Új hozzászólás Aktív témák

  • kolosanyi

    veterán

    Ezt linkeltem már egyszer, de a gumiszalag az jó.

    "A gumiszalagok több célt is megvalósítanak: 1) alkalmazkodó ellenállás biztosítása, 2) a fékezési fázis szinte teljes kiiktatása, ami pusztán szabadsúlyok esetében jelen van, 3) a kinetikus (mozgási) energia növelése a negatív fázis felgyorsításával, ami extra elasztikus ingerlési deformációt kelt az izmokban és kötőszövetben. A gumiszalagok használatával elért jelentős sebesség növekedés az excentrikus szakaszban erősen növeli a kinetikus energiát, amely segítségével a maximális dinamikus erő fejlesztése gyorsan megvalósítható. A terhelés jobbá tehető, ha szabad súly és gumiszalag kombinációját alkalmazzuk. A szabad súly önmagában túl nehéz lenne az alsó szakaszban; míg a gumi önmagában túl kevés alul.

    ...

    Hasonlóan statisztikailag is jelentős növekedést észleltek a csúcs teljesítményben (power) a gumi nélküli 85% és a B2-85% között, ahol is a gumiszalag 24% növekedést eredményezett.

    ...

    Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a gumiszalagok a szabad súlyokkal együtt statisztikailag jelentős mértékben képesek növelni az izmok csúcs feszülését és csúcs teljesítmény-leadását a guggolásban a pusztán súllyal végzett gyakorlathoz képest bizonyos terhelési feltételek mellett. A legnagyobb differenciák a nagyobb terhelések során figyelhetők meg. A tesztelt paraméterek közül a sport-teljesítmény szempontjából optimálisnak az látszik, ha 85% 1 RM terhelést használunk úgy, hogy 80%-a az ellenállásnak súly és 20%-a a gumi (mivel a power itt volt a legnagyobb).

    ...

    A kombinált szabad súlyos + elasztikus gumiszalagos ellenállású edzés jobb lehet a szabad súlyoknál a felsőtest és alsótest erejének, és az alsótest teljesítményének növelésére edzett alanyok esetében. A hosszú távú hatások még nem világosak, de a kombinált ellenállású edzés érdemi hozzájárulást tesz a tapasztalt sportolók rövid távú teljesítmény-adaptációjához.

Új hozzászólás Aktív témák