Új hozzászólás Aktív témák

  • Peak

    addikt

    válasz Vikthor #67968 üzenetére

    az elektronnak mindegy, de a vivő anyag szerkezetének nem :)
    képzeld el magad előtt piszkosul kinagyitva egy kábel keresztmetszetét, az atomi szintű rácsot, ahogy felépül a rézkábel.
    most képzeld el magad előtt, ahogy elektronok milliárdjai áramlanak a rácsszerkezet között, folyamatosan rezgésben, izgalomba tartva a rácsszerkezet minden csúcspontját, illesztőkövét.
    atomi szinten a rácsszerkezet, a rézkábel belső szerkezete folyamatos mozgásban van, egyfelől a saját atomok és hozzá tartozó elektronok miatt, plusz a molekuláris kötés miatt is, ami picikét mindig változik, egymáshoz képest az atomok elmozdulnak.
    most képzeld el, hogy mindig kizárólag egy irányba mennek az elektronok.
    a folyamatos kötött irányú mozgásukkal, és hogy az anyag önmagában entrópiára törekszik, az atomi szintű szerkezet, a kötések folyamatosan úgy alakulnak, hogy a beleütköző elektronok a legkevésbé legyenek útban.
    odébb lökdösik egy icipicikét, amivel nem bomlik fel semmilyen kötés, semmilyen molekula rács, egyszerűen egyre kisebb és kisebb lesz az adott kábel teljes szakaszán az adott irányú elektronforgalom ellenállása, persze alig mérhető módon, de a hifisek hallják.

    ezt nevezik "bejáratásnak" itt meg amúgy a hifis körökben.

    remélem elég plasztikus voltam :D

    [ Szerkesztve ]

    Ryzen 9 5900X / 64GB@3.2XMP / Asus TUF 3080Ti / 2x1TB RAID0 NVMe SSD / AW2721D / HyperX Alloy Elite 2 / Razer Basilisk V3

Új hozzászólás Aktív témák