- Hálózati / IP kamera
- XPEnology
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Hálózatokról alaposan
- Arch Linux
- TP-Link WR1043ND router
- Még havi 6 dollárt kérhet a Spotify a plusz funkciókért
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
Új hozzászólás Aktív témák
-
partizanka
csendes újonc
Ugyan az asztali gépeket mikor lepik el a qualcomm procik?
-
troviko
senior tag
Semmilyen körülmények között nem vennék ARM procis Win gépet.
Talán 20 év múlva... de még azt is kétlem. -
Mik^
tag
2013 vége óta nincs asztali gépem munkában. Volt, hogy céges ügyben 2 hetet voltam Peruban vagy Kolumbiában. Volt, hogy 220 Km-re laktam az irodától és HO-ban is dolgoztam. Most HO + 2 iroda ahol az irodák is 20-30 Km-re vannak egymástól, meg én is 50+ Km-re az irodáktól. És a tömegközlekedésen is szoktam dolgozni...
IT üzemeltetés, rendszerintegráció, hálózat, architect, DevOps[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Szoftverfejlesztés pl. gyakori, és abból is sokféle van (milyen nyelv/platform, milyen IDE, milyen project). A másik ami miatt semmilyen gép nem elég, azok a biztonsági szoftverek, ami sok cégnél kötelező. Crowdstrike, kombinálva persze még valami szokásosabb vírusvédelemmel, viszi a RAM-ot, CPU-t... olyan érzés, mintha egy 10-en éves gépen dolgoznál, amben minden már fele akkora, mint manapság szokás.
Aztán persze ott van még a grafikus, 3D artist, videóvágás, stb. Azoknak se mindegy a gép.
És lehet mondani, hogy de akkor ezek inkább desktopot használjanak, de az van, egyre inkább mindenhol csak notebook-ot szokás adni. Főleg COVID óta, mióta van HO nap. Ha nem egy olyan cég, ahol a virtuális gép + valamiféle remote desktop az alap, ott szinte biztos, hogy csak a notebook a reális.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
Úristen. Ne hogy már 500 000-es gépeknél még ilyen amatőr problémák felmerüljenek.
Kezdek örülni, hogy utóbbi években főleg csak Apple laptopokkal volt dolgom, s windows-os gépekről tapasztalatokat hallva már kezdem úgy vélni, hogy abszolút jó ár/érték arányú premium termékek
-
koby11h
őstag
Remélem legalább zsanért jobbakat raknak bele mostanában. A 3 éves Swiftek burkolata sorra törik, megszorul a zsanér és törnek ki a burkolatból a zsanér tartó csavarok, reped a kijelző káva - 7 darabból 4 már szervizben. TravelMate-jeiknél szintén.
Bár állítólag más gyártónál sem jobb a helyzet.Ja és nem ártana az Acer laptopokba egy normális BIOS sem.
[ Szerkesztve ]
-
opr
nagyúr
Még csak nem is kell macbookal hasonlítani, kizárólag sima házon belüli, wines konkurencia is agyonveri. Pláne ár/érték arányban. De amúgy jah, ha valakinek a hosszú akkuidő a mániája, azonos áron a 13" mac air m3 olyan szinten veri agyba-főbe, hogy nézni is fáj.
És az új AMD mobil soc-okat még nem is láttuk igazán, de van egy erős tippem, hogy ott is hasonló lesz a végeredmény. -
hapakj
őstag
Részemről is teljesen érthetetlen, hogy milyen előnnyel akarják ezeket eladni. Az akkuidő önmagában kevés, s ráadásul még annyival nem is jobb. 2020-ban megjelent M1-es Macbook Air teljes passzív működést és kimagaslóan jó akkuidőt hozott (kb 360ehuf-ért)
Ennek meg a belső felépítése förmedvény részemről, ráadásul két ventilátort is sikerült belepakolni...
-
opr
nagyúr
Tehát, a rövid szumma: azonos teljesítményű, minőségű és szolgáltatású színvonalú x86 gépnél drágábban ad egy kompatibilitási aknamezőt, hosszabb akkuidőért cserébe.
Háááát, részemről kéne a francnak.
Ennek a maximum 300khuf-os árkategóriában lenne keresnivalója, ott még akár ajánlani is lehetne egy szűk körnek. Így? Olyan szinten felesleges, hogy gyakorlatilag ipari, veszélyes hulladék a pillanatban, ahogy elhagyja a gyárkaput.
-
Thrawnad
senior tag
válasz
hegedus001 #40 üzenetére
De most komolyan? Én még nem láttam senkit aki az office alkalmazásokon kívül, (és persze CAD de ott jóval nagyobb gép kell,) használt volna bármit.
-
Thrawnad
senior tag
Csak meg kérdezem egyszer:
Laptopon, az office használatán kívül (meg persze CAD) mit lehet dolgozni? Könyvelőnél mindíg asztali gépet láttam. Egyébként pedig levelek, táblázatok ilyenek és slussz...Thrawnad
-
-
ilor14
tag
Tervezett elavulás (vagy sem), 16GB jelenleg sok munkahelyen elég lehet (mondjuk ahova több kellene ott ARM miatt sem jó laptop), 4-5 év múlva meg lepasszolva átlagfelhasználásra ugyanúgy elég (ahogy a mai napig sokan elvannak 8 GB-vel is).
A többi probléma nagyobb, mint ez. -
Meridian
senior tag
CPU benchmarkban nem túl combos.. 21-23ezer pont környékén van. Ryzen 5 3600X 18ezer körül. 7945HX (mobil CPU!) 54ezer... Ez utóbbi 2023Q1-es CPU... azaz már 2 éves!
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Qualcomm+Snapdragon+X+Elite+-+X1E-80-100&id=6110
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Ryzen+9+7945HX&id=5232
-
Elektrosokk
veterán
válasz
deathcrow42 #3 üzenetére
Fél millió és még OLED sincs, meh
Surface pro 11?
-
ddekany
veterán
És még el fog ez tartani sok évet, ahogy elnézem. Majd ha jön a dömping mint x86 notebook-ok esetén, csak itt már CPU mag megvalósításból sem csak Intel meg AMD lesz, hanem Qualcomm, nVidia, gondolom Samsung, gondolom AMD is jön saját ARM maggal (egyszer már elkezdték sok éve, aztán elkaszáltak), "sima" ARM-licencelt mag, de perzse akkor is egyedi SoC részeként, stb.
-
ddekany
veterán
"Azért az ARM mindig is szarabbul teljesített jól meghajtott multitaskingos környezetben."
Ez ilyen népi legenda. Mitől lenne bármi ilyen hátránya magának az ISA-nak? Ha valami, hát előnye van az ARM ISA-nak az x86-al szemben. Pl. egyszerűbb a dekóder, így könnyebb egyszerre több utasítást kibocsájtani. (De keresd azoknak a véleményét, akik a gyakorlatban CPU tervezéssel foglalkoznak.)
"Nem véletlenül szocializáljék már vagy 40 éve egymásra a X86-ot és windowst."
A DOS/Windows és az x86 üzleti/történelmi okokból nőtt össze. IBM PC, MS DOS, stb. Semmi köze ahhoz, hogy mennyire jó vagy rossz az x86, kivéve persze, hogy nem volt katasztrofális mellényúlás (ellenben a IA64-el). Az x86 fő hátránya, hogy nem tervezhet belőle csak 3 cég új megvalósítást, és még azokat se licencelheti valaki más, hogy a beépítse a saját SoC-ébe.
-
Sanya
nagyúr
Ennyiért kapok egy OLED laptopot
Btw, nem úgy volt, hogy a snapdragon az 6-700 dollár, ami áfásan 6-700 euró? Hát, 1300 euróért ez egy nagyon drága laptop.
[ Szerkesztve ]
-
-
Win10-en ez jól lemérhető, mert ott ugye még ki-be kapcsolható.
Ezt mégis hogyan érted? ShyteLocker kikapcsolható Windows 11-en is... helyi fiók létrehozása is működik még mindig, Win 11 Home rendszeren is.
#22 dbalazs80
Linusék nem hónapokkal ezelőtt teszteltek ARM Windows-os gépet?
Ilyen gyerekcipőben járó eszközöknél ez nagyon sok idő, lsd. pl. az Intel dGPU-it is.
Egyébként azok meg Linsék... bármi amit mondanak osztandó hárommal és még akkor is fenntartásokkal kezelendő.#23 ilor14
Pedig egy félmilliós, forrasztott RAM-os gépnél igenis vicces. Tervezett elavultatás.[ Szerkesztve ]
-
ilor14
tag
válasz
Patrik.Varga #19 üzenetére
Mondjuk az vicces kijelentés, hogy 16GB RAM az vicces lenne 2025-ben
Laikusoknak 8-12GB környéke is teljesen elég lehet, munkától függően meg 16GB is akár (nekem is ennyi van a céges gépemben és a saját vállalkozói gépemben, mégsem kevés). -
dbalazs80
tag
Érdekes, de Linusélknál egyáltalán nem tapasztalták azt a remek kompatibilitást, mint amit itt írnak a cikkben, sőt az volt a konklúzió, hogy csak akkor használjon bárki ilyen gépet, ha van mellette egy másik Intel/AMD-s gépe, vagy csak webböngészőből indítható alkalmazásokat használjanak az emberek, mert csak ott van meg a megfelelő kompatibilitás.
-
hapakj
őstag
mondjuk az ARM általánosítás is vicces, mert ugye az lehet csak az ISA, vagy egy aktuális mag. Az Apple, a Snapdragon mostani Oryon vagy az ARM Cortex magjainak annyi közük van egymáshoz mint az intel meg AMD cpu-knak. S hát ott is megvannak / voltak az architektúrális különbségekből adódó problémák.
-
PDA_FAN
tag
Azért az ARM mindig is szarabbul teljesített jól meghajtott multitaskingos környezetben.
Van M1-es MacBook Air-em, és van M2-es Mac Minim. Egyiken sem tapasztalok ilyet, így feltételezem, hogy a szoftvereken múlik, mennyire lesz döcögős egy platform.
Ami a windowsos multitaskot illeti, igen, a gyártói ajánlásnál jelentősen erősebb hardver esetén nem tűnik fel a felhasználónak az akadozás. Ahol pedig titkosított partíciókon kell a háttérben lemezműveleteket végezni, még combos processzorral is látványosan lassabb a működés, mint a titkosítás nélkülieken. Win10-en ez jól lemérhető, mert ott ugye még ki-be kapcsolható. Nem gondolnám, hogy egy modern i7-et megakasztana a kódolás, hanem egyszerűen a Windows van szarul megcsinálva.
-
Patrik.Varga
tag
Ez így szerintem még mindig totális tévút.
- Pl miért nem lehetett csak egy picivel jobb hűtést rárakni? Tényleg csak egy picivel, akkor nem visítana a venti, nem menne a proci 80-90 fokon
- Ez a 16GB ram már vicces 2025-ben
- Teljesítményben még mindig nem ok szerintem (de ez valószínűleg a winfosh hibája)
- Ha már SD, őszintén jobb akku időt feltételeztem terhelés alatt. (Lásd macbook-ok)
- A kijelző színhűsége meg egyenesen nevetséges és botrányos. -
himpike
aktív tag
Hát ez ezen az áron totális bukás, kár volt erőltetni. fogalmam sincs hogy akarnak ebből jól kijönni. Értem én hogy nem alulról akarnak feljönni mert akkor a sok sznob lúzer nem veszi meg, de ez az árazás teljes tévedés. Ráadásul nem a felső kategóriából fogy a sok.
Csak nyűgöt vesz a kedves vásárló és mondjuk ott a macbook air olcsóbban, vagy a 15 colos 200 dodóval drágábban. -
hapakj
őstag
Jesszusom. Kevesebb ventilátor nem volt elfekvőben raktáron?
Drága és valami borzalmas a belső felépítése egy Macbook Airhez képest.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Elk_hound #10 üzenetére
Azért az ARM mindig is szarabbul teljesített jól meghajtott multitaskingos környezetben. Azért egy windows simán megugorja a multitaskos környezetet rendesen. Nem véletlenül szocializáljék már vagy 40 éve egymásra a X86-ot és windowst. Amikor elkezd az ember igazán dolgozni egy gépen vagyis el kezd futtatni pár programot egymás mellett rögtön kijön az ARMos hardver gyengeségei. Azért nem véletlen, hogy szerverekben se terjedt el azért tömegesen az ARM. Ahová teljesítmény kell azért oda máig X86-ot kell rakni. Olyan himi-humi gépekben, amivel böngészik az ember vagy multimediát néz vagy vásrol stb jü az RM, amivel komolyan dologzni kell oda azért x86 inkább... Persze az ára alapján fél milliós gép azért nem a himi-humi kategóriának kéne lenni.
-
Robitrix
senior tag
Azért elképesztő CPU teljesítményről nem beszélnék. A 4 éves Ryzen 5 5600 CPU-m CB R23-ban multiban 11541 pontot kap single esetében meg 1571 pont Ehhez képest a snapdragonok 10 ezer pontja multiban és singleben az 1100 pont nem túl űtös. A grafikát meg inkább hagyjuk. Azért fél millióért X86 CPU-val és dedikált grafikával sokkal ötösebb notebookot kapunk.... Maradjunk annyiban, hogy ez a gép gyenge, de legalább drága.... ráadásul csak 16 Gb RAM.... hát....
-
jaszy91
aktív tag
Hát nem tudom, lehet elgondolkoznék azon, hogy ráfizetek és veszek egy MacBook Air-t.
-
Elk_hound
tag
Pedig felhasználói szemmel annyira nem is volt kompromisszumos egy Z8350-el szerelt tablet, úgy nézett ki és úgy működött mint azonos árkategóriába tartozó ARM-os társai.
Ennél az útkeresésnél viszont pont a (x86 PC) platform alapja látszik veszni, az évtizedes visszamenőlegesség.
Ja, az Intel-nek is volt egy ilyen irányú bukott kísérlete is, az IA-64.
-
-
Elk_hound
tag
Nekem az ARM-os Windows-ról valahogy az Intel-es Android jut eszembe...
-
ddekany
veterán
Majd jön még az nVidia is ARM notebook-al, talán 2025 végén, de ők is drága kategóriában indulnak. És azzal is még csak 2 SoC gyártó lesz a Windows-os piacon. Döcögősen indul ez az ARM-osítás.
-
-
Sirus86
aktív tag
Most van nalam egy Surface pro 11 Snapdragonnal. 1.5 ora filmezes utan kozepes fenyerovel 64% akkun. VLC-t hasznalok win11 alatt. Nem is full HD film raadasul. Mas liga a gep, de nem vagyok elajulva a Snapdragonos nagy akku rendelkezesre allastol. Ennel jobbat tud az M1-es MAcbook Air gepem, 2 eves akkuval.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hegedus001 #2 üzenetére
> Hihetetlen, hogy 5 év alatt sem érték be (összességében)
Miért hihetetlen? MacOS biztos nem lesz tajta :-)
12 x Qualcomm Oryon CPU cores. Adreno GPU. Hexagon NPU
- Az Oryon CPU - magok rendben vannak
- Az Adreno GPU - gyengébb a mai elvártnál.
- A Hexagon NPU - szintén rendben van.És van/lesz rá Windows és Linux támogatás.
Nem is olyan rossz indulás.Ha lesz miniPC/Desktop-os megoldás,
akkor az N4P jobban kifejti a hatását.Szerintem jót tesz a versenynek.
-
Fél millió és még OLED sincs, meh
-
hegedus001
aktív tag
Hihetetlen, hogy 5 év alatt sem érték be (összességében) az Apple első generációs M1-es megoldsát.
-
PZsolt27
tag
Ha 200.000 Ft lenne, még akkor is erősen elgondolkoznék rajta, hogy megvegyem-e. Egyelőre borzasztóan drága és bizony lutri.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Snapdragon Plus rendszerchippel szerelt ultrabookkal töltött pár hét tapasztalatai kedvező színben festik le a platformot.
- Napok óta legyőzhetetlen a 32 GB-os új Radeon pletykája
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- Ukrajnai háború
- Politika
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- PlayStation 5
- Jövő héten érkezik a OnePlus Watch 3
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...