- Hálózati / IP kamera
- DIGI internet
- ASUS routerek
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Sorra osztja a dollármilliárdokat az USA a chipgyártóknak
- Kanada big tech-adót zúdít az amerikai cégek nyakába
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Milyen routert?
- DIGI kábel TV
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
WDT
[link]...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ronin s8
senior tag
Ezt az "erős" kifejezést vegyük ki a rendszerből, jó? értelmezhetetlen, emiatt könnyen félrevihet mindent. A keserű, tömény, intenzív maradhat. Egyelőre a koffeint se feszegessük. Majd később.
Korlátozódjunk a lefolyásra, és a "tetszik" mértékegységre."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #12954 üzenetére
No akkor:
Keserű, nem elég krémes, nincs elég vastag chrema és 30 mp alatt biztosan több folyik ki,mint 30 ml.
Ennek alapján vegyem-e finomabbra a darálót vagy tömörítsek jobban? Esetleg mindkettő?
Sajnos a hőfokot nem tudom megállapítani, de legalább 15 percet szoktam várni a bekapcsolás után.
Kellően forró volt lefőzés után a kávé. -
ronin s8
senior tag
A hőfokot jelen esetben kis mértékben, de ami nagyobb baj, hogy csak esetlegesen tudod befolyásolni. Viszont nagy mértékben bele tud szólni az ízbe. Mondok egy példát: ha szinte eldugítod a kávét, akkor lehűl, előfordulhat, hogy túlhűl, és lapos, kesernyés íze lesz. Ugyanazon az elméleti hőfokon átszaladósra főzve a kávé égetően forró lesz. Két teljesen más ízt kapsz.
Amit írsz, hogy több a mennyiség: ne legyen! Muszály megtanulni először a jó lefolyást. Utána tudsz finomítani a hővel is.
Jól írod: daráló állítás, tömörítés. Esetleg az őrlemény mennyiség finom módosítása. Ezekkel lehet variálni a lefolyást.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
t-bali3
senior tag
A maragogype továbbra sem győzött meg. Ma duplából készítettem. A lefolyás még mindig gyors, pedig már a valaha volt legfinomabbra állítottam az őrlést is. Crema csak nagyon kevés jön.
Ízre: meglehetősen kesernyés, semmi kiugró nincsen benne.
Lassan elfogy ebből a kóstoló és nézem a többit. Egyelőre nem ajánlott.
Azért gyanús nekem ez a szintű olajosság: -
tariattila
veterán
-
Toobee
veterán
-
And06
aktív tag
a 30ml-t legkönnyebben mérlegen méred ki mércés pohár nélkül (1ml = 1g vizből)
crema! crema! crema!
a tömörités erejét egy szobamérlegen tudod ellenőrizni, a lényeg, hogy kb 15-20kg-al nyomd le. az hogy mennyi pontosan, az mind1, csak gyakorold be, hogy mindig ugyanakkor erővel nyomd le. ezek után lefixáltad a mennyiséget, az erőt, már csak az őrlőt kell belőni.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
Tokaj, Bethlen G. utca 10.: Tokaj Kávé Manufaktúra. Ők pörkölnek, Londonból szerzik be a zöldet mint megtudtam, 3 karos (!) La Marzocco gép, Mazzer E on demand őrlővel : ristretto - 10 pontos.
Nagyon kellemes keverékük van. A teraszon ücsörögve utánam futott a tulajdonos hölgy, hogy ki itt a Kávékorzós majd beszélgetés kezdődött. A férje blendel, aki borász és külföldi - később Ő is csatlakozott és nagy beszélgetés alakult ki őrlőkről, gépekről stb.... NAGYON korrekt kávék, oktatott személyzet és korrekt árak : espresso, ristretto , espresso machiato 350 HUF.AJÁNLOTT HELY !
.:. bl4ze .:.
-
mutyi
őstag
Azt hittem azt már jeleztem, de ezek szerint csak feléd, hogy jelenleg Segafredo Chrema-ból próbálkozom.
Előbb főztem le újabb két adagot és jelentem, hogy az 5. kávém meghozta a változást.
Sajnos nem tudom mit lehet ezekből kihozni,de most már tudom mennyi a 30 ml, így ehhez mérten 25-30 mp-ig csorgattam.
Lemértem az asztalon a 18-20 kg-os nyomás,ami azért nem kevés és ez alapján próbáltam határozottan nyomni a tamperrel is.
Az őrlés finomásgot a Graef cm800-on 12-ről 8-ra vettem és így kb. 10g kávéból 18kg körüli tömörítéssel és 25 mp alatt hoztam egy kb.28-30 ml-nyi folyadékot.
Holnap már készítek róla videot és képet is,amit felteszek és lehet véleményezni.
Ennek az íze már kezd eltérni az előtte lévő 4-től,ami vetekedett a szarvasi főzőjével, ez meg már kezdett hasonlítani egy gyengébb vendéglátóhelyen kapott espressoval.
A chrema-t tekintve kavargatás után is szépen összeáll,viszont nem elég vastag,de az utolsó eresztésnél hiába volt már 30 perce a gép bekapcsolva,a második főzés előtt kb. 5 perccel engedtem le vizet kb. 1 decit és úgy vettem észre, hogy így nem lett kellő hőmérsékletű a kávé. -
bl4ze
veterán
Crema. Könyörgöm : C R E M A
Nekem jelezted, de a többiek itt nem tudják, és a Segafredo kávé nem tudjuk mennyire lehet friss, illetve a Crema sem a kávék csúcsa, hogy finom legyek és udvarias
Vacak, döglött alapanyagból nehéz jó eredményt kihozni, tudod....
.:. bl4ze .:.
-
mutyi
őstag
Jól van crema
Annyit tudok, hogy mikor kinyitottam a csomagot,akkor sem adott egy istenem,de imádom ezt a friss kávé illatot érzést és darálás után sem érzem rajta a finom illatot,amibe szerelmes vagyok, pedig egy sima darált omniát ha felbontok,akkor ott érzem.
Szóval már az elején azt gondoltam,hogy ez tuti nem friss, pedig laikus vagyok.Más:
nem tudom mikor járnak le a kávék a pörkölés után,de amit tegnap vettem, arra az van írva hogy december 9-én pörkölték és minőségét megőrzi 6 hónapig.
Szóval 3 nappal a lejárat előtt vettem meg.
Ez mennyire számít még jónak,mert tuti nem fog elfogyni 1-2 hétig még. -
bl4ze
veterán
akkor az biztosan nem egy friss Segafredo Mit látsz lejáratot rajta ráütve ?
Hol vettél lejárat előtti december 9-i pörkölésű AVX kávét???
A szegedi Kárász utcai Dock-ot ajánlottam.... csak nem OTT??? Nem ismerem az AVX kávékat, de ha 6 hónap a szavatosság akkor tényleg a lejárat előtt vetted meg. ...ettől még lehet nagyon jó!Tanácsom: menj rá az AVX kávéra. kezd el inni, próbálni - a Segafredonál gyanítom SOKKAL jobb lesz + a crema is lehet vastagabb, szebb, olajosabb....
Ha Szegeden jársz talán direktben is megkeresheted az AVX Café-t, guglizd ki hol vannak, vedd fel a kapcsolatot a főnökkel mint hódmezővásárhelyi kávés neked ez van a legközelebb. (Gajdán Béla)[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
bl4ze
veterán
Nem tudom, legtöbb cég a lejáratot rakja rá, nem a pörkölési dátumot. Sega-ban nem vagyok otthon. (szerencsére?)
De ha az a pörkölési dátum akkor is közel 9 hónapos.... MHD nem tudom mi lehet, de nem friss.
Ha lejárat akkor gáz, mert lassan 3/4 éve lejárt....[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
-
mutyi
őstag
Nos én néztem el a dátumot a Segafredonál, szóval 2015. március 15-ig jó.
Kicsit hosszú időnek tűnik a lejárata, főleg ha azt mondjátok, hogy néhány hónap után már döglött.
Ezek szerint amit tegnap vettem a dock Cafe-ban AVX-es kávét, akkor azzal se csináltam jó üzletet,ugyanis az 3 nap híján lejár a szavatossága, azaz a papírja szerint 6 hónapos lesz.
Faszán beleválogattam,de hát saját kárán tanul az ember. -
ronin s8
senior tag
Nem tudhattad, bár állandóan ez itt a téma.
Az olasz gyárak profi csomagolásai, pörkölései érthetetlen módon sokszor egy évig is élvezhetően eltartják a kávét. Ha tudsz venni pár hónapos pörölést, az még jó. Az újhullámos pörkölések pár hétig jók. A csomagolásokról nincs igazán tapasztalat, mert ezek a kávék általában nem érik meg a több hónapot.
Minél frissebb kávét érdemes keresni.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
cekkk
veterán
Jaj de jó lenen már egy jó kávét főzni
Tegnap kitakarítottam a gépet tersonet tablettával, ma meg a darálót tisztítottam ki.
Azokba az állásokba ahol eddig "jó" volt a kávé most nem jó
3-4 mp után folyik kifele, és nem ilyen szép egér farok vékonyan, hanem jóval vastagabban.
Állítottam én 10 és 15 között, tamperrel nyomtam mint a hülye, de gyorsan lefolyik.Mitől lehet ez?
-
-HajTömeg-
őstag
Finomabbra kell állítani,ennyi.
Az,hogy eddig milyen állásban volt jó,nem mérvadó,változik, azzal is,ahogy a kv öregszik.
Vedd finomabbra.
A vastagság nem baj,ha kicsit robusztásabb a kv,máris vastagabban jön le,de 100%arabikák is tudnak jó cremásak lenni.Alias: Júzer error
-
cekkk
veterán
válasz -HajTömeg- #12984 üzenetére
Köszi!
Nem gondoltam, hogy ennyit tud változni.
Akkor a magasabb szám a finomabb őrlés?
-
mozaik11
csendes tag
Himalayan Espresso: olaszosan sötétre pörkölt kávébabok, szerencsére nincs szénné égetve. Másfél hete próbálom meghatározni az ízjegyeit, de ez sajnos nem az erősségem. Számomra egy harmonikus, kellemes desszertkávé.
-
cekkk
veterán
válasz -HajTömeg- #12988 üzenetére
Ahogy nézem kb ugyanaz a két gép belseje. Lehet majd meg is nézem délután, hogy ebbe van-e alátét.
-
cekkk
veterán
válasz -HajTömeg- #12988 üzenetére
Az enyém alatt nincs alátét.
-
ronin s8
senior tag
Az, hogy takarítás után minden más, az természetes. Főleg, ha ritkán történik.
A gépben lerakódott vízkő, olaj mindenbe beleszól, ezért kell sűrűn takarítani. A darálót is érdemes legalább kéthetente kiporszívózni, kéthavonta széttekerni. Meglepő dolgokat lát ilyenkor az ember.A magyar kávézók részben azért annyira gagyik, mert az alapvető higiéniával sincsenek tisztában. Csak az elmaradt profit miatt hullatott könnyeket takarítják.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
adpeter
tag
Ezzel a Monsoon Malabarral ki-hogy boldogul? Én valamiért nem tudok normális lefolyást kicsikarni belőle.
Ha már befullasztós-éppen megindulósra őrlöm,tömörítem akkor is egy idő után vastagon ömlik lefelé és habzik. Pedig már szellőztettem is. Ma reggel már jobb volt egy kicsit a helyzet de nem az igazi. 5LET?Iberitalnal létezik,hogy egy idő után jobban kopnak a kések? Oldalra kivezetett fokozatkijelzőm van,de az utóbbi időben (1-2 hónap) már harmadszor kellett a mutatót átraknom,mert már a csőrnél járt?
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
bl4ze
veterán
válasz ronin s8 #12992 üzenetére
Fúúú a tegnapi pozitív tokaji élmény ma horrorba fulladt: Nyíregyháza, Fő tér Szifon Espresso Bar : Maromas kávé, jó gép+őrlő. Ristretto: 6-7 mp alatt "lejött" - crema töredezett, az egész kávé egy vicc volt. A legolcsóbb kotyeszen is hasonlót lehet elérni, gyengébb alapanyagból. SIRALMAS
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
t-bali3
senior tag
válasz t-bali3 #12958 üzenetére
Ez is olajos, a pörkölés vegyes, van sötétebb és világosabb is, de sokkal jobban néz ki.
A maragogype őrlő beállításokkal közel fulladós lett, de mivel én ritkán pazarolok megcsináltam capunak. Helyes beállításokkal legközelebb szerintem értékelhető lesz. Reméljük.
Persze akkor sem mentség, hogy a marago úgy el lett rontva. Illetve a másik két mintám is olasz pörkölésre van jelölve, így előre félek, hogyan fognak kinézni...
-
mutyi
őstag
Ma ismét egy fokozattal finomabbra vettem a darálót, jelenleg 7-en van, 8 g őrleményből próbáltam espressot kicsikarni, erőteljes tömörítéssel, szerintem 20kg meg volt.
Eredmény: picit lassan indult a folyamat és tartottam is tőle,hogy esetleg kevés lesz a kávé és így is lett.
30mp-ig engedtem, de durván 25 ml jött le.
Eredményét tekintve ez lett eddig a legjobb, ez már kellemesen krémes lett.
Egy bajom volt vele,de az nagyon, hogy 15 perc bemelegedés után történt a lefőzés és az eddigiekkel szemben nem volt kellően meleg,amit nem értek teljesen. -
HÁZIGAZDA
no, a kapucziner panama nálam az új conát is veri, egyszerűen nem lehet megunni azt a kávét, édes, nagyon gyümölcsös, enyhén csokis. az új cona meg még mindig túl újnak tűnik, pihentetjük pár napot. első blikkre szép savas-gyümölcsös, inkább az édességet nem sikerült még elkapni, de kell neki a pihi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)