- HTML szerkesztés
- Windows 10
- Mikrotik routerek
- TP-LINK routerek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- 10 gigabites hálózat USB4 Type-C kapuból a QNAP átalakítóival
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A német hatóság szerint visszaélt erőfölényével az Apple
- Mesterséges intelligencia topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
Azzal sokan egyetértenek, hogy az aktív elektronikák és a hangfalak a legfontosabb komponensek és a kábeleket másodlagosnak tekintik. El lehet így is érni jó, vagy referenciának hívott minőséget, csak mondjuk egy stúdióban van jó pár megoldás a szobák akusztikai kezelésére, be van mérve minden, DSP-t használnak, meg mondjuk közös órán ketyeg a digitális rész.
Nem azt írtam, hogy spórolni akartak a kábelezésen, hanem kb. tesznek rá, hogy mivel van bekötve, ha elérik azt a mérési eredményt, amit a cél volt.
Ez rengeteg olyan hangzásbeli dolgot kiküszöböl, amivel otthoni környezetben találkozol, csak mondjuk az átlag hifis, házimozis ember nem tud mit kezdeni, és/vagy nem akar (pl. akusztikai panelekkel telerakni a nappalit), vagy nincs rá pénze.
Marad a komponenscsere, amiben ott vannak a kábelek is a maguk színezésével, ami adott esetben jobbnak hallható átlag otthoni körülmények között, mert pont ott vesz el, ahol mondjuk a szobában dúsulás van a rezonanciák miatt.
Arra próbáltam felhívni a figyelmedet, hogy nem biztos, hogy jól következtetsz abból, hogy a Vand Damme Blue series kábel mindenre elég, ha már az Abbey Road-nál is azt használják.
Sokan választják most is az otthoni rendszerükbe, ezzel nincs is baj, csak szerintem tapasztalatlanság azt szajkózni, hogy ettől nem is lehet valami jobb adott helyzetben.
Ezért kell kipróbálni saját rendszerben, otthon, saját készülékekkel adott kábelt vásárlás előtt, amivel egyetértek BBécivel.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
Quetz
őstag
Erről a stúdióról beszélünk: Abbey Road - The Mix Stage.
Jelenlegi hivatalos információk szerint 27 stúdió rendelkezik Dolby Premier Studio minősítéssel, ebből 12 képes Atmos hangsávot is keverni, az egyik a Mix Stage (IMAX engedélyük is van).
44db egyedi igények szerint gyártott Dynaudio m3f szolgáltatja a hangot. Pontos árazást nem találni csak használtakat, ezért saccra fél-1 milla között van az áruk, dollárban. Ehhez vedd hozzá a többi berendezést, és hogy direkt erre a célra építettek egy épületet.
Valóban azt gondolod, hogy a kábelezésen spóroltak volna? Csak zárójelben jegyezném meg, hogy a végfok-hangal közötti rész az "analogue audio signal path" kategóriába tartozik.
-
Patice
nagyúr
OK. Köszi!
És akkor a VDC-vel való hosszútávú együttműködésből következtethető, hogy ez a legjobb hangú választás?
+ Az idézett szövegben nincs szó hangfalkábelekről, csak a digit összekötések + analóg jelutak. Az én értelmezésemben a "signal path" -be nem tartozik bele a hangfalkábel.[ Szerkesztve ]
Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
alphamooncam
őstag
Borzasztó, ha egy magyar szó sincs a hozzászólásba, mintha valahol külföldön lennék.
Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.
-
Quetz
őstag
“Van Damme has consistently delivered a quality cable solution to the Studios for nearly 30 years”
Simon Campbell, Head of Technical Service, Abbey Road Studios
Van Damme and main distributor VDC Trading’s relationship with Abbey Road goes back to September 1988, when VDC’s CEO Niall Holden made his first visit there. He recalls that the Pink Floyd live album The Delicate Sound of Thunder was being mixed at the time, and he was given a copy of the mix on CD – but he didn’t own a CD player…
Moving forward through the years Van Damme cable has been at the heart of several refits of Studio 1 (the main orchestral studio), Studio 2 (the iconic ‘Beatles studio’) and Studio 3.
Abbey Road’s most recent works, completed in 2017, saw the creation of a new build Dolby Atmos film soundtrack studio – The Mix Stage, two pop/rock recording spaces, and two new isolation booths within Studio 2. Van Damme Blue Series was specified throughout for the analogue audio signal paths, Green Series Digi Grade multicore for AES/EBU digital audio and HD Vision Flexible coax for HD digital video connectivity within the facilities.On the audio side The Mix Stage features an AMS Neve DFC 3D Gemini Digital mixing console, Avid S6 console and 7 Pro Tools systems. A Christie 4K cinema projector and 20 foot wide screen handle the imagery, and the studio also has 3 cutting/green rooms.
Abbey Road also opted for Van Damme wall boxes with custom front panels for the comprehensive tie lines that run throughout the installation, providing a discrete wall mounted solution with plenty of room for terminations within the 100 mm deep frame.
-
BBéci
legenda
Nem az átmérő a legfontosabb kritérium, hanem a minőség.
Ha az erősítőd azonos szinten van, mint a hangdobozaid, akkor a frontsugárzókhoz és centerhez 12-15000 Ft/m árral kalkulálj, ha sztereó zenéket is hallgatsz a rendszeren, akkor ennek a duplája sem túlzás.
Fontos: mindenképpen saját rendszerben történő vakteszteléssel válaszd ki azt, amit megveszel!Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
hash99
senior tag
Sziasztok! Kis segítséget szeretnék kérni kábel kérdésben. Lecseréltem az ősi magnat vintage rendszeremet egy monitor audio silver rendszerre. Kukáznám a kábeleket. Esetleg valakinek van itt tapasztalata ilyen dobozokkal? Melyik márkával szólnak jól illetve az jó irány lehet ha a frontoknak és a centernek 4mm átmérőt adok a dipoloknak pedig 2,5mm -t?
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
kalozhun100 #1989 üzenetére
Akkor max. a Samsungon keresztül tudsz venni, de lehet, hogy már ott sem. Vagy marad valamilyen maszek megoldás.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
kalozhun100
őstag
válasz
Digitalpimp #1988 üzenetére
Oké, ilyet én is találtam, de ez még mindig nem Magyarország
Xiaomi Mi 11 Ultra
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
kalozhun100 #1986 üzenetére
Nem tudom, hogy ezen mi a "speckó", de nekem egy sima rádugós csatlakozónak tűnik. [link] Akár vehetsz is. Itt is: [link]
BBéci: Nincs hozzá kábel, az a baj.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
BBéci
legenda
válasz
kalozhun100 #1986 üzenetére
Keríts valahonnan olyan csatlakozókat, amilyenek szükségesek. Nem lehetetlen.
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
kalozhun100
őstag
válasz
Digitalpimp #1985 üzenetére
Az oké, hogy nem gyári, de nem tudom akkor milyet, mert speckó csatija van. Gondoltam, hogy simán ráforrasztom az érintkezőkre, de az úgy nagyon gány.
Xiaomi Mi 11 Ultra
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
kalozhun100 #1984 üzenetére
Szerintem nem jó helyen jársz, de ehhez a cucchoz tök mindegy milyen kábelt veszel, nem kell a "gyárihoz" ragaszkodnod.
-
kalozhun100
őstag
Hello, nem tudom jó helyen járok-e, de lenne egy Samsung HT-XA100T típusú házimozi, amihez hiányoznak a hangszóró kábelek. Annyit sikerült kiderítenem,, hogy ez(AH81-02177B) a gyári száma a kábelszettnek, de nem tudom itthon honnan tudnám megrendelni. Valami ötlet?
Xiaomi Mi 11 Ultra
-
-
Cruising6
csendes tag
Sziasztok!
Elég új vagyok a témában és nem igazán tudok dönteni milyen rca kábelt vegyek a Sansui Tu-710 tunerem és az Au-717 erősítőm közé és persze a DAC és az erősítő közé.
Ezek régi dolgok, de azért a megítélésük elég kedvező az árukhoz képest. Ezt a kettőt nézegettem: [link] [link]
Ami még inkább elbizonytalanított az a felépítésük, monokristályos sodort réz vs tömör SPC réz. Nem tudom van előnye vagy hátránya egyiknek a másikhoz képest.Köszönöm ha tudtok néhány támpontot adni.
-
bajnokpityu
félisten
ez ujabb hülyeség. ujabb write only...
mérnek, hallgatnak, változtatnak, és hallgatnak, változtatnak, hallgatnak. és talán 1-1 alkalommal újra mérnek.. még szutyok 2 utas dobonál is fontosabb a váltóépitésnél a hallás, mint a mérés...diy topicokban jól lehet látni, milyen amikor csak méréssel csinálnak váltót: eladják 2 havonta.
szted poenból készült anno egy nagy kapcsolódoboz, ahol valós időben lehetett ezer féle váltást kipróbálni.de részemről vége ennek a topicnak is, több a hülyeség, mint az értékes hsz.
[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
Bocs, de semmi ilyesmit nem olvasgatok, csakis a személyes tapasztalatnak és a füleimnek hiszek.
Az, hogy miként tervezik a hangváltókat, nem változtat azon a tényen, hogy rengeteg vezetékből, drótból épülnek fel, amiknek hatásuk van a hangra. Ha ott igen, akkor az erősítőtől a hangdoboz csatlakozójáig miért nem?[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Quetz
őstag
Tökéletesen egyetértünk abban, hogy a rossz hangváltó a legjobb komponensekből épített hangfalat is tönkre tudja tenni, Viszont szerintem túlmisztifikálod a dolgokat. A hangváltókat mérések alapján szoftveres optimalizálás útján tervezik. Tehát:
- Mérnek
- Tudományos alapokon modelleznek
- elkészítikEbből az első kettő az, amit minden kábelhívő élből elutasít. Nagy vonalakban olvashatsz a procedúráról itt: Building a DIY Speaker: Crossover Design
-
BBéci
legenda
Remélem még ebben az életben lesz alkalmad saját füleiddel megtapasztalni azt, hogy mekkora különbséget tud okozni egy hangszórókábel. Bizonyos esetekben mintha magát a hangdobozt cserélted volna ki. A nem odailló kábel úgy visszafogja a hangminőséget, mint autót a kézifék.
Jó példa, hogy a fémlap jumper vezetékre cserélését szinte mindenki javasolja. Az a 10 centi számít, de 3 méter nem?
A keresztváltók befolyásolják a hangot? Az abban lévő, vezetékből felépülő tekercsek is? Naná, ezt szinte senki nem tagadja.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Quetz
őstag
Nem volt fikázás, mutattam egy mérést, ami egybevág azzal amit tapasztalsz.
Egy jó rendszerhez ezeket a komponenseket fejlesztheted, ebben a sorrendben(van aki megcseréli a második és harmadik pontokat, de ezzel én nem értek egyet):
- Hangfal
- Akusztika (akusztikai elemek, hangfal és hallgatói pozíció megválasztása, hangfalak beforgatása)
- Elektronika (erősítő és/vagy processzor, alkalmazott szoba korrekció)
- kábelekKábelcsere esetén megváltoztatod a rendszered elektromos paramétereit, ami befolyásolhatják a hangzást, de csak kis mértékben és ráadásul megjósolhatatlan módon(gyakorlatilag nagyobb változást tudsz előidézni, ha leveszed a hangfalselymet a hangszórók elől). Kifejezetten rossz tanács lett volna, hogy dobd ki a pénzedet az ablakon kábelcserére.
-
BBéci
legenda
Nem akarom védeni, távol álljon tőlem, de talán arra akart utalni, hogy maradnod kellett volna Monitor Audio vonalon, mert azoktól a Klipschektől sok jóra nem lehet számítani. Semmiféle kábelezéssel nem fogod tudni helyrehozni a hiányosságaikat.
-
BBéci
legenda
Egyiket sem én írtam és nem mond ellent a korábbi hozzászólásomnak. Egy újszülöttnek minden vicc új. Vagyis aki még nem látott és hallott jobbat, az ömlenghet arról, aminek vannak hibái.
#1959Digitalpimp
Soha, semmiféle "ajicsomag" nem került hozzám, de a kollégáimhoz sem. Egyszerűen ez nem szokás.
Nincs értelme kritizálni, mert a cégtulajok meg vannak győződve arról, hogy az ő demószobájuk minimum az ország legjobbja.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Quetz
őstag
válasz
bajnokpityu #1968 üzenetére
Általánosítottál, de sajnos olyanra nem lehet reagálni, hogy valami szar. Ami egy diskurzus alapját képezheti, hogy például referencia hangerőn torzít, kiemelése van hangrendszernek 3-6kHz között, magas a szoba utózengése, stb... Az is lehet, hogy a te ízlésed más, és a világ legjobb mastering stúdióiban kapott hangra is azt mondanád: hát ez messze van a referenciától.
Amíg nem tudod úgy leírni a problémádat, hogy az mindenki számára ugyanazt jelentse, addig helyet adsz a személyes interpretációnak és gyakorlatilag elbeszélsz a másik mellett. Ez a hifi-s világ legnagyobb problémája: elmondod valakinek, hogy jut el Moszkvába, ő meg csodálkozik az út végén, hogy mit keres Hawaiin. -
mandju
senior tag
válasz
bajnokpityu #1966 üzenetére
Boldog ember lehetsz, ha hibamentesen mennek az emok nálad. Bár kétkedve fogadom…
kép nem jó, hang nem jó.. ez egy kicsit erős kijelentés szerintem…. Ezért szép ez a hobbi, mert ugyanarról tudunk más más véleményt megfogalmazni… én azért boldogan élnék együtt akár a storm-mal, aurea-val, barco-valmielőtt valaki kérdezné, semmi érdekem nem fűződik a dc-hez.
* JVC DLA-Z1 * gerriets opera white - ultra thin frame 135" 2.35:1 AT * Trinnov Altitude 16 * FusionAmp * Apollon Audio NCMP 6350 * Apollon Audio NCMP8350 * 3 Pronomic XA1400 * HTPC MadVR * DIY H16-15 Bold Series * 6 BMS18N862 * Trinnov waveforming *
-
bajnokpityu
félisten
Az xmc1 bol is jobb hangot csináltam mint ők a avm60 bol. Olcsóbb dobozokkal...
Tehát szummazva kép nem jó, hang nem jó náluk. Akkor miben referencia? Mozihanghoz termelyseg is hozzátartozója, és pontos mely is. Egyik sincs..Nekem egyik emo cuccal se volt gondom...
[ Szerkesztve ]
-
mandju
senior tag
válasz
bajnokpityu #1963 üzenetére
Az avm60 után én is előrelépésnek éltem meg itthon az rmc1-et.
De előtte az xmc1-et is nagyon szerettem…. Ha lett volna hozzá atmos bővítés, akkor biztosan nem lettem volna avm60 tulajdonos…kár, hogy emoék nem tudnak normális szoftvert írni… a mai napig sem. És amíg a bosszankodás megy vele, addig szerintem alulértékelt is marad. Csak az igazán fanatikusok védik a mundér becsületét…
Az én RMC1-em 5 nap után tönkre ment. Kicserélték egy új készülékre. Miután eladtam, 2x kellett garanciáztatnom. Harmadikra a kereskedő írta vissza, hogy ekkora egy foshalmazt… 2 év után vissza akarta téríteni a teljes vételárat… az új vevő viszont ezt nem szerette volna, így kapott egy csere készüléket. Azóta én kiszálltam a történetből, úgyhogy nem tudom, hogy jelenleg mi van vele… na ez bosszúság… úgyhogy az emoval is csak óvatosan…
meg kell nézni az avforum thread-jét. Amit el tudsz képzelni, mindenféle hiba megtalálható vele…
Ehhez képest egy Storm Audio amire váltottam… hát más világ. Egyszerűen csak működik. Ahogy kell. Mindenféle bug nélkül.
ezt csak akkor tudod igazán értékelni, amikor álltál a bizonyos rossz végén…Visszatérve a referenciára. Hang és kép. A moziban, mert szerintem a DC elsősorban mozi szobákat épít akár a DC nagyszoba, vagy akár a HMS igazi referencia. Abban nem kételkedek, hogy otthon a sztereód magasabb szintet képvisel. De egy moziban nem az az elsődleges cél, hogy kisujj eltartva szürcsölgessük a kávét és közben elmélyedjünk egy jó kis jazz felvételben…
Nekem a moziról más jut eszembe.
vetítésre optimalizált terem
faltól falig AT vászon megfelelő fényerővel megvilágítva
megfelelő nézési táv
rejtett hangsugárzók
referencia hangerő ha kell (elegendő tartalék)Ha elindul a film, akkor szűnjön meg minden külső tényező. Nálam ez egy nappali moziban nem tud megvalósulni. De szerencsére ahány ember, annyi “ideológia” nem vagyunk egyformák.
Mondjuk ez nem a kábeles témához tartozik, de úgyis off-ba került…a videós részben teljesen igazat adok neked. Amíg az ember nem próbált ki egy megfelelően paraméterezett madvr-t, vagy envy-t, vagy akár egy lumagen-t, addig nem igazán ismerte meg a kijelzője (akár tv, de inkább projektor) határait
* JVC DLA-Z1 * gerriets opera white - ultra thin frame 135" 2.35:1 AT * Trinnov Altitude 16 * FusionAmp * Apollon Audio NCMP 6350 * Apollon Audio NCMP8350 * 3 Pronomic XA1400 * HTPC MadVR * DIY H16-15 Bold Series * 6 BMS18N862 * Trinnov waveforming *
-
bajnokpityu
félisten
Ettől függetlenül szvsz bennem is megformalodott egy vélemény a hang minőségéről, amikor az avm60ra épülő láncot úgy adta Iván elő, hogy nem jobb nem rosszabb, hanem más, mint az otthonim. Majd meghallottam a "referencia hangot". Én azt mondom, h az emo procik meg mindig alulertekeltek... Aztán féltette a pontot amikor truehd hangot(mint atmos) hasonlítottunk a dd hanghoz..
Vetítők elméleti tudása jó Ivane, de a cinemaster mint forrás nagyon gyenge komolyabb összevetésre.. Oppo nagyon sokkal jobb volt, és akkor hol vagyunk még a madvr tol.
Szóval óvatosan!
-
mandju
senior tag
Biztosan van amikor az idő megszépíti az emlékeket... Úgy néz ki, működik ez fordítva is... Vagy csak mást diktál az érdek...😂
Kívülállóként azért ez után a pár poszt után bennem formálódott egy vélemény...
-
Quetz
őstag
Nem csak azt, mindenről elragadtatva nyilatkoztatok.
"Az előfok és processzor szerepét az Anthem Statement D2v 3D látja el. A végfokok a center és háttér csatornákhoz Statement P5, a frontokhoz Statement P2 típusúak. A források között itt is megtaláljuk a UPC digitális dobozát, tartalékként egy Dune médialejátszót, ami jelen esetben egy Duo és még valamit, amitől őszintén leesett az állunk és amiről még egy külön cikkben be kell, számoljunk!" - Ez az álleesés a szidott Kaleidescape volt
Ez pedig az összegzés, amibe a hang is beletartozik:
"Mintha három külön, a legmagasabb igényeket is kielégíteni képes céget jártunk volna be. Mint oly sokszor, ezúttal is lehetne még oldalakon át mesélni az apróságokról. Ezt azonban most nem tesszük meg, mert tudjuk, fogunk mi még erre járni.... A DREAMCINEMA példaértékűt alkotott!" -
Digitalpimp
senior tag
Miért is nem? Hol az objektivitás? A hasznos kritika viszi előre a dolgokat. Ja, mert vendég voltál, akkor már fasza minden.
Meg befigyelt hozzá egy kis ajicsomag is.
-
BBéci
legenda
A hangminőséget is szuperlatívuszokban méltattuk? Én biztosan nem.
A náluk vendégeskedő újságírónak feladata az, hogy felhívja a figyelmet a hibákra? Szerintem nem.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz
bajnokpityu #1955 üzenetére
Ezzel egyetértek. Sőt, a képet is lehetett kritizálni, amikor Caleidescape volt a forráskészülék.
Aki még nem hallott valóban jót, azt meg lehet vezetni.[ Szerkesztve ]
-
Quetz
őstag
Senki sem kezdi hozzáértőként. Annyit tudsz tenni, hogy képzed magad, vagy lenyeled a békát és fizetsz. Én azt látom, hogy akik az utóbbit választják, azok általában egy végnélküli fejlesztési spirálban cserélgetik a cuccaikat. Akik pedig az előbbit, azok megállapodottan élvezik a rendszerüket.
Remek lehetőség például a Dreamcinema nyílt napok novemberben, ahol meghallgatsz többek között egy igaz referencia rendszert és utána megkérdezheted, hogy miből is áll össze.
Ha valamiért mégis kihagynád, akkor az Audioholics összefoglaló videóját ajánlanám.
-
TuTa86
tag
Nézd! Nekem semmi személyes tapaszralatom nincs a hozzáértő mérésekben. Annyit tudok leírni, amit tapasztalok, hogy mióta vissza adtam és nem az a kábel van bekötve, azóta vannak olyan hangok amiket nem, vagy nem úgy hallok. A feleségem aki csak lelkesen használja a rendszert, mindenféle szakértelem, hozzáértés nélkül, szintén észrevette, hogy nem olyan, mint az elmúlt napokban. Pedig neki aztán gőze nem volt, hogy másik kábel volt itt. Mi társasházban (panelban) élünk, esténkét az erősìtőn le kell venni a sub hangerőt a szomszédok miatt és az asszony megjegyezte, hogy mostanában miért ne döngött annyira mégis jó volt a robbanás, ajtócsapódás...halkan is. Nekem ennél több visszaigazolás nem kell. Nekem hiányzik amit hallottam, az avatatlan fül szintén észrevett változást.
Jótündér, a kívánság az kívánság! Hajolj csak szépen előre!
-
migabi24
nagyúr
válasz
bajnokpityu #1949 üzenetére
-
Quetz
őstag
válasz
bajnokpityu #1947 üzenetére
A kábelen áram folyik át, ami áttételeken keresztül egy membránt mozgat. Ha a kábelnek van "hangja", akkor az azért van, mert máshogy mozog a membrán. A fizikai test kitérését viszont egész jól tudjuk mérni pár évtizede... És ilyen mérések bizonyítják, hogy valóban van különbség, csak épp nem olyan drasztikus, mint amit itt olvasni néha.
Minden másra ott vannak a különböző biasok. A vicces bennük az, hogy akkor is működnek, ha tudod, hogy a hatásuk alatt állsz. Csak ezeknek a dokumentációját nem a fizika tankönyvekben vagy hifi magazinokban fogod megtalálni, hanem a pszichológiában.
-
Quetz
őstag
válasz
#03969024 #1934 üzenetére
Az ismeretlen paraméterek is ismertek, csak nem fizikai, hanem mentális dolgokról van szó. Abban igazad van, hogy azt jelenleg nem tudjuk számszerűsíteni, miként változtatja meg a kiadott és érzékelt hangot, viszont ha megnézed a következő videó első pár percét, akkor vicces történeteket hallhatsz és még egy audio illúziót is kipróbálhatsz: https://youtu.be/BYTlN6wjcvQ
-
Quetz
őstag
válasz
junior19 #1932 üzenetére
Az a javaslat, hogy mérjünk meg valamit, az nem trollkodás, hanem logikus javaslat olyanok számára, akik fejleszteni akarnak csak a pénz sajnálják rá(gyakorlatilag minden második kérdés mögött ez van: beszéljetek rá, mert én sokallom az árát). Lássuk be, a kábelezés témakörben villámgyorsan bele lehet rohanni az egész meglévő rendszer árának többszörösébe.
A vita a kultúrál társalgás része, amikor emberek különböző véleménye ütközik és ezt megbeszélik. Amit te kérnél, a hívők vitamentes megbeszélése az, amikor a főpap kihirdeti az igét, a hívők pedig azt mondják: ámen, majd végrehajtják azt. -
smiti
veterán
Sziasztok!
Az alábbi ügyben kérném a tanácsaitokat.
Nemrégen eladtam a Monitor Audio Bronze hangfalszettemet és Klipsch R-51M, Klipsch R-52C összeállításra cseréltem.
Moziban egy sokkal ütősebb, erőteljesebb hangzást kaptam, de zenehallgatásban nem teljesen úgy szól, ahogy szeretném. Igaz, hogy sokkal jobb lett a tér és szellősebb a színpad, a magashangok szebben szólnak, de a középhangokat kicsit soknak érzem.
Még nem sok üzemóra van a hangfalakban, azt is tudom sokat finomodik még a járatás során, de szeretném a közepeket egy kicsit visszafogni.
Az erősítő egy Denon AVR-X2600H és Oehlbach Twin Mix One M kábeleket használok. Tudom az igazi megoldás az erősítő cseréje lenne, de most még szeretném egy kicsivel olcsóbban megúszni a " finomhangolást". Megoldható a korrekció a kábelek cseréjével, vagy inkább gyűjtögessek még az erősítő cseréjére? -
BBéci
legenda
Egyikben sem találtam a csóró jelzőt, tehát fenntartom az állításomat: trollkodsz.
Csak azért irkálsz ebbe a topikba, hogy a kábelekkel hangzást javítani próbáló embereket bántsd, hülyének nézd. Pedig ez a topik a számukra jött létre.
Igazán írhatnál a tapasztalataidról, azt mindenki szívesen olvasná!#1937migabi24
Megpróbáltunk elmenekülni a kábelnácik elől, de ezek szerint lehetetlen, mert ide is utánunk jönnek.[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
8 helyett bármennyit írhattam volna, nem az a lényeg. Persze én vagyok a hülye, amiért abban reménykedtem, hogy megérted a mondanivalómat.
El kene donteni, hogy azt allitod, hogy sokan ugyanazt halljak, ezert szerinted aki nem azt hallja annak baj van a hallasaval, vagy mindenkinek egyeni az elmeny, es hadd valassza, amit szeretne. Mert egyszer ezt irod, maskor meg azt.
Ismét megkérdezem, ki és hol "csorozott"?
Nem keresem vegig, nekem eleg ez a ketto, igazabol mar az elso is eleg, mar maskor is lattam toled, hogy igy probalod leszolni a masikat. Most meg trollozol, abbol se ez az elso. En is minositselek?
#1919[ Szerkesztve ]
-
BBéci
legenda
8 helyett bármennyit írhattam volna, nem az a lényeg. Persze én vagyok a hülye, amiért abban reménykedtem, hogy megérted a mondanivalómat.
Ismét megkérdezem, ki és hol "csorozott"? Konkrétan trollkodás, hogy ezt már másodszor leírtad.
-
törölt tag
Már többször szóba került: Vannak ismert paraméterek, hozzájuk ismert mérési módszerek, mérőkészülékek. Mi van az eddig ismeretlen paraméterekkel? Mert minden bizonnyal vannak, s amíg nem tudjuk, hogy mit, mivel kellene mérni, addig csupán meddő vita az egész. Ezekre az ismeretlen paraméterekre egyetlen mérőeszközünk van: a fülünk...
-
lenox
veterán
9 ember nem egy nagy merites, meg valoszinuleg nem is reprezentativ, hogy abbol barmi kovetkeztetest le lehessen vonni, masreszt tenyleg azt allitod, hogy jellemzoen ez a helyzet, hogy 8 ember ugyanazt hallja, egy meg nem? #1919-ben szerintem egyvalakirol beszeltel, nem 8 valakirol.
Korabban szerintem azt allitottad, hogy mindenki hallgassa meg, es a neki tetszot valassza, nem azt, hogy 8 ember mindig egyformat hall, tehat azt kell venni, amit a 8 ember hall, aki meg nem azt annak rossz a hallasa.#1932: Szivesen offba rakom, de ha van kedvem irok hozzaszolast. Nem kell csorozni, nem kell mas hallasat kritizalni, nem kell letrollozni a masikat, es akkor talan kevesebb nem tetszo hozzaszolas lesz.
-
junior19
senior tag
Úgy látszik ezen már nagyon sokan túllépnek, nem veszik figyelembe, ezért bemásolom újra ide az első hozzászólást.
"
Sziasztok!!
Ezt a topikot azért nyitottam, hogy a "hívők" részére lehetőség nyíljon vita nélkül megbeszélni a különböző kábelek hatásait, illetve tanáccsal ellátni azokat, akik szeretnék rendszerük ilyen irányú fejlesztését kipróbálni...."Aki ezt nem tudja elfogadni az vagy trollkodni jár ide, vagy baj van nála a szöveg értelmezéssel.
Felhívnám a figyelmet a "hívők" és a vita nélküli kifejezésekre.
codec project
-
BBéci
legenda
-
lenox
veterán
Nyilvan az a gond, hogy osszemosod az elmenyt es a hangot. Teljesen oke azt mondani, hogy az adott kabel valakinek jobb vagy rosszabb elmenyt ad. Teljesen nem oke azt mondani, hogy ha mas meg nem ugyanazt hallja, nem hallja a kulonbseget, masikat hallja jobbnak, akkor rossz a hallasa.
-
BBéci
legenda
Ha azt az élményt egy kábel okozza, az neked miért fáj?
Nem hiszem el, hogy annyira rossz a hallásod, hogy még sosem tapasztaltad a kábelek hangra gyakorolt valóban jelentős hatását.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Quetz
őstag
A drámai változásoknak jelentős különbséget kellene okozniuk a mérésekben, ami viszont nem történik meg.
Ami megtörténik, hogy a hallgató mégis lényeges különbséget tapasztal - ezt nem is cáfolom. A kérdés hogy lehetséges ez? Az elektromos jelek nem változnak szignifikánsan, tehát a fül mondhatni ugyanazokat rezgéseket veszi a levegőből. A megoldás, hogy a fül által regisztrált változásokat az agy alakítja élménnyé és ezért az élményben már nem csak a fül játszik szerepet. -
BBéci
legenda
A lecsengési idő csökkentése mellett is fontos a megfelelő kábelezés, ami gyakran drámai változásokat tud okozni.
#1925lenox
Nem volt a hozzászólásomban "lecsorozás", ezt beleképzelted.
Nincs baj a kételkedéssel, csak azzal, hogy mások által egyértelműen, tisztán, világosan megtapasztalt különbségeket próbál valaki folyamatosan, minden lehetséges alkalommal nemlétezőnek beállítani.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
-
BBéci
legenda
Saját szórakoztatásunkra, élvezetünkre építünk hifi és házimozi rendszert. Amennyiben egy alkotóelemtől - legyen az kábel, elosztó, készülékállvány, alátét, bármi egyéb - növekszik az élményfaktor, akkor elégedetten dőlünk hátra és letojjuk a fizikát!
-
lenox
veterán
válasz
bajnokpityu #1921 üzenetére
Fizikara azert nagyobb penzt tennek...
-
Quetz
őstag
A szubládákát nem is értem minek kevered ide, két kábel hatását kell megmérni ugyanazon a mélynyomón, változatlan mikrofon pozíció mellett.
Ha valaki kiad hallás után 1 millát pár méter kábelre, az csak annyit mutat, hogy nincsenek anyagi gondjai, sőt. De ettől a kábel objektíven nem lesz jobb, maximum neki jobb érzés birtokolni azt. Ha viszont arra gondolok, hogy 1 millából egy zeneszobát konkrétan 110%-ra csinálnak akusztikai szempontból...
Szóval aki a méréseket is figyelembe veszi a döntéseiben, azt én nem spórolósnak hívnám, hanem okosnak.
-
BBéci
legenda
Azt te csak hiszed.
Két szubláda közötti részletezőképesség különbség sem mérhető, aminek létezését tagadni botorság lenne.
Vakteszteltünk szubkábeleket, az eltérések minden esetben egyértelműek voltak. Egyik alkalommal Patice, másik szeánszon Xtremetuning is részt vettek. Utóbbi elvitte tőlem a Huskyt, kapott kölcsön a KáCsából Wolfot, amiből mindegyik szubládájához vett. Később, ha nem tévedek mindegyiket Wild-re cserélte. Hallás alapján adott ki közel 1 milliót, nem méregetett.
Spórolós álláspont folyton a mérésekre hivatkozni, az nem kerül egy forintba sem.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
TuTa86
tag
Sziasztok!
Hosszú lesz és ömlengős.
Van egy tapasztalásom amit szeretnék veletek megosztani és ennek fényében szeretnék javaslatot kapni a vásárláshoz. Amin a “teszt” zajlott: NAD T758 V3i, az említésre kerülő kábelek és a végén egy Klipsch SPL120. Kértem kölcsön egy Audioquest Husky sub kábelt, ami átmenetileg váltotta az én Oehlbach NF214-es kábelemet. Első benyomásom az volt, hogy kevesebb a sub tartomány…egy-két film elteltével viszont arra lettem figyelmes, hogy választékos és kifejező lett a mélynyomóm, értsd.: egy csomó féle mélyhangom lett. Nem csak dübögött a sub, hanem puffant, durrant, remegtetett, élesen robbant, testesen robbant. 1,5-2 hét használat után visszakötöttem a saját kábelem, ekkor tudatosult bennem igazán a fentebb leírt tapasztalás, konkrétan nincs kedvem filmet nézni. Meg is született az elhatározás, hogy vennék egy másik sub kábelt de nagyon sokallom a több, mint 100.000Ft-ot a Husky-ért. Van esetleg valakinek konkrét tapasztalata más, olcsóbb de olyan vagy jobb sub kábel terén, mint a Husky? Néztem pl. Hidiamond sub kábelét. Köszi ha végig olvastad.Jótündér, a kívánság az kívánság! Hajolj csak szépen előre!
-
BBéci
legenda
Nem össz, hanem szálankénti a minimum 4. Nálam az a felállás. Pityu próbálkozott vastagabbal, neki nem tetszett, mások 6-8 négyzetmillimétereset húztak be és elégedettek vele.
-
Patice
nagyúr
Akik megcsinálták maguknak azok tapasztalatából tudok csak pár dolgot megosztani.
4,0 mm2 keresztmetszet felett inkább csak dúsúl a mély szekció, de igazibb nem lesz. Asszem ez az összkeresztetszetet jelenti, tehát mindhárom ér beleértendő, földnek elég vékonyabb talán.
Legyen több kör a hifinek, minimum egy az erősítőnek és egy a digitális frontendnek, de lehet több is, az eszközeid számától függően. Az analóg és digitális szekciót külön kell kábelezni.
Számítanak itt is a csatlakozók a falon, sokan a Furutech fali aljzatait használják, de mások meg kihagyják a fali csatlakozót és közvetlenül egy elosztóba vezetik a falból a vezetéket. Extrém arcok meg beforrasztják a készülékeikbe. :D
Adott köröknél lehet használni olyan kismegszakítókat, amikben cserélhető olvadóbiztosíték van és ezzel a biztosítékkal is tuningolható még a tápkör.
Ja, igen, tömör tiszta réz kábelt használnak legtöbben, azt, amit a villanyszerelős boltokban kapható. Vagy ha van más beszerzési forrásod, ahonnan tudsz szerezni minél tisztább tömör réz kábelt, az lesz a tuti.[ Szerkesztve ]
Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
rajzol01
tag
Sziasztok,
elnézést, ha nem a megfelelő fórumba írok. Eksaland AC 118R jelerősítőt vásároltam,de nem megy a beüzemelés. Az antenna bejövő kábelt az IN-be csatlakoztatom, az OUT-ból pedig megy egy kábel az elosztás IN-jébe. Próbáltam a Gain-t és a Tilt-et állítani, de semmi. A led pirosan világit. Digi előfizető vagyok.
Van esetleg valakinek tapasztalata ilyen készülékkel? köszönöm -
BBéci
legenda
válasz
Capt.Obvius #1904 üzenetére
Kevesebbet próbáltam annál, amennyit szeretnék, de sort fogok keríteni rá.
-
DEJVID
őstag
Sziasztok!
Felújítás előtt állok, lesz villanyszerelés. Gondoltam, hoznék tápot a hifi(k)nek. Milyen kábelt ajánlotok erre, amit a falban csőbe be lehetne húzni? -
BBéci
legenda
válasz
Capt.Obvius #1902 üzenetére
Próbálj ki annyit, amennyit tudsz, ha megtaláltad a kedvencedet és drágállod, akkor alkudj, vagy várj egy használtra.
-
BBéci
legenda
válasz
Capt.Obvius #1900 üzenetére
XLR-ből próbáld ki a Vincentet és a legolcsóbb HiDiamondot, valamint azt a Nordostot, ami számodra árban elfogadható.