Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • King Unique

  félisten

  válasz oritomi #250 üzenetére

  Üdv!

  Az odáig OK, hogy egy 4 TB-os HDD-t GPT-re kell inicializálni a Windowsban a teljes tárterület kihasználásához. Viszont, ha USB-n van csatlakoztatva a géphez, akkor nem minden külső ház kezeli a 2 TB feletti háttértárakat. Jellemzően az USB 2.0-s típusok ilyenek, bár azoknál is előfordulhat kivétel. Ellenben az USB 3.0-s modellek már jóval nagyobb eséllyel szokták kezelni a 2 TB+ háttértárakat.

  Aztán olyan is elő szokott fordulni, amikor a MaxLBA elállítódik és mindenhol a ténylegestől eltérő tárolókapacitással jelenik meg a merevlemez. Példa: [link], [link].

  Továbbá egyes (nagyon) régi hardverek, illetve BIOS-verziók esetében előfordulhat olyan, hogy a drive tényleges tárolókapacitását nem ismerik fel rendesen, nem kezelik teljes egészében. Illetve az OS-nél egy nem megfelelő driver is okozhat gondokat.

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  félisten

  válasz King Unique #251 üzenetére

  Plusz még akkor is előfordulhat probléma a teljes tárolókapacitás kezelésénél, ha korábban RAID-kötet volt a merevlemezen. De mondjuk, ha SATA-n volt beállítva, akkor az normál esetben USB-s csatlakozásnál már nem lesz érvényes. WD merevlemezeknél amúgy pl. a gyári tesztprogrammal történő törlés meg szokta oldani az ilyen problémákat.

  Tehát kb. ezeket az eddig felsorolt dolgokat tudnám mondani a magam részéről. Viszont azért nem ártott volna kicsit részletesebben leírni, konkrét infókkal, akár screenhotokkal stb. szemléltetni a problémát. Ezek hiányában ugyanis többnyire csak találgatni lehet...

  [ Szerkesztve ]

 • F1reGhosT

  újonc

  Sziasztok

  Elég nagy gondom akadt van egy rendszerem és újítottam egy SSD-t és akartam rá win 10 et telepíteni viszont akárhogy bűvölöm a biost AHCI és MBR es paritcó ugyan azt az üzenetet kapom hogy nem lehet erre telepíteni

  [ Szerkesztve ]

  Az igazság nélkül mi magunk erőtlenné válunk.

 • memoril

  aktív tag

  Sziasztok ! Most rendeltem egy gépet a netröl és kértem hogy a hdd-t particinálják meg mert 3tb -os a hdd . Kértem egy 200 gb os particiót és a maradékot megfelezve . Az lenne a kérdésem hogy a sima win10 64 bites dvd lemezzel fel tudom telepíteni a windows 10-et ? elötte formázom a lemezzel a c-t és telepítés , így menni fog ? GPT-vel particionálták az irták !

 • King Unique

  félisten

  válasz memoril #254 üzenetére

  Felesleges volt üresen előparticionáltatni, mert ezt nyilván meg lehet oldani utólag is. Illetve a Windows telepítőjével is, ha azt telepítesz rá. Ez esetben viszont az MBR / GPT a Legacy BIOS / UEFI boot mód szerinti telepítés függvénye. Windowsnál a GPT pedig csak UEFI-s telepítésnél használható. Viszont ez csak a rendszermeghajtóra vonatkozik, ellenben egy másodlagos háttértáron ettől függetlenül lehet MBR / GPT is.

  [ Szerkesztve ]

 • memoril

  aktív tag

  válasz King Unique #255 üzenetére

  Köszi a választ ! Akkor a biosba Legacy-ra kel állítani ? Win cd telepítőjével simán engedi particionálni a 3tb-os lemezt ?

 • King Unique

  félisten

  válasz memoril #256 üzenetére

  Direkt leírtam világosan az előző válaszban, hogy a Windows telepítésekor UEFI mód kell a GPT-hez. Legacy BIOS módban csak MBR lemezre lehet telepíteni a Windowst, annál viszont ott van a 2,2 TB-os korlát. A telepítési adathordozó elkészítésére, a particionálásra és a telepítésre vonatkozóan pedig pl. ebben, ebben és ebben a hozzászólásban is vannak infók.

  [ Szerkesztve ]

 • oritomi

  csendes tag

  válasz King Unique #251 üzenetére

  köszi a tippeket.Egy másik dokkolóra dugva sikerült.Most már egyben van :D Köszönöm a segítségedet!

 • Bavarian35D

  újonc

  Szevasztok Urak! Van egy HP 15ay101nh laptopom, volt benne gyarilag egy 1tb hdd. Most kapott egy 250es samsung 850evo ssd-t. Na most van egy 3napja nem megoldhato (szamomra) problemam. Nagyon sokat olvasgattam mindenhol forumot, itt is...valoban mindent elolvastam es kiprobaltam a GPT-UEFI/MBR-BIOS storyban...nem is 5eve muvelem a dolgot..kivettem a HDD-t csak az SSD maradt. MBR-be semmikeppen nem megy fel az SSD-re a windows 10, ha diskparttal atkonvertalom MBR-re a vinyot stb. Akkor azt irja, hogy a windows nem tudja telepiteni, valoszinuleg a BIOSban nincs engedelyzve. (Na most a biosban kb semmi opciom nincs, ha kell lefotozom es megmutatom. Pusztan annyit tudok allitani, hogy a legacy bootot letiltom, vagy engedelyezem.) ezt az MBR-es telepitest el is engedtem, gondoltam megoldom UEFI-be ahogy mar oly sokszor masik gepen. Rufussal GPT- particios Fat32 peni letrehoz, legacy boot letilt, uefibol bootolok a penirol, hibatlanul megtudom particionalni...letrehozza az osszes (kis sajat par szaz mb-osokat is) particiot, gond nelkul telepul majd ujraindul ugye. Na innen nem jutok tovabb 3napja, barmit teszek a nem bootol. Hibauzenet: boot device not found (3f0). Olvastam nem keveset errol a 3f0-rol. Amennyiben nyomok egy biost es ott letiltom a legacyt majd ujra feloldom, kijon egy uefi alapu boot os converter (vmi hasonlo a neve) ahol egy 4szamjegyu kodot majd entert utve fel kellene alljon a win. Legacy enableden, disableden...barhogy...sehog nem mukodik. Legfrissebb BIOS, legfrissebb WIN 10, legal. Kerlek titeket segitsetek, mar kezdek belehalni. Koszonom

 • King Unique

  félisten

  válasz Bavarian35D #259 üzenetére

  Magát a Windows 10-et normál esetben nyilván lehet Legacy BIOS és UEFI boot mód szerint egyaránt telepíteni. Ha a boot menüben van az előbbire vonatkozó beállítási opció, valamint a telepítési adathordozó is ennek megfelelően lett elkészítve stb., akkor nyilván MBR lemez esetén is működnie kellene a telepítésnek. Viszont attól még egy UEFI-s hardvernél célszerűbb manapság inkább annak megfelelően telepíteni a 10-est, illetve a Legacy BIOS mód amúgy is inkább a 7-esnél indokolt pl. az ilyen esetek miatt.

  Viszont az, hogy esetedben a telepítés után mért nem bootol a rendszer, mért van a boot eszközzel kapcsolatos hibaüzenet, az már túlmutat az MBR / GPT témán és valószínűleg egyéb probléma lehet. A HP weboldalán konkrétan van is ezzel kapcsolatos bejegyzés, illetve itt a fórumon inkább a megfelelő notebookos topikban kellene érdeklődni ez ügyben.

  [ Szerkesztve ]

 • Bavarian35D

  újonc

  válasz King Unique #260 üzenetére

  Koszonom valaszod, sima HDDrol tudok bootolni csak az SSDrol nem..es mar 2db SSDvel ks probaltam..felteszem a kerdest akkor mashol is. Koszi megegyszer.

  Ui.: vegig zongoraztam amit a HP oldalan irnak, semmire sem jutottam vele.

  [ Szerkesztve ]

 • kriszitan

  csendes tag

  Sziasztok!

  Vettem ma egy Samsung PM961 M2. NVMe SSD-t.

  A tervem vele a következő: rendszert tartanék rajta, meg 1-2 gyakran használt játékot.
  A kérdésem az lenne, hogyan tudnám ezt megtenni ? Az MBR és GPT nekem még új , SATA III-hoz voltam szokva, annál nem is foglalkoztam ezzel.
  Windows 10-es bootolható usb 3.0ás driveot csináltam már, fel is raktam az ssd-re a win10-et, de újraindítás után a bootnál mintha nem látná az egészet, a telepítő meg azt írja hogy eltérő stílus-GPT van, amire nem telepíthetek.

  Ha valaki el tudná nekem magyarázni, hogy mit milyen sorrendben csináljak, és mit mi után, azt nagyon megköszönném.

  Egy ASUS N751JK laptopon szeretném megoldani a történetet!

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  félisten

  válasz kriszitan #262 üzenetére

  Üdv!

  Ha rendszermeghajtónak lesz használva az SSD, akkor az MBR / GPT Windowsnál a Legacy BIOS (MBR) / UEFI (GPT) boot mód szerinti telepítés függvénye. Tehát, ha ezek nem stimmelnek, akkor már a telepítés sem fog menni, mert pl. UEFI-nél nyilván nem lehet a Windowst MBR lemezre telepíteni. Ha nincsen rajta semmilyen fontos adat, akkor egy ilyen ütközésnél törölni kell a "lemezt" a telepítő grafikus felületén, vagy parancssorban a DiskPart használatával.

  "fel is raktam az ssd-re a win10-et, de újraindítás után a bootnál mintha nem látná az egészet, a telepítő meg azt írja hogy eltérő stílus-GPT van, amire nem telepíthetek."

  Ez megint nem világos, mert ha az előbb részletezett dolog nem stimmel, akkor már a telepítés sem fog menni. Aztán az sem derült ki, hogy a telepítési adathordozó (pendrive) hogyan és milyen programmal lett elkészítve. Ahogyan az sem, hogy a(z UEFI) BIOS-ban milyen bootolási opciók lettek beállítva, a megfelelő boot eszköz lett-e kiválasztva stb. Illetve a laptop ezen jellemzői sem voltak említve, de a gyártó oldala alapján viszonylag újabb típus Windows 8.1-gyel előtelepítve. Az ilyenek pedig rendszerint már mind UEFI-sek szoktak lenni.

  [ Szerkesztve ]

 • kriszitan

  csendes tag

  válasz King Unique #263 üzenetére

  Na szóval, köszönöm a tippeket, habár ezt mindet megcsináltam és 2 napos fórumozás után se tudtam megoldani amit szeretnék.

  A problémám az, hogy habár .m2 slotban van a PM961, annak ellenére az istenért se ismeri fel a BIOS/UEFI,
  CSM OFF- SECURE BOOT ON -ban sem és legacy -csm -ben sem, legalábbs bootolni nem tudok róla.
  A win 10 telepítő, USB 3.0 GPT ÉS MBR-hez küln is csináltam Rufussal, valamint dvd-re is kiírtam, ennek ellenére se tudok bootolni a PM961-ről.
  Telepítésnél megcsináltam a diskpartot többször már, list disk/select/clean / format / primary partitcionálás, fel is rakja simán a windowst gond nélkül, mind MBR-ben mind GPT-ben is. de bootolásnál nem hozza fel opció ként, valamint a hozzáadható opciók között sincs, de a windows látja. (másik SSDről indítva)
  Számítógép típusa ACPI x64-alapú PC (Mobile)
  Operációs rendszer Microsoft Windows 10 Pro
  Opr. javítócsomag -
  Internet Explorer 11.125.16299.0
  Edge 41.16299.15.0
  DirectX DirectX 12.0
  Számítógépnév DESKTOP-ASNCG5R
  Felhasználó neve Krissz
  Beléptető tartomány DESKTOP-ASNCG5R
  Dátum / idő 2018-02-19 / 16:30

  Alaplap:
  CPU típusa Mobile QuadCore Intel Core i7-4710HQ, 2700 MHz (27 x 100)
  Alaplap neve Asus N751JK Series Notebook
  Alaplapi lapkakészlet Intel Lynx Point HM86, Intel Haswell
  Rendszermemória 8074 MB (DDR3 SDRAM)
  BIOS típusa AMI (03/11/2015)

  Megjelenítés:
  Videokártya Intel(R) HD Graphics 4600 (1 GB)
  Videokártya Intel(R) HD Graphics 4600 (1 GB)
  Videokártya Intel(R) HD Graphics 4600 (1 GB)
  3D gyorsító Intel HD Graphics 4600

  Háttértár:
  IDE vezérlő Realtek PCIE CardReader
  IDE vezérlő Szabványos SATA AHCI-vezérlő
  Háttértár vezérlő Microsoft tárolóhely-vezérlő
  Háttértár vezérlő Samsung NVMe Controller
  Lemezes meghajtó HGST HTS721010A9E630 (1 TB, 7200 RPM, SATA-III)
  Lemezes meghajtó NVMe SAMSUNG MZVLW256 (238 GB)
  Lemezes meghajtó Samsung SSD 840 EVO 120GB (120 GB, SATA-III)
  Optikai meghajtó MATSHITA DVD-RAM UJ8E2 S
  SMART merevlemezek állapota OK
  DMI:
  DMI BIOS gyártó American Megatrends Inc.
  DMI BIOS verzió N751JK.205
  DMI rendszer gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
  DMI rendszer termék N751JK
  DMI rendszer verzió 1.0
  DMI rendszer sorozatszám EAN0BC05765144A
  DMI rendszer UUID 97BE7107-AB8C46BB-81A054A0-50897C3B
  DMI alaplap gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
  DMI alaplap termék N751JK
  DMI alaplap verzió 1.0
  DMI alaplap sorozatszám BSN12345678901234567
  DMI burkolat gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
  DMI burkolat verzió 1.0
  DMI burkolat sorozatszám EAN0BC05765144A
  DMI burkolat címke No Asset Tag
  DMI burkolat típus Notebook

  BIOS tulajdonságai:
  Gyártó American Megatrends Inc.
  Verzió N751JK.205
  Kiadás dátuma 03/11/2015
  Méret 6 MB
  Rendszer BIOS verzió 4.6
  Boot eszközök Floppy Disk, Hard Disk, CD-ROM
  Képességek Flash BIOS, Shadow BIOS, Selectable Boot, EDD, BBS, Smart Battery
  Támogatott szabványok DMI, ACPI, UEFI
  Bővítési lehetőségek PCI, USB
  Virtuális gép Nem
  Alaplap tulajdonságai:
  Gyártó ASUSTeK COMPUTER INC.
  Termék N751JK
  Verzió 1.0
  Sorozatszám BSN12345678901234567
  Címke ATN12345678901234567

  Kb ez lenne, ha valami info kell még akkor írjátok és szerkesztem.
  Szóval elsődlegesen szeretném rendszer meghajtónak használni, ha az nem jön össze sehogy, akkor viszont a következő problémám, hogy relatíve lassú az ssd egy nvme meghajóhoz képest. Papíron legalább 4x ennyit kellene tudnia, valamint a samsung magician nem is látja támogatott eszközként.
  A samsungos nvme driver van fent, de nem vagyok benne teljesen biztos, hogy az megfelelő neki. Elvileg van hozzá olyan ami biztosan jó, de sehol se találom a letölthető változatot.

  Kérlek segítsetek!

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  félisten

  válasz kriszitan #264 üzenetére

  Az, hogy a hardver állítólag nem kezeli rendesen az NVMe SSD-t, az már nem particionálási, illetve nem is MBR / GPT probléma... Van Asus és egyéb notebook topik, valamint Flash SSD topik is, ahol lehet fejtegetni a hardverrel és az SSD-vel kapcsolatos rejtélyeket...

  A bootolási opciókat, a lemezkép kiírását pendrive-ra pedig nem összevissza kell állítgatni és próbálgatni, hanem a Legacy BIOS / UEFI boot- és telepítési módnak megfelelően! Ha állítólag sikerült feltelepíteni az SSD-re a rendszert, akkor a Windows 10 telepítője elvileg felismerte és megjelenítette közben a lemezlistában. Utána pedig normál esetben bootolnia is kellene róla. Illetve ilyenkor a boot menüben pl. UEFI-s telepítésnél a Windows Boot Manager opciót kell keresni, annak kell első helyen lenni, nem magának a háttértárnak.

  [ Szerkesztve ]

 • Winchester95

  őstag

  Sziasztok!
  Telepíteném a windowsot(bármelyiket)
  1db 1tb os új winchesterem van.
  Lát a telepítő 1 500mb os windowsos larticiot amire nem tudok telepíteni. Az 1tb ot nem látja.
  Ilyennel még nem találkoztam.
  Szerintetek?

 • King Unique

  félisten

  válasz Winchester95 #266 üzenetére

  Erről valami konkrét screenshot, meg hogy milyen Windowst próbálsz telepíteni, milyen gépen, milyen boot mód szerint stb?

  Normál esetben nyilván fel kellene ismernie a BIOS-nek és a Windows telepítőjének a HDD valós tárolókapacitását. Ha rajta van egy korábbi telepítés maradéka, vagy nem stimmel az MBR / GPT, akkor grafikus felületen és parancssorban a DiskPart használatával szokás törölni a szükséges partíciókat, vagy akár a teljes lemezt.

 • KonzolKartel

  senior tag

  válasz King Unique #57 üzenetére

  Hali!

  Xbox One-os topikból átirányítottak, hogy itt több segítséget kaphatok. Xbox One-on totál tönkrement a HDD-m. Vettem egy 1TB-s merevlemezt, amin az erre írt scriptet lefuttatva létrehoztam a kellő partíciókat, majd átmásoltam a szükséges fájlokat. Betettem a gépbe, de sajnos boot helyett fekete képernyőt kapok. Ha recovery módban indítom, és megpróbálom felrakni az Offline update toolal(OSU) recoveryből a rendszert, akkor 56%-nál megáll. Ahogy néztem 56%-nál kezdené telepíteni az új rendszert, addig csak másolja a megfelelő fájlokat. Xbox One témán felmerült, hogy lehet hiányzik az MBR, és azért nem tud bootolni. Szereztem egy működő Xbox One 500GB-s HDD-t kölcsönbe, ha esetleg az segítség... :R

 • palesz53

  senior tag

  Talán jó helyre írom, bár elég összetett a történet. (Ha tegyem máshová, mondjátok pls!)

  (Egy 4 éves Asus notebookról beszélek. Lementettem róla ami kellett.)
  Az áprilisi win10 frissítés után folyton kékhalál volt. Gondoltam újrateszem. Nem ment végig a telepítő.
  Próbáltam az ms telepítőjével készített dvd-ről és pendriveról is (de rufus-szal készítettel is, egy másik gépen).
  (Elvileg tudja az alaplap az uefi-t, de ha engedélyezem, akkor a telepítés legelején megáll. Így maradt a legacy.)

  Ezután tiszta telepítésként próbálkoztam (törölve mindent), de így sem megy a telepítés.
  Ekkor jött egy 8.1 (ami a 10 előtt volt a gépen).
  Ez felment. Frissítette magát egy databig, majd a frissítések megálltak (és hiába indítom újra, nem megy).
  Win10-re frissíteni újfent nem tudom, a telepítő azt írja, hogy nem ismert okból nem tudja megcsinálni.
  Gondoltam újrateszem ezt a 8.1-et.
  A vicc kedvéért nem megy... Tiszta telepítés sem.

  Ekkor jött a géphez adott eredeti dvd, ami végül felment (mint kiderült, ez is 8.1), ez előtt is teljes törlést csináltam.

  A számomra legérthetetlenebb: a telepítés elején ugye feldobja a partíciókat. Ha nem hagyom "egyben" az egész lemezt egyetlen partícióként (hanem az os-nek leválasztok egy 350 gigát az 1 Tb-ből), akkor egyetlen telepítés sem sikerült. Mindegyik esetben megállt.
  Ha egyetlen partíció van, akkor települ.

  Hol lehet a hiba? Lehet gond a hdd-vel? Vagy vhol ütközés lenne (bár mint mondtam többször is töröltem a partíciókat, formáztam őket)?

  Elképzelhető lenne mégiscsak uefi-ra átlépni és gpt partícióra átállni? Segítene vmit?

  Köszönöm előre is a reagálásokat, tippeket!

  vezess, kövess, vagy takarodj az útból

 • palesz53

  senior tag

  válasz palesz53 #269 üzenetére

  Megoldódott - ram hiba volt az ok.

  vezess, kövess, vagy takarodj az útból

 • smgbas

  csendes tag

  Sziasztok!

  Vettem egy új winchestert adattárolás céljából (program, film, etc.), érdeklődni szeretnék, hogy mit használjak, GPT-t vagy MBR-t? A mérete 2TB. Van egy másik HDD is a gépben, az 1TB és azon MBR van. Lehet az új is MBR? Az 1TB-osról szeretnék jó pár cuccot áttenni erre a nagyobbra.

  Előre is köszi!

 • King Unique

  félisten

  válasz smgbas #271 üzenetére

  A GPT partíciós séma adatlemezeknél 2 TB felett, rendszerlemezeknél az (egyes) UEFI módban telepített operációs rendszerek (pl. Windows) esetében kötelező. Tehát egy 2 TB-os adatlemeznél még nem, az lehet akár MBR is, bár a GPT-nek vannak bizonyos előnyei.

 • malibu

  tag

  Sziasztok!

  Vettem egy 3tb-os merevlemezt. Win7 64 bit van a gépemen
  Elsőre MBR lett, aztán konvertáltam GPT-re lemezkezelőben, de csak 746 Gb-nak ismeri fel.
  Alaplapom nem a legújabb, de szerintem nem az a gond. 8 magos procit, ddr3-at támogat, szóval nem hinném, hogy a 3 tb gond lenne neki. Amúgy ezt hogy tudom megállapítani?

  A hard disk sentinel felismeri, mert ezt az üzenetet írja mellé.

  Valami más programmal próbáljam formázni, vagy mi lehet a baj?

 • King Unique

  félisten

  válasz malibu #274 üzenetére

  A 64 bites Windows 7 -nek (is) simán kezelnie kellene GPT alapon a 3 TB-os merevlemezt, pláne másodlagos (adattár) meghajtóként. Ha először MBR-re lett inicializálva, akkor a rajta lévő kötet törlése után a lemezkezelőben át lehet konvertálni GPT-re. Vagy parancssorban a DiskPart segítségével. Majd utána a nem lefoglalt területen létrehozni egy új kötetet. Ennek a módszernek normál esetben működnie kell.

  Ha a BIOS-ban tényleg az eredeti tárolókapacitásával (3 TB) jelenik meg a HDD, akkor elvileg az tudja kezelni, elvileg. Ha Windows 7 alatt a GPT-re konvertálás előtt is 746 GB-os fizikai lemezként jelenítette meg a lemezkezelő, akkor lehet valami driveres probléma van, ha nem az alaplap az oka. Ugyanis ilyenkor normál esetben a lemez valós tárolókapacitásának eleve meg kellene jelennie a lemezkezelőben és egy MBR-re inicializálás után "csak" a 2 TB feletti lemezterület nem lesz használható (példa).

  [ Szerkesztve ]

 • malibu

  tag

  válasz King Unique #276 üzenetére

  GPT-ben 746,39, MBR-ben 746,52 Gb-nak ismeri fel a windows. Nincs rajta kötet. Teljesen üres most. Lehet ide-oda konvertálgatni simán. Lehet formázni és mindent enged, csak nem ismer fel többet. Csináltam kötetet, de az az egészet lefoglalja (746 GB) és ennyi. Nem marad felesleges hely.
  Amúgy ahogy bekötöttem, 746 Gb-nak ismerte fel. Szóval nem csak ennyit engedett, vagy nem engedett kötetelni, formázni, hanem ezt írja teljes méretnek. Hard disk sentinel figyelmeztet, hogy 2794 GB a teljes méret és nézzem át. De nem tudom mit és hol kellene átnézni. Mihez keressek drivert? Alap windows hdd driver frissítést, vagy konkrétan ehhez a merevlemezhez kellene valahonnan driver, vagy mi kellene? Windowst frissítem rendszeresen.

 • King Unique

  félisten

  válasz malibu #277 üzenetére

  Pont az a gond, hogy a fizikai lemezt csak 746 GB-osnak ismeri fel a Windows 7, mert normál esetben ilyennek kellene lennie a lemezkezelőben, mint az említve volt. A 32 bites XP-nél szokott ez gondot okozni, annál jelenik meg úgy. Ellenben a Windows 7-nél normál esetben nem kellene, sőt annak elvileg még a 32 bites verziója is tudja kezelni adatlemezként GPT alapon.

  Az előzmények nem derültek ki, de ha korábban esetleg USB-n volt használva a HDD és elállítódott a MaxLBA, az okozhat még ilyen gondokat. De akkor mondjuk a BIOS-ban is helytelenül kellene megjelennie a HDD tárolókapacitásának. Amúgy a BIOS beállításait át lehetne nézni, hogy minden rendben van-e. Valamint esetleg ki lehetne próbálni pl. egy pendrive-ról bebootolt Live Linuxot, ami ha kezeli rendesen a 3 TB-os merevlemezt, akkor valószínűleg a Windows 7-nél nem stimmel valami. Viszont az megint derült ki, hogy a szükséges driverek telepítve / frissítve vannak-e.

  [ Szerkesztve ]

 • malibu

  tag

  válasz King Unique #278 üzenetére

  Nem volt még usb-n használva. Van külső dokkolóm, de ezt nem raktam bele. Most vettem meg, kicsomagoltam és beraktam. Mik a szükséges driverek? A rendszert frissítem rendszeresen. Ezzel kapcsolatban most nem raktam fel drivert. Alaplap sata driverét frissítettem, de az felismerte eddig is. Windowsban próbáltam frissíteni az illesztőprogramot, de a legújabb van telepítve elvileg.
  Ezt a linuxosat lehet, hogy megpróbálom, de nem old meg semmit. Max látom, hogy a windows a hibás, ami így is valószínű. Egyébként toshiba p300 a típusa. Hátha hallott már valaki valami rosszat erről.

 • King Unique

  félisten

  válasz malibu #279 üzenetére

  Amik az alaplaphoz mellékelt optikai lemezen voltak, vagy a gyártó oldaláról letölthetők. Ott egyébként van egy ASRock 3TB+ Unlocker utility, lehet azt (is) kell telepíteni, mert másképpen nem kezeli rendesen a 2 TB+ merevlemezeket. Bár az hivatalosan a 32 bites rendszerekhez, illetve az UEFI nélküli alaplapokhoz készült, amelyeknél 2 TB-nál nagyobb rendszermeghajtót akarunk használni.

  [ Szerkesztve ]

 • vyce21

  tag

  Sziasztok.
  Ha volt már kérdés akkor elnézést mindenkitől.
  Végig olvastam jó pár hsz.t de konkrét választ nem találtam.

  A napokban tervezem újra rakni a gépet.
  Ha már minden adott hozzá, akkor úgy gondoltam GPT-re váltok.
  A kérdésem a következő lenne.
  Az ssd-t GPT ként telepítem eddig világos.
  Az adatokat tároló HDD-m viszont MBR, amit nem szeretnék váltani, vagy is nincs rá lehetőség. Nem tudom egyenlőre hova menteni az adatokat!

  Szóval így működhet a dolog, hogy az SSD GPT a HDD pedig MBR?

  [ Szerkesztve ]

 • King Unique

  félisten

  válasz vyce21 #281 üzenetére

  Volt már szó arról ebben a topikban is többször, hogy ez esetben (Windows UEFI-s telepítése) a GPT csak a rendszermeghajtóra (SSD) vonatkozik, annál kötelező. Vagyis ettől függetlenül egy másodlagos, csak adattárolásra használt meghajtó (HDD) tetszőlegesen lehet MBR / GPT egyaránt. Legalábbis 2 TB-ig, mert afelett már nyilván annál is GPT partíciós séma szükséges.

  [ Szerkesztve ]

 • vyce21

  tag

  válasz King Unique #282 üzenetére

  Valóban. Figyelmetlen voltam, elnézést érte!
  Illetve köszönöm szépen a választ. :)

 • T1B3R1U5

  csendes tag

  Sziasztok!
  Egy kis laptop fejlesztés előtt állok (több, mint 3 éves a gép), első körben SSD beépítésről és rendszer újratelepítésről lenne szó...
  Részletek:
  Adott egy Acer Aspire V3-772G

  Processzor típusa Intel Core i7
  Processzor modell 4702MQ
  Processzor órajel 2.2 GHz
  Cache mérete 6 MB

  Memória mérete 8 GB
  Memória típusa DDR3
  Memória maximális sebessége 1600 MHz
  Memória foglalatok száma 2
  Memória maximális mérete 16 GB

  Kijelző mérete 17.3"
  Kijelző felbontása 1920 x 1080
  Videokártya típusa Dedikált
  Videokártya modell Nvidia GeForce GTX 760M
  Grafikus memória mérete 2 GB

  Háttértár típusa HDD
  Merevlemez kapacitása 1000 GB
  Merevlemez fordulatszáma 5400 rpm

  Extrák
  720p HD webkamera,
  sztereó hangszórók Dolby támogatással,
  mSATA foglalat,
  2,5" HDD foglalat

  Ehhez kerülne első körben egy Samsung 860EVO (Sata 6Gb/s) (aztán még egy 8GB-os memória, de az most nem lényeg)

  Tehát az új rendszer a szűz SSD-re kerülne és a HDD is formázva lesz a Windows telepítővel - gondolom az működik, hogy a boot pendriveval először formázom a HDD-t, esetleg készítek 2 partíciót azon is és utána az SSD-re indítom a telepítést
  (személyes adatok mentése megy egy külső HDD-re előtte)
  Boot pendrive Rufussal készül el majd és most jönnek a kérdések...
  (Rengeteg cikket elolvastam már SSD-re való telepítésről, de 90%-a elavult... a HDD is fejlődött és a Windows 10 is jobban kezeli már, így nem jutottam dűlőre)
  A projektben egyébként annyi trükk van, hogy dual-boot rendszert szeretnék felállítani, mert a Windows10 mellé még a LinuxMint is felkerülne az SSD-re, tehát az SSD-n lenne a 2 rendszer és esetleg 1-2 játék vagy nagyobb program pl. PS vagy egy komolyabb videó vágó szoftver. Minden más adat menne az 1TB-os HDD-re.
  Szóval a kérdések:
  Abszolút nem tudom, hogy milyen telepítést válasszak?
  Ebben az esetben mindegy, hogy MBR vagy GPT?
  Mintha azt olvastam volna, hogy a Windows rendszere UEFI-s telepítéssel gyorsabb lesz, de lehet, hogy félreértettem valamit, igazából ennyire nem értem a témát.
  3 éve telepítettem erre a szóban forgó laptopra a Windows, semmi gondot nem okozott, bár valószínűleg azt sem tudtam, hogy vannak ilyen opciók. :)
  Nem tudom, hogy az alaplap/processzor egyáltalán engedi-e az UEFI-s telepítést (BIOS-ban ezeket még nem nézegettem)
  Olvastam már Legacy BIOS-ról is, de ezek a rövidítések és opciók nekem még nagy kavart okoznak, pedig szívesen olvasnék róla egy modern/friss cikket!

  King Unique, úgy látom, Te vagy itt a szakértő! Kérlek, ha tudsz, pár szóval segíts nekem! :)
  Olvastam mások problémáját és hogy szinte mindenkinek tudtál segíteni, most az én konkrét kérdésemre keresem a választ és viszonylag értelmes srác vagyok, ha egyszerűen pár lépésben leírod/leírjátok, hogy a fent említett feltételek mellett (már ami a hardvert illeti) milyen beállítások mellett tudom optimálissá tenni a gépemet az újratelepítéssel, azt megköszönném!
  Szóval érdekelne a Rufus beállítása, hogy milyen boot pendriveot készítsek és hogy a BIOS-ban kell-e állítanom valamit, hogy sikeres legyen a Windows 10 telepítése.
  Aztán a Linux telepítése hab a tortán, első körben legyen meg a Windows :)

  Előre is köszönöm a segítségeteket! :)

 • King Unique

  félisten

  válasz T1B3R1U5 #284 üzenetére

  Üdv!

  Az MBR / GPT partíciós séma egy rendszermeghajtónál attól függ, hogy pl. a Windowst Legacy BIOS (CSM), avagy UEFI mód szerint telepíted rá. Tehát ezt először el kellene dönteni és annak megfelelően nekilátni. Ha UEFI-s a laptop, akkor az EFI mód szerinti telepítés is opció lehet. Vannak az UEFI-nek bizonyos előnyei (bővebben), mint pl. a gyorsabb POST-folyamat, de ettől még nem lesz sokkal gyorsabb a bootolás, illetve van amikor alig lehet észrevenni. Azt alapvetően az SSD fogja nagyon megdobni a lassú, 5400-as mobil HDD-hez képest.

  A Windows 10 telepítésénél a telepítési adathordozó elkészítéséhez opció a Microsoft weboldaláról letölthető MCT is, az Legacy (CSM) és UEFI módban történő telepítéshez egyaránt jó. De megoldható akár máshogyan is az ISO-fájl letöltése, majd a kiírása a pendrive-ra. Az utóbbi linkben a Rufus használata is részletezve van, ha azzal akarod megoldani. A 3.X verziók amúgy egyszerűsödtek és már csak 2 opció közül lehet választani, amelyek használata magától értetődő. Aztán még a megfelelő boot mód beállítása, illetve a megfelelő boot eszköz kiválasztása is fontos ahhoz, hogy Legacy / UEFI mód szerint történjen a telepítés. A telepítés előtt pedig szokás fizikálisan a többi háttértárat leválasztani, vagy akár a BIOS-ban letiltani / átállítani a sorrendet, hogy ne fordulhasson elő EZ. De nem feltéten muszáj, mert elvileg ha particionálatlan terület van megadva telepítési célnak (SSD) és ott manuálisan létrehozva a telepítővel a rendszer számára fenntartott kisebb partíciók, akkor normál esetben nem kerülnek másik lemezre.

  Ha Windows & Linux dual-boot megoldást akarsz, akkor először a Windowst javasolt telepíteni, majd utána a Linuxot. Ezt itt most nem részletezném, számtalan leírást találni hozzá pl. ezen a fórumon is.

  Képregény - Windows mellé Ubuntu (legacy)
  Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel

  [ Szerkesztve ]

 • T1B3R1U5

  csendes tag

  válasz King Unique #285 üzenetére

  Hát igen! Hittem, hogy jó vagy és tényleg egy félisten! :D Köszi szépen!

  Direkt megnéztem az előbb a BIOS-t...
  A Főmenüben a SATA mode: AHCI-be van állítva (gondolom ez maradjon az IDE mode helyett) és
  BOOT menüben UEFI mode van használva (a Legacy helyett)
  Tehát ezek az alapbeállítások maradjanak, mert a kívánt telepítéshez majd ez kell! Ugye?
  Jól sejted, meglévő ISO fájlt szeretnék a Rufus segítésével telepítő eszköznek elkészíteni.
  Akkor a Rufus beállítása a következő: GPT/UEFI (FAT32) és kész is a telepítő...
  Közben a BIOS-ban átállítom a bootolás sorrendjét - itt azt olvastam, érdemes 1. helyre az SSD-t és 2. helyre a telepítő pendrive-ot állítani, így a telepítés 2. része már az SSD-ről fog menni!
  Igazából ennyi is az egész?
  Ha jól írtam le a dolgokat, akkor csak egy rövig "igen" is elég visszajelzésként! :)
  Ha esetleg az elméletemben találtál hibát azt kérlek jelezd! :)

  Annyi még, hogy egy 250GB-os SSD-ről van szó. Az úgy jó, ha abból csinálok egy GPT partíciót 200GB-tal a Windows10-nek és pár nagyobb szoftvernek és a maradék ~50GBra meg mehet majd a Linux?

  Tényleg köszönöm a segítséget, nagy vagy! :)

 • King Unique

  félisten

  válasz T1B3R1U5 #286 üzenetére

  Ha UEFI-s a laptop és biztosan aszerint akarod telepíteni a Windowst, akkor igen, az annak megfelelő opciókat célszerű beállítani az UEFI BIOS-ban. A SATA vezérlőt pedig lehetőleg AHCI módra javasolt, ami a "Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?" leírásban is szerepel. A Rufus beállítása megint egyértelmű, vagyis a GPT-UEFI opció kell választani FAT32 fájlrendszerrel. Egyes alaplapoknál működik EFI módban az első is NTFS alapon, de korántsem mindegyik támogatja, pláne a laptopok. A bootolás sorrendjénél egyrészt a telepítés idejére a HDD-t akár ki is lehetne venni a laptopból és akkor biztosan nem lesz gond az előző válaszban említett dologgal sem. Másrészt laptopoknál is szokott lenni pl. F9/F12 funkcióbillentyűvel előhívható boot menü, ott is ki lehet választani a pendrive-ot, nem muszáj ehhez külön állítgatni a sorrendet. De, ha a tiednél kell, akkor csináld annak megfelelően.

  A Linuxnak szánt partíció leválasztása ráér akár a Windows telepítése után is a lemezkezelőben, ami az előző válaszban linkelt leírásban is szemléltetve van. Na meg pont az a lényeg, hogy nem kell neki Windows alól partíciót létrehozni és pláne nem NTFS-re formázni, mert elég csak egy nem lefoglalt terület és majd formázza magának pl. Ext4-re a Linux telepítője. De nem az egészet, mert még pl. swap partíció is kell neki stb., ami a linkelt leírásban szintén szerepel. Külön /home partíciót nem feltétlen muszáj külön létrehozni, az opcionális.

  Szívesen! :)

  [ Szerkesztve ]

 • T1B3R1U5

  csendes tag

  válasz King Unique #287 üzenetére

  Nem akarlak kiakasztani, de kicsit úgy érzem az írásodból, hogy nem annyira szívleled/támogatod ezt az UEFI-s telepítést! Leírtam a BIOS-ban lévő módokat (UEFI és Legacy - csak ez a 2 van), ebből gondolom, hogy UEFI-s a laptop! Azt esetleg máshonnan is megtudom?
  A SATA mode meg lehet AHCI és IDE, semmi más...
  Lehet mégsem kellene erőltetni ezt a GPT-t, elég nekem az MBR is? Melyik a stabilabb? Mert ugye a GPT kicsit gyorsabb...
  Egész büszke voltam magamra, hogy a segítségeddel összeraktam elméletben a folyamatot, erre megint bizonytalan lettem, hogy valóban ez a telepítés lesz-e az optimális számomra! :D
  Esetleg tudsz még ennél is jobb eljárást - maximalista vagyok és a legjobbat szeretném elérni, úgyhogy ha lenne egyéb javaslatod, azt nagyon szívesen venném!
  Én egy egyszerű felhasználó vagyok, nem akarok több TB-nyi adatot mozgatni, csak azt szeretném, hogy a 3 éves gépem, korához képest gyors legyen, netezésre, média szerkesztésre (kép, hang, videó) és lejátszásra... Még a játékok sem annyira érdekelnek... Szóval egy korához képest gyors gépet szeretnék, egy optimális rendszerrel! :)
  Ennyi!
  Szóval ha tényleg van saját ötleted és meg is osztod azt, annak örülnék! (csak pár lépésben, a lényeget már látom, csak az optimális beállításokra lenne szükségem)
  Komolyan elbizonytalanítottál! :D
  És ígérem utána már nem nyaggatlak többet! (csak legyen meg az optimális rendszer!) :D

 • King Unique

  félisten

  válasz T1B3R1U5 #288 üzenetére

  Annyi mondjuk megvan az UEFI-nél, hogy azzal is lehet szívni, pláne ha bugos. Ami pl. egyes laptopoknál előfordulhat, illetve az asztali PC-khez képest a laptopoknál nem ritkán amúgy is egyszerűsített, avagy lebutított UEFI BIOS szokott lenni. Jártam már úgy, hogy pl. egy Linux EFI módban történő telepítése után nem lehetett F2-vel belépni a BIOS-ba, csak a BIOS frissítése oldotta meg a problémát. Na meg a Secure Boot is bekavarhat, mert erre vonatkozó aláírása sem minden Linuxnak van és ilyenkor telepíteni sem lehet őket, max. csak kikapcsolt Secure Boot mellett. De láttam már olyan laptopot, amelyiknél alapértelmezetten be volt kapcsolva UEFI-s bootolásnál és nem lehetett kikapcsolni, nem volt olyan opció a BIOS-ban. Viszont pl. az Ubuntu, Fedora, illetve az előbbire épülő Linux Mint rendszereknek van aláírása, tehát azok EFI módban normál esetben bekapcsolt Secure Boot mellett is telepíthetők és használhatók.

  Szóval lehet kontra az UEFI-nél is, de ha azon az Acer laptopon OK és nem bugos, akkor nyilván telepíthető annak megfelelően a Windows 10 és a Linux Mint egyaránt. Ha eddig is EFI módban volt telepítve a Windows és GPT séma szerinti a lemez (ellenőrzés), akkor meg vélhetően az újratelepítés után is megfelelően fog működni. Na meg a Windows 8.1/10 rendszereknek az UEFI-GPT szerinti telepítés már mondhatni jobban is fekszik. A Windows 7-nél indokoltabb inkább a BIOS-MBR mód, mert az nem támogatja teljes körűen az UEFI-t és pláne laptopoknál lehet emiatt probléma (példa).

  Egyébként eddig nem került szóba, de nem feltétlen muszáj erővel újratelepítést csinálni csak azért, mert a rendszermeghajtó le lesz cserélve SSD-re. Ilyenkor opció HDD-ről SSD-re a rendszer klónozása is, számos program van ilyen célra. Ha az SSD kisebb tárolókapacitású, az sem feltétlen gond, mert a HDD-n lehet előtte zsugorítani a rendszerpartíciót, hogy ráférjen az SSD-re. Erről legutóbb egy másik topikban volt szó bővebben. De, ha esetedben a tiszta telepítés lenne számodra egyszerűbb és előnyösebb, akkor csinálhatod nyilván úgy is.

  [ Szerkesztve ]

 • T1B3R1U5

  csendes tag

  válasz King Unique #289 üzenetére

  Értelek! :) .
  Valószínűleg nálam is egy lebutított UEFI BIOS lehet, mert elég puritán a design, ahhoz képest, hogy milyen vagány felületeket láttam már videókon
  A lemezt is ellenőriztem már korábban és most is GPT-ben van (már 3 éve) particionálva...
  LinuxMint-et szeretnék majd dual-system-ként telepíteni, remélem azzal sem lesz gond! Állítólag a Linux sokkal rugalmasabb ilyen téren és nem okoz neki gondot az, ami pl. a Windows-nak igen.
  Azt is írtad és én is olvastam, hogy a mai modernebb gépeknek és a rendszernek is jobban fekszik a GPT, szóval ezt érdemes választanom.
  Amiket megjelöltél példának, nagyon jók, viszont, írtam is, hogy kiakasztó, mennyire nem készülnek új cikkek, ezzel a témával kapcsolatban! A 3 évvel ezelőtti problémákat már régen túlnőtte a technológia!
  Alapból az SSD-k működése is jobb, nem annyira kényesek, a Windows10 (nem is értem, hogy miért alkalmaznak még más rendszert a felhasználók, főleg a 7-est) is kompatibilis lett ezekkel az újabb technológiákkal, rendszerekkel, így a GPT is működőképes kell, hogy legyen UEFI telepítésnél...
  De persze itt feltétel, hogy viszonylag új hardver legyen az ember birtokában. Igaz az én laptopom is már több, mint 3 éves, de akkor elég jó konfigurációnak számított és talán még most is tudok majd egy kis ráncfelvarrást eszközölni rajta! :)
  A rendszerklónozás is ismerős téma, de szándékosan szeretném újra telepíteni a Windows-t... 3 évente egy tisztasági újratelepítés nem árt! :) Gondolom viszonylag sok szemét bekerült a rendszerbe.

  Hát egyelőre jól laktam az információkkal, már nagyon várom a projektet, remélem sikerülni fog. Majd hétvégén kiderül! Nagyon köszönöm a segítségedet, sokat ért! Ha esetleg valami felmerül, még úgyis írok! Annyira könnyen nem szabadulsz meg tőlem!
  Köszönöm szépen még egyszer! Szép napot! :)

  [ Szerkesztve ]

 • T1B3R1U5

  csendes tag

  válasz T1B3R1U5 #290 üzenetére

  Üdv!

  Csak jelezni szeretném, hogy a korábban hosszasan ecsetelt tervem mostanra teljesen kész és tökéletes!
  Fent van a Windows10 és minden kötelező kiegészítő program! Egy élmény így, az SSD-n üzemeltetett rendszerrel a gép! Minden azonnal indul és fut hiba nélkül! Szuper lett! Köszönöm a szakmai és lelki támaszt King Unique! ;)

  További kellemes hétvégét!

  U.i.: Igazából most, hogy teljes mértékben meg vagyok elégedve a ("hipergyors")Windows rendszerrel, egyelőre hanyagolom is a Linuxot! Jó ez így nekem! :)

 • King Unique

  félisten

  válasz T1B3R1U5 #291 üzenetére

  Gondolom UEFI-s telepítést csináltál és ezek szerint minden OK. Nem bonyolult ez, na meg előzőleg ugye bőven ki lett tárgyalva itt a téma. :D Az SSD valóban megváltás rendszermeghajtóként, pláne egy lassú, 5400 RPM-es mobil HDD után, ami a legtöbb laptopban szokott lenni. Egy ilyenen ugyan a Linux Mint valamivel pörgősebb a Windowsnál, de olyan sokkal azért nem, nem fog repülni az sem. Ellenben SSD-vel már mindkettő villámgyors lesz. Ha utólag esetleg kedvet kapnál a dual-boot megoldáshoz, akkor a telepítéshez a leírás már linkelve volt. Nem különösebben bonyolult az sem. Esetleg előtte lehetne a Windowsról egy mentést készíteni pl. a Macrium szoftverével, aztán akkor pláne be van biztosítva minden.

  Szívesen! :)

  [ Szerkesztve ]

 • Foley101

  tag

  Sziasztok!

  Egy ASUS laptop-on át lett konvertálva a disk az mbr2gpt paranccsal az alábbiak szerint:

  mbr2gpt /validate /allowFullOS
  mbr2gpt /convert /allowFullOS

  Ezt követően a rajta lévő Windows 10 nem indul el, csak villog a kurzor. A BIOS-ban az UEFI mód nincs engedélyezve, eddig sem volt. Ha bekapcsolom az sem segít, akkor is csak villog a kurzor..

  Számtalan fórumot végigolvastam a témában, de egyszerűen bármit próbálok vagy nem hoz eredményt, vagy a DISKPART-ban kiadott művelet néha hibára fut, így amit javasolnak azt nem tudom beállítani.

  Ha jól sejtem, egyszerűen csak nem találja a disken lévő windowst a boot-olási folyamat. Merre menjek tovább? Bármilyen ötletet szívesen veszek.

  DISKPART infók:

  Kicsit gyanús, hogy az UEFI partíció hidden, próbáltam readonly-ra tenni, de hibát dob rá... de lehet,hogy ez jó így, nem tudom.

  Előre is köszönöm!
  :R

 • King Unique

  félisten

  válasz Foley101 #293 üzenetére

  Az MBR2GPT eszköz pont arra való, hogy a legacy BIOS (CSM) telepítést 1:1-ben átkonvertálja adatvesztés nélkül UEFI-sre. Aminél pont az a lényeg, hogy utána az UEFI BIOS-ban a bootolási módot is át kell állítani UEFI-re, máskülönben eleve nem fog indulni a rendszer, nem tud a már telepített Windows CSM módban GPT-lemezről bootolni! A program használata pedig nem bonyolult, a leírás alapján könnyen meg lehet csinálni a megfelelő lemezre alkalmazva. Utána pedig normál esetben simán bootolnia kellene a Windowsnak, illetve ha a BIOS-ban az előbb említett bootolási mód is át van állítva a megfelelőre.

  A folyamat során létrehozza a program a rendszer számára az UEFI-GPT séma szerinti kisebb partíciókat. Normál esetben a lemez elején, de ha az nem megoldható, akkor pl. a C után (példa). A legfontosabb, a 100 MB-os EFI-rendszerpartíció (ESP) nálad is megvan a screenshot alapján, a 450 MB-os pedig a helyreállítási partíció lehet. Az ESP amúgy eleve rejtett (hidden), tehát azt felesleges külön piszkálni...

  Ha nem bootol nálad a rendszer, akkor első körben pl. a boot sorrendet is célszerű lecsekkolni, vagyis hogy a HDD / SSD meghajtó, vagy eleve a Windows Boot Manager legyen az első helyen. Ha minden stimmel, ellenben továbbra sem bootol, akkor a Windows telepítőjéről kellene megpróbálni a rendszerindítás automatikus javítását. Problémásabb esetekben pedig használható pl. ezen leírás, vagy akár egy egyszerűbb módszer (+ infó) is a helyreállításhoz.

  [ Szerkesztve ]

 • Foley101

  tag

  válasz King Unique #294 üzenetére

  Szia!

  Először is nagyon köszönöm a gyors és részletes válaszodat!

  Elolvastam amiket írtál, és lenne 3 kérdésem:

  1) A dirtywindows-os cikkben említenek egy 16 MB-os partíciót is, ami csak a diskpartban látszódik, ezt hívja Reservednek, a 450-es pedig a Recovery.
  - Egyrészt nálam nincs is ilyen 16 MB-os terület,
  - másrészt nálam a diskpartban a 450-esnél nem Recovery van írva, hanem Reservedet, ami ellentmondásosnak tűnik. Esetleg ez csak egy elírás lehet, vagy azért van így, mert nincs 16 MB-os területem?

  2) A "WinRE"-nek nevezett partíció, ha jól sejtem a 450-es partíciót jelenti, ugye (RE = Recovery Environment = Recovery)?

  3) Az egyszerűbb módszeres, és a + infónál leírásnál ezt írjátok:

  "végignézed, hogy melyik partíciód a WinRE partíciód és a rendszered betűjele (Előbbi tipikusan c:"
  Tehát ha minden igen, ez nálam is a C:

  Utána:
  "- UEFInél: Format c: /fs:FAT32 /q /v:Boot /y paranccsal leformázod a hibás bootpartíciót"
  "A WinRE partíció eleve NTFS fájlrendszerű UEFI-s telepítésnél is, tehát nem FAT32-re kell formázni..."

  Azt nem értem, hogy a 450-es Recovery partíciót miért FAT32-re formázni, ha NTFS-nek kell lennie (nálam most is így van).
  Illetve miért a 450-es terület nevezi itt boot partíciónak, nem a 100 MB-os EFI terület a boot partíció?

  Ha ezeket megértem, akkor szerintem bátran neki tudok állni a rendbe rakásnak.

 • King Unique

  félisten

  válasz Foley101 #295 üzenetére

  A BIOS-ban minden OK, a telepítővel a rendszerindítás javítása nem használt?

  1. Nálad az a System Reserved partíció lehet még az előző, BIOS-MBR alapú telepítés maradéka. Viszont normál esetben azt elvileg törölni kellett volna a konvertálás során az MBR2GPT-nek és létrehozni az UEFI-hez szükségeseket, ami a linkelt screenshoton is volt.

  2. Igen, a WinRE a recovery partíció általában 450 MB-os mérettel, de lehet akár 500 körüli is. Nálam az újabb Windows 10-verzióknál, illetve a build upgrade-ek után már 499 MB-os lett és OEM revocery nevet kapott.

  3. UEFI-s telepítésnél a rendszerindítás szempontjából eleve az ESP a lényeg, azt kell FAT32-re formázni. A WinRE az marad ott is NTFS fájlrendszerű, de ez a linkelt + infóban is le van írva.

  [ Szerkesztve ]

 • Foley101

  tag

  válasz King Unique #296 üzenetére

  "A BIOS-ban minden OK, a telepítővel a rendszerindítás javítása nem használt?"

  Ja igen, ezt elfelejtettem leírni.
  A BIOS-ban UEFI-re állítottam a bootolást.
  A Windows 10 telepítője nem tudta elvégezni a helyreállítást.

  Akkor hajrá, csinálom amit kell..

 • King Unique

  félisten

  válasz Foley101 #298 üzenetére

  Akkor próbáld a másik leírás alapján, vagyis az úgymond teljes helyreállítással. Az ugyan körülményesebb, de már többször próbáltam és nálam működött rendesen.

 • Foley101

  tag

  válasz King Unique #299 üzenetére

  Szia!

  Közben azt is megcsináltam.

  Először a gparted-ben kitöröltem a 450-es és a 100-as partíciókat, majd a Win10 telepítős cmd-ben minden lépést végrehajtottam, visszaellenőriztem, minden lépésnél kiírta, hogy sikerült (oké, az mkdirnél nem :) ). A guid azonosítóra is figyeltem, hogy ne írjam el.

  Sajnos, továbbra sem bootol be a Windows, bár most már legalább nem csak a kurzor villog, hanem kiírja, hogy tegyek be egy lemezt:

  Friss diskpart kép:

  Szerinte merre tovább?

Hozzászólok Aktív témák