Hirdetés

Aktív témák

 • kutor

  csendes újonc

  Üdv! Egy kis segítséget szeretnék kérni.

  Nemrég beszereztem egy Thinkpad T440p-t, kétmagos i5 procival. Ezt lecseréltem egy i7-4800MQ-ra (és szereztem hozzá 135W töltőt, ami ehhez a konfighoz kell) és tökéletesen működik, azzal a kivétellel, hogy a munkám közben (ami sok rendereléssel jár) gyakran nem hajlandó turbózni.

  Némi kutakodás után rájöttem, hogy valószínűleg ennek az az oka, hogy a drága átlépi a TDP limitet és ilyenkor nyilván visszavesz a tempóból. Csakhogy az előző gépemben egy 3740QM volt (szintén 2.7GHz, tulajdonképpen ugyanez, egy generációval korábbról), ami ilyenkor semmilyen problémát nem csinált a helyzetből, főleg mert a fogyasztása sokkal kisebb volt.

  Illusztrálandó a különbségetitt van mindkét delikvensről printscreen ugyanabban a szituációban (Prime95 kb 10 másodperc után). A 48,6 vs 60,8W nekem már abnormális különbségnek tűnik...

  Sajnos a sebességre szükségem van, nem véletlenül raktam össze ezt a konfigot. Ha lassul a render, akkor lassul a munkám, ami nem tűnik olyan soknak, de egy-két hónap után ez sok-sok órára adódik össze.

  Windows updatelt, driverek újak, biosban ami beállítható, azt beállítottam, power plan maximumon. Mi kellhet még? Mitől lehet ez? A procinak van baja? Alaplap? A töltő környékén van a gond? T440p-specifikus probléma? (Nem hallottam róla.) Vagy létezik olyan, hogy egy generációval később egy processzor kevésbé legyen energiahatékony?

  (Hozzá kell venni, hogy az elektronikához hülye vagyok, simán lehet, hogy valami halálosan egyszerű dolog van a háttérben...)

  Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!

Aktív témák