-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fishi
tag
Sosem tudhatod, volt már rá precedens, hogy valaki eszpresszó felől indulva a filternél kötött ki, mint legnagyobb kedvenc...
Tényleg, Parci, te mennyire kultiválod? Abszolút "meh" kategória, vagy szívesen megiszod, ha megkínálnak vele? (Azt tudom, írtad, hogy magadnak nem csinálsz.)
[ Szerkesztve ]
Dare2Live (DVD lemezekről): ''elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?'' - perempe: ''Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik...''
-
HÁZIGAZDA
válasz zolnagy #2357 üzenetére
huhh, hát ez gyors volt. örülök, hogy tetszik!
nálam ezek lassabban mennek, tényleg hetek, mire egyáltalán ráveszem magam, hogy kipróbáljak valami új kütyüt (amit aztán persze úgy is megszeretek). de az e61 projekt mellett úgy sem marad meg a baby szerintem, ellenben lehet, hogy elkel ismerettségi körön belül.
no mindegy, majd meglátjuk. most, hogy nincs itt a qm, nekem is hiányzik (de ez így volt az audrey-val is)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
WiZARD
addikt
sokkal jobb lett, mint amit vártam, de marad a Brikka
viszont arra tökéletes lesz, hogy utazásnál bedobjam a csomagba, és legyen alternatíva a szállodai ihatatlan löttyre.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Toobee
veterán
Talán már 1 hónapja itthon a La Scala. Szóval elérkezett az idő, hogy kicsit foglalkozzam a lelkével. A felsőszűrőt leszedtem már párszor, bár alatta még nem nagyon találtam semmit. Vízkő hogyan működik itt? Keverek 2-3 liter citrom/borkősavas vizet és a teavíznél kiengedem a sima vizet a bojlerből?
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
Köszi szépen! 4 csésze teavizet engedtem ki belőle, bár azt is csak azért, hogy a bojlerben is cserélődjön a víz Akkor ezzel a módszerrel inkább felhagyok. Egyébként nem hinném, hogy olyan borzasztó módon vízköves lenne a gép, mivel csapvizet még nem látott, csak ioncseréltet. Abból a 4. 5 literes kannát pörgetem.
szerk.: mondjuk SiD engedélyével én ezt a leírást is beletenném az első hozzászólásba.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
HÁZIGAZDA
neked ugye a gyantapatron nem játszik a hálózatba kötött víznél, szóval majd jól rágd végig ezt a témát, mert lehet, hogy nem megúszható idővel az ipari vízlágyító...
(illetve amíg külön tartályból eteted, addig természetesen játszik és az egy elég egyszerű megoldás)
vízkőtlenítésről lesz majd infó az első hsz-ben, egyszer rászánom magam és megcsinálom.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
Nem tervezem hálózatra kötni, ha bejön a Nordázás. Ennyit megér nekem ez a hobbi. Ha nem lesz -számomra- szignifikáns a különbség, akkor be fogok szerezni egy vízlágyítót, az tuti. Gondolom akkor is vízkőteleníteni kell. Ja, meg a bolti ioncserélt jobb/rosszabb, mint amit én lágyítok otthon? Nem az ízére gondolok, hanem a lágyságára.
(#2367) Parci: Akkor lehet hagyom a fenébe az egészet és inkább iszom még egy kávét.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz tariattila #2368 üzenetére
Jaj ne csináld már...most menjek el megint és erőszakkal csináltassak veled egy bombajó kávét pont, mint múltkor?
https://barbieripnk.hu/
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz Nyugdíjas #2344 üzenetére
Megoldottam.
A múltkor olvastam, hogy ilyennel parádézik kedvenc CBAnk a túristáknak. Na mondom kifoguk rajtuk. Nem tudtam. Szerencsére.Szóval aki nordát szeretne a belvárosban az mostmár tudja hova menjen. (Sörház, és a Nyáry Pál u. közt van kb.)
[ Szerkesztve ]
"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."
-
ronin s8
senior tag
A gőzölés a nagy bojlerből megy, következésképp lassan, de folyamatosan abban is cserélődik a víz. Sajnos SiD-nek nincs igaza: rendszeres kapucsínózás mellett nem lágyul ki a bojler vize. De ha kilágyul is közben, lerakódik a vízkő. Tisztított vízzel, vagy Nordával kell etetni.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
And06
aktív tag
ma voltunk Helsinkiben a Kaffa nevü pörköldében. régebben vettem tőlük egy 80:20as espresso blendet, nem volt rossz, de semmi extra. Mindketten dupla espressot kértünk az asszonnyal, a darálóban saját Kenya blendjük. Ilyen jó újhullámos kávét még nem ittam. Izre a várható savas gyümölcsös vonal, de mégsem csap arcon. Ez már önmagában elég lenne, de valami brutál teste volt, mint egy szirup, nem tudom hogy csinálják. A crema is kitartott a dupla végéig, nem szakadt át, nem tünt el. Hibátlan!
ez az SO az:
Kaffa Kenya
Nordic barista cup 2012 nyertes kávé, bármi is legyen ezGondoltam veszek is egy csomaggal, 10,50€ egy csomag. OK mondom, a 40euro a határ amit még kiadok kilónként kávéért. aztán nézem a csomagot, 200gramm. otthagytam, de fáj a szivem viszont a paljoc kenyából mostmár megvan mit kell kihozni
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
ezt irja:
COUNTRY: Kenya REGION: Busia Mt.Elgon VARIETALS: SL28, SL34 PROCESSING: Washed, Selective Harvestidőközben itthon is feltaláltam a spanyol viaszt, és húztam egy 20grammos dupla ristrettot. végig csikos, mint a festék úgy folyik le, indian choco-ból. a végeredmény is kurva jó lett
konklúzió: nem spórolunk a kávén holmi 18grammos duplákkkal -
And06
aktív tag
olvasnivaló:
http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html
http://www.jimseven.com/2007/01/02/espresso-extraction-ratios/holnap lemérem én milyen ratio-t produkálok
-
bbuffy
senior tag
Nincs is annál szebb mikor arra ébredsz hogy előző este véletlenül beleborítottál egy bögre darált kávét a rakétádba.
És addiga már szépen átázott és beleragadt mindenbe. Sebaj legalább megnéztem belülről milyen. :-DDD...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #2378 üzenetére
Hát azért mert a HX-esek kapucsínóznak. Mindig van cserélődés.
Nem akarom SiD-et ekézni, de ebben téved."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
And06
aktív tag
válasz ronin s8 #2381 üzenetére
mai eredmény: 19,5gramm őrleményből 31g kávé, térfogatra kb 50ml lehetett. arány: 19,5/31 = 62%. kerekitsük 60-65%ra. az alább linkelt cikk szerint espresso 50% körül van, ristretto 100% körül. kijött a sejtett eredmény: kicsit rövidebb, sürübb espressot szeretek, mint a "tankönyvi" lenne. (még annyit, hozzátennék, hogy ez az 50% is az új iskola szerinti adat, a régi iskola kevesebb őrleményből érte el ugyanazt, azaz még kisebb aránnyal.)
ez az egész azért érdekes, mert lehet, hogy teljesen más arányú (lefolyt)kávéra gondolunk, amikor azt mondjuk, espresso.
kiváncsi lennék Ti mit mértek[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
szinte biztos vagyok benne, hogy nem a +2 grammtól lett tök más az íze, hanem más volt a lefolyás. például lassabban indult meg és fejeződött be, mert hamarabb feldagadt a felsőszűrőig a pogi stb.
de amúgy meg ja, a kioldódás a minden kb., szóval azt kell kikísérletezni kávénként / gép.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
tariattila
veterán
válasz ronin s8 #2382 üzenetére
kezdelek egyre jobban nem érteni...komolyan
én például HX-en alig kapucsínóztam.. (folyamatosan ugyan azt a vizet melegítette a fűtőszál... tehát az első pár felforralás után nem tudott további kicsapódás keletkezni a szálon)
soha nem is vízkőoldóztam a nagyboljlert csak ritkán a hx részt...
tehát szerintem igaza van...de innen nem is nagyon érdekel már... üdv
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
izre előtte is jó volt, de igy nem szőkül ki a vége. ezáltal brutál testes, és a crema is hibátlan.
ha a ml/sec beállitás jó, de kiszőkül idő előtt, akkor szerintem jó ötlet túladagolni(és utánállitani az őrlőnek) (ha nem friss és azért szőkül, akkor mindegy mit csinálsz) -
HÁZIGAZDA
kösz. zolnagy, akkor hagyd a francba, ph-s big boss-ként csak tudok kukázni egy tápkábelt valahonnan
ja, amúgy qm kartömítés: amit az expolyban vettem hozzá, az kicsi. ezt a mostani pirosat SiD adta, de ez talán egy gaggia szilikonos bojler tömítés, ami hajlamos szakadni a nyomástól. ezexerint ez meg is történt már. valami picit vastagabb, de tartós anyagú kéne, mint a jónak mondott expolys qm tömítés.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
Vettem egy pudingot, vagy mi az istent, így már tudok karba őrölni. Nyomattam is egy rögtelenítést és húztam egy eddiglegjobbat a Rome-ból. Várható volt, mivel akkora tömbökben szokott az Ascasoból kihullani a cuccos, hogy ha ráesne a lábamra az egyik rög, valószínűleg zúzódásaim lennének.
https://barbieripnk.hu/
-
zolnagy
őstag
Ez egy 1,0 mm2-es kábel. PC-hez sztem kisebbet használnak, bár nagyobb telj. tápokhoz ott sem lehetetlen ez a keresztmetszet. De szívesen elküldöm, ha gondolod.
QM: szal az Expolys akkor nem jó. Lehet megpróbálom egy csapágy boltban, ahogy csiga írta.
Amúgy nekem is kevésnek tűnt az az 51 mm, én inkább 52-t mértem.