Új hozzászólás Aktív témák

  • ekkold

    Topikgazda

    válasz lanszelot #87117 üzenetére

    Ha a pákahegyen ennyire nem fut az ón, akkor az a pákahegy enyhén szólva ócska. Persze el is lehet szúrni ha állandóan "szárazra" van törölve, mert akkor az a bevonat réteg oxidálódik amin amúgy futna az ón. A réz pákahegyen jól fut az ón, könnyebb vele forrasztani, cserébe lassan beoldódik az olvadékba - és elfogy, ill. eltorzul a formája.
    A jobb minőségű Weller, JBC (és még néhány tipus) pákahegyeken olyan bevonat van ami nem oldódik (vagy csak nagyon kis mértékben) de mégis jól nedvesíti a forraszanyag. Ezek meglehetősen hosszú élettartamúak.

    A forrasztás hőmérsékletéről, és az anyagokról:
    Az ólomtartalmú forraszanyagok jobbak, könnyebb vele dolgozni, a forrasztások jobb minőségűek, az élettartamuk is nagyobb. Annak idején azért ötvözték ólommal az ónt, mert ólom nélkül hajlamos úgynevezett "ónpestisre" (érdemes utána nézni mi is ez) és egy másik "tin whiskers" magyarul talán ónbajusz-nak nevezhető jelenségre (nem részletezem mert itt nem fér bele).
    A ólommentes ón esetében próbálták az ólmot kiváltani más ötvöző anyagokkal (réz, ezüst, cink, platina stb...), ezek nélkül gyakorlatilag használhatatlan lenne a forraszanyag, de még így sem közelíti meg az ólomtartalmú forraszanyag minőségét.

    A repülőgép-ipar, és az orvosi műszerek gyártása emiatt mentességet kapott az ólommentes forraszanyagok kötelező használata alól, és egy ideig az autóiparban is használható volt az ólomtartalmú forraszanyag.

    Régen kattogós Wellerrel forrasztottam (nagyon sokat), rengeteg panelt tervezetem és raktam is össze. Itt a 7-es hőmérsékletkódú hegy volt az optimális, a 6-os heggyel már nehéz volt forrasztani nem olvasztott rendesen, és a nagyobb felületekhez hozzáragadt, a 8-as meg gyorsan elégette, eloxidálta az ónt. Én is meglepődtem amikor utána néztem, de a 7-es hegy hőmérséklete 350...370 fok, a 6-os 310 fok.
    Jelenleg JBC pákát használok, az optimális hőfok 320...330 fok általános használathoz. A páka hőmérsékletét nem saccoltam, hanem megmértem. Sokkal jobb mint a régi weller pákáim voltak. A forrasztóállomást én készítettem, mert a gyári kissé drága, egy kis cikket is írtam róla régebben: [link]

    Még annyit, hogy ha a pákahegy túl szárazra van törölve, akkor rossz lesz a hőátadás, a rajta levő oxid rossz hővezető, ezért még magasabb hőmérsékleten sem olvaszt rendesen.

    Az előző tanévben közel 200 diákom tanult meg forrasztani, gyakorlatilag a nulláról úgy, hogy a tanév végére IC-ket tartalmazó áramköröket is simán megépítettek, egy-egy gyakorlaton.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574

Új hozzászólás Aktív témák