Új hozzászólás Aktív témák

  • Zenador

    csendes tag

    Sziasztok!

    A gépemben a rendszervinyóként egy Samsung HD103SJ 1 TByte-os HDD-t használok, natív SATA (AHCI) módban. 64 bites Win 7 fut rajta. Egyik nap bekapcsolom a gépet és megdöbbenésemre a BIOS POST alatt (még a bootolás előtt) lefagyott a gép -- pontosabban fogalmazva az AHCI inicializálásakor. Sejtettem, hogy a vinyóval van a baj. Az én alaplapomnál, amíg nem zárul le sikeresen az AHCI inicializálási folyamata, addig az alaplapi BIOS-ba sem lehet belépni -- szívás.

    Nekiálltam szerelni és kicseréltem a vinyókat, beraktam egy 2 TByte-os Samsung HD204UI vinyót, ezzel gond nélkül bebootolt a rendszer (erre is 64 bites Win 7-et telepítettem biztonsági tartalékként), beléptem az alaplap BIOS-ába és visszaállítottam Legacy IDE-re a vinyókezelés üzemmódját. Visszaraktam az 1 TByte-os vinyót és IDE Legacy módban minden probléma nélkül működik. Amint visszaállítom AHCI-ba, megint lefagy a BIOS POST-nál.

    Úgy tűnik, hogy az 1 TByte-os vinyóval van gond, ennek ellenére frissítettem az alaplap BIOS-át, mivel már évek óta nincs frissítés ehhez az alaplaphoz, ezért újra a legutóbbi F4-es BIOS-t raktam fel, sajnos a probléma nem oldódott meg.

    Mi lehet a baj, a HDD-n? Találkoztatok ezzel a problémával? Érdemes megpróbálni egy HDD-firmware frissítést (természetesen adatmentés után)?

    Már 6 db Samsung vinyóm volt az évek folyamán, de ez az első problémám ezekkel a HDD-kel.

    Minden fontos adatot lementek róla, a biztonság kedvéért, remélem ez nem egy teljes elszállás előjele.

    A HDD-t már hetek óta IDE Legacy módban használom, semmi probléma sincs a meghajtóval (szakdoga és a vizsgaidőszak miatt nem volt időm és idegrendszerem, hogy belefogjak komolyabb hibakeresésbe). A SMART értékek kiválóak, semmilyen hibát sem jelez a rendszer, sőt sebességbeli csökkenést sem vettem észre az AHCI és az IDE Legacy mód között.

    Mi az ÉRDEMI különbség az AHCI és az IDE Legacy mód között, sebességben kimutatható különbség?

    Még egy FONTOS INFORMÁCIÓ! Mielőtt elszállt a vinyó BIOS inicializálás közben, előtte napokig a HD Sentinel és a HD Tune programokat használtam, a SMART adatokat kérdeztem le és állítgattam seek-időt. Szerintetek ezek a programok bekavarhattak, vagy csak véletlen egybeesés, hogy ezután szállt el a vinyó?

    Várom a tippeket, mit kellene csinálni, illetve mi az oka ennek a furcsa hibajelenségnek.

    Előre is köszönöm szépen a segítséget!

    A konfigurációm:
    Táp: Chieftech 550 Watt (aktív PFC)

    Alaplap: GA-EP35C-DS3R (rev. 2.1) részletek: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2740#bios

    CPU: Intel Core 2 Duo 4500
    RAM: 2x2 GByte DDR3
    HDD: Samsung 1TByte HD103SJ
    ODD: Pioneer DVR109 (IDE)
    Videok.: Asus 3650
    Op.: Win 7 Prof 64 bit

Új hozzászólás Aktív témák