Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • *Ropi*

  félisten

  Az idei szezon "átlagesküvője" 1.5-1.8M Ft körül van. A legolcsóbb amiről tudok "csináld magad" alapon 600.000.- alatt valamivel állt meg, a legdrágább 8 számjegyű volt. Persze minden a helyszíntől és a megbízott szolgáltatóktól függ, akik értetek lesznek a Nagy Napon:

  - Sminkes?
  - Fodrász?
  - Esküvőszervező?
  - Vőfély / ceremóniamester?
  - Videós / cinematográfus?
  - Fotós?
  - Discjockey / zenekar?
  - Dekoros?
  - A cateringet milyen csapat intézi?
  - A virágos általában nincs a helyszínen, de vele is számolni kell. ;)

  Házasságkötés után hivatalosan 8 napotok van bejelenteni a megfelelő helyeken az adatváltozásokat, de ha közben "véletlenül" befigyel egy 2 hetes nászút akkor sem ejnyebejnyéznek. ;) A személyi 1500.-, a lakcímkártya 500.-, a jogosítvány 4000 Ft, ha jól tévedek. Ha van forgalmi engedélyetek vagy útleveletek azok már költségesebbek és persze a bankkártya csere, ami bankfüggő...A TB kártya árára nem emlékszem.

  - A házasságkötés 5000-150.000 Ft közt bármennyi lehet a helyszíntől (a házasságkötőben tartjátok vagy külső helyszínre kell kimennie az anyakönyvvezetőnek) és az igényeitektől (élőzene vagy CD-ről szól, lesz-e homoköntés vagy gyertyagyújtás, vagy pl. lesz-e pezsgőzés szülőköszöntésnél), függően: nem egységes az árképzés. Érdemes megnézni a szertartásvezetőket is: dinamikusan fejlődő vonal, minimum olyan színvonalas szertartást nyújtanak mint az anyakönyvvezetők.

  A vendéglátás várható költségeit a násznép és a főbb szolgáltatók (őket is illik ennivalóval kínálni, ha már egész nap értetek dolgoznak) létszáma alapján lehet megbecsülni, anélkül csak találgatás: a helység mérete, a díszítés, alkoholos (bor, sör, égetett szesz, likőr) és alkoholmentes (üdítő, ásványvíz, stb...) italok, hideg / meleg vacsora, édes + sós sütemények, torta...

  Szóval ha ezeket elmondod akkor meg lehet saccolni, de így végtelen számú helyes válasz van. ;)

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Ha publikus leírhatnád részleteiben tételesen is, hogy más is tanulhasson belőle! ;)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Nem is azért kérdeztem mert nem hiszem el a valóságalapjukat, csak azt próbálom bemutatni azoknak akik majd később keresnek infót, hogy mit kaptok a pénzetekért (ezért kérdeztem részleteiben a szolgáltatásokat): pl. az önkormányzatnál a pezsgőt adják vagy nektek kell vinni, a fotós 1 órát fotóz vagy 3-at és még fotókönyvet is ad, a fodrászhoz Ti mentek vagy helyben csinálja, a torta milyen ízű és hány szeletes, az étel-ital svédasztalos vagy normál rendszerű, az italfogyasztás csak az alkoholmentesekre vonatkozik (Az alkoholtartalmúak és az energiaitalok fizetősek?), stb...

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Köszönjük, hogy megosztottad! :K Az ételt és italt jól becsültétek.

  Egy valamit azonban nem értek:

  "- A fotós az Önkormányzati és a Templomi esküvőt fogja fotózni ennyiért. De a részleteket megírom ahogy van több infóm ez ügyben."

  Azt hittem, ezt már rég megbeszéltétek (konkrétan az első dolognak kellett volna lennie, mielőtt aláírtátok a szerződést).

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Jól kezdtétek, mert elég korán megtaláltátok a szolgáltatókat: 8 hónappal előtte még időben vagytok, csak most ne rontsátok el a dolgot azzal, hogy haveri alapon, szerződés nélkül ugrotok neki! ;)

  Szakmai szemmel, objektíven: a vállalási árból következtetve nem fotózásból élő vállalkozó az illető. Ha az lenne, akkor fel sem merült volna, hogy nem írtok szerződést (a legtöbb kolléga addig be sem írja a naptárjába az időpontot, amíg nincs aláírt szerződése a párral), mert így biztosítja mindkét fél, hogy komolyan veszi a megegyezést. A helyzet komolytalanságából kiindulva gondolj bele: mi történik, ha az esküvő előtt egy héttel lemondja (Hallottam rá sajnos több példát is, amióta boldog-boldogtalan fotózgat...)? Szerződés nélkül semmit nem tehetsz. Felelősen tervező párok 1-2 évre előre foglalják a szolgáltatókat, mert akkor még van lehetőségük a nívósabbak közül válogatni. Akik pár hónappal előtte kezdenek keresgélni mert azt hiszik, hogy ezzel árengedményt nyerhetnek, azok duplán is rosszul járnak: egyrészt már csak a maradékból válogathatnak, másrészt az sem biztos, hogy olcsóbban (csak az anyag átvételekor derül ki, hogy valójában milyen volt az ár / érték arány és utólag már elég nehéz alakítani a dolgokon). ;) Szóval mindenképpen szerződjetek, ha jót akarsz magatoknak! :K

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Januárban már esélyes, hogy tele lesz a naptár. Minél hamarabb foglaljatok időpontot akár csak "ceruzásan" is!

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Mondjuk ebben az esetben a házasságkötőkre gondoltam (ugye van olyan is, akinek csak polgárija van: egyházit egyáltalán nem vagy csak később tartanak), de a lényeg, hogy akár egyházi akár hivatali ceremóniára jelentkezik, minél hamarabb kérjen időpontot mindenki! :)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Milyen napon lesz a polgáritok? A torta kedves gesztus tőletek. :K

  Köszönöm, próbálkozunk. :)

  (#170) mirci18: Nagyon sok múlik a helyszínen (hogy mit engednek, mit nem) és a családi / ismerősi segítségen. Régen össznépi ünnep volt a falusi lakodalom, amiből mindenki örömmel vette ki a részét, mára ez annyiban változott, hogy a feladatok egy részét hivatásosokra bízzák, akik ezzel foglalkoznak. A jó oldala a dolognak, hogy ezzel lekerül a család válláról a teher, plusz a szolgáltatók sok olyan buktatót is ismernek és simítanak el előre, amik a párnak nem biztos, hogy a kellő rutin nélkül eszébe jutnak és élesben szembesülve velük kellemetlen perceket tudnak okozni. A D.I.Y. esküvő tagadhatatlan előnye, hogy a költséghatékonyságot ötvözi az örömokozással, hogy mennyi mindent meg tud csinálni az ember a saját kezével, viszont sokkal részletesebben kell tájékozódni előtte, hogy "mi merre hány méter", nehogy valami félresikerüljön. Tudjátok: ez nem olyan, mint egy elrontott pörkölt, hogy "legközelebb majd kisebb tűzön csinálom, több vízzel és kevesebb sóval"... Jó esetben nincs legközelebb. :)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Persze: az a normális, ha egy napon vannak. :K Volt egy olyan párom, akiknek 10 év telt el közben... :DDD

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Én inkább praktikussági okokkal magyaráznám azt, amikor egy napra van zsúfolva minden (a Ti esetetek könnyebb, hogy csak polgári van). ;) Ha viszont van ideje a párnak mindenre, akkor (ezt most fotósként mondom) érdemes például külön napos kreatív fotózást tartani, mert sokkal nyugodtabb körülmények között készülhetnek el a képek és ez meg is fog látszani rajtuk. ;) A legtöbb pár amikor megtudja, hogy "lehet ezt máshogy is" akkor él a lehetőséggel és úgy szervezi a dolgait, hogy a lehető legjobb élményt biztosítsák maguknak - ez pedig sokkal esélyesebb úgy, ha nem futóversenyszerűen kell végigrohanniuk a túlzsúfolt napjuk programján, hanem van idejük arra, hogy nyugodtan kiélvezzenek minden egyes másodpercet. ;) Többször volt olyan párom, akikkel Pénteken volt a polgári, majd utána Szombaton az egyházi. Sőt olyanok is, akikkel több hét vagy hónap telt el közben...Már írtam: 10 év volt a rekord. :D

  A hétköznapi lagzik nem újkeletűek: régóta a köztudatban vannak, csak a hagyományok (berögződések) miatt volt mindig is több hétvégi. Viszont rájöttek a párok, hogy így mehetnek az általuk legnívósabbnak tartott helyszínre (mert Szombatra már lefoglalta más aki gyorsabb volt) és esetleg még a favorit szolgáltatóik is ráérnek (mert a Szombatjaik már tele vannak), stb... ;) A közhiedelemmel ellentétben viszont a hétköznapi esküvőkre nem mindig van kedvezmény, hiszen H-K-Sze-Cs-P is ugyanannyit ér egy szolgáltató munkája, mint Szombaton. ;)

  (#177) mirci18: Akkor a saját tortátok is biztosan valami "csiribiri" lesz, a vendégek biztosan díjazni fogják. :)

  "Régen másabb volt a lagzik hangulata ma városon egy kicsit már szerintem elment rossz irányba.
  Sokszor túl sok a flanc meg egyebek dj kivetítő bolondos fotózás stb (amikor csak azért vesz valaki egy ukrán menyasszonyi ruhát hogy fotózás közben széttépje)."

  A nézőpontok különbözősége szerint ezek nem feltétlenül rossz dolgok, bár tény, hogy nem az esküvőre elköltött pénz mennyisége határozza meg a hangulat minőségét. Mi is sokkal inkább fotózunk kicsi, ámde meghitt eskiket, mint puccparádét. :K Dolgoztam már 25M (!) költségvetésű esküvőn, de csak rossz emlékem maradt...Szerencsére még több olyan harmonikuson, hogy fülig érő szájjal utómunkáztam utánuk a képeket. :)

  A kérdést jól látod: az esküvőn két szövetségese van a párnak, a vőfély vagy ceremóniamester és a fotós. A vőfély / CM a főpilóta: ő tart kézben mindent, a fotósok pedig mindig a párral vannak, így egy hirtelen vészhelyzet esetén ők lehet az ejtőernyők (rengeteg problémával szembesültünk már az évek során: kezdve a cipőről leszakadó díszítéstől a törött szoknyaabroncsig, vagy lepattant nadrággombig: felkészülve ezekre mindig vannak nálunk szerszámok, tű + cérna, pillanatragasztó, stb...) A jó esküvőfotós mindig tudja, hogy mikor maradjon a háttérben vagy mennyire irányítsa az eseményeket: ahogy Te is mondtad nem csak az aktív szemlélőként való jelenlét a feladatunk, hanem az is, hogy általánosan jó hangulatot és nyugodt légkört teremtsünk és tartsunk fent. A jó vőfély / CM és a fotós is jó problémamegoldó mindenes + pszichológus egyben: ha kell elsimítják a hirtelen megoldandó helyzeteket, hogy a pár meghitt pillanatait semmi se zavarja meg. :)

  "Szóval a vőfély és a fotós egy bizalmi állás ami szerintem nem pénz kérdése."

  Örülök, hogy a lényegére tapintottál. :K

  "Abban is benne van az az életfelfogás ahogy mi élünk.

  Az hogy mi nem hirdetjük hogy holtodiglan szeretlek csak téged.
  Hanem mi azt valljuk addig szeretjük egymást míg tudjuk.
  Nagy szavak helyett és a kényszeres mutassuk meg hogy nálunk minden rendben van helyett mi a csöndes eggyüttélést választjuk."

  Ez a lényeg, hogy Ti legyetek benne (amit komolyan is gondoltok), hogy Rólatok szóljon és ne a divatos sablonokról, amiket ráerőltetnek az emberre (mind mentalitásban, mind az összes többi vonatkozásban is): felnézek az internetre és a szembejövő képeken "tizenkettő egy tucat" mind ugyanazokat a sablonkellékeket látom a háttérben: ha nem vigyázunk elvész az egyéniség.

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Olyan deja vue-m van...: egy másik Trófeában (az óbudaiban)...: 1080p *.exe / 720p mp4. :DDD

  Tudom, hogy van már fotósotok - nem arra hajtok. ;) :N

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Ott (még) nem voltam (az óbudain kívül csak a XI. kerületiben), de ami késik nem múlik. :D

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Semmi probléma nem lesz: bőven elég, ha meg vagy keresztelkedve, nem kell azonos vallásúnak lennetek a Kedveseddel. Ha véletlenül nem tetszik a papnak, akkor említsétek meg neki, hogy nem az övé az egyetlen templom Budapesten. ;)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Valóban a pap rugalmasságán múlik a dolog, mivel szabályhűen nem lehetne kivitelezni.

  A kedvesedet nem Anitának hívják véletlenül?

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Szerintem ragadjátok meg a kezdeményezést: toppanjatok be félfogadási időben és intézzétek el! ;)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Nem házasságot kötni, hanem időpontot kérni. ;)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Ráadásul csak területileg illetékes anyakönyvvezető adhat össze, máshova nem mehettek el (meg máshonnan sem jöhet át oda) esküdni.

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  M7? Akkor nagyon pörögjetek rá (részemről is gratula)! :K

  (#222) concret_hp: Sokan csinálják így (jellemzően akik már régóta együtt élnek, vagy nem az első házasságuk), nincs is benne semmi furcsa: kis esküvőn is lehet nagy hangulat, ha a kellő érzelmek megvannak. :)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Egerszalókon kellemes fürdők vannak. :)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  100.000 Ft-ig (kicsivel még felette is) gyakorlatilag bármennyi lehet a polgári szertartás: hallottam már példákat. Nem mindegy a helyszín (település), hogy anyakönyvvezető vagy szertartásvezető végzi, hogy bent van-e a hivatalban vagy külső helyszínen, meg, hogy milyen "extrákat" (zene, pezsgő, homoköntés, stb.) kértek.

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  A "kristálypalota". :D Ha ő esket, akkor a fotósotok készüljön arra, hogy le kell ragasztóznia magát az atya jobbján. ;)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Kényszerűségből szemtelenkednem kellett, különben eléggé egysíkú képek lettek volna. :))

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Fotózási szempontból jó hely a templom környéke, szép képeket lehet csinálni. :K

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Gratula! :K

  Más: ugyan Ti már - gondolom - túl vagytok rajta, de egy jó tanács a később idelátogatóknak: mindig találkozzatok személyesen a szóba jöhető szolgáltatókkal, hogy élőben tapasztalhassátok meg őket és a munkájukat is, hogy ne érjenek ilyen meglepetések! A szerződés aláírása előtt még bármikor visszaléphettek. ;)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Csak nem megöltem a topikot? :DDD

  Ha csak feleennyire lelkesen celebrálná a miséket minden pap, akkor valószínűleg többen vennék komolyabban a templomba járást. :C

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Jól tettétek. :) Volt nemrég egy vőlegény, aki felhívott és úgy beszéltünk cca. 1.5 órát, mintha ott ülnénk egymással szemben: nem csak esküvő de mindenféle más téma is szóba került, szinte elröppent az idő. :K Aztán amikor Szombat este fél 9-kor eljöttek hozzánk akkor láttuk rajtuk, hogy rendesen fáradtak az egész heti hajtás után - így csak 2 órát beszélgettünk, de lett volna több is, ha másnap nem kellett volna vizsgára készülniük. :)

  (#290) Damage: "5D mk2, 6D, 70D, 550D, 40D, 350D, 10D, 70-200 F2,8 IS, 70-200 F4 IS, 50 F1,4, 50 F1,8, 24-70 F2,8, Sigma 18-35 F1,8 Art, 10-18 IS, 430 EXII, 580 EX, 580 EXII stb."

  Egyszerűbb lett volna azt felsorolnod, hogy mi nem lesz. :))

  Polaroid gépet én sem tudok (egyébként zúzósan felment a bele való film ára: 10 kép kb. 5-6000 Ft): sima egyszer használatos nem jó? Tudom: az nem instant, de legalább filmes. :)

  Jobbulást a családodnak! ;)

  "A vendégeket felvilágosítottuk, hogy fotós elé nem ugrálunk be, figyelünk rá."

  Bár mindenki megtenné: a többi kolléga nevében is köszönöm! :K

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Láttatok már lány dobost? Főleg esküvőn? És úgy is, hogy... :D

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Bocsánat, hogy belevauzok, de kibújt belőlem a szolgáltatói marketinges véna :D : ha úgy érzitek, hogy a többi szolgáltatónak is adott köszönőajándék nem fejezi ki azt, amit pluszban kaptatok tőle, akkor azon felül adhattok neki borravalót (maximum nem fogadja el, de megsértődni nem fog, az biztos ;)). Egy esküvői szolgáltatás (legyen az akár meghívó, virág, dekor, catering, videó, fotó, stb.) sohasem "favágó" rutinmunka, mert valójában a hozzáadott értékekről szól: a szolgáltatók maximálisan az igényeitekre szabva igyekeznek megvalósítani az álmaitokat - tehát attól függetlenül, hogy "csak" szolgáltatók és "csak" munkakapcsolat, a köszönőajándék és / vagy borravaló egy kedves gesztus feléjük, amivel megköszönitek az odafigyelést és a munkájukat amit az érdeketekben tettek, plusz a köszönőajándék mutatja, hogy kölcsönös, partneri viszonyban vagytok (vagyis teljes ember számba veszitek őket), nem pedig " szabvány jómunkásemberként" vannak kezelve. ;) Ismerek olyan párt, akik nem csak azoknak adtak köszönőajándékot akik aznap ott voltak a lagzin, hanem a fodrásznak, sminkesnek, ékszerésznek,stb. is, mert úgy gondolkoztak, hogy az a nap a szolgáltatók (csapat)munkájától volt / lesz tökéletes. ;) Nekünk is egész szép gyűjteményünk van már a köszönőajándékokból: voltak vicces történetek, amikor pár éve az egyik eskin kaptunk pici pálinkáspoharakat, aztán a következőn a beléjük való pálinka is meglett. :)) Pont nemrég gondolkoztam rajta, hogy vagy racionalizálni kellene az állományt vagy nagyobb polcra költöztetni (néhány a hasznosabbak közül: házi lekvár csatos üvegben, cserepes plüssvirág (elég viccesen néz ki: mindig elmosolyodok, ha ránézek - már ezért megéri :))), hűtőmágnes ami egyben sörnyitó is :D, stb.), de szerencsére nagyjából kordában tartható, mert a csokinak és az alkoholnak van egy közös tulajdonsága, hogy nyom nélkül elpárolognak a polcról. ;) :DDD

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Ez teljesen korrekt összeállítás: emellett már tényleg csak akkor van létjogosultsága a pénznek, ha nagyon-nagyon meg vagytok elégedve az illetővel. :K

  Hajrá, jobbulást és szép napot Neked! :K

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Jobban jártatok az "Ödéma hárommal", mert sem a II-nek, sem a 6D-nek az AF rendszere fasorban sincs hozzá képest (tudom, mert nekem is 5D3 van). ;) :D

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Az 5DS-nek az a hátránya, ami az előnye: gyanítom, hogy esküvőn elvérezne - inkább a tájfotósoknak, termékfotósoknak, reklámfotósoknak stb. jó, akik stabilan, állvánnyal tudnak dolgozni. Egyrészt csak ISO6400, másrészt 50 MP: hatványozottabban könnyebb berázni. Nem egy Nikonos kollégát hallottam panaszkodni a "csak" 36 MP-es szörnyekről, hogy milyen záridők kellenek a bemozdulásmentes képekhez. ;) Harmadrészt nekem nem hiányzik az 50 MP, amikor így is 100 GB nagyságrendű (csomagolva a fele-harmada kb.) egy teljes napos anyag kidolgozva...És nem 2500 kép, csak pár száz. Talán egyetlen esküvő volt évekkel ezelőtt, ahol 2000-nél több képet lőttem, de ott is csak azért, mert az egyik objektívemben szórakozott az AF és a nagy számok törvényével biztosra akartam menni. :D Amióta (3. éve) 5D3-mal dolgozom azóta felére-harmadára csökkent a képszám, mert felesleges annyival túllőni: tudom, hogy úgyis betalál. Egy normálisabb (8-10-12 rétegű, 16 Bites) PSD nálam több, mint 1 GB. Mindezt földrajzilag 3 különböző helyen lévő szervereken tárolva 3x annyi, tehát nagyságrendileg a sokszorosa...Így is 12 TB kapacitásom van szerverenként: magamnak sem merem bevallani mennyibe kerültek, ezért többet nem költenék rá 2-3 éven belül. ;)

  A saját gazdája fotózott az 5D3-mal?

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Ti nagyjából jól megúsztátok, szerencsések voltatok. :) Saját szervezésű esküvőkön szoktak szembesülni a párok olyan helyzetekkel (amikre hozzáértők nem tudják felhívni a figyelmüket, hiszen meg sem kérdezik őket), hogy pl. ha reggel nem szedik le a dekort és állítják vissza az eredeti állapotot, akkor a helyszín jobb esetben csak önmaga leszedi ahogy esik úgy puffan alapon - hiszen náluk nem állt meg az élet: készülniük kell az aznapi történésekre -, rosszabb esetben (Hozzá teszem: jogosan!) még pénzt is kér azért, hogy ők végezték el a munkát a saját idejükből. Van olyan helyszín is, ahol ha nem az ő dekorosukat veszik igénybe, akkor több tízezer Ft letétet kérnek el már előre, amit ha másnap reggel rendben lebontódik a dekor, akkor visszaadnak. Vagy pl. nem feltétlenül kell megvenni a legnagyobb tűzijátékot a tortába mert mire leég, a hozzá közel állók haja is vele együtt. ;)

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Megértem a nézetedet, a saját esetedben igazad is volt: én sem hagytam volna, hogy a szeretteimnek szívvel lélekkel készített süteményeket ne szervírozhassam. Viszont a képlet nem mindig ilyen fekete-fehér: a helyszínek általában el szokták mondani a feltételeket illetőleg a szerződésben is le van írva, viszont nem feltétlenül a vendéglátó hely a hibás, mert a párok néha nagyon feledékenyek tudnak lenni (nem szándékos feledékenységként értem, hanem az esküvő körüli szervezkedési felhajtásból eredő fáradtságból adódó véletlennek). Vagy a Facebook-on, a "menyasszonyok egymás közt" típusú csoportokban előfordul, hogy belehúzzák egymást bizonytalan kimenetelű ötletekbe (amik a körülmények szerencsés együttállása esetén akár működhetnek is, de ha valami kicsit is balul sül el akkor arányaiban sokkal többet veszítenek rajta), amikor a saját megvalósítású esküvőkről van szó - és az esetek 99%-ában egyszerű információhiányból adódóan. Ha viszont megemlítjük nekik, hogy érdemes lenne egy szakértőt megbízni vele, akkor az nemtetszést vált ki belőlük, mert szerintük pénzkidobás minden, amit nem a saját kezeikkel csinálnak...Vagy például egy saját példa: találkoztam egy párral - átbeszéltünk mindent, majd a végén a szerződéskötésnél megkértem őket, hogy mindketten nyugodtan olvassák át, a kérdést felvető részeket beszéljük meg. Elolvasták, kérdésük nem volt - mindenre bólogattak, hogy értik (hozzáteszem Magyar anyanyelvűek voltak mind a ketten). Úgy jött ki a lépés, hogy három egymást követő napon voltak a fotózásaik (Csütörtökön az "e-session", Pénteken a szűk körű polgári, meg utána kis ünnepi ebéd, Szombaton pedig az egyházi és a buli). Pénteken a polgárit még egyedül fotóztam mert oda elég voltam én is: akkor mondtam nekik, hogy akkor másnap jövünk mind a ketten. Néznek rám, hogy mi az, hogy "ketten"? Én is hasonlóan nézhettem vissza rájuk: gondoltam magamban ha ez nem kandi kamera akkor semmi. :D Pedig egyértelműen benne van a szerződésben, alá is írták - ráadásul a szerződésünk utolsó pontja az, hogy "Jelen megbízási szerződést (miután az esetleges nem Magyar anyanyelvű Megbízónak a Magyar anyanyelvű Megbízó felelőssége tudatában, teljes körűen ismertette) a benne foglalt összes feltétellel a szerződő felek az elolvasását és értelmezését követően, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyó aláírásukkal látták el." A végén kiszedtem belőlük, hogy ők úgy gondolták, hogy a felszerelésemről beszélek királyi többesben, hogy jövök én és a cuccom... :N :DDD A cuccomnak nem kérnék étkezést szerződésbe foglalva (bár lehet rántott hússal is működik az 5D3: majd legközelebb kipróbálom). ;) :)) Szóval 1:1 - mindkét oldal tud meglepetéseket okozni (azóta biztos ami tuti alapon 3x akkora betűmérettel nyomtatom a szerződéseket: ennyit kibír az ökolábnyomunk)... :D

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Vidéken ez nem is kérdés: ott általában sokkal szívélyesebbek az emberek. Mi Budapesten, ráadásul egy nagyon flancos társasággal jártunk úgy, hogy reggel 8-tól délután 4-ig annyit nem kérdeztek meg, hogy egy pohár vizet kérünk-e: akkor írtuk bele a szerződésbe - és benne is hagytuk megelőzendő a kényelmetlen helyzeteket, mert nem szándékozunk "meglepetésfaktorral" dolgozni. Ha felénk elvárás az, hogy a szívünket-lelkünket beleadjuk a képekbe, akkor egy ilyen minimális gesztusnak kérés nélkül is bele kell férnie - teli gyomorral jobb az ember kedve és az a képeken is meglátszik (mint minden művészeti ágnál, az alkotó hangulata kihat a készülő műre). Sokan nem is gondolnak bele, hogy fotósként, videósként reggeltől másnap hajnalig (akár 16-18 órát is) a párral vagyunk és ahhoz, hogy ilyen nagyságrendű igénybevételnél teljesíteni tudjuk az elvárásokat, nagyon sok energia kell. A közhiedelemmel ellentétben nem Eneloop akkukról működünk :D és sajnos fotoszintetizálni sem tudunk ;), így marad a humán étkezés - így is kb. 2 kiló csúszik le rólam ilyen alkalmakkor. ;) :DDD Egyébként az, hogy a szerződésbe is belevettük inkább segítség a párok felé, mert így biztos nem felejtik el (feltételezzük a legjobbat, hogy csak információhiányból adódó egyszerű feledékenység az oka, hiszen az első esküvőjük lévén nincsen gyakorlatuk a szervezésben és nem figyelmeztette őket senki a játékszabályokra): a szerződést fogjuk fel inkább egy emlékeztetőként, amely mindkét fél lelki békéjét védi - ez a garanciája a korrekt elszámolásnak és a vidám elválásnak. :) A szerződés leginkább olyan dolgokat tartalmaz, amik a történések normális menete esetén amúgy is a papíron leírtak szerint történnek, tehát elvileg nem okoz semmilyen váratlan meglepetést. ;) Az említett esetben egyébként a nívós Budapesti szálloda melletti KFC-ben vettünk egy 30-as vödör Hot Wings csirkeszárnyat meg pár szendvicset, aztán végül a vőlegény Ferrarijának (!) támaszkodva ettük meg...Próbáltuk humorosan felfogni, de elhiheted, hogy az adott helyzetben nem volt az. Szerencsére velünk azóta többet nem fordult elő, de hallottunk, hogy már más kollégákkal is megesett: volt, hogy a zenészekkel együtt pizzát kellett rendelniük az esküvő helyszínére (azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy nem kérdés kinek volt kínosabb amikor a pizzafutár a nagy hangzavarban 2-3x jó hangosan kérdezte meg, hogy ki rendelte a pizzát). Jobb ezeknek a helyzeteknek diplomatikusan, előre gondolkodva elejét venni - ennek megoldása a szerződés. :K

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Ne országhatárokon belül gondolkodjunk: világviszonylatban érdemes nézni. Abban valóban nincsen ráció, hogy hazai vendégeket fogadj az esküvődre (itthon általában konkrét vendégszámra foglalhatók a vendéglátó helyek, tehát nem olyan egyszerű a létszám dinamikus változtatása, de egy pár száz vagy ezer fős külföldi esküvőn fel sem tűnik egy-két-több plusz ember), viszont különböző kultúrák megismerésére kitűnő alkalom: Párizsban, Londonban esküvőt fotózva teljesen más világot láttam. Érdemes tehát fordítva nézni, vagyis, hogy hova mehetünk mi. ;) Leginkább a társas utazás vs egyénileg szervezett út párhuzamával tudnám összehasonlítani: amikor társas úton vagy és az előre szervezett, kötött programokat csinálod (gyakorlatilag egy hermetikus burokban vagy, mert elgurul veled a busz egyik látványosságtól a másikig), akkor nem ismered meg annyira a helyi kultúrát, mintha egyénileg foglalnál szállást, vásárolnál be és főznél magadnak (ne adj isten a piacról :D), tömegközlekednél ahogy minden helyi lakos és a kis zugokat bújva kutatnád fel magadnak a helyi érdekességeket. Nem csak esküvőről van itt szó: lehet az pl. temetés vagy más szociális esemény is - minden annyira a helyi szokások által átitatott, hogy garantáltan egyedülálló élményt ad. :) Gondolj bele, amikor egy autentikus Indiai vagy Görög esküvőre bejutsz: olyan népszokásokat, ételeket, dalokat, stb. ismersz meg, amik az útikönyvekben biztos nem szerepelnek (pl. gyönyörű tud lenni egy teljes testén hennázott menyasszony). Ugyanígy fotóztam már úgy itthon, hogy több külföldi vendég volt mint hazai. :) Bár jó eséllyel nem fog emiatt esküvői turizmus indulni az országunkba :D, de egy külföldi párnak is jó alkalom lehet a mi megismerésünkre, esetleg még barátság is kialakulhat, ki tudja...

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Szerencsések vagytok, hogy ilyen sok helyről kaptatok segítséget: nem mindenkinek vannak ilyen kapcsolatai. :K Jobb is, hogy nem saját autóval mentetek: megvan annak is a maga varázsa amikor nem Te vezetsz, hanem helyette a Kedveseddel szimplán csak jól érzitek egymást a hátsó ülésen. ;)

  "Az ISO 6400 bőven elég. 70D-hez viszonyítva az 5D mkIII sem egy zajmentes bajnok ISO 1600 mellett sem."

  Ezzel vitatkoznék: szemrebbenés nélkül használom 12800-25600-on is sokszor. Általában 3200-6400-nál gondolkozom el rajta, hogy szűrjek-e zajt, mert addig egyszerűen nem kell. Persze ehhez nagyon ismerni kell a használt technika határait és megfelelően kell exponálni... ;) Ez pl. vagy 12800 vagy 25600 volt (most meg nem mondom így fejből):

  "Vittem még a saját gépeimet (70D, 40D, 350D) és mellé 1-2 objektívet 10-18-tól 70-200-ig."

  A 400/5.6L-t sem kellett volna otthon hagynod, mert ha teszel rá közgyűrűt, akkor tudod vele makrózni a saját gyűrűiteket. ;) :DDD Egyébként nem volt gyanús, hogy ez a saját esküvőd? ;) :))

  "Ezzel se volt dolgunk szerencsére. Megadtuk a dekoros Hölgynek a Hotel elérhetőségét. Előző nap elkezdték díszíteni a termet. Megbeszéltük, hogy meddig kell lebontani a dekort. Ez mind benne volt az árban és a takarítás is (a teremben padlószőnyeg volt)."

  Akkor úgy működött, ahogy kellett. :K

  "Az étkezésről: megérdezték, hogy az esküvőn résztvevő szolgáltatók milyen menüt kapjanak. Megelpődöttségemre elárulták, hogy sokan ún. "szolgáltatói menüt" kérnek az esküvőn résztvevő zenészeknek, CM-nek, vőfélynek, fotósnak stb. "

  Valóban létezik ún. szolgáltatói menü, ami egy költséghatékonyabb változat. Vendéglátóhelyenként más és más, hogy hol milyen, de általában 1-2 fogással / desszerttel kevesebb vagy esetleg teljesen más összeállítás is lehet, mint amit a vendégek kapnak. Ez is egy formája a szolgáltatók megkülönböztetésének (ami pár hozzászólással korábban volt téma): szerencsére mi még csak mások elmondása alapján ismerjük, mert szerencsére személyesen nem mutattak be minket egymásnak. :))

  "Természetesen ugyanazt kapta mindenki, amit mi (és még pakoltunk is nekik utána kaját az ajándékcsomag mellé). És akkor is így tettük volna, ha nem lettek volna alapból ismerősök. Ugyanúgy a vendégek mellé ültettük őket, igaz, volt az ismerettségben átfedés. A fotós a hozzánk legközelebb lévő asztalnál ült az öcsém mellett (volt munkatársak). Ebből a szögből látott ránk legjobban és az egész teremre. Körasztalok voltak."

  Így volt a legjobb: baráti hangulatban telt el az este. :K

  "Én sem szeretném, ha idegenek bármi áron eljöhettek volna az esküvőmre. Lehet, hogy valakinek megéri, nekem nem!"

  Volt, akinek olyan surrant be az esküvőjére, akinek nagyon nem kellett volna: egy vendég táskájával távozott...Persze ez nem az a történet. A tanulság: nyitott szemmel kell járni és ha idegent látunk, akkor határozottan megkérdezni, hogy kinek a kije, majd szembesíteni vele. Van az a vicc, amikor egy esküvőn a két örömapa beszélget: - "Milyen jól mulatnak a rokonaid!" - "Azt hittem, hogy azok a Te rokonaid!" ;)

  "Azért a többesszám, mert a születésnapom is akkor volt, kaptunk jó pár tortát! :D"

  Tányéron szervírozva, vagy direktben az arcotokba? :D Egyébként gratulálok, a születésnapodhoz is! :))

  "Többen elkérték a CM, DJ, dekoros, tortakészítő számát is."

  Ez a legjobb reklám. :K

  "Nekem nem voltak elvárásaim előtte, nem is idegeskedtem, de minden várakozásomat felülmúlta ez az este! :)"

  Így kell csinálni, ennyi. :K

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  "Én nem kértem meg a násznépet. Engem nem zavart ez hogy egyszerre 10-en fotóznak."

  Az jó, ha fesztelenek tudtok viselkedni akkor is, ha többen fotóznak: ahogy Damage helyesen gondolja nem Számotokra probléma, hanem a fotós(ok) / videós(ok) számára. A gond ott kezdődik, amikor a megbízott szolgáltatók munkáját nehezítik meg az amatőr, ám de annál lelkesebb rokonok és barátok azzal, hogy kitakarják a lényeget, szétvakuzzák a képeket, stb...Itt van néhány "epic fail" kép (már 10 éve is ez volt a divat: nem kellett hozzá sem okos telefon, sem tablet). :)) A szolgáltatók ilyenkor két dolgot tehetnek: egyrészt - jó pszichológusként - röptében kezelniük kell tudni a helyzetet, másrészt az is benne van a pakliban, hogy nincs benne a munkaköri leírásunkban a vendégekkel való szájkarate: ennek jó esetben már eleve meg sem kellene történnie, ha a pár vagy a CM / vőfély korábban megfelelően tájékoztatta a vendégeket. ;) Pl. gondolj bele: fotósként a gyűrűhúzás közben 1 db rövid mondatba összesűrítve kell megértetned a Téged majdnem félrelökő nagybácsival (aki ráadásként a péklapát méretű tabletjével folyamatosan előtted hadonászik), hogy fotósként azért fizetnek, hogy a lehető legjobb képeket készítsd el - tehát azzal, hogy ebben megakadályoz gyakorlatilag a párnak okoz (anyagi) kárt. ;)

  "Csak soha nem értettem hogy mi értelme fotózgatni rossz helyről és szögből embereknek hogyha úgyis lessz elég fotó és video a szakemberektől."

  Mert az amatőrök inkább lelkesebbek mint tudatosabbak: ezért ők az amatőrök. :D Tudásban* amatőrnek lehet pro felszerelést a kezébe nyomni, attól még ugyanúgy amatőr képeket fog készíteni. Ők nem látják át azokat a helyzeteket, amiket a profik a rutinjukkal simán megoldanak: ilyenkor mindig örülök amiért ketten dolgozunk Ildivel, mert ha az egyikünk elé éppen beáll valaki, a másikunk még jó eséllyel meglövi amit kell, de ha csak egy fotós van, akkor ott eléggé foghíjas lesz az anyag. ;)

  *Azért írtam tudásban amatőrt, mert megkülönböztetünk felszerelésben amatőrt is: ők tudásban magasabb szinten vannak, csak a felszerelésük korlátozza őket.

  [ Szerkesztve ]

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  Idejében kezdtétek a szervezést: nem fogtok kifutni az időből még akkor sem, ha néha tartotok benne egy kis szünetet, hogy ne égjetek ki. ;) Hol tartotok a teendőkkel? Milyen szempontból érdekel Szeged? Fotós szemmel a zöld szerelmeseinek ott a Füvészkert mint kedvelt helyszín, a városban pedig belső enteriőrök mint a Belvárosi Mozi, az SZTE, a Dóm, a Móra Ferenc Múzeum oszlopai és lépcsői, esetleg a víztoronyba felmenni napnyugtakor (ha lehet)...De bárhol találni zegzugos utcácskákat, hangulatos kávézókat és kapualjakat. :))

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

 • *Ropi*

  félisten

  A dolog egyik oldala, hogy csak telefonja / tabletje van és nincsen rendes fényképezőgépe, a másik viszont az, hogy tudatában van annak, hogy lesz profi aki megörökít mindent (és természetesen ő is megkaphatja a képeket a pártól), ennek fényében okafogyott és felesleges ez a hozzáállás (az általa készített képek minőségét direkt nem is vettem figyelembe).

  Egyébként érdekes módon külföldi násznép esetében annak ellenére, hogy az egy főre jutó DSLR-ek és egyéb, komolyabb fényképezők aránya jóval magasabb, mégsem fotóznak mindent agyba-főbe, hanem meghagyják a profiknak. Szépen leteszik az 5D3-akat, 5DSR-eket meg Nikon D5-D750-eket és egyszerűen csak megélik-élvezik a hangulatot. :)) Ilyen szempontból sokkal "Európaibb" a neveltetésük - annak fényében meg főleg, hogy nem az anyatejjel szívták magukba, hanem felvett viselkedési forma... :K

  Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Hozzászólok Aktív témák