- HTML szerkesztés
- Windows 10
- Mikrotik routerek
- TP-LINK routerek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- 10 gigabites hálózat USB4 Type-C kapuból a QNAP átalakítóival
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A német hatóság szerint visszaélt erőfölényével az Apple
- Mesterséges intelligencia topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
válasz
python1 #2199 üzenetére
LCR-eket csatlakoztatom Kimber kábelekkel, a háttérsugárzókhoz ajándékba kapott, autóhifis Sinus Live drótokon megy a jel, ezek cseréjét évek óta tervezem.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
python1
veterán
Nálam még az installációs kábelek is tetemes összegek voltak, ezt "minőségi" kábellel megvalósítani lehetetlen lenne, és értelmetlen is egyben.
Mivel kábeles topik, azt nem is taglalom, hogy hangszóróként van végfokolva a rendszer, ami nagyságrendekkel többet hozoztt bármilyen kábelezésnél.
Sztereó az már más kérdés, oda vannak csilli-villi kábeleim, amit esztétikai okok miatt is használok, ha meg hangban is hoz valamit, az csak hab a tortán.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
"Azán meghallgattam pár rendszert amik mezei Kácsa installációs kábelezéssel voltak bekötve, dedikált szobákban és megerősítést nyert, hogy nem kell túlgondolni a kábel dolgot."
Nem hallottad ugyanazokat a rendszereket másfajta kábelezéssel, tehát ebből a szempotból nulla értékű a véleményed.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
-
Quetz
őstag
válasz
#62435328 #2180 üzenetére
Még messze e topik születése elött vetettem fel, hogy Ok, de hogy tesztelek mondjuk egy 7.2 felállást 120m+ kábelezéssel. El lettem hajtva, hogy hát ez egyéni szoc probléma, túl speciális igényeim vannak.
Azán meghallgattam pár rendszert amik mezei Kácsa installációs kábelezéssel voltak bekötve, dedikált szobákban és megerősítést nyert, hogy nem kell túlgondolni a kábel dolgot. -
Quetz
őstag
Tudod objektíven definiálni ezeket a paramétereket? Például a szeparációra ott a cross-talk mérés. A hangtér a kábel szintjén értelmetlen, mert az a felvétel a hallgatói környezet függvényében változik. Ethan Winer értelmezésében:
Sound stage is a function of how left-right channels differences are perceived, so I don't see how it could be measured using the normal metrics of audio fidelity. The cheapest POS speakers in an untreated room could give an amazing sound stage if appropriate source music is played. So I'd say sound stage is mostly about how a recording is mixed, and what reverb and echo effects are used and how they're panned left-right. Yes, some speakers and rooms can reduce the apparent width due to reflections that drown out the more subtle cues in the music. But the sound stage itself is entirely in the source. At least that's my take on it. -
doit
csendes tag
BBéci, AntonChigur: Köszi a tanácsokat! KáCsa nekem is szimpatikus. (Mondjuk, ha szombaton is nyitva lennének, még jobb lenne, de ezt már megugrom.)
Mivel nem a high-end kategóriában keresgélek, nehezen képzelem, hogy ne találnék náluk megfelelő kábelt. Legalább már tudom, hol kezdjem a túrát. :)
-
Egyébként meg nincs értelme erről beszélni és egymásnak feszülni, mert semmi tétje. Valójában a kutya sem látogatja ezt a topikot, nem is értem, mi okból pattant ki ez a vita.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
válasz
#62435328 #2186 üzenetére
"a "hívők" részére lehetőség nyíljon vita nélkül megbeszélni a különböző kábelek hatásait"
"Aki idejön, nyilván tudatosan kábelekről szeretne infot kapni, nem pedig cáfolatokat olvasni."
Világos. Ez a "vita nélkül" kitétel azért felvet kérdéseket. Értem én a konfliktusok kikerülésének célját, meg a kellemes dagonyázás vágyát az egyetértők akolmeleg pocsolyájában, de hol lesz a határ? Milyen szintű hülyeség lesz tolerálva? Bármi? Ha valaki azt állítja, hogy mióta tápkábelt cserélt a motoros mozgatású vetítővásznon, azóta jobb lett a kontraszt, akkor senki nem fogja felvilágosítani? Nem lesz erről némi vita? Bólogatójánosok bólogatnak egymás gigantikus baromságaira, ráadásul egy műszaki szemléletű lapcsalád topikjában. Remek lesz.
Csináljátok meg, de ez névváltoztatás nélkül nem fog menni szerintem. Találjátok ki, legyen megfelelően kirekesztő a cím, hogy ide racionális laikus vagy haladó kérdező még véletlenül se tegye be a lábát. A jelenlegi címmel bárki idejöhet vitatkozni, ha én, vagy az általtok eddig megismert "kételkedők" nem is. És fognak is, ez egészen biztos. Már sokat beszéltünk erről, a legjobb ilyen helyzetben egy zárt vagy nyitott facebook csoport, saját moderálással, ahol csak azok vannak jelen, akik egyetértenek. Itt, pláne ilyen címmel esélytelen.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
Te most elátkoztál???
Én meg a szövegértelmezés teljes hiányához, és a nettó rosszindulathoz gratulálok neked!!! Pont azt írtam, hogy változtassátok meg a topik címét, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, különben mindenki azt fog írni, amit akar. Épp a megoldást javasoltam az ellentmondás feloldására, erre nekem esel. Tipikus....
Egyébként iszonyatosan sajnálatra méltó az az ember, akinek egy fórumos ellenvélemény "elrontja a napját, örömét, szórakozását". Szerintem a döntő többség nem ilyen, hanem normális.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
törölt tag
Nem feltétlen mindig az ár a döntő, érdemes többfélét kipróbálni, és ízlés szerint dönteni. Sokáig ezüstözött Oehlbach hangfal kábelt használtam, ami nagyon kiemelte az alapból is magasban erős frontjaimat.
Egy valamennyivel olcsóbb Triangle felüdülés volt.Barátom adta ide próbára, és még aznap leadtam a rendelést, mert nagyon bejött.
Kácsáéktól tudsz elhozni kipróbálásra.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #2184 üzenetére
Igen, bárki írhat bármit, és az sincs megszabva, hogy kik lehetnek jelen, viszont mivel egyértelműen az a topik célja amit fentebb írtam, így lehet, hogy legalább itt nem kéne erőltetni ezt az antikábeles szemléletet...
Tudom mi a helyzet a másik oldalon, és mindenki el tudja dönteni, hogy kinek mi a preferncia stb.. Aki idejön, nyilván tudatosan kábelekről szeretne infot kapni, nem pedig cáfolatokat olvasni.Magam részéről szívesen olvasok erről, és Béci hozzászólásai is informatívak számomra, sőt nem egyszer tapasztaltam már én is elég komoly változásokat kábelektől.
Az a kevés ember akik még itt vannak, gondolom hasonlóképpen vélekednek, bár nem akarok senki nevében beszélni.Most pedig ne kezdődjön el, hogy meg akar védeni bárki bárkit a pénzkidobástól, meg a marketinges emberektől. Itt senkinek nincs ilyen célja!
Ezt tiszteletben lehet tartani?
-
BBéci
legenda
-
válasz
#62435328 #2182 üzenetére
OK, nem így emlékeztem, elnézést. Úgy emlékeztem, hogy mindennemű kábeles témák lettek idehelyezve, hogy az ezzel kapcsolatos viták ne szemeteljék a fő topikot. Akkor ennek a címben is meg kellene jelennie, teljesen egyértelmű módon. Addig bárki, bármit írhat.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
"Tudjuk mérni egy adott lánc hangterét?
Tudjuk mérni egy adott lánc transzparenciáját?
Tudjuk mérni egy adott lánc szeparációját?"Nem tudjuk. Még szerencse, hogy nem is akarjuk, és nem is kell. Teljesen igazad van, nincs specifikus pl. szeparáció-mérőműszer.
A hang bárminemű VÁLTOZÁSÁT viszont abszolút tudjuk mérni, tökéletesen, és állítólag olyan érzékenységgel, amire emberi fül nem képes. Tehát ha az általad leírt paraméterek változnak, akkor annak látható jelei lesznek a műszeren. Ha valóban változnak, nem pedig csak azt véljük "hallani", hogy változnak.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
törölt tag
válasz
liszi70 #2181 üzenetére
Hidd el, hogy azért jött létre amit leírtam, ezt biztosan állíthatom!
Az első hsz ez volt:
"Sziasztok!!
Ezt a topikot azért nyitottam, hogy a "hívők" részére lehetőség nyíljon vita nélkül megbeszélni a különböző kábelek hatásait, illetve tanácssal ellátni azokat, akik szeretnék rendszerük ilyen irányú fejlesztését kipróbálni...."
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#62435328 #2180 üzenetére
A topik címe egyértelmű. Ebbe minden megközelítés belefér. A topik címe nem utal arra, és a keletkezésének sem az volt az oka, hogy itt csak a "hívők" írhatják le "tapasztalataikat".
"Miért nem lehet elfogadni egy más fajta megközelítést?"
Épp ezt kérdezzük mi is.Szerintem.
-
törölt tag
-
Patice
nagyúr
Tudjuk mérni egy adott lánc hangterét?
Tudjuk mérni egy adott lánc transzparenciáját?
Tudjuk mérni egy adott lánc szeparációját?
A mérések nagyon nem tartanak ott, hogy minden paramétert objektíven tudjunk jellemezni.
Marad a meghallgatás füllel.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
Quetz
őstag
Nem. Olvasva amit írtál az fordult meg a fejemben, hogy nagyon rákattant arra vételre és több napig "tesztelt", mire meggyőzte magát arról, hogy meg is kellene venni.
Az eszméletlen javulás látványos mérési különbséggel kell járjon. Olyan nincs, hogy autópályán otthagyok mindenkit, mint a villám, de közben ugyanúgy 130-al megyek, mint a többiek
.
-
fehér_ember
addikt
Annyit tudok mondani kis merítésű saját tapasztalásból hogy ha fontos a jó mélytartomány akkor kerüld a vékony sodrottszálas ezüstözött rezet.
Az érem másik oldala az, hogy viszont a magastartomány az említettel fajin.Tömör eres rézszálasnál jó mélyek de sajna a magas nem volt az.
Így szerintem jó kombináció az előző kétféle együtt.
De amúgy sodrott vékonyszálas réz is lehet önmagában megfelelő az olcsóbb kategóriákban.
Ezüsttel nincs tapasztalatom. Mert nagyon drága. A vékony valószínűleg ahogy összekötőnél már megtapasztaltam megint nem lenne elégséges mélyek terén.
Ónozottat se hasonlítottam, pedig akadna itthon belőle.
Középtartományt én külön nem szoktam szemlélni az nekem nem annyira feltűnő mint a két véglet; illetve ott vannak az átmenetek is amit úgyis befolyásolják őt is
-
doit
csendes tag
Milliós kábelekben én sem gondolkodom, de valami különbség kell, hogy legyen az 1500 Ft/m, meg a nagyságrenddel drágább, 15-20e Ft/m árkategória között is. Biztos van, akinél ez csak sznobizmus, de nem hinném, hogy mindenki csak a "tálalás" - és nem a hang - miatt választ drágább kábelt.
Ha valaki hallja a különbséget, akkor csak dönteni kell, hogy megéri-e a plusz ráfordítást. Ha viszont nem hallja a különbséget, valószínűleg nem a drágább felé fog elindulni, hanem köztes lépcsőként esetleg belehallgat még a 8-10e Ft/m-es kategóriába.
Azt, hogy melyik csoportba tartozom, csak úgy tudom eldönteni, ha kipróbálok néhányat. Ezért vagyok kíváncsi a véleményetekre, hogy milyen irányba induljak. Lehet, hogy nem is márkát/típust kéne megcélozni, hanem forgalmazót? Hátha úgy könnyebben lehetne szűkíteni a kört.
-
válasz
nagyatt #2171 üzenetére
"Utána kikapcsoltam a SUB-ot, olyan különbség keletkezett a mélyátvitel kapcsán többek között."
Megbocsáss, ha megkérdezem, de előtte mi volt bekötve? Ipari varrócérna? Mert körülbelül akkor tudna ekkora lenni a valós eltérés, mint amit te most élménybeszámolsz.
Nem szoktam már reagálni ilyen tapasztalásokra, de most szükségét érzem, és tényleg nem csesztetni akarlak. Túl nagy különbséget ísz le, de sem mérések, sem a sokunk által elvégzett vaktesztek nem igazolnak ekkora eltérést, hatalmas árkülönbségű kábelek esetén sem. Ilyeneknek valami gigszer, hiba esetén esélyes előfordulni. Azt meg sem kérdezem, hogy csináltál-e vaktesztet, mert gondolom nem.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
BBéci
legenda
-
nagyatt
tag
Nekem ismerős bekötött anno évekel ezelőtt egy Hidiamond D5-ös hangfalkábelt az akkori rendszerembe. Azt se tudtam mi ez mennyibe kerül stb. Utána kikapcsoltam a SUB-ot, olyan különbség keletkezett a mélyátvitel kapcsán többek között. Azóta csak Hidiamond kábeleket vagyok hajlandó használni a rendszeremben. Kidobtam mindenféle giant killernek titulált himi-humi olcsó okosított kábelemet, amiről addig megvoltam győzödve, hogy marha jó.
Azóta nagyon sokszor hallgattam sokfélé kábelt sokféle rendszerben és sose állt elő az az álapot, hogy egy "olcsó" vagy kevésbé olcsó DIY kábel hozza el nekem azt a fajta szintet, amit a minőségi gyári kebelek képviselnek.
Lehet mozin árnyaltabb a kép, de high-end komponenseken keresztül hallgatott nagy felbontású sztereó anyagoknál nagyon nem.[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Többféle kábelezéssel hallottam azt a rendszert és egyértelműek voltak a különbségek. Mindezek úgy történtek, hogy fogalmam sem volt arról, mi változott.
Kaptam kölcsön abból a rendszerből kikerült Transparent Audio összekötőt, eszméletlen mértékben javult a nálam lévő Norma Audio CD-játszó és erősítő páros hangja. Ezt Parci, a PH! tulajdonosa is hallotta, elismerte, pedig igencsak szkeptikus volt a hozzáállása.Az meg sem fordult a fejedben, hogy pénzkiadás előtt alapos, több napos próbálgatás, vakteszt volt? Kevesen annyira balgák, hogy anélkül adjanak ki milliókat hangcuccra.
Ugyanott, évekkel korábban megesett, hogy a próbára hazavitt, bő kétmilliós kábelt nem vitte vissza, hanem kifizette az említett fórumtárs.[ Szerkesztve ]
-
Quetz
őstag
-
BBéci
legenda
válasz
liszi70 #2167 üzenetére
A százalékokat a gyengébbek kedvéért írtam, hogy ők is megértsék.
Nem az általad lenézett szakújságírás miatt a szakterületem, hanem a hozzá kapcsolódó folyamatos ismeret- és tapasztalatszerzéstől. 2000-óta folyamatosan látogatom a házimozis cégek demószobáit és az általuk kivitelezett szobákat, ahol nem csak bámulok és fülelek, hanem igyekszem annyit megtudni a tervezésről és az építésről, amennyit csak lehet. Regetegszer azért hívtak, hogy kikérjék a véleményemet, néha csak dicsekvésből, büszkeségből.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Ezen a ponton ezt abba kell hagyni, mert ennek kielemzése és cáfolata már személyeskedés lenne. Csak annyit, hogy a hifis, házimozis "szakújságírástól" nem válik szakterületté sem az akusztika, sem a hifi-házimozi műszaki szegmens. Nagyon nem, de ezt be is fejeztem.
Külön megérne egy misét a szoba akusztikájának százalékos(!) meghatározása.Dilettánsnak tűnik, de megkérdezem valakitől, akinek valóban szakterülete, és a Szobaakusztika topikban folytathatjuk, ha gondolod.
Szerintem.
-
BBéci
legenda
válasz
liszi70 #2165 üzenetére
A teljesen kopár falak, padló és plafon a nulla akusztika, míg teljesnek a 100%-ot nevezem, mérések alapján tervezett és kivitelezett dedikált szobát. A közepesnél valamivel gyengébb az 45-48%-ot jelent, ami bőven elfogadható. Nekem szakterületem, 23 éve.
-
Nem jártam ott valóban, pedig hívott XT annak idején. Ennek ellenére tökéletesen tartom amit írtam, mert általános érvényben igaz, pláne azok után, hogy azt írtad, "közepesnél valamivel gyengébb akusztika". És igen, nem "szakterületem", de ilyen alapon itt nagyon sokaknak nem lenne szabad tanácsokat osztogatni, többek között neked sem, különös tekintettel akusztika és kábelek valós hatásának témakörében.
Szerintem.
-
BBéci
legenda
válasz
liszi70 #2161 üzenetére
Van ott egy halom akusztikai panel, vastag szalagfüggöny, szőnyeg, annál többet csak durva beavatkozásokkal lehetett volna tenni, mert egy 60 négyzetméteres konyha/ebédlő/nappali kétharmadáról van szó. Valamint nem annyi volt a rendszer alkotóelemeinek listaára, hanem jóval kevesebb. Azt, hogy mivel, mit lehetett volna elérni, az inkább ne feszegesd, mert egyrészt nem jârtál ott, másrészt nem a te szakterületed.
-
doit
csendes tag
válasz
liszi70 #2159 üzenetére
Most egy pár éves, kb. 1500 Ft/m-es kábel van bekötve, ezért is lennék kíváncsi, hogy a drágább darabok hogyan muzsikálnak ehhez képest. A vakteszthez lesz segítség, csak előtte meg kéne találni a jelölteket. :)
BBéci: Ez az árkategória sajnos végképp nem az én szintem... Ha dedikált szobám lenne, valószínűleg magamnak is jobban tudnék érvelni a minőségibb/drágább komponensek mellett, de látom, hogy a mostani környezetből soha nem fogok tudni referencia közeli hangminőséget kihozni, úgyhogy próbálok egy "az adottságokhoz képest jó" állapotot elérni.
-
És? Egyrészt XT cirka 100 millás rendszere remek példa, gratulálok. Másrészt még az ő szintjén is olcsóbban és hatékonyabban lehetett volna valódi "áll-leejtős" hangminőséget elérni az akusztika rendbetételével, mint 10 millás kábelekkel és a többi méregdrága kütyüvel. De ő inkább tudatmódosító szerekkel, tehát milliós kábelekkel, milliós állványokkal, milliós tápszűrőkkel stb. kompenzálta (vélt vagy valós mértékben) a hiányosságokat, ő ebben hitt, hiszen imádott kütyüket vásárolni és költeni is, de attól ez még nem lesz követendő példa rendszer-építésileg.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
BBéci
legenda
válasz
liszi70 #2159 üzenetére
Egyik régi fórumtársunk rendszerében 10 millió Ft volt a kábelek (Stealth Audio) listaára és a közepesnél valamivel gyengébb akusztika ellenére olyan hangminőséget hozott össze, hogy csodájára jártunk, leesett állal hallgattuk. Hifi/házimozi üzlettulajdonosok is csak pislogtak.
-
Szerintem nem kell 50-60k-t költened, de ami fontos lenne, hogy ha összehasonlítasz kábeleket, akkor feltétlenül vakteszten dönts, ne csak sima cserélgetéssel! Hidd el, nagyon becsapós tud lenni az érzékelés, egyedül a vakteszt szűri ki a pszichéd és pillanatnyi hangulataid torzításait, csak azzal lehet objektívan tesztelni. És egész biztos, hogy segít abban, hogy kevesebbet költs.
Nem készre szerelt, de például egy ilyen is simán jó lenne szerintem, vagy ez az árkategória. Banándugóból sem kell sokezres, és egyszerűen szerelhetőek. Annak ne higgy, aki majd az erősítőd és hangfalaid listaárának 10-15%-át javasolja elkölteni kábelre, ez egy ősrégi és rég túlhaladott dogma!
Gyere át ide, jobban jársz.
"Tartok tőle, hogy az akusztika nagyobb hatással lesz a hangra (nappali), mint a kábel"
Ez abszolút így van. Amíg nincs rendben nagyjából az akusztika, addig vehetsz magadnak milliós hangfalkábelt is, meg csillióért erősítőt/hangfalat, csak a sz@rt pofozgatod.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
BBéci
legenda
Ebben az árban felesleges luxus a banándugó, mert az összeg negyede azokra megy, nem a hangminőséget valóban befolyásoló vezetékre. A helyedben megdupláznám a pénzt, egyértelműen hallható eredménye lenne vagy nem újat vennék, hanem használtat féláron. Olyat, amit eredetileg 120000-ért adtak.
-
doit
csendes tag
Sziasztok!
Kábelt keresek Onkyo erősítő (RZ50) és KEF hangfalak (Q750) közé. Nem kell nagy távolságokat áthidalni, viszont mindenképp banándugóval szeretném őket használni, úgyhogy a szerelt kábelek is versenyben vannak. Kb. 50-60e lenne a lélektani határ 2x3m (használatra kész) kábelre, nüansznyi különbségek miatt nem szívesen fizetnék többet ennél.
Egyelőre csak a netes véleményekig jutottam, de ha összeáll egy top3 és van rá lehetőség, meghallgatnám saját környezetben is őket. Ami a leírások (és a kinézet) alapján eddig szimpatikusnak tűnik: Viablue SC-2, SVS Soundpath Ultra, KÁCSA KCE-FLW40
Ti milyen kábeleket javasolnátok Onkyo/KEF pároshoz?
-
kelly7
aktív tag
Sziasztok
Van egy erősítöm, amin van usb bemenet. Van olyan usb bluetooth átalakító amivel zenét tudok le játszani telefonról?
Köszi -
Üdvözletem!
Lehet láma kérdés,de nem értek hozzá.
Számít valamit hogy egy aktív sztereó szettre milyen módon kötöm rá az aktív subot?
Értem ez alatt,hogy a hangfal a subkimenetét szimpla sub kábellel kötöm össze a subbal,vagy Y kábellel.
A subon a bemenet 2 csatornás,ebből az egyik az LFE,de mivel nem hm amp-ra van kötve,így nem hiszem hogy sokat számít az LFE csati.
Világosítsatok fel kérlek! -
fehér_ember
addikt
válasz
liszi70 #2146 üzenetére
"Néhány óra elég az első tapasztalatokra"
Tapasztalásra és döntésre is elég akár pár perc is. Csak annyi a különbség hogy az utóbbi esetben legyenek előtte valamennyire bejáratva a kábelek + saját rendszerben is menjenek jópár órát. Nem, nem kell hogy azalatt hallgassuk is őket. Sőt ne is hallgassa meg senki pl. a szűz gyári kábelt, mert azzal valószínűleg nem fog jobban szólni a rendszer mint a már használatban lévővel. -
Ebben sosem fogunk megegyezni. Szerintem te vagy fényévekre a realitástól. Maradjunk ennyiben, egymást úgysem tudjuk meggyőzni semmiről.
Az "észlelési küszöb körüli különbséget" nem én állítom, hanem a műszaki tudomány és a mérések és/vagy a releváns vaktesztek. Már olyankor, amikor egyáltalán kimutatható bármilyen diffi.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
BBéci
legenda
Az előbb kapkodtam.
Az lehet, hogy a te észlelési határod teljesen mâshol van, mint az enyém.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
-
válasz
Cambridge71 #2143 üzenetére
BBéci több mint 12 éve, ahol lehet, előadja a kábeltúlértékelő nézeteit.
Megoszlanak erről a vélemények. Van aki szerint rengeteget, van aki szerint semmit nem számít, milyen a kábel. Az igazság ezektől a szélsőségektől árnyaltabb.
Kizárólag VAKteszt alapján dönts, minden más tapasztalat simán lehet placebo. A különbségek valójában észlelési küszöb határán vannak, ha vannak. Ezt az emberi psziché borzasztóan fel tudja nagyítani, ebből születnek az "égésföldkülönbség"-beszámolók. Csak vakteszttel tudod ezt relevánsan eldönteni, ahol nem befolyásol semmi pszichésen, sem az ár, sem a kinézet, sem az előítéletek. Néhány óra elég az első tapasztalatokra. Hidd el, ki fog derülni, két kábelkategória között mi a valós különbség. De csak vakteszttel!De egyáltalán nem biztos, hogy te ennyire bele akarsz ebbe merülni, és időt ölni bele. Ha nem, vedd meg, amelyiknél azt érzed, ebben megbízol.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nagyatt
tag
Én is azt mondom, aki hall különbséget a drága kábeltől és szeretné megvenni tegye azt. Aki nem hall az örüljön, hogy olcsón megússza. Ez viszont csak akkor derül ki ha valaki kipróbál néhány verziót.
Nálam a komolyabb kábelek nem komoly de érezhető javulást hoztak, így megvettem őket. Igazából akkor fájt igazán a régi olcsóbb kábel hangzás amikor azokat kötöttem vissza. Jelenleg egy felsőközép kategóriás Hidiamond kábelezést használok, amik maradni is fognak amíg el nem porladnak. -
BBéci
legenda
válasz
Cambridge71 #2143 üzenetére
Liszi lassan 12 éve, ahol lehet, előadja a kábel ellenes nézeteit.
Akkor jársz legjobban, ha a saját füleid alapján választasz kábelt. A rendszered már olyan szintű, ami simán megmutatja a különbségeket a vacak és a jó között.
Boldog lennék, ha olcsón megúszhatnám a kábelezést, de sajnos nem megy. Két napja kaptam tesztelésre AudioQuest Mackenzie összekötöket, leesett az állam, akkorát javult a hangzás. Rendkívül szomorú leszek, amikor majd vissza kell adnom.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Cambridge71
friss újonc
Köszi a segítséget, ez egy kicsit más álláspont, mint az előző.
Nehéz okosnak lenni, de szedem össze az infókat.
-
válasz
Cambridge71 #2140 üzenetére
Csak egy gyors példa: [link] 4 mm² vastagságú (ami szerintem kellene a távolságodhoz), garantáltan réz (vannak réznek kinéző alu hamisítványok is, de azok sokkal olcsóbbak), és minden olyan műszaki paramétert teljesít, amire szükséged van. De ez csak egy példa a sok közül.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
válasz
Cambridge71 #2140 üzenetére
Ha mindenáron el akarsz költeni 80k-t, mert jó érzést ad a prémium-fíling, hát tedd, de nemigen fogsz profitálni belőle hangilag.
Negyedéből, akár ötödéből is simán vállalható minőséget kapsz.
Régi, már rég meghaladott dogma, hogy a komponensek árának X százalékát kell elkölteni kábelre. Ez úgy hülyeség, ahogy van, nem eszerint kell meghatározni, mi lesz a jó. Ha vakteszten hallasz különbséget egy nagyon drága, meg egy már jó minőségű, de olcsóbb között, akkor nosza, vedd a drágábbat, annak van miértje. De ha nem, minek költenél rá kiscsillió forintot? 1-2-3k/m-ért már kaphatsz tökéletesen megfelelőt. Nem mondok konkrét típust, keress rá, van egy csomó.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
Cambridge71
friss újonc
Köszönöm a választ. Kb 4 méterre vannak egymástól a hangfalak. Én is kb. ebben az árkategóriában gondolkodtam. Sajnos nem biztos, hogy megoldható az otthoni kipróbálás... Milyen márkákban, típusokban gondolkodjak?
-
BBéci
legenda
válasz
Cambridge71 #2138 üzenetére
Rengeteg megfelelhet, válassz ki néhányat, de nagyon fontos, hogy csak otthoni kipróbálás után döntsd el, hogy melyiket tartod meg.
Körülbelül 10000 Ft/m az a kategória, ami a minimum azokhoz az alkotóelemekhez.Hány méterre vannak egymástól a hangdobozok?
[ Szerkesztve ]
-
Cambridge71
friss újonc
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni: egy Cambridge Audio CX61 erősítő és egy Monitor Audio Silver 100-as hangfal összekötéséhez milyen kábelt ajánlotok? Lakásban, 2X4m hosszúságban lenne rá szükségem. Sajnos nem értek hozzá, elvesztem a kínálatban... Köszönöm! -
Gabesz87
veterán
válasz
Terminator21 #2136 üzenetére
Nekem a Taga sub-ommal dettó ugyanez volt a tünet anno. Ez volt a megoldás és a hiba.
-
Terminator21
csendes tag
Sziasztok!Adott egy Boston 250es aktívmèlyláda,ami ha a hátulján levő power potit 40-50 %fölè tekerem elkezd búgni,ès egyre hangosabb ahogy álítom...RCA kábellel van összekötve az erősítővel.Kèrdèsem az lenne hogy ez így normális?Termèszetesen az Rcat már cserèltem ès más konektort is ,de nem segített!Ha valakinek van tippje,azt megköszönöm!!!
-
drdr
senior tag
válasz
Gabesz87 #2131 üzenetére
A hangszóró miatt úgyis ki kell vágni. A kábel bevezetéshez közel a falnál szintén kell egy kézfejnyi lyuk. Behúzó szalagot kis ügyeskedéssel át lehet tolni, max kell még 1-2 köztes lyuk. A lyukakat gipszkartonból kivágott körrel és rigips szalaggal lehet javítani, majd glettelni.
Szóval megoldható valószínűleg, de kosszal és idővel jár.Ha van szigetelő anyag az álmennyezet felett, hát az akkor szívás.De lehet akkor is megoldható pár centi átmérőjű lyukakkal 20-30cm-re egymás után...
Nyilván a kábel nem csőben lesz, ezért olyat kell betenni ami hosszútávon jó. (Bár másik kábelt rákötve behúzható/cserélhető, de a falnál akkor is bontani kell majd.)(Az is kérdéses van-e hely a mennyezet és tartók között..)
[ Szerkesztve ]
Eladó okos otthon eszközök: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/drdr/index.html
-
-
Gabesz87
veterán
Sziasztok! Ötleteket szeretnék kérni kábelezés ügyben. Helyszín a nappali, meglévő HM rendszer, vettem két mennyezetbe építhető hangsugárzót a jelenlegi front height-ok helyett. Gipszkarton álmennyezetünk van. Nem tudom, hogyan lenne a legegyszerűbb behúzni a kábelt. Fogalmam sincs, hol, és mi minden van az álmennyezetben (elektromos (villany) kábelek, UTP kábelek, központi szellőztető csöve biztos). Kb. 4,5-5m lenne a táv a hangszórók helye és a falon lévő TV közt. TV fölött van egy rejtett LED szalag, és ott van egy kis szerviz ajtó a táphoz, vezérlőhöz. Itt talán be lehetne menni az álmennyezetbe a hangfal kábelekkel, de hogy aztán innen hogy juttatom el a 2 hangsugárzóhoz, rejtély. Ma volt nálam villanyszerelő (más miatt), és kérdeztem őt, de azt mondta ez szerinte bontással jár, több helyen kéne nyílás, hogy hozzáférhető legyen, át lehessen vezetni a kábelt. Gondoltam, megérdeklődöm, hátha van valéakinek ötlete, hogyan kivitelezhető egyszerűen ez a mutatvány. Az is eszembe jutott, hogy valami házimozi rendszer/szoba építéssel foglalkozó céget kérek meg rá, de gondolom nem 2 fillért kéne fizetni ezért :(
-
Bondix
tag
Adott egy sony bravia kd-65xg7096 televízió amin hdmi és optikai kimenet van.
Házimozi rendszer egy genius sw-hf 5.1 5005 menne rá
Mivel csak rca átalakítóval tudom rá kötni az lehet hdmi -rca vagy optikai -rca.
A kérdésem, hogy az 5.1-et pl. a Netflix HBOMax és Disney+ -oknál melyikkel tudom megoldani?
Optikai vagy hdmi kimenetel tudom atvinni?
Másik, hogy egy régi DVD lejátszó 5.1 Philips LX3600D ha rá kötök úgyszint optikai - rca átalakítóval az nagyon halkan szól ha a youtube-on hallgatók zenét. Ez mitől van?Köszi előre is a válaszokat
-
lotTóni
tag
válasz
fehér_ember #2125 üzenetére
Az erősítőn található 3 db optikai portból 1 abszolút nem működik (itt akadt meg a lemez).Az előlapi input nem volt opció,mivel nem mutat túl jól.
Azt opt1 hozta meg az eredményt.
Érdekesség,hogy miután a tv-n kikapcsolom a külső hangszóró lehetőséget,nem bomlik a kapcsolat,így a tv-n és a házimozin is van hang......two beer or not to be....
-
lotTóni
tag
válasz
fehér_ember #2123 üzenetére
Menet közben sikerült megoldani.
Köszönöm a segítséget!....two beer or not to be....
-
fehér_ember
addikt
válasz
lotTóni #2122 üzenetére
Gondolom a két hátsó felső csatlakozó valamelyikével próbálkoztál és az előlapon nyomogattad a "Digital Select" gombot.
Amúgy a TV-k menüjében nem csak azt lehet kiválasztani hogy optikain legyyen a hang, hanem pl. nálam még olyat is a beállításokban hogy AUTO vagy PCM legyen az optikai.
Szóval még ott is próbálkozhatsz.
Amúgy a házimozisban lehet jobban tudják a választ illetve a samsung tv topikban is kérdezősködhetsz a menüről.
HK használati -
lotTóni
tag
Üdvözletem!
Adott egy Harman Kardon AVR 3000 erősítő és egy Samsung QE55Q60BAU televízió.
Ezeket optikai kábellel szeretném összekötni.
Maga az összekötés nem okozott problémát,de a kívánt hatás elmaradt.
A televízió hangbeállítás részénél az optikai kimenetre való csatlakozás létrejött,az erősítőn viszont fogalmam nincs mit lehetne beállítani,hogy működésre bírjam.Ha valaki lenne oly szíves és segítene,azt megköszönném!
....two beer or not to be....
-
Melorin
addikt
Üdv. Van egy 5 méteres Displayport kábelem ami tutira átviszi ilyen távolságba is a jelet. Erre kéne tennem egy DP->HDMI átalakítót, hogy a TV-be tudjam dugni de nem igazán találok ilyen kütyüt csak a fordítottját. Ti tudtok ilyesmi létezéséről?
-
fehér_ember
addikt
KáCsáéknál is Black Friday van.
-
fehér_ember
addikt
Azonos kábeleket különböző dugókkal konkrétan még nem hasonlítgattam, így az említett kettőt sem. Persze ha valami nagyon jobb vagy nagyon rosszabb akkor azért az fel szokott tűnni. Ezen kettő között nem tapasztaltam ilyet, de hosszútávon nekem amúgy az Oyaide P-079 + C-079 párosok a kedvenceim (így aranyozottban).
Legutóbbi alkalmakkor onnan rendeltem, amit linkeltem; régebben egy másik kínaitól, de azt már nem találtam. -
leon11
tag
válasz
fehér_ember #2116 üzenetére
Fapacis viborg-al van két kábelem, illetve egy furutech-el.
Ezek az oyaide klónok a viborghoz képest milyenek?[ Szerkesztve ]
-
leon11
tag
válasz
fehér_ember #2113 üzenetére
Sőt itt még olcsóbb [link]. Milyen csatival használod vagy javaslod.
-
BBéci
legenda
válasz
fehér_ember #2113 üzenetére
Valóban jó az ára.
-
fehér_ember
addikt
Ha valaki még nem kábelezgetett és kellene tűrhető tápkábel erősítőbe esetleg dac-ba, akkor IsoTek Sequel így most féláron folyóméterben jó vétel; szerintem.
Persze bizonyára vannak jobbak, de valószínűleg mégdrágábban.
Én most másra költöttem, úgyhogy ha majd valamikor esetleg még kell (4db így is van + jobb híján a centerhez is ilyet tettem hangfalkábelnek), akkor nem ennyiért fogok hozzájutni.
-
-
espi38
őstag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni.
Szeretnék egy aktiv subhoz egy kábelt venni,nos irtózatosan elszaladt az ára viszont találtam egy típust amit kimondottan videóra javasol a gyártó, de úgy vagyok vele,hogy egy kérdést megér
[link] ezt szeretném használni a célra megfelelően ez is?
Segítő válaszokat előre is köszönöm -
drdr
senior tag
Találtam egy doksit, van a Marantz-nak van HDMI diagnosztikája. Az enyémen a front panelen a cursor up és back lenyomásával jön elő. A kábel teszt néhány teszt ábra után azt mondta, hogy az erősítő és tv között nem jó a kábel.
Eladó okos otthon eszközök: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/drdr/index.html
-
drdr
senior tag
válasz
skippper #2105 üzenetére
Erősítő reset nem segített.
Mpcbe a HDR-t átengedi, de (valamiért) marad a 60 fps (legalább is ezt látom az erősítő HDMI signal info-jában). Lehet valamit kifejtettem, majd este folyt.köv....Eladó okos otthon eszközök: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/drdr/index.html
-
drdr
senior tag
válasz
skippper #2105 üzenetére
Mpcbe-vel próbáltam, arra nem emlékszem most, hogy jó volt-e, valószínűleg nem (akkor a kodiban keresném a problémát) de simán a Windows desktop sem megy át 23/24/29/30 Hz-en (csak ha direktben a TV-re kötöm).
Még ma a gyerek pc-jével is kipróbálom, abban egy másik, újabb videó kártya van....
Műholdas beltériről a NASA 4K/60 fps átmegy az erősítőn.
-
skippper
senior tag
-
drdr
senior tag
Hello,
kábelezési problémára gyanakszom, de kellene megerősítés...
Adott egy Marantz SR7013, egy új LG C2 oled, egy PC RX560-nal (és kodi).
A probléma az, hogy az erősítőn csak a 2160/25/50/59/60 megy át függetlenül, hogy RGB vagy YCBCR 4:4:4 vagy 4:x:x. Azaz a 23/24/29/30 fps-ek nem mennek át (a tv-n nincs jel felirat jelenik meg, hang az átmegy (erősítő szól akár Atmos-ban is)).A kábel 2db 2m-es Sony High speed with ethernet.
Ha a PC direktben van rákötve a tv-re, mindkét kábellel jól működik, bármilyen felbontásban és frekvencián (1920x1018/120 - 4096x2160/60), filmekkel is és a desktop is....
Erősítőn keresztül, ha a kodi-ban az uhd-s 23/24/29/30 képfrissítéseket (amik nem mennek át) kiveszem a fehér listából, akkor a 23.976-ot (a Kodi) 59-en játsza le és a atmos hang és HDR is átmegy. Tehát nem sávszélesség a szűk? A kábel jó?
Az erősítőnek tudnia kell: [link] , HDCP 2.2-t támogatja...
Mi lehet a probléma? Mégis csak kellene a Premium vagy Ultra High Speed kábel?
[ Szerkesztve ]