Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sati01
csendes tag
válasz
huskydog17 #693 üzenetére
Köszönöm!
megnézem!
-
Sati01
csendes tag
Melyik a legjobb intel es integrált gpu? Ami bír alap játékokat? Pl. : wot
-
ƵøŁĭ
veterán
Remélem valamit előhúz a kalapból az Intel. Konkurens árak..
-
huskydog17
addikt
Akit érdekel egy kis arch deep dive:
-
-
Úgy néz ki tényleg jó lesz a 18A.
[Intel to Shift to Internal GPU Manufacturing, not using TSMC.]
-
ƵøŁĭ
veterán
RDNA4 megjelenésére nem akar valamit reagálni az Intel? A többi kártyát nem akarják kiadni?
-
huskydog17
addikt
Tegnapi earning call-ban Michelle többek között megerősítette, hogy a Panther Lake idén rajtol el, a második félévben. Szavaiból arra is lehet következtetni, hogy 2025-ben még kevés darabszám lesz belőle, nagyobb mennyiség csak 2026-ban várható. Panther Lake lesz az első Xe3 termék a piacon, ahogy a Lunar Lake volt az első Xe2 termék.
"Looking ahead to the rest of the year, we will strengthen our client roadmap with the launch of
Panther Lake, our lead product on Intel 18A, in the second half of 2025. As the first volume
customer of Intel 18A, I see the progress that Intel Foundry is making on performance and yields.
And I look forward to being in production in the second half as we demonstrate the benefits of our
world-class design and process technology capabilities.
2026 is even more exciting from a client perspective as Panther Lake achieves meaningful
volumes and we introduce our next-generation client family code-named Nova Lake."Tavaly év végén az Xe3 hardvere teljesen elkészült, azóta a driver csapaton van a fókusz, azóta van kb. egy évük elkészülni az Xe3 driverekkel. Én még mindig úgy gondolom, hogy így simán reális, sőt valószínű forgatókönyv, hogy a Celestial asztali dGPU-kat a 2026-os CES-en jelentik be. Ugyan ez tipp a részemről, de figyelembe véve, hogy a Lunar Lake és asztali Battlemage között kb. 2,5 hónap telt el (LL: 2024.09.24 - BM: 2024.12.03), szerintem abszolút reális.
-
ƵøŁĭ
veterán
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Igazából ez ugyanúgy nem hardveres probléma, ahogy az NV-nél sem volt az, illetve ott is érződik még ez az egész. Itt csak arról van szó, hogy az AMD-nek nagyjából +4 éve volt a Mantle miatt driverfejlesztésben. És az is számít, hogy az AMD akkor kialakított egy nagyon hatékony metódust, amit máig nem követ sem az NV, sem az Intel. Tehát az AMD eleve úgy futott neki a DirectX 12 és a Vulkan érának, hogy nem is tervezett hozzájuk klasszikus értelemben vett natív drivert. Tehát ami a Mantle-t működtette, azt használták fel ide is. Ez a PAL. És ma is ezen fut minden explicit API, csak a PAL fölé helyeznek a driverben egy ICD-t, ami mappeli az API képességeit a PAL-hoz. És ez az, ami miatt az AMD drivere ennyire extrém hatékony még nudli CPU-val is. Kb. ugyanakkora csapattal dolgoznak itt a cégek, miközben az Intel és az NV esetében az erőforrások megoszlanak a két API között. Az AMD ugyanazt az erőforrást csak a PAL-ba rakja, vagyis bármit fejlesztenek a PAL-on, az azonnal hatással van a DirectX 12 és a Vulkan API-ra is. Így sokkal hatékonyabb a fejlesztés. Az Intel egyébként erre át fog állni, legalábbis volt erre utalás nemrég, csak a nulláról át kell írni az egészet, tehát úgy kb. 5 év mire eredménye lesz. Viszont hosszabb távon valószínűleg már úgy látják, hogy az AMD módszere nem csak olcsóbban fenntartható, de jóval gyorsabb is. A mostani, per natív támogatású módszerrel sosem érik utol őket szoftverkörnyezetben. Az NV-t nem tudni, hogy vált-e. Nekik azért problémás, hogy támogatni kell még a Pascalt is. Ha el tudnák dobni a régi hardvereket, és csak a Turing és felfelé számítanak, akkor sokkal gyorsabb lehetne a driver régi CPU-val, mert el lehetne dobni az emulációs réteget belőle, amire rákényszerítik a mostani hardvereket is, holott nem lenne erre szükség. Viszont a mostani hardvereknek meg drága lenne egy külön kódút, tehát inkább lelassítják őket nudli CPU-val, mert nem lenne anyagilag kifizetődő ezeket natívan kezelni.
Az Intelnek és az NV-nek az overhead probléma megoldásában tényleg segítenek, ha az Intelnél csak az Arc A-t és B-t, míg az NV-nél csak a Turing, Ampere, Ada és BW vonalat támogatnák a driverek. Egy rakás tök káros döntést lehetne eldobni, amelyek csak azért vannak meghozva, mert a nagyon régi dizájnok igénylik azt a fajta működést.
-
huskydog17
addikt
ComputerBase is letesztelte az Intel Battlemage driver overhead témát.
A jelenség létezik, de nem minden játékban fordul elő.
Baldur's Gate 3, Cyberpunk 2077 és Starfield címekben sokat veszít a B580 egy gyenge CPU mellett, ugyanakkor a Ghost of Tsushima, Hellblade 2 és Horizon Fobidden West esetében semmilyen hátrány nem keletkezett, tehát erősen játékfüggő, hogy előjön-e ez a hátrány a gyakorlatban vagy sem.GamersNexus tesztjében a jelenség nem jött elő.
-
hahakocka
őstag
Intel Arc B570 Review, The New $220 GPU! 1440p Gaming Benchmarks
Sok teszt van most az 570 ről hát a 9060-5060 félhet lehet? Ryzen 5600 al lassabb picit mint vártuk talán ez is. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
szmörlock007 #672 üzenetére
Az Intelnek messze nincsenek a TSMC-nél olyan dizájnkönyvtárai, mint a konkurenseknek, így nekik azért nagyon nehéz olyan tranzisztorsűrűséget elérni, mint a többieknek, még azonos node-on sem igazán lehetséges. Ez teljesen normális. Az órajel szerint határozzák meg ezt, és a célórajel ilyen tranzisztorsűrűség mellett fér bele.
-
szmörlock007
aktív tag
Bőven tudnak fejlődni, mert tpu-s adatok alapján a Battlemage-re épülő B580-ban lévő lapka az habár Tsmc 5nm, de csak 72.1M / mm² a tranzisztorsűrűség. Míg az RTX 4060ti az 121.8M / mm², RTX 4090 meg 125.3M / mm².
Ha az Intel a 4nm-rel csak felér erre a szintre(amit mondjuk ki, illene), akkor is 68-70%-al több tranzisztort tudnak majd adott területre betenni mint a Battlemage-nél.
Megjegyzem, nem is értem ezt a 72.1M / mm² tranzisztorsűrűséget a Tsmc 5nm-el -
válasz
huskydog17 #670 üzenetére
De szuper lenne
-
huskydog17
addikt
válasz
Busterftw #669 üzenetére
Nem lóg bilibe a kezed, ez egy nagyon reális és valószínű forgatókönyv, ugyanis Michelle (az új CEO) hétfőn a keynote végén megmutatta a Panther lake-t és elmondta, hogy második félévben lesz a launch és már most szállítják a mintapéldányokat a partnereknek.
36:36-nál érdemes belekukkantani, ott vannak ezek az infók.
Mivel még idén elindul a Panther lake, így 2026 CES-en abszolút reális a desktop Xe3, azaz Celestial, legalábbis bejelentés szinten, aztán legfeljebb ők is majd január végi launch-ot adnak meg, de én pont erre számítok, hogy 2026 CES-en jelentik be a Celestial családot.
-
Busterftw
nagyúr
Intel shows off working Panther Lake systems at CES — Celestial Xe GPU cores power Intel sneak peek
"Tom Peterson of Intel recently confirmed that Celestial is only waiting on software optimization (read: drivers) before being 100% for launch, and in fact that its successor, Xe4 "Druid", is now under construction. "
Ez jó hír és elég bitang tempó, viszont a cikk szerint csak 2026-ban jönnek ténylegesen a Panther Lake laptopok Xe3-al, így meg max annyi az előny hogy több idő jut "szoftvert optimalizálni"...
2026 CES-re jöhetne a Celestial desktop, januári launch-csal, de bilibe lóg a kezem.
-
bitblueduck
senior tag
lehet professzionális kártya lesz belőle: [https://videocardz.com/newz/intel-preparing-arc-pro-battlemage-gpu-with-24gb-memoryk]
-
yarsley
aktív tag
No ez sem gondoltam volna, hogy Intelt videokártyát látok a top 10-ben.
-
hahakocka
őstag
válasz
bitblueduck #663 üzenetére
Úgy tudom azóta ezt egy új driverben javítottàk. Egyik driver vagy egyèb szoftver se tökèletes, most pl az új Geforce App lassít nem hogy segít. Ez egy speciàlis dolog az àtlag user számára. Kèt monitor a többsègre nem jellemző. De tèny ott van mèg elmaradása az Amd nek, de a drivere sokkal modernebb S user friendlybb. Nagyok sok mindent lehet úgy beâllítani, ahogy csak szeretnèd l, elèg rèszletesen.
Intel igen sokat javult de szerintem mèg elmarad a 2 nagytól. Pl règi gamek esetèn. DX 11 és gamek esetèn.
-
bitblueduck
senior tag
válasz
hahakocka #662 üzenetére
Driver problemák 2019 es Adrenalin driverre újítás után nekem 1 se volt bocsánat 1 db volt 5.5 év alatt
akkor te szerencsés vagy
nem akarom szétspammelni ezzel a topicot de 7900xt-t úgy vettem meg anno, hogy csak találgatós topicban mondogatták hogy majd meglesz csinálva a többmonitoros fogyasztás, és tényleg hónapokig kellett várni hogy 2 monitorral 80-120W helyett 40W körül fogyasszon a kártya idle. és ez nem megjelenés, fél évvel megjelenés után vettem. eljutottam oda hogy mielőtt frissítek én már megnézem a release notes-ban a Known Issues-t. ami szintén bugos, nem tudják driverben belinkelni hogy jó oldalra mutasson. miért nem lehet a 24.12.1-re vinni egyből a 'Processors & Graphics Support Knowledge Base' főoldal helyett?
ezzel nem azt mondom, hogy annyira rossz, mert akkor már lecseréltem volna a kártyát, de azért kicsit másodosztályú érzés a szoftver minősége.intelnél ezidő alatt egy alfa állapotú driverből egy átlagos minőségűt csináltak ami nv és amd mellett versenyképes.
-
hahakocka
őstag
válasz
bitblueduck #661 üzenetére
Driver problemák 2019 es Adrenalin driverre újítás után nekem 1 se volt bocsánat 1 db volt 5.5 év alatt ami Windows-al volt probléma igazából újratelepítettem és jó lett. De idegesítő volt persze.
Eddig is olcsóbb volt az AMD nézd meg a 7800xt legjobb hűtéseivel mennyi és a 4070-4070 super, s azok még kevesebb vrammal is jöttek. Raszterben jobb is picivel az AMD , csak RT és DLSS jelenleg de RT-t még mindig kevesen használnak a HWU és Gamernexus szavazásainak eredményei szerint.
7900xt is erősebb volt és sokkal olcsóbb volt (pl Sapphire és Powercolor kártyák) mindig mint egy 4070 Ti s +8gb rammal. RT-DLSS persze megint nem.Igen én is örülök az Intel sikerének hátha hoz egy kis versenyt. S jók lettek ezek a kártyák a kategóriájukban.
-
bitblueduck
senior tag
válasz
hahakocka #660 üzenetére
Ennél sokkal jobb hír nem is lehetne vga terén. Hatha Lisa Su is észbekap és szétcsap a saját részlegén. 2 gen alatt lett rendes driver meg alsó szegmensben versenyképes termék. És ami a legfontosabb hogy olcsóbban. Ha 7900xt-ről lenne felfelé intel opció még lehet meg is fontolnám. Mostani karim is kicsit protest vásárlás volt.
-
hahakocka
őstag
NAGY A KERESLET AZ INTEL ARC B580-AS VIDEOKÁRTYÁI IRÁNT – NAGYON RÁFÉRT MÁR AZ INTEL VGA RÉSZLEGÉRE EZ A SIKER
-
$p@rr0w
őstag
Most alzán átváltott teljesen reálisra az előrendelési ár. -
hahakocka
őstag
Hát ez az s ez van kb 6-7 éve rendszeresen.... Vagy ez vagy a Kripto őrület hatásai váltják egymást kb
Igen csak hatalmas difi van még pl azon belül is a boltoknál pl Pesti, Pécsi, Debreceni stb Nagy árdifiket lehet kifogni néha.
Mindenesetre 160e ért már nem érné meg főleg ha olcsóbbak lennének esetleg a többiek bár tartok tőle nem így lesz most már. A Ft is csak gyengül folyton. Azért durva, hogy egy középkategória alja vagy inkább belépő kategória felső része ma 160e ft.... -
hahakocka
őstag
-
hahakocka
őstag
[link]
Intel Arc B580 Review, The Best Value GPU! 1080P & 1440p Gaming Benchmarks
HWU részletes tesztje
Nem lett olyan rossz ez az új Intel kártya, a kérdés már csak az milyen áron lesz itthon s a világon (MSRP jó de hát a valóságos ár aztán sokszor nem sajnos) és mit mutat fel majd az 5060 és a 8600xt 2-3 hónapon belül. Ha jó lesz az ára szerintem hozhat egy kis Intel vga népszerűséget! Most lesz pár hónapja is talán amíg a többiek jönnek hogy részesedést szerezzen.
"
The Return of the "580" We had the GTX580 Then the RX-580 Today, we bring the Arc B580!"
Heheegy kommentelő írta
-
gV
őstag
nem javították. gáz. teljesítménye meg gyengusz ha azt nézem milyen régen piacon lévő termékekkel versenyzik. ha a 4060 megjelenésekor jött volna akkor mivel az f.s ez még lehetett volna sz.r is.
tisztázzuk, hogy miért mondom amit. a 3090 177%-ot tud a 3060 81%-ot. [link] ezt az arányt kellett volna legalább tartania a 4090/4060 párosnak és akkor mondanám, hogy oké a 4060 (mivel a 4090 298% a 4060-nak 136%-nak kellene lennie). na és ezért nem tetszik a B580 sem így 2024 végén. -
Busterftw
nagyúr
Neztem par review, mindenhol pozitivnak hoztak ki.
-
Breaker
tag
Azt lehet tudni, hogy itthon ki fogja legelőször forgalmazni?
-
yarsley
aktív tag
Idő előtt kiszállították az első B580-ast, de sajnos driver nélkül csak levélnehezéknek jó péntekig.
-
yarsley
aktív tag
A G31 chip az nem a B380 belépő szintű kártyához tartozik? Mert wccftech high end kártyáról beszél.
-
DudeHUN
senior tag
"6-7-8 éves játékok és az újak között nem a textúrák jelentik fő a vizuális különbséget, hanem a fények és az árnyékok."
Alapból egyetértek. Viszont textúrák esetén High és Ultra ugrásban talán nem is, viszont a mai játékoknál Low és Medium, vagy Medium és High között szokott lenni látható különbség. -
cucka
addikt
Az, hogy textúrák minőségével lehetne javítani a képminőségen, az szerintem már nem igaz. 1080p-ben biztosan. Ez régebben volt, amikor ugye kevés volt a háromszög és alacsony felbontású a textúra, ezek azért már megoldott problémák.
6-7-8 éves játékok és az újak között nem a textúrák jelentik fő a vizuális különbséget, hanem a fények és az árnyékok. -
devast
addikt
Nyilván ma nincs olyan játék, ami ne indulna el 8gb vram-al. És igazából holnap se lesz, meg a közeljövőben sem. Viszont legkésőbb középtávon (2-3év), de inkább hamarosan(1-2év) ez 1080p low texturákra lesz elég, mint Te is említed, ez lesz a baseline. A textúra minőség növelése meg kb a "legolcsóbb" dolog amivel jelentősen javítható a képminőség. Ezért ahogy telik az idő, emiatt egyre sz*rabbul fognak kinézni az új játékok 8gb vrammal.
Érdemes ezt is végignézni. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezt lehet menedzselni a textúrák részletességével. Ma is ezt csinálják a fejlesztők. Bőven van olyan cím, ahol maximum grafikához nem elég a 8 GB VRAM, de amint lowra rakod a textúrákat, elég is lesz. Ergo lehet itt jó grafikát csinálni úgy is, hogy közben nem zárod ki a 8 GB-os VGA-kat sem a program futtathatóságából, csak kompromisszumot vezetsz be.
-
cucka
addikt
Upscalerek nem igényelnek több vram-ot, legalább is a dlss nem.
RT valóban igényli, de egy 8 gigás low end kártyán azt amúgy sem fogod bekapcsolni, mert kevés hozzá a hardver.
Egyedül a framegen, ahol valid a felvetés, de ott sem kell drámai különbségre számítani.Szóval ahol a vram a szűk keresztmetszet, ott továbbra is a textúrákkal lehet ezt kezelni, mert a vram nagy részét azokra használja a gpu.
-
devast
addikt
Dehogy nem probléma... a vmem nem csak textúráknak van. Ha van egy baseline-od, a minimális textúra mennyiségen túl marad x gb helyed. Minden másnak oda be kell férnie. upscalerek is viszik, ray tracing is viszi, frame gen is viszi, meg minden másnak is kellene. Mondjuk ha 12gb lenne a baseline 8 helyett, akkor ugyanolyan low texturak mellett sokkkal több más férne bele. Ez a probléma, nem a textúra.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
Busterftw
nagyúr
Intel confirms Xe3 architecture ‘is baked’, hardware team already working on successor
"The way I would like to comment is our IP that’s kind of called Xe3, which is the one after Xe2, that’s pretty much baked, right. And so the software teams have a lot of work to do on Xe3. The hardware teams are off on the next thing, right. That’s our cadence, that we need to keep going."
— Tom Petersen Intel, during The Full Nerd Podcast -
Az ARM vonalos cuccaiknak 2025 től fontos szegmense lesz a 300 dollár alatti GPU-k és most is fotnos nekik. Az hogy ebből ök mennyit tesznek rá dekstop kártyákra más téma, de 2 éve alig tudták teljesíteni a megrendeléseiket a laptopgyártó AIB parnerek felé ebben az alacsony a szegmensben.
-
yarsley
aktív tag
válasz
huskydog17 #621 üzenetére
A Teljesítmény szerintem is egy kicsit sovány. Nvidia ekkora méretű chipből 4070-4070 super teljesítményt simán kihoz, mert az AD104 csak 8% nagyobb és abból készült a 4070TI is. Szerintem egy 4060TI teljesítmény Inteltől is elvárható lenne, aztán lehet egy fél év múlva ha csiszolnak annyit a driveren, akkor össze is jön az a sebesség. De ha inkább most stabilitásra mennek és nem sebességre, akkor egy szavam nincs a kártya ellen.
#629 Busterftw:
Szerintem Nvidia nincs rászorulva hogy bármit reagáljon, illetve nagyon meglepődnék ha lenne valami komolyabb árvágás ( >10%).#615 huskydog17:
Nagyobb AIB valószynüleg nem fog betársulni, mert szerintem csak fillérek vannak ezeken a kártyákon, és azt az árazást csak Nvidiától nyelik le.el kell árasztani a piacot globális szinten
Ettől azért még nagyon messze vagyunk, hogy intel VGA-ra olyan kereslet legyen hirtelen amit 1-2 nagyobb globális AIB nem fog tudni kielégíteni...
-
Busterftw
nagyúr
Igazabol eleg lenne 50dollarral csokkenteni a 4060 MSRP-t es kesz.
Azzzal tudnak reagalni tavaszig-nyarig, amig jon a 5060, bar az remeljuk mar mas liga lesz, nem ugyanazt adjak ki.Kerdes ez az Nvidianak mennyire fontos, az Alchemist amikor 4%-ra ment a market share nem az Nvidiatol szerzett piacot, hanem inkabb az AMD-tol ha jol emlekszem.
Nekik kellene inkabb reagalni. -
devast
addikt
90% körüli piaci részesedésnél az nv nem akarhatja azt fenntartani. Nem jó ha túl sikeres vagy, pl a nagy AI siker velejárója ez: [link] . Mivel okos emberek dolgoznak ott, feltételezem, hogy a cél a legkevésbé profitábilis szegmensek elengedése, tehát én nem várnék kb semmilyen harcot nv részéről a $300 és az alatti szegmens meghódításáért. Én így csinálnám.
-
Azért lenne érdekes, mert rögtön meglátnánk Nvidia és főleg AMD mennyiért is tudná valóban kínálni a kártyáikat.
Pontosan,de én remélem fél évig nem tudnak fognak reagálni, hogy Intel szerezzen egy kis piacrészt, hogy lássák, ez a jó írány.
Amúgy ha tényleg ezek a valós eredmények, amit felvázoltak a tesztekben, akkor a 4060 Ti teljesítményét nagyon nem adhatnák 250 dollár felett a következő genben, vagy most is le kellene vinniük erősen az árakat. -
DudeHUN
senior tag
Ha a teljesítmény tényleg ilyen lesz és az első gyerekbetegségei orvosolva lesznek (hektikus teljesítmény, magas idle fogyasztás), akkor ez nem lesz rossz vétel a jelenlegi piacon. Remélem akkor sikerül is piacot szerezniük vele. Azért lenne érdekes, mert rögtön meglátnánk Nvidia és főleg AMD mennyiért is tudná valóban kínálni a kártyáikat.
-
tuctuc
aktív tag
Nem lesz ez rossz ajánlat, ki is próbálnám, de nem tudja az alaplapom a REBARt. Nem tudom, mekkora halmazt alkotnak a hasonszőrűek, de ez a másik két gyártònál nem korlátoz, ha jól tudom.
-
cucka
addikt
válasz
huskydog17 #621 üzenetére
Ami nekem hiányzott, az bármilyen wow faktor. Hogy ugye minden sarkon lehet nvidia kártyát venni, ez az iparági sztenderd, tudod előre, hogy nem lesz szar a driver, és bármilyen játéknál elsődleges cél, hogy nvidián működjön.
Na és ha mellérakod a battlemage-et, akkor nehéz mondani érvet mellette, hogy miért inkább ezt. Talán az extra vram. De semmilyen más paraméterében nem mondanám, hogy igen, ezt kell venni, jobban megéri. És hát így nehéz lesz az nvidiától piacot szerezni, ahhoz olyan termék kéne, ami egyértelműen jobb.
De remélem, csak én látom ilyen negatívan, ahogy már írtam, mindenki azzal járna jól, ha ez a termék sikeres lenne.
-
huskydog17
addikt
Szerintem neked irreális elvárásaid voltak/vannak. Szerintem aki két lábbal áll a talajon és kicsit is jártas a hardver világban, az nem fogja azonnal temetni a terméket piacra kerülés előtt, épp ezért tekintem a reakciódat extrém mértékű túlzásnak. A B580-nak megvan minden esélye, hogy sikeres legyen és piacot szerezzen, ahhoz viszont a 6 AIB partnernak biztosítania kell a szükséges mennyiséget (el kell árasztani a piacot globális szinten), illetve a friss játékoknál meg kell szűnnie a sebességbeli fluktuációnak. Ha tehát sebesség stabilan meglesz, még a friss nagy AAA címekben is, és lesz kellő mennyiség a piacon, akkor nem látok okot arra, hogy miért ne lehetne sikeres. Az ár nagyon jól lett belőve ehhez.
Nyilván és értelemszerűen nem lehet két generáció alatt ledolgozni több évtizedes hátrányt, de az, hogy papíron elérték az RDNA3 szintjét energiahatékonyságban, az igencsak bizalomgerjesztő, az Ada nyilván egy sokkal keményebb dió, talán majd a Celestial hozza annak a hatékonyságát.
Az igaz, hogy januárban jönnek az új AMD és NV arch-ok. Ha esetleg úgy adódna, hogy azok ellen nem sok esélye les a Battlemage-nek (300 dolcsi alatti kategóriában szerintem lesz esélye), arra mindenképp jó ez a lépés, hogy alaposan felkavarhatja a 300 dolcsi alatti állóvizet."Szóval ehhez képest ad optimista becslés szerint +20% teljesítményt"
Az a 20 valójában 10%. Az A750-hez képest mért az Intel átlag +24%-ot.
#620: "Mert kell egy versenytárs, aki felrázza a gpu piacot, és letöri az árakat."
Pontosan ezt csinálja most a Battlemage. 300 dollár alatt eddig nem volt semmi értelmes új VGA, csak szemét, a B580 ezen végre tud változtatni, az ár már megvan hozzá.
-
cucka
addikt
Ennél nagyobb durranásra, mindenképp. Mert kell egy versenytárs, aki felrázza a gpu piacot, és letöri az árakat. És az intel mégiscsak elköltött erre a gpu kalandra milliárdokat. És amilyen állapotban most van a cég, az nem fog nekik beleférni, hogy még 3-4 generáción keresztül locsolják a pénzt ebbe a történetbe 0-1% közötti piaci részesedésért.
Az tény, az alchemist-hez képest javult a hatékonyság. Volt honnan javulni.
-
devast
addikt
Nem teljesen értem mire számítottál? Egyértelműen nv-hez képest mindenki hátrányban van hatékonyságban. Hatékonyságot azt felhasznált lapkaméret / teljesítményben kell érteni. Amit intel csinált hatékonyság növelés az alchemist-hez képest az tisztességes. Ezt csak lépésről lépésre lehet csinálni, olyan nem létezik, hogy bárki 1gen alatt behozza/lehagyja az nvidia-t.
-
cucka
addikt
válasz
huskydog17 #615 üzenetére
Első benyomásom: [link]
Szóval a 4060 ellen mennek. Ami másfél éve, amikor megjelent, mindenki csalódott volt, hogy milyen hurka teljesítményt tud. Ezt most 120-130 ezer környékén meg tudod venni, kisker bruttó. Az nettóban 250 dollár.
Szóval ehhez képest ad optimista becslés szerint +20% teljesítményt, meg másfélszeres fogyasztást, és a drivereket gondolom már tuti biztos megcsinálták, trust me bro.
Szerintem ez csalódás. Új nvidia kártyák a kanyarban vannak, pár tíz dollár könnyen le lesz faragva a kifutó 4060(ti) árából, és akkor megint ott vagyunk, hogy az intel megoldás már megjelenése után 3 hónappal sem versenyképes az előző generáció belépő szintű kártyáival szemben.
Hát erre kár volt várni.
-
huskydog17
addikt
Első benyomásom a B570/580-ról:
- Számomra egyértelmű az előadás alapján is, illetve az ár alapján is, hogy az Intel ezzel leginkább piacszerzésre fókuszál, hiszen a 220/250 dolláros (300 alatti) árkategória a legfontosabb ehhez, amit az AMD és az NVIDIA is évek óta csúnyán elhanyagolt. Ehhez viszont az is kéne, hogy az AIB partnerek között kéne 1-2 igazi nagyágyú, nagy név, mert a jelenlegi fél tucat partner nem biztos, hogy le fogja tudni fedni a globális piacot, egyrészt nem biztos, hogy tudnak annyit gyártani, másrészt sok felhasználó úgy működik, hogy ha nem lát azon az oldalon mondjuk egy ASUS-t, akkor rá se néz, megy tovább. (Én szerencsére nem ilyen vagyok, de sokan vannak így.) Idővel tehát meg kéne nyerni valamelyiket a nagy trióból (ASUS, Giga, MSI), ez jelentősen megdobná a marketinget globálisan. Az ár tehát szerintem abszolút versenyképes, sőt jobb, mint amire számítottam, viszont kérdés, hogy a 6 jelenlegi AIB partner tevékenysége elegendő lesz-e a sikerhez
- Örvendetes, hogy 300 dolcsi alatt végre tovább lépünk a 8 GB VRAM-ról. 250-ért a 12 GB pedig dicséretes, ez már önmagában egy jelentős előny lehet
- XeSS 2 csomaggal a Frame Gen téren is felzárkóztak, szintén dicséretes, itt pont az NVIDIA-t másolják, de pont ez a jó, hiszen a zöldek 80+%-os piaci részesedésük tökéletesen mutatja, hogy ők csinálták/csinálják jól. Az Intel tehát ugyanúgy megy a zöldek után, mint az AMD, viszont a pirosakkal ellentétben ők nem árazták be magukat az NV mellé.
- A fogyasztás ugyan javult, viszont ennek ellenére csalódás, ugyanis úgy csökkent a TBP, hogy csökkent a számolóegységek száma, még az A580-hoz képest is, azaz a BMG-G21-es kisebb és kevesebb számolóegységet tartalmaz, mint az ACM-G10. Az A580-nak 185 Watt volt a max fogyasztása, a B580-nak 190, azaz 5 Wattal több úgy, hogy kisebb a GPU és kevesebb benne a számolóegység, továbbá PCI-E vezérlőből is elég egy egyszerűbb a 8 sáv miatt. Tény, hogy az A580-hoz képest a B580 valószínűleg lényegesen gyorsabb lesz azonos fogyasztás terén, tehát valóban javult az energiahatékonyság, de valahogy én picit többre/jobbra számítottam.
- Ha már energiahatékonyság: dicséretes az Inteltől, hogy második arch-al elérték az RDNA3 szintjét. RX 7600 XT 190 Wattos TBP egyezik a B580-nal, ahogy a teljesítmény is kb. oda várható, talán pár százalékkal még magasabb is lesz. A hivatalos adatok szerint tehát úgy tűnik, hogy a Battlemage beérte az RDNA3-at energiahatékonyság terén.
- Szomorú, hogy a multimédia motor úgy tűnik egy kisebb butításon esett át, ugyanis a Lunar Lake-el ellentétben a Battlemage dekódere nem támogatja a VVC kodeket. Reméltem, hogy ha már ez is és az is Xe2, akkor érintetlenül hagyják a multimédia dekóderet, de úgy tűnik sajnos a VVC-t kiszedték belőle, számomra érthetetlen, hogy miért.
- A 8 PCI-E sáv önmagában nem túl örvendetes, viszont a 10/12 GB VRAM miatt itt sokkal kisebb probléma, mint az AMD vagy NV háza táján. Sőt, itt jó eséllyel nem is lesz egyáltalán probléma.Kicsit visszakanyarodva az első pontomhoz és kiegészítve azt: engem az Intel ezen lépése nagyon erősen az AMD Polaris-ra emlékeztet 2016-ból (RX 400). Akkor az AMD a 180/230 dolláros MSRP-vel szintén a tömegeket célozta meg, talán utoljára, legalábbis azóta ilyen agresszív árazást már nem láttunk tőlük. Az Intel ezzel a lépéssel alaposan megcáfolta azokat a hangokat, amelyek számtalanszor hangoztatták a fórumokon, hogy 300 dollár alatt már nem lesz semmi, az már kizárólag az IGP-k játszótere stb. Szerencsére a valóság jól arcon csapta ezeket az elméleteket.
-
DaVE-1
senior tag
-
gV
őstag
4060+50%-ra mondanám, hogy jó. az meg, hogy csak $250 nem erős érv mikor a DLSS-től mindeddig gyengébb az XeSS, Axxx rossz az üresjárati és a videolejátszása alatti fogyasztása is. első dolgom ez lesz a B580 tesztjénél, hogy lássam javították. ezenkívül a 4060-ról sincs jó véleményem, sőt az egész 40-es GF szériából a 4070 TiS-ért adnék pénzt, ha 2023 januárját írnánk. nem véletlenül van még mindig 2080-am. leginkább a kevés memória ami akadály volt, hogy ne vegyek 3080 majd 4070 Ti-t. az külön katasztrófa, hogy az nV olyan helyzetben van, hogy a 3060 után a 4060-at kiadhatta kevesebb VRAM-al meg olyan teljesítménnyel ami a SW Outlawsnál 1080p-n is kevés. ami elmenne akkor ha az a játék nem a 4060 idejében jelenik meg vagy kivonták volna és 4050-ként újra kiadva $150-ért adnák. na és ennek tetejébe jön az Intel a nem erős termékeivel. legalábbis én így látom.
-
hahakocka
őstag
Ha nem lenne ily gyenge a FT akkor 100e alatt lehetne szépen 80-90e ft akár de ez csak nőni fog kb FT-nak is köszönhetően....
Amúgy szép ár manapság ritka még ezen a szinten is, kezdőárnak.
Kérdés ennyi is lesz e valós ára úgymond. Pontosabban hogy nem lesz nagyobb alig-alig esetleg.
Drukkolok nekik hogy versenyképessé tehesse az alsókategória piacát.
S lehet hogy kijön majd még a B750-B770, ahogy volt ilyen kategória az A szériánál is -
devast
addikt
Igazából látni kellene, hogy a blackwell milyen lesz. Ha nv kiad 5060 néven egy 8gb-os kártyát, ami 10%-al veri a 4060-at $300-ért, akkor ennek azért lehet piaca.
Mindenesetre én nem ebben az ár / teljesítmény kategóriában vásárolok, úgyhogy nekem max a nagyobb lenne érdekes. -
gV
őstag
Intel Battlemage: Arc B580 and Arc B570 unveiled for $249 and $219 - ComputerBase
ez 2024 végén kevés, gyorsabb mint a 4060, de többet is fogyaszt és alacsonyabb az ára, de az 2023 közepétől $300, mostanra kifutó termék. ma a DLSS mellé sem tenném oda az XeSS-t, de persze fejlődhet az is. -
DaVE-1
senior tag
Itt is megjelent a frame gen
B580 avarage 24% faster than A750 -
Busterftw
nagyúr
Up to 12GB dedicated memory?
-
hahakocka
őstag
Itteni idő szerint 15 órától élőben itt látható az Intel B 570-580 bemutatója. (esetleg B770 is?)
-
huskydog17
addikt
Pat elhagyja a céget.
-
hahakocka
őstag
Egyik pletykás táblán volt Intel B770-780 is a 580 mellett kérdés azok is jönnek e és ott 4070-7800xt szintre tippelték a kártya erejét. Ezekről tudni e valamit?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
huskydog17 #599 üzenetére
Ez valószínűleg modell specifikus, mert ahogy írják (elvileg) a ref modell és az ASRock másik modellje 1x8pin.
"Unlike Intel’s Limited Edition (reference design) and ASRock’s B580 Challenger model, this card includes dual 8-pin power connectors. The extra power connectors suggest that the original TDP is near the 150W+75W (225W) limit. Once overclocked, the card may need more power, or this is simply a power distribution optimization. No leak has confirmed B580 TDP yet."
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 24GN60R-B - 24" IPS / 1920x1080 FHD / 144Hz 1ms / FreeSync Premium / G-Sync & Adaptive Sync / HDR
- Bezámítás! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad A485 - Ryzen 7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest