Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • htoms

  tag

  Elmesélem tapasztalataimat hátha jó lesz valamire. Én éppen a napokban indítottam be egy kicsit magasabb kategóriájú routert igaz ez is még csak az otthoni területre lett kitalálva cseppet sem ipari. Itt már azért érezhetőek a különbségek. Első ránézésre ami meglepő, hogy megnőtt a hatósugár. Vagyis a körzet az maradt x méter ellenben a körzet szélein is stabil a kapcsolat mégha csak 1Mbit is akkor is. Másik fontos dolog a router által nyújtott szolgáltatások. Ez nagyjából uaz mint a wired testvéreinél csak kibővül a wireless funkcionalitásokkal. Wireless bridge, Wireless repeater, titkosítási szolgáltatások esetenként kliens üzemmód stb. Egy dolog amire mindíg érdemes figyelni. Soha nem ajánlok senkinek fix antennás (pl. sok SMC) készüléket. Soha nem lehet tudni mi változik a terepen és, hogyha hazavisszük a routert/ap-t akkor az megfog-e egyáltalán felelni a kívánalmaknak. Abban az esetben ha nem akkor egy letekerhető antennás változat esetében rögtön ott a lehetőség egy cirka 6.000.- -os befektetéssel az antenna oldali nyereséget minimum négyszerezni imho. A másik amire érdemes figyelni az a router/ap ''oprendszere''. Sok típus mint pl. Linksys WRT54GL vagy ASUS WL-500gP (saját rendszeremben ilyen van) open source rendszereket futtatnak ami jelen esetben Linux. Innentől a szolgáltatások palettája igencsak kibővül mert tulajdonképpen ''bármit'' meglehet oldani amit a hardware keresztmetszet megenged. Pár típus rendelkezik USB csatlakozási lehetőségekkel is. HDD, pendrive, webcam, printer...... Egy HDD/pendrive csatlakoztatása rögtön teret enged a Linuxnak. Az én esetemben egy 1GB-os pendrive van a router egyik USB portjában. A pendrive felpartícionálva 3 részre, 1. 100MB, 2. 64MB, 3. maradékMB. Az elso 100 az a feltelepitett csomagoknak van félretéve. Tulajdonképpen mostmár az oprendszer szerves része. A 64-es a SWAP partició és a maradék pedig egy a hálózatból jelszóv/felhasználónév párossal elérhető ''közös'' meghajtó. Ez egy igen pozitív szolgáltatás abban az esetben ha nem akarsz 8-900MB közös dokumentum miatt vagy egy cserepartíció miatt egy plussz szerver gépet üzemeltetni. Kisebb irodában tökéletesen működhet fileserver-ként amin a doksikat tárolják az alkalmazottak és marha egyszerű esténként biztonsági mentést végezni róla. Akár automatizálva akár kézzel. Aztán ott a printer lehetőség. A 3920-as gagyi HP nyomtatómra gyönyörűen nyomtatok úgy hogy nyomtatónak beállítom a HP-t típus szerint és megadom neki a router IP címét portot és megy is. Ezt mind egyébként UBUNTU Edgy alól alkottam össze. Egy ilyen router ára kb a duplája egy mezei routernek amiben messze nincsenek ilyen lehetőségek és a megbízhatóságuk is igen kétes számomra. Instabilabb kapcsolat, láthatóan gagyibb kialakítású rádiós megoldások a nyákon stb stb. A kártyákról majd holnap írok még esetleg amennyiben ez érdekel valakit. Inkább csak a tapasztalataimat tudom leírkálni tehát nem minden esetben profi a megközelítésem.

  [Szerkesztve]

 • htoms

  tag

  Csatolófelület.
  miniPCI, PCMCIA, PCI, USB
  De ez egyértelmű.

  mivel más a fizikai kialakítás, így más az antenna elhelyezkedése, mérete, nyeresége is. Viszont ez egy bizonyos csatolófelületen belül is igaz. Eddig legjobbnak én a miniPCI kártyákat találtam, igaz PCI-al keveset dolgoztam.

  Aztán a kártyák szolgáltatásai is eltérnek egymástól rendesen. Prism, Atheros, Intel chipes kártyák igazán beváltak eddig akár linux alatt is, de van sok olyan gagyi kártya ami semmire sem jó. Lényegében a nyereségük -X. Beltérben 10 méterig használható max rálátással. Pl nem oly régen egy SWEEX csodával küzdöttem meg. Olcsó, egyszerű kártya. Nemtud scannelni, és iszonyat az antennája. Ami annyit tesz, hogy a laptop miniPCI ipw2200-es kártyája talált a blahánál kb 20-25 hálót, addg ő 3-at. A privát wifi hálózatomon is rosszabbul teljesített mert az elméleti 54-es csatlakozás esetén a SWEEX nem volt képes 1MBit/sec -nél gyorsabb átvitelre ha a jelszint ~60% -os volt, míg az intel hozta a szokásos 10-18Mbit/sec -et. Aztán ott vannak a PCI-os kártyák ahol aztán tényleg van még egy kupac olcsó és használhatatlan minőségű termék.
  Au USB-s termékek egyértelműek, hogy mire képesek... De arra is lettek kitalálva. Igen széles a paletta a wifi kártyákból ezért érdemes körülnézni, hogy mit vesz az ember mielőtt csak költi a pénzt. Jelentős különbségek érhetők el minimális anyagi ráfordítással.  [Szerkesztve]

 • htoms

  tag

  Vacakul fogalmaztam elnézést.
  Nem mondtam, hogy meghatározza az alapvető működését... Csak céloztam arra, hogy a legjobb minőségű termékekkel én miniPCI-os -ban találkoztam.

  [Szerkesztve]

 • htoms

  tag

  Mondjuk USB-s felületen tulajdonképpen nem is igen létezik szerintem jó. Mármint saját antennás.

Hozzászólok Aktív témák