-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t-bali3
senior tag
válasz Toobee #11798 üzenetére
Pedig nem olyan rossz a kis Tiamo sem szerintem. Igaz pattog ki belőle a cucc, de már egy kis DIYkedéssel megoldottam a problémát. Ahogy meg tudom ítélni igen egyenletesen és szépen darál, ráadásul ha akarnám szerintem simán be is tudnám fullasztani az Evot vele
Reggel engem kifejezetten sértenek az erős hangok, így a kávéfőző mellett igazi kínzás lenne egy hangos daráló is.
Aztán nehogy elhifizd a nagy gépet!
[ Szerkesztve ]
-
mutyi
őstag
Na nekem újabb két kérdésem lenne, ilyen ez a kávé téma,ha az ember belendül,akkor nehezen áll meg.
Szóval az egyik kérdésem az lenne, hogy a fokozatmentes daráló mint az Iberital az pontosan mit jelent és miért jobb ezek szerint azoknál amik nem fokozatmentesek?
Erről valaki kicsit írhatna néhány mondatot,mert ez még nem világos.A másik kérdés egy elég kezdő kérdés,de ha veszek egy Gaggia karos gépet, akkor azon be tudom állítani hogy pl. egy espressot, risrettot, esetleg lungot akarok inni?
Sorry,de alapvetően a sima espressoért vagyok oda, de lehet néha bedobnék valami hosszabbat is,esetleg egy tömör gyönyört.
Szóval hogy kell ezt elképzelni a gyakorlatban?
Automatánál tudom hogy van ezekre lehetőség,de itt nem tudom hogy megy. -
5381
aktív tag
Sziasztok! Kávét miben érdemes tartani? Konkrétabban: kilós, szemes kiszerelést vennék, de nem szeretném folyton nyitogatni, inkább szétdobnám vagy 3 felé és mindig csak egy csomagot használnék. Gondolom ezt így illik
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Nem tudsz beállítani rajta semmit. Pont ez a lényege: minden manuálisan megy, és valódi paraméterektől függ a kávé, nem a beépített chiptől.
Egy adott gépnél, szűrő méretnél és kávénál három szabályozási lehetőséged van (amit viszont használni is kell!):
1) örlemény mennyisége
2) darálás finomsága
3) tamperelés erősségeEzekkel tudod a lefolyási időt és a lefolyt kávé mennyiségét szabályozni.
Fontos paraméter még a hőmérséklet, de az itt nem számít (annyira).
A daráló témához: nem hinném, hogy jobb lenne a fokozatmentes. Egyesek szerint igen.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
edk-
őstag
-
-HajTömeg-
őstag
Pontosan így kell ahogy írod, egy légmentesen zárható tasakban., minden levegőt kinyomva.
Amit edk- linkelt ikeás üveg azt nem ajánlanám.
Nehéz, drága és nekem abban hamar megdöglött a kávé, pontosan amiatt,hogy sok levegő marad benne!
Ikeában is van visszazárható. Nekem sikerült olyat venni,ami megadja magát és kiszakad,de állítólag rossz szériát fogtam ki[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
mutyi
őstag
válasz ronin s8 #11806 üzenetére
Ok, akkor ezek szerint ez már tesztelés, játék kérdése, hogy adott kávéból majd mennyit kell beletennem, milyen finomságúra kell őrölnöm és mennyire kell tamperelni hogy adott kávétípus adott időn belül hozza az elvárt folyadékmennyiséget.
Én amúgy a Pellini kávét szeretem nagyon, azzal fogok asszem kezdeni.
Veszek majd egy fél kilósat, szétdobom pár üvegbe, azok akkor frissek maradnak. -
cekkk
veterán
válasz -HajTömeg- #11810 üzenetére
aKKOR Valami ilyen géppel kis zacskókba ellehet tenni, légmentesen akár.
-
-HajTömeg-
őstag
Még én is keresem az igazit
Elég komoly gázképződés van a kv mellett,azt bírnia kell![ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
ronin s8
senior tag
Úgy van! Viszont lényegében mindegyik kávé hasonló tartományokat szeret. A különbségek minimálisak és kezelhetőek (kivéve, ha valakinek rossz napja van, mert akkor jó pár adagot el lehet rontani), kis gyakorlással belőhető.
A lefolyásra kell figyelni: 25-30 mp alatt 25-30 ml. Ez az espresso.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
cekkk
veterán
válasz -HajTömeg- #11814 üzenetére
Hm, ezt nem is tudtam.
És ha hideg helyen tárolja valaki?
Azzal próbálkoztatok már? -
cekkk
veterán
válasz -HajTömeg- #11817 üzenetére
Ott is ennyi gáz képződik, ha fagyasztod?
-
5381
aktív tag
Köszi a válaszokat, ötleteket. Befőttes üveget terveztem én is, de ezek szerint felejtős Közben keresgéltem és a korzón is van egy ide kapcsolódó cikk . Itt viszont elég masszív csomagolást ajánlanak, lehet puffad az is majd rendesen
-
tariattila
veterán
-
jolti
senior tag
válasz tariattila #11821 üzenetére
Te beteg állat!!!!
-
jolti
senior tag
válasz tariattila #11823 üzenetére
Most vettel egy turmiximaxit( az isten tudja hány géped mellé ), de már egy raclilion jár az eszed...
:-) -
And06
aktív tag
jó kis gép lehet ez a V3. SiD- cikkje is jó!
azon elmélkedek (és az árát nézve egy darabig még igy is lesz), hogy hogyan hat a hűtőcsapolás/sorozatban húzott espresso a PID-es HX gépre? mennyi idő mire visszahúzza a PID, hogy újra a könyvben irt hőfokú viz érje a pogácsát? -
RBJ
addikt
válasz tariattila #11826 üzenetére
Nekem is tetszenek ezek a retro gépek, de mennyire megbízhatóak egy felújítás után?
Meg ezt az egyben gőzkaros mifenét nem értem.Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
And06
aktív tag
hazaértem a bespejzolt 3kiló kávéval hirtelen nem is tudtam melyikkel kezdjek, de aztán eszembe jutottak Paljoc mester szavai, miszerint a kenya pont jó lesz mire hazaérek neki is álltam, de az első húzáshoz nem füztem sok reményt, azonban sikerült bemákolnom a beállitásokat és elsőre normál espressot húztam. a hőfok is rendben van. egyelőre úgy tünik, nem háklis a beállitásokra ez a kávé. kinézetre és izre is rendben van, citromlének nyoma sincs, finom savak, összhangban van nagyon. el fogok még játszani a beállitásokkal, de már igy is jó lenne.
-
3418
csendes tag
válasz tariattila #11826 üzenetére
Nancy-m van, nagyon szeretem. (a GC nem volt ilyen jó, nem szerettem )
-
von toth
tag
Ismeri valaki az ajkai bánfalvi jòzsef munkassagat?cafe con affecto a markaja
[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
Az odaát megy. De ott rendszeresen betrollkodják.
Amúgy nekem volt negatív tapasztalatom, de elenyésző. Most az etiópok hibátlanok pl. A dark madness nem volt gyere be, megy a Fűszeres olasz....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
BlacKSouL
addikt
Az létezik (persze hogy létezik, azért írok róla) hogy a csapolás után pár másodperccel, de legalábbis 1 percen belül még tömény étcsokis/kakaós jelleg 1-2 perc után átvált enyhén savankás (mondjuk hogy nem citromos, hanem narancsos) ízbe? Vajon miért?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
ronin s8
senior tag
-
-
And06
aktív tag
délután fél ricnivel finomabbra vettem az őrlést a kenyánál. valami nem stimmelt, a pogácsa alapján mintha csatornásodott volna, és nem is volt szép lefolyás. izben ez egy kis kesere képében mutatkozott meg. vissza is állitottam az őrlőt az eredeti helyre
-
t-bali3
senior tag
Ha ma sikerült egy kis savanykás ízt a Luc Classicba varázsolnom, akkor az azt jelenti, hogy nem volt elég meleg a víz?
Hagytam bemelegedni a gépet, de akkor indítottam mikor bekapcsolt a fűtés, elaludt a lámpa. -
_MrB_
csendes tag
válasz von toth #11836 üzenetére
Erősnek tűnő kritika következik:
Volt hozzá szerencsém. Kihelyezett gépein gyakorlatilag nem végez szervizmunkát, a kávé meg friss dátummal, frissen nyitva is döglött cucc volt. 80/20as keverék babszemek szemlézése alapján 40/60as környékére utal. A ráírt szöveg szerint az idő és a kávéőrlemény mennyisége espresso szabvány szerint van írva, a végtermék mennyisége viszont 50 ml feletti mennyiségként szerepel a zacskón. Ízre, illatra döglött mocsári robuszta. Ez a fekete zöld zacskós cucc volt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- DJI Air 2s drón 4 portos töltő, 2 portos autós töltő, tűzálló akkumulátor-táska