Új hozzászólás Aktív témák

  • nuke7

    veterán

    válasz Dicker #64312 üzenetére

    Oké, megvan, hogy hol értettük félre egymást.
    Abban igazad van, hogy az izmot körülvevő izompólya - és amúgy kötőszövet - valóban megvastagodik fizikai behatásra. Ez le van írva a HST edzésnél is, ezért kell néha pihentetni, hogy a "bőrkeményedés" kicsit visszafejlődjön.
    de!
    Az egyik legrégibb, de leggyakrabb kérdés: Hogyan fejlődnek az izmok? Már meglévő izmok vastagodnak és erősödnek (Hipertrófia!), vagy akár egészen új izomrostok fejlődnek ki (Hyperplázia!), vagy talán mindkettő? Ez a kérdés az utóbbi időben erősen vitatott. Különböző országok tudósai dolgoznak ezen a kérdésen évek óta, és a kijelentéseik nem mindig fedik egymást.
    ...
    Azonban volt néhány vizsgálat, relatív nagy végtagú, és izomtömeggel rendelkező testépítőkkel, melyek során nem tudtak érdemben kimutatni hipertrófiát, így a hyperplázia (új izmok fejlődése) nem zárható ki biztosan. Gyanítható, hogy az izomsejtek a testépítők kiemelten intenzív edzésére máshogy reagálnak, mint a specifikus erőedzésre, kis ismétlésszámmal ( pl.: erősemberek és súlyemelők ). Az is lehet, hogy az eddig feltételezett izomgyarapodás csak az addig nagyon visszafejlődött izomrostok fejlődésén nyugszik.

    … a hipertrófia tehát nem jelent mást, mint sejtanyag mindenekelőtt fehérjéből való szintézisét.
    (tehát erre értettem, hogy "képződik" mert fehérje szintetizálódik)
    amikor az izomsejtek „észlelik”, hogy az edzés során kért követelményeknek nem képesek helyt állni, jelt adnak a sejtmagnak, a sejtriboszómáknak, hogy új izomszövetet képezzenek fehérjéből - erre gondoltam, ezt hívtad te megvastagodásnak.

    [ Szerkesztve ]

    https://youtube.com/user/nuke7

Új hozzászólás Aktív témák