Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • kusztax

  tag

  Kérdésed van számítógéphez és egyéb eszközhöz tartozó kábelekkel kapcsolatban? Itt megkapod a választ.

  Néhány kábeltípusról előzetesen:

  UTP

  Ez az internetkábel, egyes szolgáltatók a TV adásokat is ezen keresztül adják.
  Az Unshielded Twisted Pair (UTP) egy árnyékolatlan, csavart érpáras hálózati kábeltípus a számítástechnikában. A kifejezés magyar jelentése árnyékolatlan csavart érpár.

  A csavarástól függően különböző kategóriákba lehet sorolni a kábeleket.

  CAT1 - telefonkábel (hangátvitel, 2 érpár)
  CAT2 - maximum 4 Mbit/s adatátviteli sebesség érhető el vele.
  CAT3 - 10 Mbit/s az adatátviteli sebessége. Csillag topológiánál alkalmazzák, ethernet hálózatokban (Legacy Ethernet [10 Mbit/s-os] közege).
  CAT4 - max. 20 Mbit/s adatátviteli sebességű.
  CAT5 - 100 Mbit/s adatátviteli sebességű, csillag topológiánál alkalmazzák, ethernet hálózatokban.
  CAT5e, CAT6 - 1000 Mbit/s átviteli sebesség.

  A felsőbb kategóriás kábelek visszafelé kompatibilisek.

  USB
  Az Universal Serial Bus (USB, magyarul: univerzális soros busz) manapság nagyon elterjedt számítógépes csatlakozó, melyet a vezető számítástechnikai vállalatok dolgoztak ki. Az USB jó tulajdonsága, hogy osztható, ezt ún. USB hub-ok hajtják végre. Minden USB bővítőkártyán van egy integrált ún. root hub (gyökérhub). Erre csatlakoztathatunk USB eszközöket, vagy akár egy külső hubot.

  Több változat létezik belőle:

  USB 1.1: Ez a gyakorlatban elterjedt első szabvány. Sebesség: 12 Mbit/s
  USB 2.0: Gyakorlati előnye a mini-B csatlakozó és a Hi-Speed bevezetése. Sebesség: Higg Speed 480 Mbit/s
  USB 3.0: SuperSpeed lehetősége, amihez további 4 jelvezeték átvitele szükséges.Sebesség: SuperSpeed 5 Gbit/s
  USB 3.1: 2013-ban kidolgozott szabvány. 10 Gbps-os átviteli sebességet tesz lehetővé. Más néven USB 3.1 Gen 2 és USB 3.2 Gen 2x1. Sebesség: SuperSpeed+ 10 Gbit/s
  USB 3.2: Támogatja a USB 3.2 Gen 1x2 és USB 3.2 Gen 2x2 multi-link módokat. Sebesség: SuperSpeed+ 20 Gbit/s

  Csatlakozói:

  USB-A: ami a PC-n található. (van USB-miniA és USB-microA, de az alig elterjedt)
  USB-B: ami például a nyomtatókon található.
  USB-miniB: például a fényképezőgépeken.
  USB-microB: például sok mobiltelefonon.
  USB-C: legújabb csatlakozó, amit mindegy melyik oldalával dugjuk be. megtalálható az új mobiltelefonokon és laptopokon.

  Videó kábelek

  D-SUB (VGA, PC-RGB)

  1987-ben született D-SUB. A legismertebb és a legtöbbet használt képátviteli kábel. Általában analóg jel átvitelére használják. Manapság egyre inkább elhagyják a komolyabb videókártyák csatlakozói közül. A gyártók kék színnel szokták megjelölni. Több évtizede velünk van, amikor a számítógépekhez még csak CRT-s monitorokat kötöttünk, már akkor is létezett ez a szabvány. Habár az LCD-kijelzőkhöz a digitális csatlakozó jobban klappol, a D-Sub sem tűnt el teljesen róluk, még ma is vannak szép számmal olyan monitorok (és persze notebookok), amelyen megtalálható.

  A szabvány akár a Full HD felbontású képet is támogatja, viszont mivel a jel továbbítása analóg, rossz minőségű kábelnél a jel könnyen zajosodhat; ez a képminőségen is meglátszódhat, főleg akkor, ha nagy távolságot próbálunk áthidalni az eszközök között. Amennyiben van rá mód, érdemes inkább digitális csatlakozást használni a D-Sub interfész helyett. Az UltraHD (4K) felbontást nem támogatja.

  Maximális felbontás: 1920x1200 pixel, 60 Hz

  DVI
  1999-ben piacra dobott csatlakozás kiváló képminőséget biztosít, de a kábel minőségére itt is figyelni kell. A DVI szabvány elsősorban a digitális képtovábbítás matt jött létre, de a csatlakozót úgy tervezték, hogy analóg jelet is képes legyen továbbítani. Különböző típusú csatlakozók vannak a DVI-ban, így nem mindegyik anya foglalat képes befogadni mindegyik apa végű kábelt:

  DVI-A (analóg): Ritkán használatos csatlakozó, ami analóg jel tovabbítására szolgál. Bar a jel veszít valamelyest minőségéből, még így is jobb képminőséget biztosít, mint a szabványos VGA csatlakozó.
  DVI-D Single Link (egyszeres csatlakozó): Ez a kizárólagosan digitalis csatlakozó értelemszerűen csak digitális megjelenitőkkel működik. Felbontásilag gond nélkul megbírkózik a Full HD 1080p-vel (1920 x 1080) felbontással.
  DVI-D Dual Link (dupla csatlakozó): Egy másik átadónak köszönhetően megduplázódik az átvitel ereje, amely által jobb jelminőség és felbontás érhető el. Például 2048 x 1536 (QXGA).
  DVI-I Single Link (egyszeres csatlakozó): Ez a csatlakozó képes mind analog, mind pedig digitalis jel továbbítására egyetlen DVI kábelben. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kábel a digitalis – digitalis és analog – analog jelekkel is megbirkózik.
  DVI-I Dual Link (dupla csatlakozó): Akárcsak az egyszeres csatlakozóval rendelkező DVI-I, de az extra átadóval nagyobb felbontás érhető el.
  Mini DVI: A Mini DVI egy egyszeres csatlakozó, legfőképpen az Apple számítógépei használják. Kis mérete ideális választássá tette laptopokhoz. Mind analóg, mind digitális jelet képes továbbítani.

  A DVI vesztét egyrészt a nagy csatlakozóméret okozta, ami finoman szólva sem mobil-barát, a másik gond pedig a kiegészítő szolgáltatások hiánya volt: sem hang, sem vezérlés nem tud ezen keresztül közlekedni és a DRM másolásvédelem is problémás.

  Ha átalakítasz DVI-ról VGA-ra, akkor mindenképpen ajánlott a DVI-A-ról vagy a DVI-I-ről való átalakítás, hiszen másképp nem is fog működni az analóg jel adatátvitel.

  HDMI
  2003-tól használják, egyre elterjedtebb. Ma már mindenki ismeri. TV-n, lejátszókon, hangeszközökön és számítógépen egyaránt megtalálható csatlakozó. A HDMI képes továbbítani képet és hangot is. Több változata van:

  Micro HDMI: Általában hordozható eszközökön (telefon) van ilyen csatlakozó.
  Mini HDMI: Egyes videókártyákon, kamerákon találhatók ilyen csatlakozók
  HDMI 1.3: A 19-tűs "sima" HDMI csatlakozó audió-videó jelek átvitelére. 1.3-as HDMI kábel. Elsősorban házimozi rendszerekhez lettek fejlesztve, amik gond nélkül továbbítják a 720p, valamint 1080i felbontású videót. Továbbá képesek hangot közvetíteni HDMI csatlakozóval rendelkező eszközök és televiziók, projektorok között.
  HDMI 1.4: 1.4-es HDMI kábelek. Ezen kábelek képesek a csúcsfelbontások (1080p, 4K, 3D televiziók) tovabbítására is, ethernet kapcsolattal. Érdemes azonban észben tartani, hogy a jel intenzitása a kábel hosszátol függően veszíthet értékéből.
  HDMI 2.0: Ez is képes az UHD felbontásra, de az előzőhöz képes annyival többre képes, hogy nem csak 24 illetve 30 kép/másodperces képfrissítéssel (FPS), hanem 60 FPS-re is képes. A HDR-képes eszközöknél is fontos, hogy ezt a kábelt használják.

  Ezeken túl van még Elthernet kábeles változat is, 21 tűs változat is. De azok nem annyira elterjedtek, hogy érdemes legyen róluk szót ejteni.
  Említendő még, hogy a HDMI kábel képes az Audio Return Channel (ARC) funkcióra, ami egy visszatérő audió csatornát jelent a TV és a házimozi erősítő között, hogy külön kábelezés nélkül visszajusson a hang a TV-ből az erősítőbe, illetve tudják még kezelni a Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio tartalmakat.

  Display Port (DP)

  2008-ban készült el. Jelenleg az 1.3-as verziója aktuális, ami támogatja akár a 4K-s felbontású anyagok 120 fps-es lejátszását is vagy 8K-s kijelzők meghajtását 30 fps képsebesség mellett. Pontosan ezért, főleg az adaptív képfrissítéssel működő monitoroknál használják a gyártók.

  A DisplayPort másik előnye, hogy egyetlen csatlakozóra több monitort is lehet kötni – amennyiben a kijelzők támogatják, fürtözni lehet őket. Az 1.3-as csatlakózóval akár nyolc Full HD felbontású monitort is használhatunk.

  Két változat van: mini DP és sima DP. Mindegyik ugyanazt tudja.

  Hálózati kábelek
  Ami a háztartási 230 V-os aljzatból megy egy eszközbe.

  C13, C14
  Ez az a kábel, amit a számítógép tápjába szoktak használni. Ez vezeti a 230 Volt háztartási aljzatból az áramot a számítógépbe. Ez három pólusú.
  A C13 az apa, a C14 az anya csatlakozó.

  C7, C8
  Ezeket általában HI-FI tornyokban és magnókban szoktuk megtalálni. Csupán két pólusú.

  C5
  Ez a C7, C8-hoz hasonló, annyi a különbség, hogy három pólusú. Gyakorlatilag a C13, C14 kisebb változata.

  ----

  További kábelekről e topikban olvashatsz, írhatsz.

  [ Szerkesztve ]

 • Fred23

  veterán

  Átalakítók, adapterek is benne lehetne a címben, mert rengeteg kérdés szokott jönni VGA-s és monitoros topikokban ilyesmikről. Ha nem lesz törölve ez a topik, lehet majd linkelni az itteni -kibővített- összefgoglalót egy-egy kérdésre. :)

  [ Szerkesztve ]

 • kusztax

  tag

  Ez volt a szándék. Első körben ennyi jutott eszembe.

  Kinek kell szólni, hogy az első poszt legyen összefoglaló? Hogyan lehet módosítani az összefoglaló szöveget?

 • INGJOKE

  addikt

  Kérdés:

  A Mi notebook pro-hoz keresek töltő kábelt, mert a gyári amit adnak hozzá csak 1,5 méter.
  Nekem olyanra lenne szükségem, ami ucb c to usb c és 3 méter hosszú. (2,80 van belefér.)

  prémium minőségű kellene, mert elég nagy amperrel tud tölteni a töltője...

  előre is köszi. :)

  Troll! Feed them!!! Mi mix 2s 6/128(EU dev)+Amazfit Pace +Mi Notebook pro I7 16 gb 256 gb(+512) ssd+Logitech g903+Jabra Elite Active T65

 • Scarletiel

  tag

  Sziasztok.

  Segítséget szeretnék kérni. Szükségem lenne egy kábelre aminek egyik fele 3.5-ös jack a másik vége meg 2.5-ös jack. Mindkét része "apa" és kb 1 méteres-re lenne szükség. Próbáltam keresni de nem találok sehol neten sem és random pc boltokban sem tudtak adni. Olyan kellene ami így egyben van, nem pedig adapterrel átalakítani.

  Köszönöm a segítséget és a linkeket előre is. :R :R

 • Smith008

  csendes újonc

  Sziasztok!

  Van pár bontatlan kábelem, de pontosan nem tudom egyikről sem, hogy micsoda.
  Kíváncsi lennék, hogy
  1. Mire jók? Hol használatosak? (PC, audió, autó, stb)
  2. Mi a pontos megnevezésük? (Gőzöm sincs, hogy keressek rájuk)
  3. Érnek-e valamit? Olyan értelemben, hogy 1000 éves cuccokról beszélünk-e, és már semmihez nem jó, ergo mehet a kukába.

  Első:

  Második:

  Harmadik:

  Negyedik:

  és az utolsó:

  A segítséget előre is köszönöm! :)

 • Cifu

  nagyúr

  A kábelek végeit kellett volna lefotózni, mert emiatt például a negyediket és az utolsót reménytelen megfejteni (Molex csati? Vagy SATA táp?).

  A saját tippjeim:

  1.: Ez szerintem egy CD-ROM -> hangkártya kábel lesz.
  2.: Ez egy régi CD-audio kábel.
  3.: A kimenetek 2db 2xRCA (sztereo), talán valami hangkártya kimenet lehet.
  4.: Nem lehet kivenni a képből.
  5.: Nem lehet kivenni a képből.

  Szerintem nem érnek semmit ezek a kábelek, max. ajándékba esetleg egy retro gyűjtőnek.

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • Smith008

  csendes újonc

  Köszönöm!

  Az utolsót kiderítettem, elvileg autóba való ISO csatlakozó, ami fejegységhez való, az még tartalékba nem is rossz ha van.
  A negyediket passzolom, de így ezek alapján régi dolgok.

  Igazság szerint ennyi érdekelt volna, köszönöm szépen!

 • degec

  senior tag

  Tisztelet !

  Előre is elnézést a lama kérdésért, felvetésért de egyszer olvastam valami olyan cikket itt PH-n, erőssen rémlik (lehet rosszul. vagy keverem akkor sűrű sorry), hogy valami hú de nagy felfedezés van hogy a LAN kábel milyen jó tv jel átvitelre mert szebb olcsóbb jobb mint bármi más, ez pár éve volt, ezzel mi van? Próbáltam keresni de nem találtam erről semmit (mer nem tudom mit keressek). Ehhez képest orrba szájba haCCáz féle kábel van mindenféle szabvánnyal.hdmi dp..usb-c.
  Hol lehet kábeltudományról olvasni, hogy miért nem mindegy az áramnak, v. akármilyen jelnek hogy milyen csatlakozón hány szálas vezetéken közlekedik..és miért van ennyiféle csatlakozó..? Baromira érdekelne, mert nem férek el a kábelektől. Bosszúság onnan jön, hogy Galaxy j4+ vadi új telefon amit most kaptam, még régi usb csatlakozó található (nem tudom milyen usb), holott vadi új modell, miért nem tudták már ezt is usb-c re csinálni, most nem mindegy a vége milyen alakú? :O :O ;] grrr.. Köszönöm szépen ! :R

 • sirszevenap

  őstag

  Sziasztok!

  Valaki tudja, hogy ilyen kábelt honnan tudnék szerezni? :U Corsair Lightning Node Pro - hoz jár.

  Bankkártyával? Hát persze!

 • Meghivott

  őstag

  Talán nem pont ide való, de fülhallgatóhoz van 3-as elosztó? 3 fülhallgató egyidejű használatához... Köszi

 • majorostomy

  csendes tag

  Sziasztok! Van egy garmin virb elite kamerám. Ehhez szeretnék készíteni egy olyan kábelt, amivel egyszerre tudom usb-ről tölteni illetve külső sztereo mikrofont is csatlakoztatni. A kamerába egy 10 pines mini usb csatlakozó megy. Szeretnék segítséget kérni a bekötéshez.

 • Immy

  őstag

  Sziasztok,
  Rj45 krimpelésnél kezdek belefáradni, hogy jó sorrendbe toljam be az érpárakat a csatlakozóba. Ki mit ajánl, hogy a krimpelést egyszerűsítsem?

  Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html

 • fuckxmas

  újonc

  Sziasztok!
  Létezik olyan átalakító hogy lightning anya micro usb apa?

 • Fixi7612

  friss újonc

  Tiszteletem Mindenkinek. Segítséget szeretnék kérni hogy ez milyen kábel? segítségüket előre is köszönöm.

 • premes

  friss újonc

  valaki tud nekem segíteni, s-video csatlakozóhoz használható kábel milyen jellemzőkkel rendelkezik (ellenállás, keresztmetszet, erek száma, árnyékolás ...) !
  Commodore 64-esem szeretném kötni LCD minitorra, ehhez kérném segítségeteket !!!

Hozzászólok Aktív témák