-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tariattila
veterán
válasz zolnagy #2400 üzenetére
mostanában beszéltem lalival... ő is az expolygonos O gyűrűt mondja QM-hez...
nekem egy szürkét adott legutóbb az durván jó...szilikonos 'állagú'
azóta érkezett hozzám egy QM0650 amihez adták még az eredeti 2db kartömítést...
sajna pont tönkre ment két gépen is O gyűrű így elhasználtam őket :/
igaz azok már jó öregek voltak (kikeményedtek 3X év alatt) -
zolnagy
őstag
válasz tariattila #2403 üzenetére
Na most kicsit összezavarodtam. Parci szerint nem jó az Expolys tömítés. Lali szerint pedig igen.
(Bár Lalinak elég sok tapasztalata van QM-ben)
Azt hiszem megpróbálok vmi csapágyboltosat. Aztán ha nem lesz jó, akkor Expolys lesz.Apropó, nincs véletlenül neked vagy vkinek egy szimpla QM szűrő eladó?
Itt mondjuk van szimpla szűrő és kartömítés is: [link] -
tariattila
veterán
válasz zolnagy #2404 üzenetére
szerinted én nem vagyok összezavarva emiatt?
de...
lehet az expoly'ban is változik a beszerzés... nem tudom azt a szürkét lali onnan vette-e... jó lenne tudniszűrőben az 58-as LM-eket mondta lali... ott valami betűjelzést említett de nem jegyeztem meg...
eredeti QM szűrőt ép eszű ember nem ad el...
utángyártott meg egy ezres...ha a linkeden lévők pontosan a régi megfelelői akkor érdemes lenne egy csoportos rendelést megejteni
( O gyűrűvel együtt persze...) bár utóbbi elég drága lenne onnan ÉS nem sokkal lehet jobb mint egy 'csapágyboltos' verzió...[ Szerkesztve ]
-
#25954560
törölt tag
nevezzetek sarlatannak vagy eretneknek, de en mostanaban otthon a jegeskv-t elvezem:
tetszoleges minosegu (nem tul porkolt, nem tul jellegzetes izu) kavebol hosszukavet (van ilyen szakkifejezes egyaltalan?) lefozni, lehuteni, belokdosni jegkockatartoba, lefagyasztani. hosszu uvegpoharba ket kocka, felonteni tejjel, esetleg egy nagyonkicsi vanilias tejszinnel. tudom, tudom, ez tokeletesen szembemegy a minosegi kaveelvezet fogalmaval, de hatha idefer olyasmi mint egy borostopikban froccsrol beszelni -
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #2405 üzenetére
annyi, hogy az én expolys tömítésem fekete. lehet, hogy lalié más. ami biztos, hogy óvatosnak kell lenni, lukra lehet futni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
radi8tor
MODERÁTOR
SiD-!
Ez a gép (KitchenAid) valóban Gaggia Baby Twin belsővel rendelkezik?
⭐ Stella
-
zolnagy
őstag
válasz tariattila #2405 üzenetére
Ebben az esetben, lehet, hogy mégis a linkről rendelek szűrőt és akkor egyúttal tömítést is (2-t).
Ha esetleg valakinek kell még, akkor keddig szóljon. Addig megpróbálok beszerezni egyet csapágyboltban is.
Vízterítő szűrőt vajon miért árulnak ugynitt hozzá. Tönkre tud ez menni idővel? -
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #2390 üzenetére
Tényleg nem érdemes ezen rugózni. Kicsit különböző nézeteket vallunk. Ennyi.
Azon viszont érdemes elgondolkodni, milyen időközönként tölti tele a pumpa a nagybojlert? Nekem naponta többször, igaz én kapucsínózom. Meg egyszer szétszedni egy ilyet. Mi lehet benne...?
Peace!"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
A Spinozában elég jó a kávé. Kicsit inkább franciásabb vonal: egészen picit hosszabbra van engedve, mint egy szabályos dupla ristretto. A créma nem a jó lefőzés miatt van, hanem a friss kávé és a kávé típusa miatt. Ízre kiváló. A tejhab is szabályos cappuccino hab (nem mikrohab). Blaze-nek nem tetszene.
Délifrance croissant van hozzá, és házi (sütős) szilvalekvár.
Nagyon jó a hely. Kicsit párizsias.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
tariattila
veterán
válasz ronin s8 #2418 üzenetére
van benne egy 1200-1300W körüli réz fűtőszál, a hx rézcsöve , felül a légtelenítő szelep, gőzcső kimenete, nyomásszabályzóhoz menő cső, lentebb meg a forróvíz kimenet...
gyakorlatilag ami jobban hajlamos vízkőlerakódásra az a fűtőszál...
a hx kör és az e61 fej megint más téma... :-)
a nagybojlerből ha nem veszel ki vizet akkor nagyon hosszú ideig nem tölt után az autómatika...
nos erre az esetre írta SiD hogy 'kilágyul/nem kell...'
a Te esetedre igen is azt írta, hogy van vízkövesedés!jahh... písz
-
Toobee
veterán
18 g Rome-ba szortam 1 g P&Y Kenyat. Ismet egy frenetikusat huztam. Imadom ezt a gepet!
https://barbieripnk.hu/
-
bl4ze
veterán
-
Toobee
veterán
-
bl4ze
veterán
Ma reggel a Grimac-kal a Triesztből hozott Sicurta Aroma Classico-t csapoltam.
TÖMÉNY étcsoki, a nagyon klasszikus Észak-Olasz feeling, semmi bántó robuszta - utóízében is erősen étcsokis, (keserű)kakaós.
Érdekes, hogy a kis QM gépen karcosabb volt, nem tudom a Norda víz, vagy az E61-HX miatt éreztem szelídebbnek.
De jó cucc, Nekem ízlik ![ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
And06
aktív tag
Paljoc, mail ment!
-
And06
aktív tag
játszogattam az adagolással, és végül arra jutottam, hogy azért lesz jobb a 20g-s kávé, mert minimális/nincs hely a felső szűrő és a pogácsa között. ez roppant érdekes, mert eddig direkt úgy adagoltam, hogy legyen hely közte elég. De, ahogy parci irta, ennél a kávénál igy jobb a kioldás.
találtam egy fórum postot, ahol ezt mondja a srác.
http://www.home-barista.com/tips/instaurator-puck-should-touch-screen-for-properly-extracted-espresso-t13766.htmljó dolog ez a kávéológia, minden elméletre tudok mutatni egy ellen-elméletet
ui: a ma esti adag 19gramm->25g ital, ami igencsak ristretto, de teljesen más lett, mint az előzőek, amellett, hogy mindegyik verzió nagyon jó volt. be kell lássam, szőrszálhasogatok
[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
A ma esti dupla nálam egy V60 ban bontakozott ki, PY Sidamo segítségével. Igen jó lett, már várom a filterkenyát
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
tariattila
veterán
úgy nézem odaát bekávéztak a polgárok rendesen....
ki és mit adott el nekik?
én is kérek belőle!
-
Toobee
veterán
válasz tariattila #2437 üzenetére
Egy kis reklamra ment ki az egesz, ha jol latom.
https://barbieripnk.hu/
-
BlacKSouL
addikt
Azt próbáltátok már, hogy mondjuk egy főzésnél 3 külön pohárba engeditek le a kávét? Mondjuk az első néhány másodpercnyi fekete sűrű az elsőbe, a második kremásabb a második, és a kicsit hígabb, a végefelé a harmadikba. És külön megkóstolni hogy melyikben mi dominál? A home-barista.com-ot olvasgatva merült fel hogy kipróbálom mit érezni így.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
adpeter
tag
válasz tariattila #2437 üzenetére
Kínai robuszta lehet a szervezetében,állítólag pörget rendesen. Az "ember" nagy tételben vette,mert kicsiben csak amatőrök vásárolnak! :-) Most próbál elpasszolni pár kamion felesleget!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
And06
aktív tag
válasz vadászcsiga #2440 üzenetére
én annyit próbáltam, hogy az utsó pár másodpercet külön engedtem, kvázi a szőkülő részt.
nem véletlen mondják, hogy állitsd meg ha szőkül, mert ize nincs neki, és csak higitod vele -
mgy
senior tag
A kínai robuszta nagyon találó, lehet mától az én mondásom (is)? :-D
---
Várady Tibitől hallottam először, nem ugrik be, talán szeletelésnek hívta. Csapolás közben kiskanállal kivett egy-egy kisebb adagot kóstolni az elkészült kávéból, szépen nyomon lehet követni, hogyan változik a lefolyás során az íz.
---
Nem megy má' ez a magyarfogalmazás, inkább megyek dolgozni...[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
-
adpeter
tag
válasz vadászcsiga #2446 üzenetére
Jobban jársz,itt más úgysem győzhet!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."