Új hozzászólás Aktív témák

  • aelod

    veterán

    válasz RexpecT #167894 üzenetére

    A termek sem tudják értelmezni a sporttv és összhangba hozni a korm. rendelettel.

    Ez ilyen a magyar jogrendben. Lényeg ha azt akarod, hogy békén hagyjanak akkor kell a sportorvosi. Annó nekem amúgy is kellett amikor az MTFSz- nél versenyeztem az IFBB-n belül. Akkor sportkórház volt. Talán látás vizsgálat volt meg ekg.

    Amúgy meg máshol kicsit durvább a helyzet:
    link

    [ Szerkesztve ]

    "It's simple, if it jiggles, it's fat."

  • Macka

    veterán

    Ami kell:
    -egyesületi/ szövetségi tagság (kizárólag bejegyzett egyesület, szövetség)
    - versenyengedély
    - sportorvosi

  • aelod

    veterán

    válasz Macka #167903 üzenetére

    3 nap múlva megint jön valaki aki bekérdezi :D

    "It's simple, if it jiggles, it's fat."

  • Woodslave

    nagyúr

    válasz aelod #167904 üzenetére

    jó de hol lehet ilyen igazolást szerezni? ;] :D

    "akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

  • #76500480

    törölt tag

    Sziasztok! Evezőpaddal van valakinek tapasztalata? Melyik márka jó, ár-érték arány?Csendesség, tartósság ami fontos elsőre.

    Edzés szempontjából mennyire bonyolult használni, milyen izmokat edz a legjobban 130-150bpm tartományban mennyit éget (kcal/óra).

    Most nincs lehetőségem kipróbálni(járvány). :(

  • Dinter

    addikt

    Hol érhető el az a lista, hogy sportorvosi helyett mely háziorvosok is pecsételhetnek? Ez nekem nem tölt be. [link]

  • gyuri860213

    tag

    Fáj a ball vállam. főleg ha oldalemelés szerű mozgást végzek, nem edzésre gondolok csak mozdulat. 1 hónapja jelentkezett reggel mikor felébredtem, lehet bal oldalt alszok többet és elfeküdtem?! reggel mindig szar ébredés után, edzés közben 1-2 széria után fájdalom mentes. Lehet hogy túl széles a tolódzkodó állvány is? állítsam közelebb a két vízszintes támaszt?

  • aelod

    veterán

    válasz gyuri860213 #167913 üzenetére

    Nekem a jobb, ue. Rotátor, gyulladás szinte bármi lehet a váll kényes egy ízület. Mondjuk én nem végzek semmilyen mozgást ;]

    [ Szerkesztve ]

    "It's simple, if it jiggles, it's fat."

  • Woodslave

    nagyúr

    válasz gyuri860213 #167914 üzenetére

    kicsit több mint egy éve :D Ja próbálkozom ahogy mindig :K

    "akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

  • moma

    őstag

    Vettem kesztyűt dechatlonban húzódszkodáshoz. És láttam ott egy vastag textil valamit amit csuklóra lehet tenni. Erről tudtok valamit, hogy mire van pontosan? Annyiban érdekes nekem, hogy volt eltörve a csukóm, amit műteni kellett és elvileg tökéletes, de szoktam kicsit érezni, amikor terhelve van. Lehet erre lenne jó ez a dolog? Annyiban nem tudom, hogy tényleg jó lenne e, mert elég merevnek tűnik, így fekvőtámasznál, vagy bármikor amikor jobban be is hajlik a csukló, lehet már nem lenne hasznos, mert nem hajlik.
    Ti használtok ilyet, mik a tapasztalatok?

    Vagy bármi mást érdemes használnom arra a csuklómra?

    we all deserve a bit of luck.

  • Jim-X

    őstag

    válasz Woodslave #167916 üzenetére

    Es azt nem tudod veletlenul, hogy milyen papir kell ahhoz, hogy tudjak edzeni teremben? Es hol lehet beszerezni?

    ;]

    A játék az nem játék!

  • bigmasterg

    addikt

    válasz moma #167917 üzenetére

    Kesztyűnek semmi értelme, maximum hátráltat, amikor normális szorításra lehet szükség.

    Csuklóra: scitec bandázs egész korrekt. Csak elölguggoláshoz használtam, de van akinek széles nyomáshoz is kell. Amúgy meg tessék csuklót mobilizálni és előbb utóbb nem lesz rá szükség.
    Egyébként meg ha valamilyen gyakorlatnál valami fáj, akkor azt nem kell erőltetni, míg nem megy fájdalom nélkül.

  • Madwe

    nagyúr

    válasz bigmasterg #167919 üzenetére

    Húzódzkodásra? Szerintem ott igenis van értelme bőrkeményedés ellen :) Felhúzáshoz, guggoláshoz stb valóban hátráltathat...

  • aelod

    veterán

    Ketogén vitaindító. Legyen valami szakmai is ne csak a hol lehet verseny engedélyt venni...

    Forrás: fb.
    ___
    NAPI ELGONDOLKODTATÓ II. 🍽🥩
    - az eszkimók soha nem voltak ketózisban; a ketogén étrend nem természetes, hanem számos esetben hatékony terápia❗️

    Természetes az emberek számára a ketogén étrend❓

    A ketózis egy olyan anyagcsere-állapot, amelyben a szervezet, így az agy is, átáll a zsír lebontásából származó ketontestek elsődleges energiaforrásaként történő felhasználására – glükóz helyett. Így megkímélik az emberi testet felépítő fehérjéket, melyeket egyébként a lebontó anyagcsere-folyamatok glükózzá alakítanának át – a glükoneogenezis folyamata során.

    A ketózis egy adaptív élettani állapot, amely lehetővé tette őseink számára, hogy

    TÚLÉLHESSÉK AZ IDEIGLENES ÉLEMISZERHIÁNYT. METABOLIKUS FLEXIBILITÁS❗️

    Vegyük azonban figyelembe, hogy a ketózis egy ideiglenes és adaptív, tehát szerzett állapot.

    Amikor az élelmiszer egyáltalán nem volt elérhető, vagy az egyetlen rendelkezésre álló élelmiszer rendkívül alacsony energiatartalommal rendelkezett (ilyenek például levelek és fűfélék), őseink teste pár nap múlva elkezdhette lebontani testzsír-tartalékait. Ennek eredményeként ketontestek keletkeztek, amelyek lehetővé tették őseink számára az agyi idegsejtek életben maradását, aktivitásának fenntartását, valamint az izomszövet és más létfontosságú fehérjék megőrzését.

    Őseink – a korai emberek – azonban nem fogyasztottak magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrendet, ezért nem is voltak soha étrend által kiváltott ketózisban; nem tudtak tartósan böjtölés okozta ketózis állapotban tartózkodni, mert végül kimerítették zsírtartalékaikat (amelyek feltehetően jóval korlátozottabbak voltak, mint a miénk, annak az egyszerű ténynek köszönhetően, hogy kevesebbet ettek és többet mozogtak, mint mi). Ezután a koplalástól az éhezésig haladtak volna tovább, majd később következett volna a halál.

    A ketogén étrend egy terápiás és célzott megoldás lehet bizonyos helyzetekben – és időnként ketózisban lenni egy izgalmas módja lehet annak, hogy anyagcserénk alkalmazkodóképességét tesztelni tudjuk, a lowcarb étrendhez hasonlóan hatékonyan gyógyíthat számtalan betegséget és kóros állapotot (IR, PCOS, stb.) – de az állandó ketózis állapota teljesen idegen az emberi törzsfejlődés tapasztalatától és minden más állat életmódjától is.

    ♦️Ketózis állatokban

    A földön egyetlen állat sem él állandóan ketózisban. A mindenevő állatok, például a medvék és a kutyák, és

    AZ OBLIGÁT HÚSEVŐ ÁLLATOK, MINT PL. A MACSKÁK – A GLUKONEOGENEZIS FOLYAMATÁT HASZNÁLJÁK ARRA, HOGY A FEHÉRJÉK BONTÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ AMINOSAVAKAT GLUKÓZZÁ ALAKÍTSÁK❗️[1]

    Ez lehetővé teszi számukra az optimális vércukorszint fenntartását. Ezen állatok is csak hosszantartó éhezés vagy diabéteszes állapot esetén kerülnek ketózisba. Még a hibernált medvék sem kerülnek a ketózis állapotába [2].
    Azok a ragadozó állatok, akik hosszabb ideig táplálékhiányban szenvednek, mint például az elefántfókák [3] , metabolikusan állnak ellen a ketózisnak; ehelyett

    FELÜLSZABÁLYOZOTT (UPREGULATED) GLUKONEOGENETIKUS FOLYAMATOK MŰKÖDNEK❗️,

    amelyeken keresztül folyamatosan képesek glükóz termelésére. Ennek rendkívüli oka van: a ragadozók túlélése attól függ, hogy képesek-e elkapni a zsákmányukat – ez általában intenzív aktivitást igényel.

    ♦️Ketózis sportban

    A sprintelés sebessége többek között a hatékony glukózmobilizáló képességtől is függ – ezt a ketogén étrendet alkalmazó sportolók sokszor gyorsan felfedezik.
    Szubmaximális szintű sportolás (például mérsékelt sebességű kerékpározás) esetén a pulzusszám és az adrenalinszint jobban megemelkedik, ha az emberek magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrendet fogyasztanak [4], szemben a magas szénhidráttartalmú, alacsonyabb zsírt tartalmazó étrenddel. Ennek eredménye az, hogy a magas zsírtartalmú étrendben résztvevők keményebben dolgoznak például ugyanazon tempó eléréséért, mint a magas szénhidráttartalmúak, sokkal nehezebben tudják például gyorsítani tempójukat.
    Még a kitartást nem igénylő sportokban is hátrányos lehet a ketogén típusú étrend a Sports Medicine-ben megjelent, ketogén étrendről és testmozgásról szóló cikk szerint [5]: „a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú ketogén étrend csökkentheti az edzés teljesítményét, csökkentve a szénhidrátok hasznosításának képességét (–> adaptív inzulinrezisztencia), amely kulcsfontosságú üzemanyagforrást jelent a vázizmok számára az intenzív állóképességi edzés során.

    ♦️Ketózis korai embereknél

    Emberi őseink nem élhettek magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrenden –

    MÉG A LEGSIKERESEBB KORAI VADÁSZOK SEM FOGYASZTHATTAK ELEGENDŐ ZSÍRT KETÓZISBA VALÓ BELÉPÉSHEZ❗️,

    mivel az afrikai vadon élő állatoknak, például a gnúnak, a warthogoknak és az impaláknak alacsony a testzsírjuk - jóval 10 százalék alatt van ez, és száraz időszakban ez alig 0,3 százalék [6] .

    Ezenkívül az emberek egy speciális élettani helyzetben – ezt “nyúl éhezésnek” nevezik – [7] vannak, amikor alacsony zsír- és szénhidráttartalmú, valamint magas fehérjetartalmú étrendet fogyasztanak (a teljes napi energiafogyasztás> 35 százaléka fehérje). Ilyenkor az emberi máj a magas mértékű fehérjebevitelnek megfelelően már nem képes megfelelően szabályozni a karbamidszintézist – következésképpen 2-3 héten belül hyperaminoacidemia, hyperammonemia, hyperinsulinemia, hányinger, hasmenés és akár halál is bekövetkezhet.

    ♦️Mi van az inuitokkal?

    A grönlandi, kanadai és alaszkai sarkvidékeken lakó inuit népeket gyakran emlegetik a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú és viszonylag magas fehérjetartalmú étrendhez alkalmazkodó emberi populáció példáiként. Mintha tipikus példa lenne!

    Hol van itt a ketogén étrend?

    Az eszkimók és a maasai népcsoportok olyan kultúrák, amelyek tipikus jó kísérleti és kutatási populációk: megtudhatjuk tőlük például, hogy alacsony szénhidrátfogyasztásukkal miként tartották fenn testüket – rendkívül zord időjárási viszonyok közepette.

    KIDERÜLT, HOGY ALACSONY SZÉNHIDRÁT-, VALAMINT MAGAS FEHÉRJE- ÉS ZSÍRTARTALMÚ ÉTRENDJÜK UPREGULÁLT (FELÜLSZABÁLYOZOTT) GLUKONEOGENEZIS SEGÍTSÉGÉVEL FOLYAMATOSAN GLUKOZT TERMEL AMINOSAVAKBÓL, MIKÖZBEN A KETONTEST-SZINTÉZIS MÉRTÉKE NEM ÉRI EL AZ ENYHE KETÓZIS ÁLLAPOTÁT SEM❗️

    1928-ban egy kutatócsapat olyan inuit emberek bevonásával készített tanulmányt, akik még mindig hagyományos étrendjüket fogyasztották [10]:

    Az étrend átlagosan napi 280 g fehérjét, 135 g zsírt és 54 g szénhidrátot tartalmaz (ez utóbbi elsősorban a nyers húsban található izomglikogén) és a kutatócsapat két fontos tényt állapított meg:

    1. ❗️Az inuit emberek rendszeres étrendjük alatt nem voltak ketózisban; ehelyett magas fehérjebevitelük glukoneogenezist eredményezett - akárcsak a húsevők és a mindenevők.
    2. Az inuit emberek böjt állapotban is ellenállást mutattak a ketózis érvénye jutása ellen. A kutatók megfigyelték, hogy "koplaláskor ugyan ketózis alakul ki, de csak enyhe mértékben, főként ha összehasonlítjuk más emberi alanyokéval❗️”

    ♦️Ketózis terhességben és csecsemőkorban

    Manapság a fő ketogén táplálkozástudományi kutatók az alacsony szénhidráttartalmú étrendet tartják megfelelőnek csecsemők és gyermekek számára is, sőt hovatovább azt fejtegetik, azzal érkeztünk meg a világra. Van is benne igazság, de nincs is.
    Az inuitok jó példát jelentenek a talány megfejtéséhez.

    Az inuitok különlegesek: kizárólag anyatejes szoptatást alkalmaznak áll a gyermekek 2 éves koráig [11], amikor is húst vezetnek be étrendjükbe. Más szavakkal,

    ❗️A LEGGYORSABB AGYNÖVEKEDÉS ÉS -FEJLŐDÉS IDŐSZAKÁBAN AZ ALACSONY SZÉNHIDRÁTTARTALMÚ ÉTRENDET FOLYTATÓ INUITOK GYERMEKEIK SZÁMÁRA PONT AZ EGYETLEN SZÉNHIDRÁTBAN GAZDAG ÉLELMISZERT BIZTOSÍTJÁK – AZ EMBERI TEJET❗️

    A csecsemőkről szólva ezen kutatások arra a tényre hivatkoznak, hogy az emberi csecsemők agya több ketontestet használ fel, mint a felnőtteké [12], mondván, ezzel sokkal hatékonyabb. A valóság azonban egészen más [13]: csakúgy, mint a felnőtteknél, a magzat és az újszülött számára is a glükóz az uralkodó agyi üzemanyag. Kísérleti állatokkal és emberekkel végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az agyi glükózfelhasználás kezdetben alacsony, és növekszik az érleléssel a regionális heterogenitás növekedésével. Az agyi glükózfelhasználás növekedése az életkor előrehaladtával a növekvő funkcionális aktivitás és az agy energiaigényének következménye. A glükóz kritikus szerepet játszik a fejlődő agyban, nemcsak az energiatermelés elsődleges szubsztrátjaként, hanem a normál bioszintetikus folyamatok lehetővé tétele érdekében is.

    Más szavakkal, agyunk elsősorban csecsemőkortól kezdve használja a glükózt,

    A CSECSEMŐ SZERVEZETE A KETONTESTEKET CSAK KIEGÉSZÍTŐ ENERGIAFORRÁSKÉNT OXIDÁLJA❗️

    – amennyiben a glükóz kevésnek bizonyulna: fejlődésünk egyre nagyobb enerigatömegeket igényel.

    Miért a glukózt részesíti előnyben az agy? A glükóz teljes, terminális oxidációja jóval több energiát eredményez (adenozin-trifoszfát [ATP] molekulákban kifejezve), mint a ketontesteké, előbbinél 36, utóbbinál 24 ATP molekula jut egy oxidált vegyületre. És mint tudjuk, az emberi agy aránytalanul nagyobb energiamennyiséget használ el, mint amekkorát méretei alapján igényelnie kellene.

    Itt van egy igazi kulcspont:

    ❗️ANNAK AZ OKA, HOGY AZ INUITOK NEM MENNEK OLYAN KÖNNYEN KETÓZISBA, MINT MÁS ETNIKAI CSOPORTOK, a CPT1A GÉN KÁROS MUTÁCIÓJÁNAK MAGAS ELŐFORDULÁSI VALÓSZÍNŰSÉGE ❗️[14]

    ♦️Ez a mutáció lehetővé tette az alkalmazkodást a magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrendhez abban az értelemben, hogy a gént hordozók életben maradhatnak reproduktív korig, miközben olyan étrendet fogyasztanak, amely teljesen ellentétes az evolúciós történetünkkel. Ez a gén azonban a hipoketotikus hipoglikémia következtében magas csecsemőhalandósággal társul: amikor az inuit csecsemők vércukorszintje csökken, nem képesek felhasználni ketontesteket agyuk fenntartására – ahogy elegendő fejerjebevitel hiányában is elájulnak!

    ♦️MAGA A MUTÁCIÓ, MELY EXTRÉM KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT LEHETŐVÉ TESZI A FELNŐTTEK MAGAS ZSÍR- ÉS FEHÉRJETARTALMÚ ÉTRENDEN VALÓ TÚLÉLÉSÉT A GLUKONEOGENEZIS SEGÍTSÉGÉVEL, ELENYÉSZŐ MENNYISÉGŰ KETONTEST KÍSÉRETÉBEN – VESZÉLYEZTETI A CSECSEMŐK EGÉSZSÉGÉT. EZ AZ EVOLÚCIÓBAN REJLŐ KOMPROMISSZUMOK ERŐTELJES PÉLDÁJA❗️
    Az emberek valóban alkalmazkodhatnak egy extrém környezethez és egy extrém étrendhez, de ez az alkalmazkodás magas költségekkel jár♦️

    Azzal az elképzeléssel, hogy a ketózis az emberi természetes állapot, ellentmond az emberi embrionális és magzati fejlődés erős függése a glükóztól is. Minden nő normális terhesség alatt valamelyest “inzulinrezisztenssé” válik [15], mivel a glükóz a fejlődő csecsemő felé irányul. A szénhidráttól megfosztott terhes nőknél a terhesség későbbi fázisai során nagy a kockázata a ketoacidózis kialakulásának. [16] Ez a veszélyes állapot akkor fordulhat elő, amikor a fejlődő magzat tápanyagigénye olyan mértékű csúcsot ér el, mely az anyai ketontest-szintézist növelésre készteti!

    A szénhidrátoknak az emberi evolúció fejlődésében betöltött szerepéről szóló tanulmány [19] rámutatott:
    A glükóz a magzat növekedésének fő energiaforrása – az alacsony glükóz hozzáférhetőség veszélyeztetheti a magzat túlélését. A terhes nőknek minimálisan 70-130 g/nap glükóz vagy glükózekvivalens molekula szükséges optimális kognitív funkciójuk fenntartásához és a magzat táplálásához.
    E tények ismeretében mindenképpen meggondolandó azt ajánlani, hogy a nők terhesség alatt alacsony szénhidráttartalmú étrendet fogyasszanak-e.

    A ketogén étrend természetes étrend az emberek számára?

    Soha egyetlen emberi populáció sem élt állandó ketózis állapotban.

    A ketogén étrend terhes nőkre és fejlődő magzatokra kifejezetten káros lehet, – az egyetlen emberi populáció, amely valaha is fennmaradt magas zsír-, közepes fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrenden, csak egy kedvező genetikai mutáció miatt tehette ezt meg, – ez viszont pont megakadályozza őket ketózisba kerülni.

    ❗️AZ INUITOK EGY KETÓZIST SZINTE LEHETETLENNÉ TÉVŐ, A ZORD KÖRNYEZETI ÉS ÉGHAJLATI VISZINYOKRA KIALAKULÓ KEDVEZŐ GENETIKAI MUTÁCIÓ KÖVETKEZTÉBEN MARADTAK FENN HÚST ÉS ZSÍRT TARTALMAZÓ ÉTRENDJÜKÖN❗️

    Sajnos ennek nem szándékos, de elkerülhetetlen következménye van: csökkennek a csecsemők túlélési esélyei.
    Nyilvánvaló, hogy a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend nem természetes az emberek számára, és a hosszú távú vagy tartós ketózis számunkra sem természetes állapot.

    ♦️Források

    1. Eisert, R (2011), Hypercarnivory and the brain: protein requirements of cats reconsidered. J Comp Physiol B. 181(1):1-17. doi: 10.1007/s00360-010-0528-0. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088842 1.
    2. Nelson, R.A. (1980), Protein and fat metabolism in hibernating bears. Fed Proc. 39(12):2955-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6998737
    3. Tavoni, S.K., Champagne, C.D., Houser, D.S. & Crocker, D.E. (2013), Lactate flux and gluconeogenesis in fasting, weaned northern elephant seals (Mirounga angustirostris). J Comp Physiol B. 183(4):537-46. doi: 10.1007/s00360-012-0720-5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23180193
    4. Helge, W.J., Richter, E.A. & Kiens, B. (1996), Interaction of training and diet on metabolism and endurance during exercise in man. J Physiol 492(1):293-306. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1158881/pdf/jphysiol00293-0292.pdf
    5. Pinckaers, P.J., Churchward-Venne, T.A., Bailey, D. & van Loon, L.J. (2017), Ketone Bodies and Exercise Performance: The Next Magic Bullet or Merely Hype? Sports Med. 47(3):383-391. doi: 10.1007/s40279-016-0577-y. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27430501
    6. http://carnivoraforum.com/topic/10414110/1/
    7. https://www.raising-rabbits.com/rabbit-starvation.html
    8. Shane Bilsborough and Neil Mann. A Review of Issues of Dietary Protein Intake in Humans. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2006, 16, 129-152.
    9. https://thetruthaboutcancer.com/ketogenic-diet-weakens-cancer-cells/
    10. Heinbecker, J. (1928), Studies on the metabolism of Eskimos. J Biol Chem 80:461-475.
    11. ibid
    12. Settergren, G., Lindblad B.S. & Persson, B (1976), Cerebral blood flow and exchange of oxygen, glucose, ketone bodies, lactate, pyruvate and amino acids in infants. Acta Paediatr Scand.65(3):343-53. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5840/
    13. Vannucci, R.C. & Vannucci, S.J. (2000), Glucose metabolism in the developing brain. Semin Perinatol. 24(2):107-15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10805166
    14. Clemente, F.J. et al. (2014), A Selective Sweep on a Deleterious Mutation in CPT1A in Arctic Populations. Am J Human Genetics 95(5): 584-589. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4225582/
    15. Sonagra, A.D., Biradar, S.M., Dattatreya, K. & Murthy, D.S.J. (2014), Normal pregnancy- a state of insulin resistance. J Clin Diagn Res. I(11):CC01-3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290225/
    16. Sussman, D., van Eede, M., Wong, M.D., Adamson, S.L. & Henkelman, M. (2013), Effects of a ketogenic diet during pregnancy on embryonic growth in the mouse. BMC Pregnancy Childbirth 13:109. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685567/
    17. ibid
    18. Desrosiers, T.A., Siega-Riz, A.M., Mosley, B.S. & Meyer, R.E. (2018), Low carbohydrate diets may increase risk of neural tube defects. Birth Defects Res. 110(11):901-909. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29368448
    19. Hardy, K., Brand-Miller, J., Brown, K., Thomas, M., Copeland, L., & Handling Editor Dykhuizen, D.E. (2015). The Importance of Dietary Carbohydrate in Human Evolution. The Quarterly Review of Biology, 90(3), 251-268. https://www.jstor.org/stable/10.1086/682587
    20. E.g. https://lowcarbislekker.wordpress.com/2014/09/10/my-low-carb-twin-pregnancy-journey/
    21. E.g. https://www.dietdoctor.com/low-carb/pregnancy
    22. Arora, S., Henderson, S.O., Long, T., & Menchine, M. (2011). Diagnostic Accuracy of Point-of-Care Testing for Diabetic Ketoacidosis at Emergency-Department Triage. Diabetes care.
    23. Ballantyne, Sarah (2017). “Paleo Principles: The Science Behind the Paleo Template, Step-by- Step Guides, Meal Plans, and 200+ Healthy & Delicious Recipes for Real Life.” Victory Belt Publishing.
    24. Balasse, E.O. (1979). Kinetics of ketone body metabolism in fasting humans. Metabolism: clinical and experimental, 28 1, 41-50.
    25. Bang, H., Dyerberg, J., & Sinclair, H.M. (1980). The composition of the Eskimo food in north western Greenland. The American journal of clinical nutrition, 33 12, 2657-61.
    26. Bektaş, F., Eray, O., Sari, R., & Akbas, H.S. (2004). Point of care blood ketone testing of diabetic patients in the emergency department. Endocrine research, 30 3, 395-402.
    27. Bradley, G. M. and E. S. Benson (1969). Examination of the urine. In Todd-Sanford: Clinical Diagnosis by Laboratory Methods (14th ed.), I. Davidsohn and J. B. Henry, eds., chapter 3, P. 65. Philadelphia: Saunders.
    28. Briant, L.J., Dodd, M.S., Chibalina, M.V., Rorsman, N.J., Johnson, P.R., Carmeliet, P., Rorsman, P., & Knudsen, J.G. (2018). CPT1a-Dependent Long-Chain Fatty Acid Oxidation Contributes to Maintaining Glucagon Secretion from Pancreatic Islets. Cell reports, 23 11, 3300-3311 .
    29. Brown, N.F., Mullur, R.S., Subramanian, I., Esser, V., Bennett, M.J., Saudubray, J.M., Feigenbaum, A.S., Kobari, J.A., Macleod, P.M., McGarry, J., & Cohen, J.C. (2001). Molecular characterization of L-CPT I deficiency in six patients: insights into function of the native enzyme. Journal of lipid research, 42 7, 1134-42 .
    30. Chuter, R (2019 Jan 17) Is the Ketogenic Diet Natural for Humans? Retrieved from https://nutritionstudies.org/is-the-ketogenic-diet-natural-for-humans/
    31. Clemente, F.J., Cardona, A., Inchley, C.E., Peter, B.M., Jacobs, G.S., Pagani, L., Lawson, D.J., Antao, T., Vicente, M., Mitt, M., DeGiorgio, M., Faltyskova, Z., Xue, Y., Ayub, Q., Szpak, M., Mägi, R., Eriksson, A., Manica, A., Raghavan, M., Rasmussen, M.L., Rasmussen, S., Willerslev, E., Vidal-Puig, A., Tyler-Smith, C., Villems, R., Nielsen, R., Metspalu, M., Malyarchuk, B.A., Derenko, M.V., & Kivisild, T. (2014). A Selective Sweep on a Deleterious Mutation in CPT1A in Arctic Populations. American journal of human genetics, 95 5, 584-589 .
    32. Collins, S.A., Sinclair, G.B., McIntosh, S.F., Bamforth, F., Thompson, R., Sobol, I., Osborne, G.M., Corriveau, A., Santos, M.D., Hanley, B., Greenberg, C.R., Vallance, H.D., & Arbour, L. (2010). Carnitine palmitoyltransferase 1A (CPT1A) P479L prevalence in live newborns in Yukon, Northwest Territories, and Nunavut. Molecular genetics and metabolism, 101 2-3, 200-4 .
    33. Cunnane, S.C. (2004). Metabolism of polyunsaturated fatty acids and ketogenesis: an emerging connection. Prostaglandins, leukotrienes, and essential fatty acids, 70 3, 237-41 .
    34. Echeverría, F., Ortiz, M., Valenzuela, R., & Videla, L.A. (2016). Long-chain polyunsaturated fatty acids regulation of PPARs, signaling: Relationship to tissue development and aging. Prostaglandins, leukotrienes, and essential fatty acids, 114, 28-34 .
    35. Feldman, S.A., Rubenstein, A.H., K-J, H., Taylor, C.B., Lewis, L.A., & Mikkelson, B. (1975). Carbohydrate and lipid metabolism in the Alaskan Arctic Eskimo. The American journal of clinical nutrition, 28 6, 588-94 .
    36. Flachs, P., Horakova, O., Brauner, P., Rossmeisl, M., Pecina, P., Hal, N.L., Růžičková, J., Sponarová, J., Drahota, Z., Vlček, Č., Keijer, J., Houštěk, J., & Kopecký, J. (2005). Polyunsaturated fatty acids of marine origin upregulate mitochondrial biogenesis and induce β-oxidation in white fat. Diabetologia, 48, 2365-2375.
    37. Fuehrlein, B.S., Rutenberg, M.S., Silver, J.N., Warren, M.W., Theriaque, D.W., Duncan, G., Stacpoole, P.W., & Brantly, M.L. (2004). Differential metabolic effects of saturated versus polyunsaturated fats in ketogenic diets. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 89 4, 1641-5 .
    38. Gessner, B.D., Gillingham, M.B., Johnson, M.A., Richards, C.S., Lambert, W.E., Sesser, D.E., Rien, L.C., Hermerath, C.A., Skeels, M.R., Birch, S.M., Harding, C.O., Wood, T., & Koeller, D.M. (2011). Prevalence and distribution of the c.1436C→T sequence variant of carnitine palmitoyltransferase 1A among Alaska Native infants. The Journal of pediatrics, 158 1, 124-9 .
    39. Gibson, A.A., Lee, C.M., Ayre, J.M., Franklin, J., Markovic, T.P., Caterson, I.D., & Sainsbury, A. (2015). Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 16 1, 64-76.
    40. Gillingham, M.B., Hirschfeld, M., Lowe, S., Matern, D., Shoemaker, J.D., Lambert, W.E., & Koeller, D.M. (2011). Impaired fasting tolerance among Alaska native children with a common carnitine palmitoyltransferase 1A sequence variant. Molecular genetics and metabolism, 104 3, 261-4 .
    41. Greenberg, C.R., Dilling, L.A., Thompson, G.R., Seargeant, L.E., Haworth, J.C., Phillips, S.S., Chan, A., Vallance, H.D., Waters, P.J., Sinclair, G.B., Lillquist, Y.P., Wanders, R.J., & Olpin, S.E. (2009). The paradox of the carnitine palmitoyltransferase type Ia P479L variant in Canadian Aboriginal populations. Molecular genetics and metabolism, 96 4, 201-7 .
    42. Guerci, B., Benichou, M., Floriot, M., Bohme, P., Fougnot, S., Franck, P., & Drouin, P. (2003). Accuracy of an electrochemical sensor for measuring capillary blood ketones by fingerstick samples during metabolic deterioration after continuous subcutaneous insulin infusion interruption in type 1 diabetic patients. Diabetes care, 26 4, 1137-41 .
    43. Harano, Y., Suzuki, M., Kojima, H., Kashiwagi, A., Hidaka, H., & Shigeta, Y. (1984). Development of paper-strip test for 3-hydroxybutyrate and its clinical application. Diabetes care, 7 5, 481-5 .
    44. Heinbecker, Peter (1928). Studies on the Metabolism of Eskimos. Journal of Biological Chemistry.
    45. Heinbecker, Peter (1931). Further Studies on the Metabolism of Eskimos. Journal of Biological Chemistry.
    46. Hendey, G.W., Schwab, T., & Soliz, T. (1997). Urine Ketone Dip Test as a Screen for Ketonemia in Diabetic Ketoacidosis and Ketosis in the Emergency Department. Annals of emergency medicine, 29 6, 735-8 .
    47. Ho, K.J., Mikkelson, B., Lewis, L.A., Feldman, S.A., & Taylor, C.B. (1972). Alaskan Arctic Eskimo: responses to a customary high fat diet. The American journal of clinical nutrition, 25 8, 737-45.
    48. Ide, T., Kobayashi, H., Ashakumary, L., Rouyer, I.A., Takahashi, Y., Aoyama, T., Hashimoto, T., & Mizugaki, M. (2000). Comparative effects of perilla and fish oils on the activity and gene expression of fatty acid oxidation enzymes in rat liver. Biochimica et biophysica acta, 1485 1, 23-35.
    49. Kaplins'kyĭ, S.P., Shysh, A.M., Nahibin, V.S., Dosenko, V., Klimashevs'kyĭ, V.M., & Moibenko, O.O. (2009). [Omega-3 polyunsaturated fatty acids stimulate the expression of PPAR target genes]. Fiziolohichnyi zhurnal, 55 2, 37-43 .
    50. Koeller, D. (2018). Personal communication.
    51. Krogh, A. and Krogh, M. (1915). A study of the diet and metabolism of eskimos undertaken in
    52. 1908 on an expedition to greenland. Meddelelser om Grønland. , 51.
    53. Longo, N., Filippo, C.A., & Pasquali, M. (2006). Disorders of carnitine transport and the carnitine cycle. American journal of medical genetics. Part C, Seminars in medical genetics, 142C 2, 77-85 .
    54. Masterjohn, C. (2016, Oct 26) Inuit genetics show us why evolution does not want us in constant ketosis.Retrieved from https://chrismasterjohnphd.com/2017/10/26/inuit-genetics-show-us-evolution-not-want- us-constant-ketosis-mwm-2-37/.
    55. McClellan, S and Eugene F. Du Bois. (1930) Prolonged Meat Diets with a Study Function and Ketosis. The Journal of Biological Chemistry, 87, 651-668.
    56. Mitchell, G.A., Kassovska-Bratinova, S., Boukaftane, Y., Robert, M.F., Wang, S.-., Ashmarina, L., Lambert, M., Lapierre, P., & Potier, E. (1995). Medical aspects of ketone body metabolism. Clinical and investigative medicine. Medecine clinique et experimentale, 18 3, 193-216.
    57. Neal, E.G., Chaffe, H.M., Schwartz, R.H., Lawson, M.S., Edwards, N.J., Fitzsimmons, G., Whitney, A., & Cross, J.H. (2009). A randomized trial of classical and medium-chain triglyceride ketogenic diets in the treatment of childhood epilepsy. Epilepsia, 50 5, 1109-17 .
    58. Owen, O. E. (1974). Ketone bodies as a fuel for the brain during starvation. Biochemistry and Molecular Biology Education, 33(4):246-251.
    59. Passmore, R. (1961). On ketosis. The Lancet, 277(7182):839-843.
    60. Radler, U., Stangl, H., Lechner, S., Lienbacher, G., Krepp, R., Zeller, E., Brachinger, M., Eller-Berndl, D., Fischer, A., Anzur, C., Schoerg, G., Mascher, D.G., Laschan, C., Anderwald, C.H., & Lohninger, A. (2011). A combination of (ω-3) polyunsaturated fatty acids, polyphenols and L-carnitine reduces the plasma lipid levels and increases the expression of genes involved in fatty acid oxidation in human peripheral blood mononuclear cells and HepG2 cells. Annals of nutrition & metabolism, 58 2, 133-40 .
    61. Rodahl, K., C. R. Shaw, and H. F. Drury (1954). Studies on the blood and blood pressure in the eskimo and the significance of ketosis under arctic conditions. Norsk Polar Institute, Skrifter, 102.
    62. Schwab, T.M., Hendey, G.W., & Soliz, T. (1999). Screening for ketonemia in patients with diabetes. Annals of emergency medicine, 34 3, 342-6 .
    63. Sinclair, H. M. (1953). The diet of canadian indians and eskimos. Proceedings of the Nutrition Society, 12(1):6982.
    64. Stojanovic, V., & Ihle, S.L. (2011). Role of beta-hydroxybutyric acid in diabetic ketoacidosis: a review. The Canadian veterinary journal = La revue veterinaire canadienne, 52 4, 426-30 .
    65. Tutwiler, G.F., & Dellevigne, P. (1979). Action of the oral hypoglycemic agent 2-tetradecylglycidic acid on hepatic fatty acid oxidation and gluconeogenesis. The Journal of biological chemistry, 254 8, 2935-41 .
    66. van Schothorst, E.M., Flachs, P., Hal, N.L., Kuda, O., Bunschoten, A., Molthoff, J.W., Vink, C., Hooiveld, G.J., Kopecký, J., & Keijer, J. (2008). Induction of lipid oxidation by polyunsaturated fatty acids of marine origin in small intestine of mice fed a high-fat diet. BMC Genomics, 10, 110 - 110.
    67. Volek, J. and S. Phinney (2012). “The art and science of low carbohydrate performance : a revolutionary program to extend your physical and mental performance envelope”. Beyond Obesity.
    68. Zammit, V. A. (2011). “Comprehensive Physiology”, chapter in Regulation of Ketogenesis in Liver. John Wiley & Sons, Inc. Published by Journal of Evolution and Health, 2018

    "It's simple, if it jiggles, it's fat."

  • Woodslave

    nagyúr

    válasz aelod #167921 üzenetére

    mit ittál? :F ;] Még ha én hinném 1 év kihagyás után (mondjuk olvastam folyamatosan) hogy ezt bárki elolvassa :D

    "akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

  • Madwe

    nagyúr

    válasz Woodslave #167923 üzenetére

    Én elolvastam :) mondjuk én 1 év ketozással indítottam anno a megújulásomat s kicsi rálátásom is van emiatt meg érdekel is a téma :) a cikk 99.99%val egyetértek bár néhol ez is csúsztat, ferdít, kihagy, mint a legtöbb bármilyen étkezéssel kapcsolatos cikk, csak h a saját igazát tolja.
    csak h ide kapcsolódó részére reagáljak: keto alatt pont azt a sportot hagyták ki, ahol tényleg van előnye s ahol profi sportolók is használják: hosszú alacsony terhelésű sportoknál - maraton futók, hosszú távú biciklizők stb, ahol így nem kell carb loadolni s nincs is egy plafon amit elér amikor kifogy a ch. Ezt egyébként én is talasztaltam anno, a világból is ki tudtam futni/úszni/tekerni, sose fogyott el az energiám, végig tudtam fedezni zsírból. Ugyanakkor ahol hirtelen nagy energiára van szükség - sprint, hiit, SÚLYEMELÉS - ott sokkal rosszabb eredményeket értem el, ott a ch kell, de nagyon :)
    az ősös részhez még annyit tennék hozzá, h teljesen igaz amit ír, régen ezt nem magas zsírbevitellel hanem éhezéssel érték el (nyilván nem szándékosan) s a magas zsírtartamú mai megoldása egy biohack kb h hosszan beléphess ebbe. Ugyanakkor a magas zsírtartam a ketoadaptáció elején fontos csak (h hamarabb belelépj - tekintve h a ma embere sosincs ketózisban elvesztette a metabolikus adaptációját s nehezebben lép bele először- s a cikk azon része ami javasolja h amúgy időszakonként belépni ketózisba nem ördögtől való ötlet azzal mélységesen egyetértek) utána már alacsonyabb zsír, a szükséges fehérje s minimális chval is fenntartható - persze itt a glükoneogenezis miatt nagy fehérjebevotelről nem beszélhetünk ahogy azt az eszkimós résznél is említi.
    s miután a ma embere iszonyatosan elhízott lehet - főleg aki ketozni kezd - van annyi zsírraktára a testében h hosszútávon csinálhassa míg az ősöknél ez nem állt fenn s nyilván pláne tudatosan fogyni nem nagyon akartak :)

    ettől függetlenül a hosszú ketózisnak sok árnyoldala is van, eleve nagyon egészségtelenül is lehet csinálni valamint a hormonháztartásra is erősen hatással van. E miatt én a rövid távú kipróbálását s időnkénti beiktatítását általában bárkinek ajánlom de pl fogyáshoz nem feltétlen a legjobb - egyénfüggő h neki egyáltalán beválik e (nekem bevállt, egyáltalán nem voltam éhes s repültek le a kilók, 1 év alatt 60+) s h tudja e helyesen, egészségesen csinálni. 1 éves távra ugyanakkor mai fejjel már senkinek nem javasolnám, mert ha pl a hormonjai rendben is maradnak leptin ghrelin stb szinten (nekem így van szerencsére) azért a bmrje be fog esni a béka segge alá s azt visszatornázni nem feltétlen egyszerű - nekem pl fél évbe telt kb, azóta meg már túl magas is a bmrem, folyamat zabálnom kell h egyáltalán megtartsam a súlyom, tömegelni meg elképesztő teher már kb :)

  • stratova

    veterán

    válasz Woodslave #167923 üzenetére

    No ez Elődnek ment volna.

    Szerintem érdekes volt. Amiatt lehet még veszélyes, ha mondjuk egy nő fogyás céllal áll neki esetleg közben várandós vagy szoptat. Bár az orvosok terhességi diabétesz esetén szoktak előírni szénhidrát diétát, de az is kb 150-200g ch/nap-ra való korlátozás. Anyatejben meg eleve több a tejcukor és kevesebb a zsír, mint (teljes) a tehéntejben.

    [ Szerkesztve ]

  • aelod

    veterán

    válasz stratova #167926 üzenetére

    Én is egyetértek ezzel, nem tartom hosszú távon fenntarthatónak ezt az étrendet. Egy módszer lehet de semmiképp nem szignifikánsan.

    "It's simple, if it jiggles, it's fat."

  • Woodslave

    nagyúr

    válasz aelod #167927 üzenetére

    tőlem roppant távol áll a keto. Soha nem csinálnám. Elhiszem hogy működik, sokaknak segített stb. De valamiért inkább az alacsony/normál zsírban hiszek. Vegán hamarabb lennék mint hogy ketózzak ha választanom kellene melyik étrendet készíti el nekem egy séf..

    [ Szerkesztve ]

    "akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz stratova #167926 üzenetére

    Exem IR-es volt, ott is csak korlátozva van a CH bevitel (aktivitástól függően), meg az megszabva, hogy hány óránként és gyors vagy lassút kell bevinni. Nem olyan kevés az a 160-200g CH sem, főleg úgy, hogy zömmel komplex CH-t kell tápolni. Éhezés sosem volt, mert pont az inzulin hinta elkerülése a cél.

  • moma

    őstag

    válasz bigmasterg #167919 üzenetére

    Köszi a tippeket! A csukló mobilizáción mit értesz? Valami konkrét gyakorlatok esetleg?

    we all deserve a bit of luck.

  • diegho

    nagyúr

    válasz headhunter #167922 üzenetére

    64k feliratkozás szaros 45 kilóra... ha tudtam volna, hogy a fogyás dokumentálásával ennyi előfizetőt lehet szerezni, akkor én is csináltam volna csatornát hozzá. :W

  • S e t h

    nagyúr

    válasz diegho #167931 üzenetére

    Akkor hajrá, majd linkeld be!

    This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

  • benfolds

    őstag

    válasz aelod #167921 üzenetére

    1. eleve úgy kezdődik, hogy "ELGONDOLKODTATÓ" - ha az volt a cél, hogy semmiképpen ne vegyem komolyan a szöveget, akkor tökéletes indítás.

    2. nekem elég sarkos véleményem van úgy általában a diétákról, így a ketóról is, szerintem 99%-ban csak a bizniszről szól, amit az emberi hülyeség és az az általános igény tart fenn, hogy mindig kell valami új megfejtés, ami nyilván sokkal jobb, mint az előző nagy megfejtés volt. kb. úgy működik, mint a divat, vagy ahogy egyik sláger jön a másik után, sosincs megállás. amikor már nehéz újat kitalálni, akkor jön a retró, ilyen egyébként a ketó is, amit asszem a 70-es években talált ki egy amerikai fickó.
    ez nem azt jelenti, hogy a diéták ne működhetnének (azt meg végképp nem állítom, hogy a táplálkozási tanácsadásnak ne lenne értelme, pont az emberi hülyeség miatt), sokféle módon el lehet jutni ugyanoda, de szerintem mégiscsak a "természetes" étrend némi egyéni finomhangolással (itt van szerepe a táplálkozási tanácsadásnak) a legjárhatóbb út, ami már kb. 100 éve fel van térképezve és előbb-utóbb mindig ugyanoda kanyarodunk vissza.

    3. lehet faszság, de félretéve minden egészségügyi megfontolást, etikai okokból a vegánságot egyre inkább támogatom (ezek a nébih-es horrorvideók sokat nyomtak a latba), mondjuk még nem szántam el magamat. nem tudom, hogy ez az őrület vagy a jellemfejlődés jele. :DDD

  • aelod

    veterán

    válasz benfolds #167933 üzenetére

    Pont ugyan akkora divat némi ideológiai belemagyarázással a vegánság mint a keto.

    "It's simple, if it jiggles, it's fat."

  • moma

    őstag

    válasz aelod #167934 üzenetére

    Nem vagyok vegán, de egy elég racionális, ésszerű valaki. És szerintem a vegánban az etikai rész érvelési rendszere pokoli erős. Lényegében, ha nem vagyok kész azt állítani, hogy az állatok olyan dolgok, mint a tárgyak, szóval nem számít mi van velük, az életükkel, akkor szerintem a vegán fog nyerni egy vitában. Ezt meg elég nehéz gondolni, hogy nem számít az állat fájdalma, egy más korban lehet ez ment, de ma ez nem reális.

    Ha nem lenne ennyire nehéz vegánul étkezni, hanem a boltok, kajáldák jobban felkészülnének erre és lenne hasonló áron nagy választék ott is, akkor én is abba az irányba hajlanék. Most én úgy látom, hogy ezt úgy lehet csinálni, ha az ember felszed sacc egy főiskola mértékű tudást és gyakorlatot és megtanul rohadt sok mindent mibe mi van és ezek szerint egy csomó másfajta ételt főzni és ezt csinálja folyamatosan.

    Ha valamelyik része szerintem nem biztos, hogy áll a vegánnak az a nem ételekre vonatkozó rész. Mert ott azért kérdéses szerintem, hogy a végén nem okoz e több rosszat a műanyag, mint az állati valami. Mert minden használati tárgyat azért nem lehet növényivel helyettesíteni jelenleg.

    we all deserve a bit of luck.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz moma #167936 üzenetére

    Disclaimer: Nem vagyok vegán, de vannak részei amikkel tudok azonosulni.

    A vegánságnak csak egy része az etikai ellenérzés az állatok leölésével vagy éppen a tartási körülményekkel szemben. Nekem inkább utóbbival van bajom, családom egyik fele falusi, zömmel mezőgazdaságból és állattartásból élt nagyon sokáig, annyi állat volt, amennyi a szűkebb rokonságot el tudta látni hússal majdnem egész évben, nem éltek összezsúfolva, kapirgálhattak, túrhatták a sarat és mozoghattak, egészséges állatok voltak, sosem kellett antibiotikummal tömni őket (ami pont a zsúfoltság és a mozgásszegény életmód miatt fellépő fertőzések ellen van). Kicsi gyerekként én is kergettem egy bottal a csirkéket, aztán nagymamám leszidott, értetlenkedtem, hogy mit számít, úgyis le lesznek vágva és megesszük őket. Nagyon megragadt bennem, hogy "attól még nem kell rosszul bánni velük, tisztelni kell őket".

    A másik fő probléma szintén a nagyüzemi állattartáshoz kapcsolódik: Ez pedig a környezetszennyezés. Az egyes tanulmányok megosztottak abban, hogy hányadik helyen áll a nagyipari állattartás a Föld legnagyobb szennyezőinek listáján, de az összes szerint Top 3-ban van. Ezen belül is a marhák tartása toronymagasan kiugrik minden más közül. Az üzemeket el kell látni energiával, takarmánnyal és az állatok is rengeteg gázt termelnek, ezek odajuttatása, majd kijuttatása is hatalmas logisztikai hátteret igényel, aminek szintén hatalmas a környezeti lábnyoma, nem beszélve az állatok gyógyszerezéséről ami brutálisan sok kemikáliát juttat a táplálékláncba és a földi ökoszisztémába és ha vége a Covid járványnak, alighanem a következő nagy dobás egy antibiotikum rezisztens baktérium lesz). A vegán ugyanezért nem eszik tejterméket vagy tojást, hiába nem kell hozzá megölni az állatot, de ezt a nagyüzemi állattartást fenntartja. Mi ugye úgy gondolunk a húsra, mint remek energiaforrásra (tápérték tekintetében), de ha azt nézzük, hogy mennyi energiabefektetés és környezetterhelés volt a tányérra juttatni, úgy viszont pocsék a hatékonysága a növényi eredetű tápanyagokhoz képest (de ez amúgy a távoli tájakról érkező zöldségekre és gyümölcsökre is igaz, az avokádó például a világ legkörnyezetszennyezőbb zöldsége, nem csak termeszteni brutális energiabefektetés, de a világ más pontjaira eljuttatni is, ugyanis a termesztés igencsak túlnyomó hányadát Mexikóban végzik, amire még a helyi drogkartellek is rátelepedtek, lefölözve a hasznot a farmerek elől).

    A probléma az, hogy 100 éve még csak annyian éltünk a Földön, hogy az akkori népességszámot még a hagyományos állattartási módszerek mellett el lehetett látni hússal, ma már nem így van és vagy a népességszámot csökkentjük (nyilván ironizálok), vagy azt gondoljuk át, hogyan táplálkozunk, hogyan rendezzük be az életterünket és hogyan közlekedünk. Ahogy most vagyunk, az egy szakadék felé egyre gyorsabban robogó vonat.

  • moma

    őstag

    válasz Stauffenberg #167937 üzenetére

    Igen. Egyet értek sacc mindennel. Pont ezt akartam írni az elejére, hogy ennyi embernek ezt a mennyiségű húst, amit most eszik nem lehet nem ipari módon biztosítani. És igen szerintem is a no1 gond, hogy mennyi ember lett. Szerintem be kellene vállalni, hogy leszarjuk a nyugdíj rendszer összeomlását(aminek lehet az is az ára, hogy rohadt idősen ne éljünk annyira sokáig) és berendezkedni kisebb lakosságra mindenhol. Szerintem nem csak az állatoknak lenne jobb, de az embereknek is, mert jóval kevesebb konfliktus lenne, jóval kevesebb félelem. Ezek nélkül meg talán normálisabb államok is. Mert most sok helyen azzal vannak indokolva a kormányzati kreténségek, hogy félni kell ettől, attól, és jaj fogadjátok el kevesebb szabadságot, de cserébe megvédünk a NAGY veszélyektől. De ez már nagyon messzire vezet. És már kegyetlen off. Nem is folytatom.

    De a táplálkozás azért még nem annyira nagy off, nekem ott az az érzésem, hogy lehetne vegán módon enni sacc jól, csak a gyakorlatban senkinek nem fér bele, megtanulni egy új szakmát sacc, amíg amúgy is van elég küzdelem az egyéb dolgokban.

    we all deserve a bit of luck.

  • Madwe

    nagyúr

    válasz moma #167936 üzenetére

    Azért vegánként étkezni nem akkora kihívás mint sokan gondolnák, főleg gyúrós topikban ahol jó eséllyel az ember amúgy se nagyon eszik étteremben/rendel házhoz hanem magának készíti.
    persze a fehérjére oda kell figyelni eleinte h meglegyen a cél, de simán elérhető (én TÉNÉ étkezem javarészt teljes értékű ételeket, így fehérjeport is nagyon nagyon ritkán fogyasztok ha félreettem valamiért. Mégis simán megvan a 2g/kg célom, általában több is, teljes értékű profillal mert nem 1 féle növényi fehérjeforrást fogyasztok)
    persze az ételeket elkészíteni meg kell tanulni, mert aki nem fogyasztott ilyeneket s eleve a növényi készlet háromnegyedéről még csak nem is hallott az hirtelen nem tudja hogyan készítse el a dolgokat, mikkel lehet feldobni az ízeket stb. (Pl sörélesztőpelyhet ajánlom még nem vegánoknak is akik gyúrnak, rengeteg fehérje, vitamin, finom íz, feltétnek sajt helyett vagy mártások/dahlok levesek sűrítésére is jó)

    Ha esetleg valaki kacérkodik a gondolattal de nem tudja h menne neki s hogy kezdjen neki akkor javaslom h fokozatosan, először 1-1 étkezést váltson le teljesen állati mentesre - reggelivel kezdeném, zabkása stb miatt sokan amúgy is így teszitek gondolom max tej helyett szójatej/víz s tejsavó fehérjepor helyett kicsit a zsír mellett kendermag lenmag soány kakópor stbvel lehet fehérjét bevinni vagy ha nem fér bele akkor növényi fehérjeporral - itt azért érdemes arra felkészülni h az ízesített tejsavósokhoz képest egy rízs, babfehérjepor ízesítve szar. Ízesítetlenül se jó de kásában el tudod nyomni az ízét ha nagyon akarod - bár napi 1 fehérjepor adag még a félreevőknek is elég kéne legyen az meg mehet egy edzés utáni smoothieba (pl datolya, banán, fehérjepor, cukrozatlan szójaital)
    utána ebédre elkezdeni kísérletezni néha 1-1 vegán fogással (dahlok pl gyúrósoknak bele kell férjenek, de egy sima párolt gomba+brokkoli+cékla+répa mellé mártogatós - pl tahini + mustár + szójaszósz + sörélesztőpehely összekeverve)
    ahogy lesz egyre több gyors bevett alternatíva úgy lesz egyre könnyebb.

    Stauffenberg: az állattartáshoz azért még azt is hozzátenném, h egészségügyi/gyúrós szempontból se a legjobb amit az üzemi gyárakban tesznek az állatokkal. Az h teletolják gyógyszerekkel őket az egy dolog, de a gyors vágóaúly elérése érdekében goyrsan felhízlalják őket ráadásul olyan táppal amit amúgy nem feltétlen fogyasztanának természetes közegben. Embereknél szocializáció beállítottság miatt jobban érzi az ember h egy egészségesen élő táplálkozó s mozgó ember szervezete egészségesebb mint egy nem mozgó, hirtelen gyerekkorában szarrá hízott valaki - nyilván ez a húsára is igaz - fura rossz beteg párhozam de gondolom át,egy mire célzok, hús s hús között van különbség, akkor is ha teszem azt makrókban ugyanaz :) persze a növényeket is szarrá kezelik, hirtelen növekedésre késztetik, a föld a mono gazdaságnak köszönhetően értékes ásványi anyagokban szegény lesz amiben növekednek stb. Ez kétségtelen...

    [ Szerkesztve ]

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Madwe #167939 üzenetére

    Szerintem sem olyan nagy szám, nekem vannak vegán barátaim és ha átjönnek ebédre/vacsira, akkor nyilván úgy kell főzni. Az indiai meg közel-keleti konyha amúgy is tele van olyan fogásokkal, amik ennek megfelelnek (vagy egy minimális kreativitással meg tudnak).

    Meg szerintem mindenki emlékszik, hogy mikor kezdett először kalória/makrók alapján magára főzni és mennyire kaotikus volt az elején, de pár hét alatt belejön az ember. Ez sem különbözik ettől semmiben, mindenre van valamilyen kerülőút.

    Én nem akarom kizárni a húst az életemből, de nagyon jó lenne egy olyan fizetés, amiből fedezni lehet azt, hogy csak szabadtartásból származó, nem agyongyógyszerezett húst fogyaszthassak, mert a nagyszülők már nem élnek, akik vitték a házi gazdaságot és onnan mindig volt ilyen húsunk.

    Na meg amúgy is azt mondják, hogy a jövő protein forrása a porrá őrölt rovarok lesznek. :D Már most is van a piacon belőlük készült liszt, protein szelet, fasírt golyók, stb. A vegán barátok véleménye nagyon megoszlik, hogy nekik ez beleférne-e. A mi kultúráktól idegen rovart enni, miközben a rákok elég közeli rokonságban állnak velük, azt meg legfeljebb csak nem szereti valaki, de nem számít tabunak.

  • Madwe

    nagyúr

    válasz Stauffenberg #167940 üzenetére

    Pár éve ettem szöcskés rovaros mentás rízst, baromi finom volt amúgy :) hát igen, egészségesen enni nem olcsó, háztáji húson élni meg kb lottó nyereményt kíván... báár elkezdett elterjedni s valamennyire mérséklődni, háztáji tojások ára már már majdnem a nagyipari közelében van néhol ahogy néztem ilyen netes kommunás oldalakon :)

  • moma

    őstag

    válasz Madwe #167939 üzenetére

    hát, én úgy látom, hogy ahhoz, hogy tényleg élvezetes jó ételek legyenek, és tápanyag szempontok is rendben ahhoz azért sok tudás kell. Meg idő igényesebb is szerintem, mert úgy látom több összetevőkből állnak a dolgok. Én reálisnak érzem azt, hogy évek tanulása lehet egy teljes átállás. (nyilván az ő gyerekeiknek már könnyebb lesz)

    De amúgy nekem akik vegán ismerőseim vannak nagyon finom dolgokat csinálnak, de profik is nagyon. Meg én egyedül lakok szerintem így is nehezebb lenne, mert a több összetevő miatt azért egyszerűbb ha több ember kajája van meg egyben. Különben attól tartok, hogy nagyon monotonná válna. De nem tudom. Amúgy maga az, hogy húst nem enni nekem olyan, hogy szeretem a húst, de kibírnám azért. A legnagyobb veszteség talán a sajt lenne, mert a melegítetten tapadós állaga miatt sok egyszerű kajába jó.

    Ez a téné ez egy még a vegánnál is kötöttebb? Neked amúgy bevált ez az életmód, mióta csinálod?

    we all deserve a bit of luck.

  • Madwe

    nagyúr

    válasz moma #167942 üzenetére

    A vegánság az egy ideológia (azt mondja meg mit ne egyél elvi alapon s ne hordj bőrkabátot, ne legyen bőrcipőd, kanapéd öved stb) a téné meg egy étrend (teljes értékű nem feldolgozott ételeket egyél, lehetőleg növényi eredetűt). Vegán ehet cukrot, fehér lisztet, oreót, sima tésztát, olajban süt ki kaját, prézlivel ránt, kamuhúsokat eszik, stb. Ezek nagy részét egyébként a topiklakók is kizárják, nyilván :) ez pl vegán de nagyon nem téné vagy egészséges :)

    Nekem bevált - a váltás elsősorban egyéni egészségügyi nézetek miatt volt, e mellett a célom az volt h a testépítést, izomépítést, szálkásítást az eddigi saját amatőr szintemnek megfelelően tudjam tartani, ami sikerült. Kajára nem költök többet (már ha /kcal nézem, mert a váltás elején eléggé megnövekedett a bmrem is s sokkal több kcal kell szintentartáshoz, tekintve akkor kezdtem el először tömegelni másfél év diéta majd szálkásítás után s sokkal több izom van azóta rajtam) s időben se feltétlen sokkal több MOSTMÁR amit rá szánok most h van jópár gyors bevett ételem amit rutinból összedobok hétköznap. Hétvége gyakran a kísérletezős tanulós + meal prepes nap, akkor kicsit több időt tudok rá szánni. Az elején sokkal több idő elment a kajakészítésre, az biztos :)

  • gyuri860213

    tag

    válasz aelod #167927 üzenetére

    A probléma az, hogy aki belefog nincs tisztában azzal hogy milyen megterhelést ró a szervezetére, sokszor még az edzője sincs képben aki Ketora teszi. Mert ki fog bele a ketoba azonnal? Senki kb, mindenki fokozatosan halad. először csak kalória számolás, aztán ch számolás, ch hintáztatás, alacsony ch, basszus még mindig nem fogyok.. jó akkor Keto. Addigra már valószínű megborítja a hormonháztartást de megy tovább a keto felé, amivel még mélyebbre ássa magát. Mellékvese kimerülés, pajzsmirigy alulműködés, legyengült immunrendszer a vége, ebből kimászni pedig bő 1 év... Az edzők nem kérdezik ki a vendéget hogy szed e fogamzásgátlót (már ha nő :D) mert ez eleve borít mindent, csak durr be... aztán meg vakarja a fejét hogy Marika miért egyre dagadtabb és hulla fáradt. Ketozni csak "terápiás " jelleggel szabadna, nem életvitel szerűen és csak akkor ha az alábbi laborok rendben vannak: komplett pajzsmirigy (TSH, fT3, fT4,rT3), kortizol, B-12, folsav, magnézium, D-vitamin,nátrium, kálium, máj funkció. Ha ezekkel nincs gond akkor max 6 hónap ketov után talán egészségesen tudja befejezni.

  • diegho

    nagyúr

    válasz gyuri860213 #167944 üzenetére

    Ez az egész ilyen-olyan diéta egy oltári nagy baromság. Mindenki saját magának rakjon össze étrendet, ne pedig xy mondja meg, hogy megyen. Azt egye, amit szeret és egészséges, különben rá fog unni.

  • aelod

    veterán

    válasz diegho #167945 üzenetére

    Ezeket nem véletlen találtak ki. A kivenni azt egyéb amit szeret eredménye, hogy emberek túlsúlyosak 12 éves korukra, 20 sebesen cukorbetegek. Stb.

    Gyuri

    Teljesen egyetértek. Az edző amúgy sem táplálkozási tanácsadó. És akkor még nem is beszéltünk kémiáról. Pont ezért rossz és veszélyes amit egyesek keton hypolgatnak facen. Neveket nem írok.

    "It's simple, if it jiggles, it's fat."

  • gyuri860213

    tag

    válasz diegho #167945 üzenetére

    Az a probléma, hogy a fogyivágyók többsége "nem ért hozzá", megragadt a mekis burger és pizza szintjén, vagy szénhidrátot = hízás , így aztán tátott szájjal hallgatja az edzőjét, hogy mit csináljon. Pedig 2 nap alatt a lényeget meg lehet érteni ha veszi a fáradtságot.

  • gyuri860213

    tag

    válasz aelod #167946 üzenetére

    Múltkor fb csoport, pajzsmirigy betegek csoportja (elég komplex, Hashimito, alul vagy túlműködés, autoimmun problémák, csomó beteg megfordul ott) Írja Marika hogy ő alulműködik és pluszban IR-es, ezért a dietetikusa 160g-os diétára rakta de valami nem ok, mit csináljon... Jön a Sipőcz Etu , hogy 160-180g ch-n mások tömegelnek, az mekkora faszság, majd ő segít neki csak keresse fel privátban.. kérdezik tőle, "miért te ki vagy" írja hogy nézd meg a lapomat, edző vagyok, versenyeztem is bla-bla.... Jajj mondom szerencsétlen aki bedől neki, fingja nincs az endokrinológiáról de beteg embereknek akar étrendet beállítani :U

    [ Szerkesztve ]

  • diegho

    nagyúr

    válasz aelod #167946 üzenetére

    Én is ilyen voltam, tavaly áprilisban 141,6kg, ettem mindent, mindennel is. Sok kenyér, péksüti, édesség, chips, cukros és szénsavas üdítők stb. Aztán karácsony óta állandó a súlyom 97,5-98 között ugrál minden nap, heti 3x csinálok kb 40 perc edzést itthon, a kajám már erősen lazább lett. Néha belefér egy kifli kaukázusi kefírrel reggelire, vagy péntekenként 1 szelet süti (céges sütipéntek), már chipset is eszek, igaz nem burgonyából, sőt néha sajtos pogácsát is és még szaloncukorból is megettem vagy 20db-ot az ünnepek alatt.

    Ami teljesen más lett:
    Kenyérfélékből csak teljes kiörlésű toast megy, de inkább le szokott járni, mint elfogyni.
    A főzéshez nem használok étolajat, lisztet és cukrot, sót is csak december óta.
    Nem iszom cukros üdítőket, ha néha megkívánok valami szénsavasat, akkor csakis zéró-t.
    Sokkal több zöldséget eszem, mindenhez is tolom a zöldségköretet, vagy rengeteg céka/uborka.
    Végre találtam egy számomra ehető elkészítési formát a zabhoz, így hetente 2-3x az is megy reggelire.
    A tojás szinte minden nap ott az étrendemben.

    Ez nem tűnik vészesnek, ha én meg tudtam csinálni, akkor bárki.
    Nem kell ehhez semmilyen előre megírt étrend, amiben vannak olyan dolgok, amiket nem szeretünk. Egyszerűen csak elhatározás, akaraterő, kitartás.

  • Madwe

    nagyúr

    válasz gyuri860213 #167948 üzenetére

    Fb csoportok szörnyűek, ketos részről valóban rengeteg félremenő baromság megy ott. De egyébként a ténés angol csoportokban is (wfpb - whole food plant based) iszonyat milyen tanácsokat adnak néha... konkrétan annyira berögzült csak az a jó amit én csinálok minden kérdésre betegségre is ez a tuti módszer legyen az keto, paleo, paleo-keto, téné vagy akármi... közben meg nem értenek hozzá s az h nekik bejött nem jelent semmit, konkrétan mások egészségét tehetik így tönkre! A magyar ténés csoportok többsége ugyanakkor pl kivételesen értelmesek, iszonyat erősen moderált, magyar doktorok (akik az esetlegesen indokolt s szükséges gyógyszerek mellett főleg a testmozgás, táplálkozásban s életmódváltásban hisznek s abban adnak útmutatást [link] ) által vezetett csoportok. Persze ott se feltétlen csak az egyetemes igazság hangzik el hiszen táplálkozásban nincs olyan a tudomány jelenlegi állása szerint... :)

Új hozzászólás Aktív témák