- MinDig TV
- DIGI internet
- Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború
- Mobilinternet
- Az MSI RadiX AXE6600 tesztje – router, játékosoknak
- Hálózati / IP kamera
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- HBO Max & OD topic
- Milyen program, ami...?
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
Kavekalmartol kerdeznem, ha itt van: amikor merted a brikka szurojeben a homersekletet, a szuro szelen nem nezted hideg inditasnal? Vajon mennyire eghet meg a kave szele, mikozben a kozepe latszolag nem melegedett szinte semmit?
https://barbieripnk.hu/
-
mutyi
őstag
Ma volt lehetőségem inni egy Brasil Frias-t a szegedi Dock kávézóban,amit egyébként nagyon kedvelek és arra a megállapításra jutottam, hogy egyre jobbak a kávéim, szinte ugyanazt éreztem a ma déli sajátomnál,mint délután a kávézóban.
Jah és a tejhabom egyre szebb és jobb.
Egyetlen baj van, piszok mennyiségű kávé fogyást vélek felfedezni, most már napi 3 shotot kell innom,mert a kettő már nem elég, annyira vágyom az ízére és nem egyedül iszom, szóval napi 50g el is megy.Voltam ma Médiában Szegeden és lett egy pár olyan kávé,amit eddig nem láttam a kínálatban.
Pl. Lucaffe is van több féle is, azt szívesen vettem volna,de csak 1 kg-os kivitelben van, bár így belegondolva, gyorsan elfogy az is.
A Hausbrandtből vettem volna,de az meg a zacsi nyomkodásával nem tűnt kellően frissnek, a Vergnano viszont frissnek tűnt,de az is kilós kivitel.
Ezek közül ti már vettetek pl. a Mediaból?
Mennyire lehetnek frissek,mert nézegettem,de egyiknél sem láttam pörkölési időt. -
adpeter
tag
Esti horror!
Ez a Pavcsi felső szűrője és vízterítője. Itt már kétszer 5 perces hideg zsíroldózás után szétkapva.
Ezt a gépet így használták egy pizzériában...anyám! Mit főzhettek ezzel és mennyi ilyen lehet még a hazai vendéglátó helyeken"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
adpeter
tag
"atomot a bestiáknak!"
Nem tudom a boilerben mi a helyzet, arra még nem volt időm. De egy két csatlakozásnál csavarhúzóval lehetett bontani a vízkövet is.Belül is egy élmény lesz az tuti.
Csóri gépből szerintem már víz sem jött ki."-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
Toobee
veterán
válasz -HajTömeg- #14364 üzenetére
Holnaptól iszom majd, egy hét piálás, egy kis Brikkázással megszakítva. Szorítsatok, hogy ne legyek túl nagy csótány
https://barbieripnk.hu/
-
nagyúr
Na, akkor kérdezek.
Brikkához úgy érzem, hogy a maradék otthoni Csicsó kávé nem pálya.
Vettem Douwe Egberts Omnia kollekcióból Venezuelai szemest. Azt írja, hogy van benne némi dió... Erre nagyon kiváncsi vagyok, majd megosztom veletek is, mit skubiztam ki.
A darálómat még nem raktam össze - így arra gondoltam, hogy kézi mozsárral fogom megtörni a szemest.Mit szóltok? Láttam az egyik Brikkás videóban, hogy a csávó azzal törte meg.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
jolti
senior tag
Nyugi! Lesz az még több is!
Nálunk 2kg/hó a kávé fogyás.
Azt hittem elb@szok valamit, aztán egyszer el kezdtem számolni:
reggel-délelőtt egy-egy dupla, kora délután egy dupla, késő délután egy-egy capu. ( A nejemmel kávézok.)
Tehát 18 g x napi 4 = 72 g x 30 nappal (átlag) = 2160 g! Tehát több mint 2 kg... És akkor még nem is volt vendég. Bár van olyan nap is, hogy csak egy-két dupla fér bele az időbe. És még spórolok, mert szívem szerint többet innék, de hát ki bírja azt anyagilag... -
mutyi
őstag
Ez rosszabbul hangzik,mint a kapszulás kávé a végén anyagilag
Kezdek rájönni, hogy nem véletlenül van itt a fórumon ennyi hifis "őrült", akiknek a minőség fontos, ez a kávézásban is megmutatkozik.
Azért vettem itthonra a kávéfőzőt,hogy ne vendéglátóhelyen kelljen meginnom,de így meg függővé váltam.
Még jó hogy nem cigizek,akkor a kettő együtt már komoly érvágás lenne, hisz nem Omniából iszogatom a kávét én sem.
Én egyenlőre durván beleférek az 1kg-ba. -
bl4ze
veterán
a klasszikus vonalat kedvelők figyelmébe....
[link].:. bl4ze .:.
-
-HajTömeg-
őstag
Ha valamiért ilyen csúnya vizes lesz a kv, azon hogyan lehet változtatni?
Eggyel finomabbra őrölve nagyon csöpögős volt.
1-el durvábbra állítottam, nem túl erősen tampereltem, de azért nem csak ellapítgattam!
Ennek most elvileg jónak kellett volna lennie. (még durvábbra állítva is kipróbálom majd)
A gép nyomása jó, sokadik mérés után is 9-10 bar között mozog.
Ötlet?Alias: Júzer error
-
bl4ze
veterán
válasz -HajTömeg- #14378 üzenetére
Ezt befulladt. Láthatod, hogy alig jön a víz át rajta.
Vedd durvábbra az őrlést, vagy az adagot vedd lentebb..:. bl4ze .:.
-
jolti
senior tag
válasz -HajTömeg- #14378 üzenetére
Ez így is nagyon csöpögős! 17-18 mp múlva jelenik meg az eső csepp.
Durvább őrléssel és kicsit erősebb tampereléssel próbáld ki.
Hány grammból volt ez? -
-HajTömeg-
őstag
-
jolti
senior tag
válasz -HajTömeg- #14381 üzenetére
Na az jó. Ízre milyen volt? Kávéja válogatja, de pl. az enyémbe ( expolygonos microperforalt szűrő ), ha telereccsintem és szintben elhúzom, akkor 19, max 20 gramm fér bele.
-
5381
aktív tag
Az a baj, hogy tényleg tetszenek a nagyobb, krómozott csodamasinák De azért illik megmászni a szamárlétrát.
Most a Brazil Santos-al lőttem be a darálót. Ezzel nem boldogultam a hario őrlővel. A Luxal másodjára szinte tökéletes lett. Olvastam, hogy blendekhez ajánlott kávé, de így magában sem rossz, igaz semmi extra ízvilág. Talán az ár a legnagyobb előnye De van még itthon Ethiopia Bale Wild Forest és egy másik csemege a P&Y Yirgacheffe. Ez a kettő már a kézi darálóval is manna volt, igazi napközbeni nyalánkságok
-
Pé
senior tag
Ha már PID ről esett szó. Valaki múltkor ajánlotta, hogy magasabb hőfokon próbálkozzak egy adott kávéval. Namost ha bekapcsolom a gépet villog a kis lámpa, hogy fűt. Amint megáll a villogás, gondolom akkor érte el a beállított hőfokot. Ekkor, ha megnyomom a csapolás gombot, abban a pillanatban elkezd fűteni megint ( függetlenül attól, hogy mennyit vártam vele ) Akkor ezzel hogyan lehet magasabb hőfokot generálni ? A PID erre lenne való ?
-
5381
aktív tag
-
-HajTömeg-
őstag
A gép egy idő után eléri az üzemi hőmérsékletet.
Ilyenkor jó esetben annyit tudsz játszani PID nélkül,hogy megnézed meddig fűt és ha magasabb hőfokot szeretnél,akkor nem várod meg míg elkezd hűlni a víz,csapolsz.
Ha kicsit alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége a kávénak,akkor megvárod míg elalszik a kis lámpa és a gépet ismerve a visszakapcsolás előtt csapolsz.
Ennyi,nekem ez se működik,mivel elég hektikusan kapcsolgat,de biztos van akinek stimmel a dolog.
Szerintem pid nélkül max hűtőcsapolni tudsz,ha nagyon forrónak érzed a vizet.
Egyébként nyilván , mikor csapolsz beindul a fűtés,hisz engeded ki a vizet,jön be az új, a hidegebb, fűteni kell a gépnek.Alias: Júzer error
-
szőröscica
addikt
Megjöttek a héten a Moak aromatik csészék, már át is adtam szülinapi ajándékként őket. Felavattuk, igen kellemesek.
Magamnak is fogok venni, csak essek túl ezen az építkezésnek nevezett tortúrán.
-
HÁZIGAZDA
az egyik felére válaszoltak. a másik felénél meg az van, hogy a gyári termosztát egy megadott intervallumban kapcsol. mondjuk ha 90 fok alá megy a hőmérséklet, elkezd fűteni, ha 107 fok fölé, kikapcsolja a fűtést. a kettő között te a stoppereddel tudsz célozni, egy idő után ki tudod tapasztalni, hogy adott kávé a fűtés lekapcsolása után hány másodperccel/perccel indítva jön le jól. arra figyelj, hogy a gépnek be kell melegedni, szóval hagyd 20 percig, és csak utána ér valamit az, hogy "felfűtés után", addig ugyanis minden egyes ciklussal még tovább nő a "gép hője" (hiszen fel kell fűtenie a vizen kívül a körülötte lévő, több kilónyi fémet is).
a pid a termosztáttal szemben - leegyszerűsítve - úgy működik, hogy beállítasz egy hőfokot, és ha elkezdene alá esni, fűt, ha elkezdene fölé lőni, nem fűt, és akár egy másodpercen belül többször is kapcsolja a fűtést. igazából ennél okosabb a cucc, mert különböző viselkedésekhez optimalizált görbék mentén megy, de nagyon leegyszerűsítve a végeredmény az, hogy amit beállítasz, ott tartja a gépet.
pid-del be tudsz állítani a gyári termosztát maximum értéke fölötti értékeket is. pid nélkül ilyet nem tudsz, viszont van egy trükk: ha bekapcsolod a gőzhöz a fűtést, akkor anyámig (kb. 130-140 fokig) tolja. szóval gőzgombot bekapcsolva tartva mondjuk 10 mp-ig rá lehet tenni még egy lapáttal.
de kötve hiszem, hogy neked erre szükséged lenne, 107 fokos termosztátnál csak ad elég hőt az a gép.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
válasz -HajTömeg- #14383 üzenetére
Ha jól emlékszem ezt vettem:
[Expolygonos]5381
Szép páros! Gratulálok!
Azt az ecetet a daráló mögött nem a gépbe akarod önteni, ugye?[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
Egy hete nyüstölöm a próbaképp vett Rioba Goldot. Többen ajánlottátok, hogy egész elfogadható bolti' kávé.
Először nem nagyon ízlett. ( Főleg a monsun malabar után egyből...)
Aztán kitapasztaltam és azt mondom, hogy nem olyan rossz. Kicsit sötétebb pörkölés, mint amit szeretek, némelyik szem olajos is, de igazi, hagyományos csokis bar kávé nekem. Azt mondom, hogy a boltiak között ( értve úgy, hogy itt vidéken nincs hely, ahol normális kávét lehet venni, csak lidi, spar, coop, penny. ) még ez talán a legjobb amit ittam. Capunak kifejezetten jó volt, jobban is ízlett annak, mint espressonak. -
ronin s8
senior tag
Sziasztok!
Megvoltak az első kávés élmények (is) Portóban.
Kezdem ott, hogy a repülőn egy Delta Coffee nevű cég filteresét adták, ami azért volt ott és akkor jó, mert szinte sav nélküli volt, és a szomjamat is oltotta. Kicsit át kell gondolni ezt az espresso dolgot, mert oda tényleg nem a legszerencsésebb. Pont, hogy egy ilyen löttyre vágyik az ember.
Átszállásnál Lisszabonban láttam egy Nespresso kapszulás automatát.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-