-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jolti
senior tag
válasz tariattila #13347 üzenetére
A múltkor itt volt egy pesti barátom és kérdeztem tőle, hogy kér-e egy pohár vizet? ( Van nálunk egy Bárány-kút nevezetű vízvevő hely, ahonnan termál vizet szoktunk haza hozni és lehűtve azt isszuk. Az egész város. )
Kért és valahogy kiderült, hogy két napja hoztam haza. Fel volt háborodva, hogy miért nem szóltam neki, hogy nem friss, mert különben meg sem itta volna.
Erre mondtam neki, hogy ez pont ugyanabból az kb. 100 millió köbméterből volt, ami vagy 10 ezer éve ott punnyad a föld alatt, tehát, ha ez rossz lenne, akkor az is amit ma haza hoztam volna...
Erre elgondolkodott és megitta. -
jolti
senior tag
-
radi8tor
MODERÁTOR
Persze, nekünk se volt bajunk tőle, de mondjuk megnézek egy rendes gyümölcslevet (Biotta), arra is az van írva, hogy 1 héten belül elfogyasztandó felbontás után.
Nem vagyok szakértője a témának, de attól még, hogy nem érzed tele lehet bacival a víz és mondjuk egy gyengébb immunrendszerű valakit kifektet már.Asszem ingyen bevizsgálják a vizet, ha beviszed a megfelelő helyre.
Részemről csak ennyit szerettem volna hozzá tenni, hogy vigyázzatok az ilyennel.⭐ Stella
-
tariattila
veterán
brittt tudóscsoport budapesten végzett kutatásai alapján...
egyébként a forráspont közeli víz mire átjut az '''aktív kávészűrőn''' azért baktérium legyen a talpán amelyik túléli...
egyik prémium ásványvízünk az ántsz bevizsgálása után kiderült, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan....
nem tudták, hogy mit vizsgálnak mivel hálózati vízmintaként lett beadva (az üdülőhely csapvize ugyanis tudvalevő volt, hogy nem menne át a vizsgálaton így inkább egy 'jóféle' vízet adtak le) -
Toobee
veterán
válasz tariattila #13360 üzenetére
Édesapám mesélte nem olyan rég, hogy a víz, amit valami támogató ad nekik, 4x bukott meg a bevizsgáláson, majd bepalackoztak a saját üvegükbe egy Szentkirályit és azóta van engedélyük. Egyébként olyan íze van, mint a citromos molyirtónak.
https://barbieripnk.hu/
-
_MrB_
csendes tag
-
ronin s8
senior tag
Ehhez két dolgot fűznék hozzá:
1) A Lavazza is tud jó kávét csinálni, max. itthon ezt még senki sem látta, de hogy oda jó, az 100%.
2) Nincs fogalmad arról még csak közelítőleg sem, hogy az "űrhajózásnak" nevezett környezetszennyezés milyen fokú. Ha tudnád, röhögve fogyasztanád a kapszulásokat. Gyakorlatilag, pár tonna fémen, és legyengült emberen kívül minden radioaktív hulladék...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
bl4ze
veterán
Ilyen az űrhajós kv :
.:. bl4ze .:.
-
mutyi
őstag
Ma megérkezett a mérce poharam, a Tersonetem, felső szűrő kefe és a 58mm-es tamperem is.
Gyorsan főztem egy kávét a mércébe és tök szép crema-s lett,volt vagy 1 centi vastag.
30 mp alatt cremaval együtt 30 ml folyt le, szóval tökéletes lett
Annyit el tudok mondani, hogy ez a tamper sokkal jobb mint az a műanyag vacak. Érzem is vele a nyomást jobban és olyan jó vele dolgozni, ráadásul szerintem sokkal jobban tömörít.A kérdésem az lenne, hogy a Tersonetet a vakszűrővel felmelegedett gépnél is szabad használni vagy azt hideg gépnél kell?
A másik,hogy a Tersonet egy zsíroldó? Mert akkor beleáztatnám a kétlyukú kiömlőt is.A másik kérdés,hogy a felső szűrő tisztító kefe marha kemény, ez direkt ilyen vagy előtte áztassam be,hogy puhuljon?
Az utolsó kérdésem pedig a főzéssel kapcsolatos.
Ha risrettot vagy lungot szeretnék főzni, akkor azokat hogyan kell? Mennyiségre és lefolyási időre lennék kíváncsi. -
mutyi
őstag
Honnan fogom tudni, hogy a Tersonet már teljesen kiürült a gépből és nem lesz a következő kávém egy Tersonetes méreg?
Ok, akkor a lungo nem egyenlő a dupla espressoval,mert gondolom a dupla espresso gyak két espresso kávé dupla mennyiségben.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Az olaszos stílusú kávék szinte ihatatlanok lungo-nak készítve. (Egyébként ez inkább az americano-nak felel meg, tehát egy espresso és ugyanannyi víz.) Én legalábbis jó lungo-t még nem ittam olaszos kávéból. Általában kesernyés, lapos lesz. Lungo-nak azok a kávék állnak jól, amik kicsit "franciásak", tehát gyorsabbra engedve is jók. ha a szokásos 30mp/30ml helyett hosszabra veszed, az a café créme, a franciák reggeli kávéja, amit croissant-hoz szoktak inni egy pohár frissen facsart naracslével.
Tersonet: Teljesen valszeg nem tudod eltűntetni. Jó sokszor kell öblíteni.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Peti...(16v)
tag
Óccó Mazzer bevállalósoknak.
-
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #13381 üzenetére
Ráadásul Győri, nekem jó lenne. De nem veszem meg, biztos úgy lomizta, azt meg én is tudok vasárnaponként az ETO park mellett. Már gondoltam rá többször, hátha ki lehet fogni vmi jót, de időm nincs sajna.
-
Professzore
csendes tag
Szia!
A még meg nem válaszolt kérdésekre.
Igen, a fejtisztító kefe direkt ilyen rohadt kemény.
A tersonet komplexebb, mint egy zsíroldó. Az összes kávéval érintkező cuccot beáztathatod a leírás szerint, de arra figyelj, hogy műanyag alkatrészek simán összeugorhatnak benne, nem a Tersonet, hanem a hő miatt (én megjártam).Ami az espresso vs. ristretto vs. lungo viszonylatot illeti. A topiktársamat engedtessék meg annyiban kijavítani, hogy itt nincs játék az őrlemény mennyiségével, kizárólag a kivonatolási idővel és ebből következően a mennyiséggel.
Ha az espresso a „tankönyvi” 30 ml (javaslom inkább a 20 g-ot, mert azt összehasonlíthatatlanul egyszerűbb pontosan és konzisztensen mérni), akkor a ristretto kb. 20-25 ml (13-17 g), a lungo 35-40 ml (23-27 g). A ristrettot gyakorlatilag lehetetlen elrontani (hacsak nem nagyon-nagyon rövidre akarja valaki), a lungot viszont nagyon könnyű, simán túlkivonatolt lesz a kávé akár már 35 ml környékén is.Egy jól beállított espresso-t bármikor lehet ristrettosítani, határozottan változó élményt fog adni, ellenben a lungo rendszerint a legjobban beállított espressot is szét tudja csapni.
Ha „tankönyvi” értékeket akarunk nézni, akkor az espresso 1:2 alapanyag:ital aránnyal megy (grammra természetesen, vagyis 7 gramm őrleményből 14 gramm ital készül), ehhez képest a ristretto 1:1, a lungo 1:3. Amit Ronin S8 írt, a Café Crema 1:7 aránnyal megy. Persze ettől azért lehetnek eltérések. Hogy egy igen nagy tudású embert idézzek: „azt kell nézni, hogy mit »kér« a kávé”.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Eladó Kenwood kMix Egykaros Kávéfőző ES021 (piros színű)
Megkímélt állapotban: 20000 FtKépek a hirdetésben
Budapesti személyes átvétellel.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
lorcsi
veterán
Szegeden és a környékén keresek olyan helyet, ahol őrölt kávét lehet kapni...
az lenne a célom, hogy kisebb adagokat vásárolok több fajtából is, hogy saját magamon tesztelhessem melyik ízlik a legjobban
egykaros kávéfőzőnk vanelsőre ezt találtam..
tapasztalat..?[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz Professzore #13383 üzenetére
Erre a kivonatolási időre egyesek ugrani fognak. Megoszlanak a vélemények...
https://barbieripnk.hu/
-
bl4ze
veterán
válasz lorcsi #13385 üzenetére
Ez is jó lehet, próbát megér. (Kávékorzón volt pár teszt ezekről a kávékról - keress rá.)
Illetve Szegeden még két hely van amit érdemes megnézned :
Dock Kávézó Kárász utca
AVX Café az ATC telephelyen (címet nem tudom -- www.avx.hu talán segít ?)Elviekben mindkét helyen szerintem le is darálják Neked, de előtte kérdezz rá telefonon szerintem.....
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
ronin s8
senior tag
válasz Professzore #13383 üzenetére
Szia!
Itt szerintem szemléletbeli különbség van, méghozzá jelentős. Amit írsz, az egy vendéglátós megközelítés (a maga tolerálható szintjén), nálunk Magyarországon a vendéglátós szakmai tudás non plus ultrája.
A pult mögött álló minimálbéren tartott zombik nem fogják összetörni magukat semennyire sem, hogy egy picivel többet hozzanak ki a kávéból, főleg úgy nem, hogy a minimális vakrepülési norma biztosítása érdekében maguk a vendéglősök tiltják meg az alkalmazottaknak, hogy "piszkálják" a darálót és a gépet.
Emígyen ahhoz a helyzethez kezd hasonlítani a kismagyar kávékultúra 99%-a, mint amikor az egyiptomi nép távoli istenként tekintett a fáraóra, és isteni kinyilatkoztatásnak hitt minden jótéteményt, vagy rosszat, ami történt.A világ kissé elhaladt már emellett. Jobb helyeken a daráló átállítása (akár napszakonként, ha kell) alap követelmény. A mennyiségek, a tömörítés variálása pedig nélkülözhetetlen eszközök. Egy ristretto úgy viszonyul egy espresso-hoz, mint egy más típusú kávé: töményebb, koncentráltabb, szemben az általad vázolt "szeletelt" változattal. A Te variációd nem más, mint egy átlagolt beállítás "szeletelése", vagy "megtoldása". Ez a magyar vendéglátásban bevett gyakorlat, de törvényszerűen nem lehet jó, mert ebben végképp nincs benne, hogy "mit kíván a kávé". Ha ehhez még hozzávesszük a 7 grammos espresso legendáját, akkor áll elő az egyiptomi papság helyzete, akik szent kinyilatkoztatásként közölték, ha egy kávé egyáltalán sikerült.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
edk-
őstag
Ha szép egyenletes lefolyás a megindulás után kb. 20 másodperccel elkezd pulzálni (felváltva erősebben-gyengébben folyni), akkor mi a hiba? Hagytam még 5-6 mp-ig jönni, 22g ital lett belőle.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado