Hirdetés

 • tothzoltan

  tag

  Sokatlátott szaktársak véleményére lennék kíváncsi egy igen különös jelenség ügyében:
  Hosszú évek óta használok egy i5 4690K-t. Kényelmesen és hűvösen futott sokáig alapórajelen és később 4.4Ghz-re húzva is. Három évvel ezelőtt az első mag elkezdett pár fokkal jobban melegedni a társainal. Először csak 8-10 fokkal aztán már belebólintott a 14-18 fokos különbségekbe is (Core1 és Core4 között). Akkor kapott egy delidet és a probléma megoldódni látszott bár a 8-10 fok különbség azért még mindig észlelhetően jelen volt terhelés alatt.

  Az utóbbi pár hétben ott tartok, hogy az első mag miatt konkréten throttlingol. Az első és a negyedik mag közötti különbség 30-35 fok (terhelés alatt). Ami márcsak azért is agyrém mert egy Dark Rock 3-mal hűtöm, kiváló szellőzésű házban, Thermal Grizzly Kryonaut-tal kenve. (munkagép, ezért stabilnak és halknak és hűvösnek kell lennie)
  Az elmúlt két hétben kétszer újrapasztáztam, a tűket átvizsgáltam a socket-en, számtalanszor lazítottam és engedtem a hűtés lefogatásán (hátha túl szoros vagy laza, esetleg nem fekszik fel), Bios reset és Bios update is megvolt. Gyakorlatilag semmi változás.

  idle (3Ghz) :
  Core1 51C
  Core2 38C
  Core3 36C
  Core4 34C

  terhelés alatt (csak Turbo, 3.9Ghz) overclock nélkül:
  30fokos különbség a Core1 és Core4 között.
  [screenshot itt]

  (Aida, Intel UTX, stb mind ugyanazt az értéket mutatja)

  Tudom, ennyi idő után ajánlatos a újra delidelni, de mielőtt tovább szopatnám magam vele, értékleném ha valaki elmesélné nekem, hogy mi okozza konkrétan a jelenséget hogy megérthessem, hogy hogyan lehet ekkora hőmérsékletkülönbség a magok között.
  Hálás köszönet előre is minden okosságért.

  I'm thinking different.