- MinDig TV
- DIGI internet
- Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború
- Mobilinternet
- Az MSI RadiX AXE6600 tesztje – router, játékosoknak
- Hálózati / IP kamera
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- HBO Max & OD topic
- Milyen program, ami...?
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicces
addikt
sziasztok!
van valakinek saeco odea-val tapasztalata? az alap modellre gondolok, amin nincs az extra gomb a start gomb alján, ahol a kávé mennyislget lehet állitani, mert ez utóbbi drága. szeretnék egy espresszo gépet. viszont kényelmes is vagyok. volt a munkahelyemen is egyilyen gép. napi kb 20 kávét főztünk vele. kb 2 havontaszervizben volt. akkor még nem gondoltam, de most már szerintem igy visszagondolva vizkőteleniteni kellett volna. csak ez senkineknem esett le az irodában. szóval kb 2 havonta ment a szervizbe. egyébként a lidl-ös nevesincs kávéból is kihozta a maxmumot, mert fincsi volt a főzet.
kérdés, hogy ha odafigyelek rá és pucolom rendszeresen akkor mennyire megbizható a masina?
illetve ami még érdekelne, hogy mit kéne beállitani rajta, amit itt már emlitettetek. a darálóját az éppen adott kávéhoz?? ezt szerintem meg tudnám csinálni. vagy van esetleg más trükk is?...
a másik verzióm gaggia classic és egy cm80-as daráló.
a főző
a darálóviszont magam sem tudom, hogy kell-e ez nekem. kapucsinót szeretnék csinálni, és néha kipróbálnék drágább kávékat is. próbáltam a környéket felfedezni, de amit találtam kávéfajták errefelé, az a tchibo, segafredo, lavazza és dallmayer nagyjából.
most van egy senseo gépem. ezt azért szeretem, mert nagyon kényelmes. viszont sokszor papir ize van a kávénak. ezt az előző albiban találtam. egy előző lakó hagyta hátra. ergo ingyen volt.
illetve van egy tassimo gépem is. ez is nagyon kényelmes, de extra vizes az összes kávéja, és ráadásul baromi drága is.szerintetek elég nekem az automata gép, vagy gaggia classic legyen?
[ Szerkesztve ]
:)
-
radi8tor
MODERÁTOR
⭐ Stella
-
-HajTömeg-
őstag
Egy felszolgáló barátom mesélte,hogy jött hozzájuk egy barista oktatni.
Csak kiváncsi lennék rá,hogy szerintetek helyes-e amit mondott.
Azt mondta hosszúkávét ne úgy csináljanak,hogy megnyomják a gépen a hosszúkávé gombot és az akkor nem 30ml csapol, hanem úgy,hogy kb fél deci (picit több) meleg/forró vízre öntsenek rá egy presszót.
Ez az americano... ?
Ez így stimmel?[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
t-bali3
senior tag
válasz -HajTömeg- #11257 üzenetére
A hivatalosat nem tudom, de egy öreg fószer a hétvégén így csináltatott magának hosszú kávét (szentségelés közepette), miután ezen kérésére kihoztak egy presszót a Westend egyik lenti kávézójában. Nekem vicces volt, de akkor lehet, csak tudatlan vagyok
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #11257 üzenetére
Ha az a gép a "nem 30ml-t" ugyanazon a pogácsán csapolja át csak hosszabban, amiből egyébként az eszpresszót csapolná, akkor szerintem sejted a választ. Ugye a tapasztalat szerint a kiszőkített túlcsapolt lé már erősen keseríti, zaccízűvé teszi a "kávét". Ergo, ha forró vizet öntesz az eszpresszóhoz, ami semleges ízű, csak hígítja, akkor nyilván jobb eredményt kapsz.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
ronin s8
senior tag
A nagy nyomáson készített kávé egy elég szűk tartományban iható csak (meginni mondjuk mindent meg lehet, de nem mindegy, milyen az íz). A szabályos espresso (ristretto) csak enyhe vizezést visel el, utána már ihatatlan.
A franciák csinálják "franciásan" a café créme-et, ami egy fokozattal durvábbra darált szimpla vagy dupla, ami így hosszabban jön le. Kicsit más típusú kávék állnak neki jól, de ez még mindig iható. Az igazán jól sikerült café créme nagyon finom tud lenni. Croissanthoz ez az autentikus.
(Mostanában Paljoc Yirgája nagyon is alkalmas erre!)
A németes hosszú kávék már légköri nyomáson készült filteres főzetek, és egész más pörkölés kell nekik, mint az espresso-nak. Inkább tea-szerűen készülnek - dehát ezt tudjátok.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #11261 üzenetére
De azt simán el tudom képzelni, hogy van olyan gép, amelyik ilyen ótomata csoda, és eszpresszónál csak a pogácsán nyomja át a megfelelő ideig és mennyiségben a vizet, de van mondjuk egy megkerülő szelepe, amivel hosszú kávé módban a kávétól független csatornán is tud még nyomni bele meleg vizet tisztán.
Nem ismerem annyira őket.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
angelside77
tag
válasz -HajTömeg- #11257 üzenetére
Nem vagyok "kávéguru", de egy kicsit már olvasgattam a témában.
E témában szerintem különbséget kell tenni:
- hosszú (hoszabb) ideig, vagy nagyobb vízmennyiséggel készített kávé,
- és vízzel hígított eszpresszó kávé között. (szerintem ez utóbbi az americano).A bonyodalom ott van, hogy mindkettőt nevezik hosszú-kávénak. Míg előbbi eset a készítési időre, mennyiségre vonatkozik a második meg a víztartalom plusz mennyiségére.
[ Szerkesztve ]
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
tariattila
veterán
válasz angelside77 #11265 üzenetére
szerintem hülyeség!
mármint, hogy hosszabb ideig átengedni a vizet a kávén!
le lett írva miért.... -
ronin s8
senior tag
válasz angelside77 #11265 üzenetére
Hát sokféle kávét készítenek erre-arra. Kialakult, rendszerezett, és működőképes rendszere az olaszoknak van, és ott a lungo egy vízzel felhígitott espresso.
Egyik-másik országban találsz még iható kávét (Franciaország, Portugália, Spanyolország), ahol a saját ízlésük szerint alakították ki az italokat.
Németországban eleve hosszúra főznek mindent, és úgy pörkölik a kávét, hogy a keserű íz ne legyen uralkodó. Ehhez általában filteres főzőket használnak. Skandinávia hasonló, csak még ízetlenebb. Ezekben az országokban nincs is számottevő kávékultúra, és csak a koffein miatt isszák. Norvégiában nem is nagyon vannak kávézók csak Oslóban. Paradox módon viszont ott székel Tim Wendelboe, akinél elsőrangú az espresso is, igaz, hogy 1800 Ft-ba kerül.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
And06
aktív tag
azért az alkoholturizmus fogalom itt sem ismeretlen. pl remek hajóutak vannak helsinkiből tallinnba vagy stockholmba. a hajón duty freeben 1/3 és 1/2 ár között lehet piát venni. kisbusszal hordják haza a sört meg a vodkát. ilyenek vannak, hogy 5pack vodka, meg 10pack vodka rekesz sör alatt nem is lehet venni
-
ronin s8
senior tag
Azért Norvégia tényleg egy horror. A Volvók majdnem kétszer annyiba kerülnek, mint a szomszédos Svédországban. Pár évtizede még semmijük sem volt, halat ettek krumplival. Amióta megtalálták az olajat, dől pénz. Gyakorlatilag nincsenek alsó polcos áruk.
Viszont üvegzseb program van. Bármelyik norvég keresetét megnézheted az interneten. A politikusokét is.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
paljoc yirga aramo: még keressük egymást, egyelőre picit jellegtelen, bár baja semmi. hőfokban átlag alatt vagy felett kér?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
thx, akkor még gyorsítok rajta, meg picit lejjebb húzom (nálam is füstös volt elsőre, az sok, másodszorra viszont nagyon zárkózott lett)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
Segítség kéne nekem.
Tegnap össze raktuk (volna) a Babybe a pidet.
Az ssr relé végre jó lett. Viszont a pid-el van valami. Lehet programozási hiba ( én nem nyúltam bele, úgy volt, ahogy gyárilag van), vagy lehet, hogy hibás.Nem tudom.
Olyat csinált, hogy állandóan fűt. Illetve nem állandóan, mert, ha eléri a kijelölt hőfokot, a kontroll-lámpa kikapcsol, viszont az áramot nem veszi el az ssr relétől. Mindig 13 Volt körüli feszültség jön ki belőle, még ha nem is fűt elvileg. Tehát a relé meg küldi a feszkót a fűtőszálaknak. A relé az jó, mert, ha nem kap kisfeszültséget lekapcsolja a 220-at.
Egyedül akkor nem ad ki áramot a pid, ha hőfokot nullára vesszük le.
Nem tudja valaki, hogy mi lehet a bibi? -
bl4ze
veterán
Kérdés:
Frankfurtban vannak jó, újhullámos vagy klasszikus digó kávézók? Van valakinek ilyen infója?
Pár napot hamarosan ott leszek, és érdekelne.:. bl4ze .:.
-
pepe76
csendes tag
Sziasztok, pár hét olvasgatás után döntöttem és vettem egy Gaggia Classic-ot, újonnan, tegnap érkezett. Lenne pár kezdő kérdésem, amire a használati utasítás sem adott választ:
1. Mi történik ha bekapcsolom a pumpát és a gőzölés funkciót, de nem nyitom ki a gőzcsapot? Ekkor a főzőfejből sem jön víz, de a pumpa megy, kérdés, hogy mi lesz a növekvő nyomással? Gondolom nem robban fel a gép, de még nem mertem kipróbálni. Jól sejtem, hogy egy idő után a kinyit a háromutas szelep (vagy hogy hívják) azon ága amelyik a csepptálcába engedi a vizet?
2. Van ez a back flushing dolog amit a partsgurun találtam, de a manuál meg sem említi. Ez azt írja, hogy minden második vagy harmadik napon érdemes ezt végrehajtani. Persze ehhez kéne egy vakszűrő is. Ti csináljátok? Hol kapok ilyen tisztító folyadékot amit itt írnak? Vagy sima vízzel is okés?
3. A legelső bekapcsolás után átfolyattam rajta több tartály vizet is. Viszont még mindig azt tapasztalom, hogy a kiengedett forró vízben sok nagyon apró részecske van amik kifehérítik a vizet. Viszont ez kb fél perc után eltűnik és a víz teljesen átlátszó lesz. Kérdésem, hogy ez mi? Klór, kalcium részecske, esetleg még mindig a gépből kimosott "kosz"? A csapból kifolyatott hideg víz tiszta, de úgy tippelem klórrol van szó ami a melegítés miatt láthatóvá válik. Jól sejtem?
4. A gép nyomásfokozós szűrőkkel jött, egy podossal és egy őrölt kávéhoz valóval (ami mind 1 mind pedig 2 csészéhez jó állítólag). Ugye jó értem, hogy ezeknek dupla fenekük van, valamint azzal a fekete műanyag bigyóval kell használni őket a szűrőtartó aljában? Olvastam korábban, hogy ajánlott ezek helyett normál szűrőket használni. Viszont szintén a partsgurun találtam ezt a leírást ami azt írja, hogy ne törődjünk azokkal akik a nyomásfokozó szűrő ellen vannak, mert nem tudják mit hagynak ki az életükből. Szerintetek kezdőként érdemesebb ennél maradni?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz pepe76 #11288 üzenetére
1) szerintem az OPVn keresztül visszanyomja a vizet a tartályba, de nem vagyok biztos. minek csinálnál ilyet?
2) hetente érdemes, tersonet nevü szerrel. expolygonban beszerezhető
3) nem tudom
4) baromság, partsguru oldalt a routeren blacklistre tenni ajánlatos ezek után
4*) nem irtad milyen őrlő van, de megfelelő őrlő nélkül maradhat a nyomásfokozó
#11291
első körben jó lesz a dupla gaggia szűrő 58as tamperrel, felesleges VST meg LM szűrővel kezdeni szvsz, mivel a gyári szűrő párszáz forintos tétel. majd ha már megy a dupla, akkor kisérletezel szimplával meg egyéb szűrőkkel![ Szerkesztve ]
-
pepe76
csendes tag
válasz -HajTömeg- #11289 üzenetére
Oké, vettem. A daráló holnap érkezik. A kifolyó most is fém, jó nehéz, jól tartja a hőt, 2 irányú. Ebbe tudok normál szűrőt rakni, nem? 58-asat ha jól tudom. Vagy más kifolyóra gondolsz? Beszéltetek korábban VST meg ISM szűrőkről, de arra még nem jöttem rá, hogy ezek mik (lehet, hogy nem is Gaggiához valók)...
-
BlacKSouL
addikt
válasz pepe76 #11288 üzenetére
Mielőtt a nyomásfokozót kidobod, szerezz be egy megfelelő tampert.
3.) A vízben vannak olyan gázok elnyeletve, amelyek melegítés hatására felszabadulnak. Nálam is ilyen a víz, hasonlóképp viselkedik. A citromsavas víz meg még inkább.
Próbáld ki, hogy felforralod a vizet előtte, lehűtöd, és utána használod. Akkor is olyan lesz kicsit, de messze nem annyira mint anélkül. De ez nem a gép miatt van.[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Toobee
veterán
-
t-bali3
senior tag
válasz Toobee #11296 üzenetére
Ezen a kiszőkülésen már gondolkoztam korábban is. Ahogy megfigyeltem 16 grammból nekem többnyire még a dupla lefolyása előtt kiszőkül...de akkor miért ezek a sztenderd értékek? 16-18 g - 30 mp duplánál?
Szimplánál például 10 g felett nem is tudom betölteni a kart, mert nem fér fel a fejre...
Már elkezdtem az őrlési finomsággal is kísérletezgetni. Egyelőre semmi extra. Ezután meg már nincs hova fejlődni, mert az igazi főzéshez PID kellene.
#11297) bajnokpityu
A gép teszi, már én is főztem a gépével jó kávét[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xbox tulajok OFF topicja
- Elektromos autók - motorok
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mini-ITX
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Óra topik
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vicces képek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...