzenetére
ugyan! én csak mekk mesterkedem... teszek,veszek,lefetyelek,feleselek...
más:
ha már cikk, mit csipog az O-rigó?feltűnik egy Caravel is mely SiD mesteré majd az enyém is volt... (most egy őrült-tudósé aki perverz kísérletezéseket végez)
eme mestert kellene a kis karosokról faggatni, nem engem
-
L4D1K
őstag
Sziasztok.
Szeretnék a Brikka-m mellé egy darálót venni. Anno a nagyon kevés hely, valamint anyagiak miatt döntöttem a kotyogós mellett, szeretnék tudásban hozzá illő kézi darálót venni. Ahogy olvasom, 10e ft alatt ebay ről a Hario mini Mill-t ajánljátok. Kérdésem, hogy érdemes-e 2-3e ft at többért a Skerton-t megvenni, vagy nem lesz a darálás minőségében különbség ha a mini mellett döntök?
Szép napot.
[ Szerkesztve ]
# ANTAL Tuning #
-
soldier2
őstag
válasz tariattila #28662 üzenetére
Azért csak tudnál egy pár szót írni a Cremináról bár egyelőre nem ő az új szerelmem, de a kompakt mérete még vonzó lehet, ha lesz árban is vonzó ajánlat. A frank elszálltával igencsak drága lett a kicsike.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Tuib
aktív tag
Sziasztok!
Többször is olvastam itt, hogy bizonyos kávékat 86-90 fok közt főztök le. Ez minek a hőmérséklete? a Fejből kilépő víznek, vagy mondjuk a Faema Family PID-jét állítsam ide, és próbáljak meg egy ilyen kávét? Mert eleddig olaszos pörkölésű, 80-20-as kávéknál olyan 103-107 közt voltak azok az értékek, ahol kellemes, jó crema-jú kávék jöttek le.
Köszi!
''A szeretet az, amikor anyu látja aput a mosdóban és szerinte apu nem is gusztustalan.''
-
Keresztapper
senior tag
Az olaszos blendeknek nem kell ilyen alacsony hő, és jobbára csak te fogod tudni kitapasztalni, hogy a gépeden mire kell állítani a PID hőmérsékletét, de a leírtakból úgy gondolom, hogy az esetedben 93-97 fok körüli értékekkel lehet majd próbálkozni egy újhullámos kávé esetén
http://palscoffeetech.com/
-
Keresztapper
senior tag
válasz Keresztapper #28340 üzenetére
http://palscoffeetech.com/
-
bl4ze
veterán
válasz Keresztapper #28666 üzenetére
Ez teljes tévút, ilyet ne mondjunk. Ahány gép, ahány PID bekötés annyi érték.
Nálam a gépen újhullámos kávé volt már ami 85 fokon volt jó, és talján kávé meg 92 fokon.
Szóval ezt neki kell kitapasztalnia.
Nálam a referencia érték 82-95 fok között van. (Sestos PID, Gaggia Baby régebbi modell).:. bl4ze .:.
-
Keresztapper
senior tag
-
salapp
addikt
Brikka és Moka Express mellé van múlt év vége óta egy ajándékba kapott Tiamo Slim-em (mint a Hario Mini Mill). Mostanra igencsak széthullott, én olyat nem vennék. Ráadásul a műanyag gyűjtőjére rátapad az őrlemény.
Árban ugyanott van a Rhino, ami fém, talán tartósabb darab.
Skerton azért lehet jó, mert üvegedényes.
Bár szép, nem biztos, hogy annyival többet megér egy Zassenhaus Quito.[ Szerkesztve ]
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
kk831228
addikt
-
soldier2
őstag
válasz kk831228 #28673 üzenetére
A forgó késes daralók nem alkalmasak erre (sem) 10-15 között kaphatók alkalmas elektromos darálók pl Delonghi kg 79, 89 stb. Espressóhoz ezek sem alkalmasak, de brikka mellé jó volt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
nemethsza
tag
Uraim,
van egy feleslegessé vált Gaggia MDF őrlőm, mivel lecseréltem egy Ibire. Ha GC-t többé-kevésbé kiszolgálta, elbírhat egy Brikkával is. Bp., 18e Huf."Tanútt embernek párlya nincs!"
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #28659 üzenetére
"Nehezen tudom elképzelni, hogy azzal a karocskával megfelelő nyomást tudna kifejteni a készülék, de azért rákeresek, hátha találok valami használhatót. Bár ez inkább a kisebb karos gépeknek lehet alternatívája"
Már linkeltem egyszer a nyomásprofilozós Creminá-ról a home video-mat. Amikor a 2-3 napos kávét uazzal az őrlőbeállítással akartam elkészíteni mint a tíz napost, 16 barig kellett tolni, hogy elinduljon egyáltalán a lefolyás. 16 bar. Különösebb porbléma nélkül. A caravel-t valszeg egy kicsit megviselné. De ez a hollandus Wouter gyerek elég perv kávébolond. Nincs ott hiba egy szál se.
Amúgy meg manométert is fölösleges volt igazából a Creminára akasztanom, hiszen azonos finomságú/elosztású/tömörítettségű, de arányaiban más (magasabb!!!) kávépárnán nyomod át a vizet. Innét világos, hogy totál egy ligában játszanak a kiskarosok (nyomás szempontjából) a pumpásokkal (és akkor nagyon jóindulatú voltam). Minden egyéb tekintetben utcahosszal verik azokat (vigyázat cinizmus!!! :-)).
Alább a behőmérőzött Cremina grafikonja. 15 perec alatt simán üzemkész (ahogy a Pavoni is).
[ Módosította: radi8tor ]
-
ronin s8
senior tag
válasz Kávé Kálmán #28678 üzenetére
@ "Amikor a 2-3 napos kávét uazzal az őrlőbeállítással akartam elkészíteni mint a tíz napost, 16 barig kellett tolni, hogy elinduljon egyáltalán a lefolyás. 16 bar. Különösebb porbléma nélkül......Innét világos, hogy totál egy ligában játszanak a kiskarosok (nyomás szempontjából) a pumpásokkal..."
Nem tudom, mire gondolsz... Kétszer egymás után nem nagyon tudsz egy Pavonival ugyanakkora (maximális) nyomást (sem) produkálni, hiszen a más (magasabb) hőmérséklet miatt a második shot egészen más karakterisztikával megy (nyomás szempontjából is). Ha mégis, az véletlen.
Mint ahogy Te magad is írod, elszállhat a nyomás, kellőképpen dugulósra hangolt kávénál. Bár kétlem, hogy kézzel ilyen magasra menne vele a user, inkább szándékosan könnyebb áteresztésűre veszi az őrlést. A legjobb eredmények egy viszonylag gyors, kisebb ellenállású shot formájában szoktak megjelenni. (Ezt nem tudom, ki kéne mérni, hogy mekkora nyomáson, de ahhoz legalább egy Pavonit tudnod kellene használni.)
Tehát az, hogy "egy ligában" játszanának, semmiképp nem igaz. A pumpások mindig lehatárolják a nyomást, és onnantól egyenletesen küldik a lefolyást (már ami a nyomást illeti).
Azon kívül, hogy a karosok is kávét főznek, és náluk is van mérhető nyomás, ami a Föld sztratoszférájánál nagyobb, és a magma nyomásánál kisebb, én nem sok hasonlóságot látok...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #28678 üzenetére
Sajnos ezeknek a grafikonoknak a lényegét nem értem (nem tudom mi lenne az ideális görbe. Viszont az urobbi időben egyre jobban tetszenek ezek a nagyobb káros gépek. Ha van kis időd, akár privátban is megoszthatnál néhány pro/contra érvet.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #28680 üzenetére
4 helyre tuztem szenzort es logoltam a homersekleteket. Bojler, dugattyu folott, dugattyuter, fej. Azoknak a gorbeit latod. 15 perc alatt uzemkesz egy aktualis cremina modell. A 67-es egy kicsit ennel is gyorsabb. Ezen a meresen azt neztem, hogy mennyire vesziti el a "fejet" 3 egymast koveto huzaskor.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #28679 üzenetére
A nyomas akkor szallhat el, ha nem figyelsz, vagy azt akarod, hogy elszalljon. A manual karosnal direktebben nyomas nem szabalyoszhato. Ha tudod merni (nem nagy kunszt), akkor minden profilt meg tudsz csinalni. Menet kozben modosithatsz ( menu nelkul). Szofisztikaltabban lehet nyomast profilozni, de direktebben es egyszerubben soha. Amugy kb 2 perc alatt visszahutheto a pavoni/cremina feje az idealis homersekletre.
-
ronin s8
senior tag
válasz Kávé Kálmán #28683 üzenetére
Megértetted azt, amit írtam?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #28684 üzenetére
"Nehezen tudom elképzelni, hogy azzal a karocskával megfelelő nyomást tudna kifejteni a készülék" Soldier2 tollabol.
Amire irtam, hogy total egy ligaban vannak a pumpasokkal a karosok (nyomasviszonyok szempontjabol). Gondolom, kifejted a maga teljessegeben, hogy hol vesztettem el a fonAlat. Itt a liga az, ami esetleg felreertheto. Ertsd tartomany. -
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #28685 üzenetére
[link] Hifisnek írtam a "karocskás" választ , erre a gépre reagálva. A Cremina, Strega, Pavoni stb felől nincsenek kétségeim, azokkal kellően masszív cuccok.
Ami érdekelne a Cremináról, hogy mennyire finomhangolható a hő az egyes kávékhoz, és hogy ez mennyire könnyen változtatható. Egyelőre a Strega/Londinium a rugós fejjel jobban vonz, de a Cremina sem kizárható.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz Kávé Kálmán #28686 üzenetére
Igyekszem!
Nem akartalak megsérteni, de most már világos, hogy egészen másra gondolunk, és másról is írtál. A "liga" számomra azt jelentette, hasonló nyomásprofillal, nyomásviszonyokkal, és valamiféleképpen hasonló működéssel bír a két csoport. Eddig a félreértés.
Másrészt viszont - ha használtál már Pavonit, és kiismerted, Te is tudod - egy karos géppel soha sem fogsz olyan profilokat megcsinálni, mint amit egy pumpás. Más az egész karaktere, és egyiket sem arra tervezték, hogy kőkorszaki mechanika mellett hőmérő, vagy esetleg PID legyen rajta, vagy bármi, amivel kontrollálni lehetne húzáskor a nyomást. Ma sem ezért használjuk őket. Ugyanis mihelyt "látod" mit csinálsz a folyamat közben, a dolog elveszíti az érdekességét, a spontaneitását, egyáltalán, a varázsát. Azon kívül, azonnal ki is derülne, hogy inkább egy pumpás, mint egy karos.
Ehhez persze ismerned kell(ene) közelebbről ezeket a karos gépeket, és tudnod, érezned húzás közben, ahogy remeg a kar, miközben átpréseled vele a vizet a pogácsán, és megtapasztalni sokadszor is, hogy bizony ezeknél nem fog kétszer ugyanúgy sikerülni a húzás, de az erdmény végképp nem lesz ugyanolyan, miközben van valamiféle konstans minőség a kész kávéban is... És mihelyt kiismered a folyamatot, benne a gépet, azonnal felébred benned a felismerés, hogy ezeknek itt a vége, és ezen semmiféle trükkel, elektronikával nem tudsz segíteni.
Bocs, hogyha hosszú voltam, és ne haragudj a feltételezésért, de valamiért úgy érzem, Téged inkább a folyamat elméleti része érdekel (érdekesek a felvetéseid, és a mérések is, a videókról nem is beszélve! ), csak nem vagyok róla meggyőződve, hogy egyáltalán le tudsz főzni bármivel is normálisan egy kávét...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
tariattila
veterán
válasz soldier2 #28687 üzenetére
igaz van egy unikális rugós-karos gépem is de a manual karos szerintem jobban használható...
a karoddal abszolút Te szabályozol mindent... a rugósnál meg a rugó ereje adott... (őrleményfinomságra érzékeny nagyon)
a Creminát simán szabályozhatod, van benne nyomáskapcsoló és egyéb filléres pimpelésre is van módod (fej-bojler szeparálása a kívánt vastagságú szigetelés beiktatásával)
szerintem a cremina az otthoni űbergép
(!szerintem!) -
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #28690 üzenetére
Lehet, hogy erős volt, nem tudom, de valahogy kijött ez belőlem. Tök jófej meg minden, de hát az a kávé, amit a kávébazáron ittunk tőle...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Tuib
aktív tag
válasz Keresztapper #28670 üzenetére
Köszönöm, akkor próbálkozom, meglátjuk az eredményeket.
''A szeretet az, amikor anyu látja aput a mosdóban és szerinte apu nem is gusztustalan.''
-
tariattila
veterán
válasz ronin s8 #28693 üzenetére
Az, hogy személyes tapasztalat/indíttatás miatt belekötsz a Ti dolgotok.... én azt nem értem, hogy miért ezeken a tökéletes kisgépeken keresztül... semmi közük az egészhez, teszik a dolgukat és nem is akárhogy!
Valaki valamikori valamilyen kávéja miatt a gépeket vagy azok technológiáját lehúzni badarság... -
Toobee
veterán
válasz Kávé Kálmán #28686 üzenetére
A Mahlgut-rol van mar relevans tapasztalatod? HG-One-hoz kepest milyen?
https://barbieripnk.hu/
-
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #28696 üzenetére
Igazad van. Én mégis összekötöm a kettőt. Ha valaki esetleg (nem ő, ezt már tényleg nem feszegetném tovább, majd levezekelem valahogy) nem ért a Pavonihoz, akkor mérhet bármit, az csak egy elméleti fejtegetés lesz. Mint ahogy az jött le (nekem), hogy szerinte, ha képes egy karos 16 bar-ra, akkor már egy ligában játszik a pumpásokkal... ami szerintem nem így van.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
apropó, pavoni... nekem az e61-hx is kicsit hasonlít, noha a két gépnek semmi köze egymáshoz. mindkettőnél erős az egész hangulata, jó használni, van egy feelingje, ahogy a csapolást csinálod. és mindkettő elég kiszámíthatatlan (igen, némi tapasztalással kitanulható jól), van egy öntörvényűségük. a dallacorte full technokrata cucc ezekhez képest, a rideg racionalitás. cserébe persze a kikapcsológombja nem lesz a géppel együtt 95 fokos...
ronin: csak a nyomásra értette a ligát, hogy nem 2-3 bar, hanem ugyanúgy 10-15 bar, azaz "egy liga"
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Számból vetted ki a szót Én múltkor majdnem kimentem, aztán nem lett rá idő, de előbb-utóbb kimegyek, már csakazértis
Tartiattila: valóban más a rugós karos, de azzal már lehet egy stabil minőséget hozni. Megvan a varázsa persze a sima karos gépeknek is, de attól tartok, az már egy kicsit sok lesz nekem. Ami miatt még ódzkodok egy kicsit ezektől a gépektől, hogy gőzöm nincs mennyire finoman állítható a csapoláshoz a hőmérséklet a nyomáskapcsolóval. Ugyanis az eddig több órányi angol fórum olvasgatás miatt az jön le, hogy a hőstabilitás nem gond ezeknél a gépeknél, 2-3 shot simán húzható egymás után (nálam ennél több kávémániás még nem gyűlt össze LOL), és hosszú bekapcsolási idő után is hozzák a beállított szintet stabilan (nem kell hűtőcsapolni mint az E61 HX-en). Ebből a szempontból hozzák azt a stabilitást, mint egy pid-es gép. A kérdés, hogy mennyire pontosan állítható ez a hőfok a nyomáskapcsolóval, amivel ezek a gépek dolgoznak.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Exkluzív funkcióval tenné vonzóbbá az ARM-os PC-ket a Microsoft
- Milyen autót vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nyaralás topik
- Garmin Forerunner 165 - alapozó edzés
- War Thunder - MMO Combat Game
- Autóhifi
- DIGI internet
- Politika
- További aktív témák...