Új hozzászólás Aktív témák

  • frzsombor

    csendes tag

    Sziasztok!

    Ide lettem irányítva, így itt teszem fel a kérdésem.
    Két lemez van a gépemben, egy HDD (1TB, 7.2k rpm) és egy SSD (240GB).
    A laptopot egyaránt munkára és játékra is használom. Egy esetleges lopástól tartva mindenképp titkosítani szeretném az adatokat a TrueCrypt/VeraCrypt/egyéb szoftvert használva. Természetesen a játékok, letöltések, telepített szoftverek fájljainak felesleges titkosítása nem cél (tekintve, hogy ezekhez bárki hozzáférhet nyilvánosan), viszont a programok adatai (pl böngésző cookiek, projekek), dokumentumok, stb védelme már fontos.

    Ötleteket/véleményeket/tapasztalatokat szeretnék kérni, szerintetek hogyan lenne érdemes telepítenem rendszert:
    1) Windows és munka titkosított SSD-n, program fájlok, játékok, letöltések HDD-n
    2) Windows és munka titkosított HDD-n, program fájlok, játékok, letöltések SSD-n
    3) Egyéb ötletek is jöhetnek különbőző partíció felosztással és titkosítással*

    Ami miatt nem tudok dönteni: Vonzó a gyors, SSD alapú rendszer, de a merevlemezekkel való szerencsétlen múltam miatt félek az SSD-re tenni a fontos dolgokat az SSD kiszámíthatatlan élete miatt. Pláne attól is tartva, hogy a titkosítással méginkább leterhelem az SSD-t, és még hamarabb megadja magát, minden adatommal együtt. Igaz a HDD lassabb, de ha elszáll, jóval nagyobb eséllyel tudom visszaszerezni a fájljaimat.

    * Gondolok itt olyan komplikáltabb dolgokra, hogy pl rendszer a titkosított SSD-n, majd a HDD-ből 240GB leválasztva és ide lenne tükrözve az SSD biztonsági okokból, a maradék HDD meg program fájlok, letöltések, stb. Viszont ez nem tudom lassítaná-e a rendszert, megéri-e.

Új hozzászólás Aktív témák