Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • demagóg

  aktív tag

  ''...Közben eszembe jutott, hogy úgy lehet csak 5400-ra csökkenteni a sebességét, ha panelt cserélsz. ...''


  Nem! Egyre nagyobb hülyeségeket írsz, egyre nehezebben fogsz kijönni belőle. Elég annyi, hogy így tanították Neked. Alapnak bőven elég. Tudunk beszélgetni. :) A fordulatszámtól függ többek között a fej repülési magassága, az olvasott jel minősége, a méretezett fejtartó karok rezonanciája, a belső légörvények kompenzációja, az előerősítő, adatszeparátor-szűrő beállításai, íróáram paraméterek, stb. Maradjunk annyiban, hogy a fordulatszám fix, nem változtatható. :) A szervo meg egy fordulaton belül is már többször korrigál, pl. némely típusnál a durva excentricitást is leköveti.

  -De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...

 • demagóg

  aktív tag

  Nagyon szerencsés vagy, de azért erre ne számíts minden alkalommal. Ha a HDD 40 cm-ről leesett (bár volt amikor 30-at írtál, ez nagyon nem mindegy, na meg a felület és a landolás pillanatában a pozició is erősen befolyásolja az esélyeket és a hiba tipusát is) és ezután a rendszer nem mountolta fel akkor ott biztosan történt valamilyen mechanikai elváltozás.
  -Lehet, hogy "csak" a lemezcsomag mozdult el (és/vagy a tengely elferdült vagy S alakot vett fel). Néhány ujraindítás után az elektronika már ujrakalibrálja magát a megváltozott viszonyokhoz. Ettől még nem áll vissza a lemezköteg, csak a sávok szervo infóit tartalmazó táblázat új paraméterekkel töltődik fel. A HDD kicsit lassul, de legalább megy, külső eszköznél nem számít. De a csapágy igénybevétele megnő, ez jól érzékelhető ha a vibráció nagyobb lett.
  -Lehet, hogy a fej kicsit belekapott a sarkával vagy az élével a felületbe. Néhány próbálkozás után a fejre rakódott illetve a felületen felgyűrt maszat szét tud kenődni annyira, hogy a FW fontos szektorai (FW modulok a felület szerviz területén) ujra olvashatóvá váltak. Ugyanez igaz a felhasználói adatterületre is. Továbbá itt is besegít az automatikus fej ujrakalibrálás amivel az elektronika még ki tudta kompenzálni a megváltozott elektromos és/vagy mechanikus paramétereket. De már ez sem az eredeti gyári optimális állapot.
  -Lehetséges, hogy a berezonált lemezek széle belekapott a parkoló villába (ez a leggyakoribb ha üzem közben esik le a HDD). Ekkor a műanyag test anyaga felkenődik a lemez szélére amit aztán a fej széthord a felületen. Itt is jelentkezhet átmeneti javulás többszöri próbálkozással.

  Ha egy szektor többszöri próbálkozás után egyszer végre beolvasható lesz akár ECC javítással is, akkor a HDD pánikszerűen automatikusan reallokálja a sérült szektort. Ekkor látszólag begyógyult a fizikai hiba. Valójában nem, csak használaton kívül lett helyezve, de a fej akkor is ott fog elhaladni felette több millió alkalommal.
  Nálad a fentiek közül történhetett valamelyik. Ettől még ne számíts arra, hogy az eszköz hosszú életű lesz, ez egyáltalán nem biztos. Az előrejelző progikra sem lehet ilyenkor már számítani, mert ha a felület meg lett bontva akkor sajnos bármikor beindulhat egy olyan lavina hatás amely miatt pillanatok alatt leamortizálódhat a HDD felülete (persze a fejekkel együtt). A GDB nem gyógyította meg a HDD-t, csak eleget macerálta ahhoz, hogy a HDD saját javító mechanizmusai pillanatnyi javulást eredményezzenek. Ez a HDD hurcolászásra még jó, de adattárolásra már nem alkalmas. Ezt figyelembe véve addig kell használni ezt az eszközt ameddig lehet, amíg nincs helyette megbízható másik. A te esetedben minden igaz amit írtál, de ebből nem lehet általánosítani, de ezt liksoft is leírta és meg is indokolta.
  Hosszú voltam (pedig nem, oldalakakt lehetne írni csak a te esetedről), de látom, hogy téged mélyebben érdekel a téma és próbálsz másoknak is segíteni.

  -De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...

 • demagóg

  aktív tag

  Én mint totál kívülálló fogalmazhatok bátrabban (évek óta külföldön végzem ezt a tevékenységet, most már semmi közöm a magyar piachoz). A kolléga arra próbált utalni, hogy egy bármilyen garázscég simán bevállalja ezt akár fillérekért is. Neki nincs semmi veszteni valója, hiszen az ügyfél adataival játszik, nem a sajátjával. Ha mégsem jön össze, akkor puff neki, nagy dolog, lejelenti nem menthetőnek. Aztán, hogy közben úgy szétbarmolta, hogy utána már a profi sem menti le? Az már rohadttúl nem érdekli, sőt még majd mondja is, hogy na ugye, a drága, magát profinak valló cég sem tudta lementeni, következtetés: én a garázscég is ugyanolyan okos és profi vagyok mint a nagyok. Ez nagyon jellemző Magyarországon. A fórumokon még rá is erősítenek, hogy na a szemét lehúzós Trombita Kft. milyen pofátlan árakon dolgozik. De ebben sajnos benne van az is, hogy az előzőleg szétbarmolt eseteken egy fillért nem keres, de a (tisztaszobás) vizsgálat igencsak viszi az időt, pénzt, energiát. És akkor a bizalmas adatok kezeléséről, védelméről még egy kukkot sem beszáltünk. Nyilván ez egy garázscégnél fizikailag sem lehetséges, bár egy aláírt papír mindent elbír.
  Az aláírásod aktualizálva így néz ki: "Nem tudtam, hogy számomra lehetetlen... Ezért elbarmoltam."

  -De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...

 • demagóg

  aktív tag

  Az én hozzászólásom is egy a sok közül, mint bárki másé. Nem ellened szól, nem is értem, hogy miért is? Én is csak egy másik szemszögből világítottam rá a (főképpen Magyarországon) jellemző helyzetre. Mert egy balul sikerült próba örökre elveszetté teszi a tényleg fontos adatokat. Itt nincs visszaút, hogy bocsi, nekem nem megy, vidd máshova. Magyarországon jellemző az ár kannibalizmus, vagyis a kicsik mivel más lehetőségük nincs, az árral mennek az alá a szint alá amelynél már nem lehet biztonságosan, megfontoltan adatot menteni.
  Nekem is szépen gyűltek otthon a csak párszor használt gagyi kínai barkács eszközök. Most már csak minőségit, fél iparit vagy ipari kivitelt veszek (ezek is Kínában készülnek, tudom, de mégis másik gyárban). Ugyanez a tanulási folyamat az adatmentésnél nem működik. Ha egy kontár kinyírja a még menthető adataimat, akkor nincs visszaút, könyvelés, képek, videók, stb. örökre elvesznek. Az adatvesztéskor azt kell mérlegelni, hogy mennyit érnek az adatok, személyes doksik, fotók, stb. Ha nem ér annyit amennyiért egy GARANCIÁT vállaló cég végezné el a munkát, akkor persze, hogy nem szabad oda menni. Én sem veszek 1000 Ft-ért egy liter tejet, mert nekem annyit nem ér. De ha olyan 500 Ft-os tejet látok amit mindenképpen ki szeretnék próbálni, de most nincs rá pénzem, akkor várok addig amíg összegyűlik rá a pénz, ha tényleg akarom. És nem veszek elötte semmiképpen olyat ami 50 Ft, de lejárt és hasmenésem lesz tőle. Konkrét példa, én is hírdetési újságból kerestem redőnyöst, bár ne tettem volna...
  Ja és ha nézem, akkor idézem: Téma: HDD probléma, segítsetek! (nem adatmentés). Tehát ezt a problémát nem is itt kellene tárgyalni. Itt röviden lezárható, hogy a HDD sajnos házilag nem javítható. Irány valamelyik adatmentős topic. De amit az utóbbi hozzászólásokban fejtegettünk, beszélgettünk, az ott is ugyanígy igaz. Az összes hozzászólóról elmondható (természetesen rólad is), hogy a segíteni akaráshoz semmi kétség nem fér. Csak nehogy az legyen, hogy a műtét sikerült, de a beteg meghalt. (Mert a jó öreg bukta szaki ott segít ahol tud :) )

  -De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...

Hozzászólok Aktív témák