Új hozzászólás Aktív témák

  • filn64

    csendes tag

    Helló! Szükségem lenne egy kis segítségre.

    Szeretnék egy helyet (merevlemez) ahova felrakhatom az adataimat és csinálhatok biztonsági mentést pendriveról. Van egy Samsung Story Station Plus 1,5TB-os külső merevlemezem új.

    Csatlakoztattam a géphez, Windows alatt tulajdonságoknál 1,3TB-nak írta.

    GParted live CD-vel akartam partícionálni egy 900GB ext4-es, egy 32GB ext4-es, egy 32GB-os NTFS és egy másik NTFS partícióba a maradék helyből.

    Elindítottam a Gparted live CD-t és amikor kiválasztottam a merevlemezt, egy sárga háromszög jelent meg mellette, azt írta van rajta (nem emlékszem mennyi, de asszem egy csomó) bad sector.

    Ennek ellenére partícionáltam, gyorsformázta a partíciókat. Linux alatt [a frissen formázott partíciókra] 900GB-os partícióra azt írta hogy (ha jól emlékszem) 50GB használt, a két 32GB-os partíciókra is azt írta, hogy valamennyi (a két partíción más más mennyiségben) használt, és a negyedikere is ezt írta. Szerintem ez nem normális, egy frissen formázott partíciónak üresnek kéne lennie nem?

    Később elíndítottam a CD-t újra de már nem volt sárga háromszög egyik partíció mellett sem, nem írta, hogy bad sector lenne.

    #1 kérdés: Honnan gondolhatta a GParted, hogy bad sectoros a merevlemez, amikor (tuttommal) nem végzett semmi különös viszgálatot rajta?
    Lehet hogy a GParted programban volt valami hiba és valójában nem is bades a merevlemezem? [pár napja vettem meg]
    Hogyan tudnám eldönteni, hogy bades e és ha igen mit csináljak vele?

    #2 kérdés: Normális ez, hogy formázás után azt írja a partíciókra, hogy használt valamennyi részük? Esetleg lehet köze a bad sectorhoz?
    Az hogy 1,3TB-os nak írja a merevlemezt normális?

    #3 kérdés: Amikor van egy működőnek vélt merevlemezem, és azon az adataim, használat közben hogyan tudom eldönteni, hogy mikor "sérül" meg rajta az adat/nem tudja olvasni...?
    Mert ha majd egyszer lesz egy másik merevlemezem esetleg szeretnék erről biztonsági mentést készíteni, így ha ezt használom, de közben nem derül ki, hogy a rajta lévő adatok egy részét nem tudja olvasni/megsérült és így sérülten írom felül az előző biztonsági mentést, akkor a biztonsági mentésben a jó adatok elvesznek.
    Tehát ha sérült adatokat próbálok másolni [biztonsági menteni], akkor kiírja, hogy sérült amit próbálok másolni, vagy lemásolja sérülten és csak akkor derül ki, hogy megsérült az adat, amikor később meg akarom nyitni ?
    Mert hogyha másoláskor [biztonsági mentéskor] kiírná, hogy nem tudott valamit olvasni, akkor elővenném az előző biztonsági mentést, ami még jó és visszaállítanám.

    Szóval arra gondoltam, hogy ha lenne egy 2x akkora merevlemezem biztonsági mentéshez, mint amit használok, tennék rá két ugyanakkora partíciót és havi 1x letörölném a régebbi mentést (partíciót) és helyére felmásolnám az aktuális cuccokat. Ha még ilyenkor ki tudnám deríteni, hogyha valami gond van a merevlemezzel/rajta lévő adatokkal, akkor még ott lenne az előző biztonsági mentés és mondjuk ki tudnám cserélni a hibás merevlemezt.

    Szóval honnan tudom, hogy valami hiba van a merevlemezzel? Mielőtt biztonsági mentenék futassak valami tesztet a merevlemezeken (mindkettőn)? Ha igen micsodát? Vagy valahogy máshogyan?

    Hosszú hozzászólás lett :) Köszönöm a válaszokat.

Új hozzászólás Aktív témák