Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • maxfischer

  csendes tag

  Sziasztok!

  Nemrég vettem egy új gépet, amiben van három korábban vásárolt samsung merevlemez (HD103UJ, HD154UI, HD204UI). Oprendszer windows 7, és AHCI módban vannak a vinyók. Az a problémám, hogy kicsit lassan indul el a gép és lassan kapcsol ki. Bekapcsolásnál egyesével pörgeti fel a vinyókat, és kikapcsolásnál is felpörögnek, majd kattannak. Mi lehet ennek az oka, vagy ez teljesen normális? Ha csak a rendszer merevlemez van rajta, akkor gyorsabb, de kikapcsolásnál az is felpörög és 2-3 szor kattan. A Hard Disk Sentinel 100%-osnak írja mindet, de a héten egy másik vinyóm elkezdett bad sectorosodni, először csak 5 bad sectort írt, majd egy checkdisk után már 80-at és a kondíció leesett 42%-ra. Most az a kérdés, hogy csak éppen most halt be a vinyó magától, vagy valami baj van a géppel, és elkezdi kinyírni a vinyóimat. Kicseréltem a tápot, de nem tapasztaltam különbséget. A korábbi gépeimen xp volt ide módban 3 merevlemezzel, és nem emlékszem, hogy ilyen lassan indult volna a rendszer. Előre is köszönöm a segítséget!

 • maxfischer

  csendes tag

  válasz Imco #18295 üzenetére

  Alaplap: ASROCK 880GMH/USB3 R2.0
  Processzor: AMD Athlon II X3 445 3.10Ghz
  Memória: KINGMAX 4Gb DDR3 1333Mhz (DUAL KIT)
  Az eredeti táp egy CHIEFTEC CTG-400-80P 400W, ezt cseréltem ki egy régebbi Deer 450W DR-8460BTX típusúra, de nem vettem észre változást, ezért gondoltam, hogy nem a táp a ludas.

 • maxfischer

  csendes tag

  válasz mr_ricsi #18322 üzenetére

  Mindegyik merevlemez között van egy üres hely, és a Hard Disk Sentinel szerint az eddigi max. mért hőmérséklet 27 fok volt.
  A stabilitásteszt mit takar? Nem futtattam sem ilyet, sem memória tesztet még ezen a gépen.

  Az energigazdálkodási beállításoknál már korábban beállítottam, hogy alvó állapotot ne is indítson, a merevlemezek kikapcsolásához pedig 3000 percet állítottam.

  A 2-3 kattanás olyan, amit menet közben is hallhatsz a vinyóból?
  Menet közben nem figyeltem meg kattanást. Leállításkor konkrétan azt csinálja a rendszer merevlemez (HD103UJ), hogy felpörög, kattan, felpörög, kattan, majd ezután áll le a gép. Lemértem, indításnál kb. 15-20 másodpercig áll az alaplap bejelentkező logójánál a gép (1 és 3 vinyóval is), újraindításnál viszont 1 merevlemezzel kb. fél percig, 3 merevlemezzel pedig több mint egy percig áll, és indítgatja a merevlemezeket. A kikapcsolás kb. fél percig tart. Ha azt mondod, hogy ez normális, akkor megnyugodtam, csak az előző gépemnél (szintén 3 hdd) csak pár másodpercig mutatta a logót, és már indította is a windowst.

 • maxfischer

  csendes tag

  válasz El Kebir #18326 üzenetére

  Csak azért cseréltem ki, hogy kipróbáljam, hogy ugyanazt tapasztalom-e egy másik táppal. Laikusként ebből arra tudok következtetni, hogy ha ugyanazt tapasztalom, akkor vagy mindkettő alkatrész rossz, vagy mindettő jó, és máshol kell keresni a problémát. Tudom, hogy a Deer tápok nem megbízhatóak, amikor vetttem, akkor még nem tudtam.
  Ha azt mondjátok, hogy a 400W-os chieftec sem elég az én vasamhoz 3 merevlemezzel, akkor venni fogok egy erősebbet. Én elhiszek nektek mindent, azért jövök ide, hogy segítséget kapjak.

  OFF:
  @Imco: Többször írod, hogy olvassanak vissza a kérdezők. Bár én vissza szoktam olvasni pár oldalt, de szerintem ezt nem nagyon lehet elvárni a kérdezőktől. Jó lenne itt is olyan összefoglaló az első hozzászólásban, mint pl. a táp ajánló topicban, és akkor talán kevesebb lenne a hülye kérdés.

Hozzászólok Aktív témák