Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • blackdog

  csendes tag

  Sziasztok!

  Átirányítottak ide, így szeretném itt is feltenni a kérdésemet:

  Gondolkodom egy HDD dokkoló vásárlásán. Viszont nem tudom, hogy a rendszeres használata során - azaz mondjuk több órás használat közben - nem melegednek-e nagyon a vinyók?
  Munkám során sokszor előfordul, hogy mellettem az asztalon fekve egy hosszabb PATA-kábelre kötve van egy vinyó. Egy-két óra használat után, hűtés hiányában viszont eléggé melegednek. Van olyan eset is, amikor egy házból, egy beépítőkerettel együtt kivett vinyó fekszik az asztalon, azaz a vinyó alatt és felett van levegő, de ebben az esetben is nagyon melegszik.
  A kérdésem az, hogy van-e nektek tapasztalatotok dokkoló terén?
  Egyáltalán ezek a dokkolók alkalmasak hosszabb munkára, vagy csak arra valók, hogy egy-két adatot rámentsünk (backup), aztán lekapcsoljuk.

  Válaszotokat előre is köszönöm!

  Üdv:
  B.

  U.i.: Ugyan Arni usertől kaptam egy olyan választ, hogy nem lesz semmi baja, mert volt itt egy teszt, ahol szerver merevlemezek statisztikáit hasonlították össze és az lett az eredmény, hogy a melegebb lemezeknek hosszabb az élettartamuk.
  Nos én egy statisztikával nem tudok vitatkozni, de a tapasztalatom épp ellenkező. A régebbi szervereimben, amik csak szabadon ház nélkül futottak nem igen alkalmaztam hűtést. A hdd-k egy év után el is kezdtek meghalni. Azokban a szervereimben, amik elé egy 12 cm-s ventit raktam, azok azóta is működnek, már több mint 5 éve folyamatosan.
  Ha Arni arra gondolt, hogy a statisztika azt mutatta, hogy egy normál üzemmelegű (32-35 fok) hdd tovább bírta, mint egy 20 fokra hűtött (légkondis), akkor azt elhiszem.
  De itt mivel nem lesz semmilyen hűtés, ezért ez is simán felmehet nyáron lakásban 50 fok felé is.

 • blackdog

  csendes tag

  válasz Imco #23484 üzenetére

  Bocs, de úgy gondolom, hogy nem olvastad el eléggé a kérdésemet.
  A kérdésem az volt, hogy a HDD dokkolókban mennyire melegszenek a vinyók. Mert hogy ott nincs hűtés. Hűtés pedig szerintem is kell minden vinyónak. De ha a dokkoló csak arra van kitalálva, hogy néha egy-egy backup-ot csinálj, akkor annak nyilván nem kell.
  Én viszont szeretném használni folyamatosan.
  De inkább olvasd el az u.i. előtti részt az eredeti hsz-ben.

 • blackdog

  csendes tag

  válasz Imco #23487 üzenetére

  Köszi, így már értem, amit írtál.
  Persze, szerintem sem jó a HDD-t nem hűteni, emiatt is kérdeztem, hogy valakinek van-e ilyen tapasztalata.
  Hogy állva mennyire jó vagy nem, arról olvastam egy írást valahol: Elvileg a sok fektetett asztali gépekben is a vinyók állítva a hosszabbik élükön működtek, éveken át semmi gond nem volt. Nekem is az első 386-osom, majd a 486-osom is ilyen házban volt. Ebben az írásban azt olvastam, hogy ez azért sem jelenthet problémát mert a csapágyazás és az olvasó mechanikának tök mindegy, hogy melyik élére van állítva. Egyetelenegy pozíció van, ami nem használ egy vinyónak: a fektetett fejjel lefelé pozíció. Ezt csak megerősíteni tudom, ugyanis nekem is volt egy ilyen hdd-m, egész egyszerűen a csavarozás miatt nem fért be máshogyan a házba, ezért lappal lefelé csavaroztam be. Kb. 2 évet bírt folyamatosan, majd egyik reggel nem felelt a szerver. Odamentem, hogy megnézzem és hallottam is ahogy "kerreg" a vinyó, valószínűleg az olvasómechanika nem találta a megfelelő szektort. Rimánkodtam, hogy már megint egy hónapja csináltam backup-ot. Azért fogtam kiszedtem, és rákötöttem egy másik gépre, miközben normál pózban az asztalon feküdt, ekkor röhögve elindult. Tesztelgettem, de mivel semmi hibát nem észleltem, ezért visszaraktam (persze megint felfordítva). Megint nem ment. Kiszereltem és miközben elkezdtem a tápra gyanakodni, a vinyót az asztalon fekve hagytam, de ugyanabban a szerverbe kötve. El is indult. Na ekkor jöttem rá, hogy ez számít.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés