-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #25750 üzenetére
Ha majd egyszer készítesz kávét mondjuk egy Etióp Yirgából ristrettót, és még akkor is így gondolod, akkor hiszek neked. Nekem elég volt 1 adag a megtéréshez, de van kolegám aki tejjel sem itta meg mer' "savanyú". Na ő menthetetlen
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25750 üzenetére
Mi itt nem azért buzizunk a mennyiségekkel, hogy belőjük magunkat egy Starbucks-hoz képest, hanem mert mp-enként más-más ízvilág tárul fel előttünk.
A lungo hát... hogy is mondjam...?"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
killerjohn
addikt
válasz soldier2 #25751 üzenetére
Én azért annál nyitottabb vagyok az emberek ízlésére hogy menthetetlennek ítéljek valakit, mert nem szeret valamit, amit én igen - de azért ígérem, hogy meg fogom kóstolni Speciel a világ "kifinomultabb" fele szereti a kaviárt meg a pezsgőt, meg az ilyen-meg-olyan csoda-finom pálinkát, miközben engem ezek közül bármelyikkel ki lehet kergetni a világból. Számomra ezek fogyaszthatatlanok. Mindegy, hogy milyen drágák, vagy hogy épp csúcs minőséget képviselnek kategóriájukon belül, akkor is képtelen vagyok elfogyasztani. Egyszer egy rokonom egészen berágott rám mert a szülinapján nem voltam hajlandó koccintani vele a fantasztikus, testes, aromás, csoda-über pálinkával. Nem hitte el, hogy előbb iszom 20%-os ecetet mint pálinkát...
(#25752) ronin s8: ok, tehát nem tudsz a lungo témához hozzászólni
olvasgattam a mennyiségeket, és úgy tűnik hogy én az espresso és a lungo közé lövöm be magam. Espresso ha jól értem akkor 30ml, a lungo meg 150, én meg valahol 80-100 körül vagyok elememben.[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
válasz killerjohn #25753 üzenetére
Majd lejjebb megy ez a ml mennyiség, amint jobb kvkat fogyasztol. A lungo megvan a Senseoval is.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25753 üzenetére
Az espresso-ra is igaz, hogy a "kevesebb több".
Az, hogy mire lövöd be magad, nem képezi vita tárgyát, mert az aTe magánügyed. Én is iszom hosszab kávét, csak az már nem espresso. Vannak rá megoldások: dupla, lungo (americano), café créme..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25756 üzenetére
Nem csak espresso topik, de mindennek az az alapja (már ha olasz kávéról beszélünk).
Egyébként ahhoz, hogy valahogy lefőzz egy lungo-szerű valamit, semmiféle olvasgatásra nincs szükséged, igazság szerint az újonnan beszerzett géppark is felesleges.De lehet, hogy konkrétan akarsz valamit kérdezni a lungo-val kapcsolatban...? (Mert eddig nem tetted.)
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
killerjohn
addikt
válasz ronin s8 #25757 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, mert amit most főzök "lungót", kb 80-100 ml, és sokkal finomabb mint bármi hasonló amit valaha ittam Szeretem a gépparkot (L) Persze lehet hogy szép lassan az lesz ebből hogy megiszom mindkét espressot egyedül és akkor megmarad az intenzitás, és a mennyiség is az általam kedvelt lesz.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz killerjohn #25756 üzenetére
Van itt minden, csak az espresso mint "A KÁVÉ" felülreprezentált egy kicsit. . Ha rám hallgatsz, úgy iszod ahogy szereted. Amit mi mondunk az mindig csak ajánlat. Ha lungot iszol és maradsz (mert maradsz ugye ) legalább lesz aki a következő lungó ivónak tanácsot ad.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz killerjohn #25758 üzenetére
Igazság szerint tényleg kicsit "felülreprezentált" az espresso - ahogy a kolléga is mondja - de ez nem véletlen. Az espresso több évtizedes evolúció eredménye, ami nagyjából az 1900-as évek elejétől kb. 1961-ig zajlott, és napjainkban az újhullám megjelenésével új lendületet kapott. Számtalan más típusa lehetséges a kávékészítésnek, azonban a nyomás alatt készített kávé paraméterei itt hangolódnak össze a legfinomabban.
Vannak problémák is, pl. kicsi az adag, nem oltja a szomjat, és plusz vízbevitelt is igényel, mert vizet von el a szövetekből. Ezt a mennyiség növelésével csak korlátozottan lehet leküzdeni, mert a benne lévő drogok (koffein elsősorban) nem fogyaszthatók korlátlanul. Víz hozzáadásával viszont csökken az íz intenzitása, és szép lassan más főzési technikákkal (filter) kell kivonatolni a kávét. Bizonyos mennyiség és idő fölött a nagy nyomás már nem előnyös, a hőt is vissza kell venni, ekkor jönnek a filteres technikák (Aeropress, FrenchPress, V60, Melitta, Hario, stb.), egészen odáig, hogy több órás (akár egynapos) áztatással hidegen is kivonatolható a kávé.
Na most viszont a lungo.... hát nem tudom. Én még nem ittam jót... Jobb egy café créme, esetleg egy dupla...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
bl4ze
veterán
válasz ronin s8 #25763 üzenetére
Én személy szerint nem találom problémának
Sokan kapucsinó stb. mellé is isznak még, mert édesnek találják. Nagy melegben én is szoktam kérni vizet mellé, de egyébként nem. (tudod a taljánok ha kikérsz egy ristretto, espresso-t , legtöbb helyen vagy rögtön teszik oda kis pohárban vagy azonnal kérdezik "ákkkvá"? FŐLEG nyáron)[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
ronin s8
senior tag
-
vendingo
veterán
válasz killerjohn #25766 üzenetére
Jártál már sztárbákszban?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
And06
aktív tag
válasz killerjohn #25768 üzenetére
egyszer, megnézni a cirkuszt. kávé élmény felejthető. inzulint vigyél, mert cukorbeteg leszel az 1000kalóriás frappucsinótól
-
vendingo
veterán
válasz killerjohn #25768 üzenetére
Ne járj, de ott kapsz fél/1 literes kávét
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Surda-
őstag
válasz killerjohn #25766 üzenetére
Az USA-ban , ha nem is 1 literes,de 2-3 decis kávé megy, melynek fontos alkotórésze a szirup.
Náluk ez kicsit olyan,mint nálunk a tea, viszik papírpohárban a forró italt és melegíti őket.
Én eliszogattam vaníliás sziruppal,de az eszpresszóhoz semmi köze
Itthoni Starbucks és Costa kb ugyanerre épül, csak itthon nem egy,hanem két dologgal "ütik fel" a kávét, a szirup mellett kaphatsz hozzá fél liter tejet is, a lényeg,hogy a kávé ízét ne érezd.
Mindezt persze horror áron, viszont annak tudatában,hogy most iszonyatosan trendi vagy...[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
killerjohn
addikt
válasz Surda- #25771 üzenetére
Jajaja, azt sejtettem hogy a lényeg a trendiség. Dehát mindig, mindenkinek van valami "trend". Kinek az fontos hogy a kisujja hogyan áll az espresso csésze fogása közben, kinek az hogy jól látható starbucks feliratos pohárral jár a Deákon/Westendben. Valaki pl 0.1 grammra méri a kávébabot az espressóhoz De így, 32 éves koromra megtanultam hogy pont hidegen hagy az újhullám/retro/toomainstream/divatos/nemdivatos/direktnemdivatos/stb, és csak az számít hogy nekem mi a jó. Szeretek informálódni, felmérni, megérteni a világot, elfogadni a világot anélkül hogy nekem is olyanná kellene válnom. DEEPDUMAOFF
Mi az a szirup? Cukor?
hagel: Szerintem se kell hogy szomjoltó legyen. Arra ott van a hűtött bubis ásványvíz Viszont azt se szeretem amikor 2-3 cl egy kávé, mert mire elkezdem inni, addigra már vége is van. Igazából azért van ennyi féle kávé, mert mindenki máshogy szereti
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Gyerekek!
Hagyjuk már ezt a szomjoltó rövidkávé dumát! Felesleges.
A kávé élvezeti cikk! Nem a tömegről szól az egész. Az, hogy mindenhol adják - marketing baromság. Alapnak tekintik sok helyen az usában.Német kávé, amerikai kávé: A németek az "anyag" kispórolásával akartak nagy hasznot elérni, ezt kopizták le az amik. Elvégre német bevándorlók hatására lett a kávé ott is hosszú.
Azóta van jó hosszú kávé is. Nekem a molinari pl tetszett..Espresso kávé vízhajtó hatás meg jelentéktelen és nem kell foglalkozni vele. Illetve inkább azt mondanám, hogy nincs jelentősége. Ez egyéni dolog, mindenki tapasztalja meg és kész. Hosszú kávéban több a koffein, az jobban dobatja ki a szövetközti vizet.
amerikai marketing hype-nak meg nem kell bedőlni, a syrup - glükóz szirup, alias kukorica szirup - szagosítva, ízesítve. Kifejezetten jót tesz a szervezetednek. Gyorsabban döglesz meg tőle, hamarabb leszel diab. II cukros a inzulin termelés széthajtása miatt..
Más: A Kimbó Espresso kifejezetten vacak a Brikkával. Nem is baj, úgy is keveset vettem... Majd elfogy.
[ Szerkesztve ]
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
Surda-
őstag
válasz killerjohn #25772 üzenetére
Aham,cukor.
Itthon a Costában legutóbb belefutottam valami olyan cukros szrba,hogy konkrétan rosszul voltam tőle egész délután.
Akkor is,ha Parci nem hiszi el,pedig neki mindig igaza van"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
ronin s8
senior tag
válasz Polarstar #25773 üzenetére
Ezzel nem értek egyet. Bár a kávé valóban élvezeti cikk is, de "nálunk szerencsésebb fejlődésű" országokban az étkezési kultúra része, és csak különlegesebb formáiban élvezeti cikk. Ilyen pl. az espresso, amit a szomszédos országokban "italiana"-nak hívnak, megkülönböztetve a sajátjuktól. Az se véletlen, hogy az olaszok által évszázadok óta becsült és irigyelt Franciaországban is a hosszabbik változatokat kultiválják, pont azért, hogy be tudják illeszteni az étkezési sztenderdbe. Egy croissanthoz egész egyszerűen kevés az espresso, a tejet meg a gyerekeknek és a nőknek tartják fenn (a tejszínt most humanitárius okokból nem említem. ). Reggelire café créme-et isznak, ami jobb, mint a lungo.
És azzal sem értek egyet, hogy a német vagy amerikai kávé rossz lenne. Elég nehéz iható literes kávét kotyvasztani! Ezt a problémát, és a vízbevitelt ők megoldják. Mind Amerikában, mind Németországban magas a kávébab minősége, de azt ők a maguk módján főzik . Ezt tudomásul kell venni, hogy ott más a kultúra, ráadásul nekik az a jó...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
radi8tor
MODERÁTOR
Pont ma linkelte valaki ezt a videót: Nabob - "Coffee: A Love Story"
Kapcsolódik a témához.
⭐ Stella
-
killerjohn
addikt
Épp vízkőtlenítek a konyhában, szóval megcsinálom a gaggia-t is. Simán két evőkanál citromsav per liter, és szakaszosan átmosás (fél óra elég, gondolom), majd öblítés? ofc hideg vízzel.
-
veterán
Még sem lesz 702.
Most írtak, hogy elnézést, de csak június közepe.
Ha nem lenne annyival drágább a 800, nem gondolkoznék...Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
adriankoooo
senior tag
válasz killerjohn #25772 üzenetére
Valaki pl 0.1 grammra méri a kávébabot az espressóhoz.
Szerintem itt kb. Mindenki.
-
Galahed
senior tag
Sziasztok!
Áttérek a pod-os kávékról a szemes kávék világába. Kávégép,( daráló stb) lassan érkezik, viszont teljesen nem vagyok otthon a frissen pörkölt szemes beszerzését illetően.
Gondolom Nektek már sokkal nagyobb rutinotok van abban, hogy hol, kitől érdemes beszerezni. Ehhez kérnék tőletek linket, segítséget.(Vidéken vagyok , itt csak a Frei-t tudom , mint boltot...)
Előre is köszönöm! -
soldier2
őstag
válasz Galahed #25785 üzenetére
Kapucziner Győr, Casino Mocca, Monterosa, PacificCaffee, kvzzz, Kávákalmár stb. A teljesség igénye nélkül. Sok függ attól milyen kávét szeretsz.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
ronin s8
senior tag
válasz adriankoooo #25782 üzenetére
Én csak szemre mérem...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Peti...(16v)
tag
válasz tariattila #25790 üzenetére
Áruljátok már el, hogy csináljátok?
Szűrő tele, és lehúzod a felesleget?
Egyre jobban utálok buzizni a mérleggel, ami ráadásul le is merült, így minden mérés előtt melegítenem kell, hogy életre keljen... -
Peti...(16v)
tag
HX-es kollégáktól kérnék segítséget, mert bénázok a nagyvassal.
A gőzölés egyáltalán nem megy. Brutál erős a gőz, szinte kifújja a kezemből a kancsót, ha meg odatartom végre, akkor a tejet spricceli szanaszét. Ami bent marad, az meg pár mp alatt forró lesz és nagybubis. 3 decis a kancsóm, lehet hogy kicsi lesz ehhez?
A gőzvég 4-lyukú. Hányat dugózzak le, kettőt vagy hármat? -
bbuffy
senior tag
válasz adriankoooo #25782 üzenetére
Jó ideje szemre. A mérleg sztem már nem is üzemel.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
válasz Peti...(16v) #25792 üzenetére
Egyet se. Dugd a tejbe, utána nyisd ki, de fokozatosan, biztos nem egyből büntet annyira. És a tetejéről kell indítani, csak annyira bedugva kb hogy a lukak màr ne látszódjanak ki, utána lenyomni. Persze ha atommeleg akkor ez egy gxors folyamat lesz.
Milyen gép is ez?...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
HÁZIGAZDA
érdekes, én a mai napig mérlegelek. elég nagy különbség van kávé és kávé között, ha szemre csinálom. persze nincs órási jelentősége végülis, hogy 17, 18 vagy 19 grammból készül, a darálót úgy is belövöd a jó lefolyáshoz és aztán csak annyi a dolgod, hogy mindig ugyanannyit lőj be szemre az adott kávéból. ami végülis nem nagy ügy.
hmmmm... free my mind, dobjam el a mérleget?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
tariattila
veterán
kell az a kis változatosság kávé és kávé között!
ha viszonylag homogén mód sikerél a szűrőt megtölteni és le van húzva a teteje... akkor olyan nagy eltérés nem lehet...
mondjuk én még le se húzom csak kézzel elsímítom és itt azért már van némi slendriánság és szórás.... érzem is ... de ez is kell a ''lazabarista'' életérzéshez
-
And06
aktív tag
én azért mérlegelek, hogy ne pazaroljam a drága kávét, lévén mindig elsimitom tamperelés előtt, nem mind1, hogy 0,3 vagy 2 gramm kávé megy a kukába.
szimplánál meg fél gramm már látszik a lefolyáson, igy ott szemre mérés újfent kizárva. persze mindenki úgy csinálja ahogy jólesik -
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #25796 üzenetére
ja, én nem simázok, ahhoz dózeres gép kellene (kukába nem dobunk kofit ). amit berakok a darálóba, az ki is jön belőle és elfogyasztásra kerül. akarom mondani, elfogyasztás tényét megvalósítva semmisítem meg a rendelkezésre álló mennyiséget.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Ha valakinek nincs szüksége már mérlegre (lemerült, múló hóbort volt csupán, vagy bármi más oka van) és szeretné eladni, az írjon. Lányom leverte az enyémet, azóta nem működik én meg szeretek pöcsölni reggelente.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hardcore café
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- Windows 11
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Politika
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat! (vagy elvesztettem a belépési emailcímemet)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- BestBuy topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...