Új hozzászólás Aktív témák

  • brickm

    őstag

    Azt azért tegyük itt hozzá a dologhoz, hogy a multieffekt és a gitár rig közel sem egy felhasználási területre készült.
    Hiába ugyan az a megvalósítás szummája. Mindkettő ugyebár egy AD-n keresztül történő szoftveres jelfeldolgozás és modulálás, majd egy DA-n való kiközlés, DE míg a multieffektben egy aránylag egyszerű ÁM csak célfeladattal foglalkozó mikrokontroller dübörög, addig a PC-n millió plusz egy dolog terheli az amúgy évezredekkel erősebb CPU-t. Ettől persze nem lesz jobb hangminősége a PC-n történő gitározásnak.
    Összességében elmondható, hogy mindkét eszköz használata mellett annyira lesz jó a hangminőség, amilyen a legsz rabb eszköz paramétere. MInthogy törött kábellel is zajos, csapzott lesz a gitárhang.
    Multiknál annyi előny van pchez képest, hogy a gyártó garantál egy prezentált hangminőséget, egy soundot, és azt fogja tudni, függetlenül attól, hogy hifire dugod, vagy PA rendszerre, vagy USBn a gépre, vagy a fejhallgatóra.
    A rignek meg az az előnye, hogy ha összeraksz egy rekket vele, majd félév mulva teljesen mást akarsz törlöd a csába és letöltesz hozzá mást, plusz a gyártó is ad ki új preset listákat, amiket megvehetsz, multiknál ugye ezt buktad, csak uj multival kapsz uj preseteket.

    Amúgy mindkettőnek elég kompresszált hangérzetet nyujtó végkifejlettje van, mindegy, hogy free vst-ről, gitár Rigről UAD pluginről, Boss gt100-ról digitech gsp-ről vagy Podhd-ról beszélünk.
    Mivel a legtöbb eszköz ugyebár figyelmen kívül hagyja a 20kHz feletti hangokat, pláne ha gitáros cuccokról beszélünk, sok már 5kHz-nél vág 3dB-t. Azt meg senki ne mondja, hogy az ember nem érzi a 48kHz-es hangokat, mert az összes értelmes keverő\eq\compressor\recorder 50--azaz ÖTVEN kHz-ig vesz mér vág csinál.
    Illetve az audió cuccok nemztközileg elismert méréseit mind 1kHz-es SÁVKÖZÉPI frekvencián végzik, ami köztudott a 20 és 50 000 Hz mértani középpontjának felel meg.

    Olvastam itt egy olyat valakitől, hogy a stúdiókban is modelleznek és nem szórakoznak már hardverekkel.
    Ez részben igaz csak, modelleznek a stúdiókban, de nem hagyományos általunk is elérhető pluginokkal, hanem olyan szoftverekkel(lásd pl UAD) amikhez külön PCI hardver eszköz is kell, máskülönben el se indul. Az előfokokat pedig még mindig megveszik súlyos milliókért akár, mert azokat sem lehet\érdemes ahogy a kompresszorokat se szimulálni.
    Persze más egy tape delay, meg egy rugós zengető, azt le lehet pluginelni.

    Persze ettől még mindenkinek igaza van, van aki rigezni szeret, meg a pc-n ütyködni az egérrel, van aki meg multival érzi kényelmesnek. Felesleges ezen vitázni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák