Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Woodslave #101990 üzenetére

    Szóval, mit is akartam? :D

    Ja, igen, térdfájdalom. Az a legalapabb, hogy vegyél rá egy jó bandázst és különösen azoknál a gyakorlatoknál, melyeknél fáj, jó erősen tekerd be. Ez mindenképp fontos. Aztán evidenciának tűnhet még, de szintén fontos, hogy sokkal lassabban, kontrolláltabban csinált a gyakorlatot ilyenkor és figyeld, hogy hogy reagál a fájós rész.
    Több, mint 10 év tapasztalata szerint a következő stratégia segített akkor, ha valamilyen ízületem fájni kezdett. Először is meg kellett keresni, hogy melyek azok a gyakorlatok, amiktől a legjobban fáj. Azt nyilván elhagyni egyből. Utána megnézni, hogy a többi gyakorlatra, amiben részt vesz az ízület, arra hogy reagál. Nyilván azoktól is fáj valamennyire, de itt kell azt figyelni, hogy gyakorlat után azt érzed, hogy egyre élesebb-e a fájdalom vagy ahogy abbahagyod a gyakorlatot, eltompul-e?
    Mindenképp azokat alkalmazd, amelyektől nem rosszabbodik. Aztán eltelik mondjuk 2-3 hét és egyre enyhébb lesz a fájdalom. Akkor elkezdheted fokozatosan visszahozni azokat a gyakorlatokat is, amelyektől még az elején jobban fájt az ízületed. Ha azt érzed, hogy azok újra visszahozzák a fájdalmat, akkor még hanyagolni kell őket. Viszont, ha azoktól sem kezd jobban fájni, akkor visszatérhetsz a régi kerékvágásba és kész is a gyógyulás.
    Pl. ha a vállam fáj, akkor a fekvenyomás, döntött nyomás rúddal és egykezessel is kilőve. Ezeket csak regeneráció után hozhatom vissza. Vannak viszont olyan gyakorlatok, amiket teljesen el kell felejteni, mert azok viszont kimondottan kihozzák a fájdalmat, akkor is, ha amúgy nincs bajom, mint pl. tolódzkodás vagy military press.
    Amikor a térdem fájt, akkor a lábtolót sokkal lassabban, folyamatosan a térdemet figyelve csináltam. Az pont ilyen határeset volt. Fájt tőle, meg utána sem nagyon akart csillapodni, de nem is lett rosszabb sem. A hack guggolótól jobban fájt, így azt elhagytam. De pl. érdekes módon, van egy ilyen belefekvős lábgép, ami ugyanolyan mozgást igényel, mint a hack guggolás, mégis azon soha a legkisebb mértékben sem éreztem a térdem. Ki kell ezt tapasztalni.

Új hozzászólás Aktív témák