Új hozzászólás Aktív témák

  • Parson

    addikt

    válasz #06658560 #7735 üzenetére

    Jó, tegyük fel, hogy mondjuk elfogadhatónak vesszük, hogy a rajzon lévő méretarány alapján, a rajzon lévő méret és a rajz nincs szinkronban, és igy még a helyi szinten elfogadott műszaki rajzok közé soroljuk. Az is valóban igaz, hogy az ábrázolt méret és a feltűntetett méretszám közül az utóbbi a nyomatékosabb, ha kérdés merülne fel. (Pont az lenne a cél egy műszaki rajznál, hogy egyértelmű legyen, kérdések felmerülése nélkül.) De pont, hogy a gyártás miatt 'célszerű' és ebből fakadóan előirt, hogy ne krikszkrakszok legyenek beméretezve, hanem arányos nézetek, amit a szaki is még egyértelműbben tud értelmezni a CNC gép mellett. Ráadásként a fenti példa mutatja, hogy a rajz CNC gépre küldésénél pontosan az előző indokok azok amik még nyomatékosabbá válnak, mert a CNC gép esetében nem a méretszámok hanem az ábrázolt geometria a döntő, ezért (is) fontos, hogy azok szinkronban legyenek.

    (Mellékesen jegyzem meg, hogy a műszaki rajzot azért is kell pontosan késziteni, hogy akár még utolag, pl vonalzóval méregethető is legyen rajta a távolság két pont között - persze én még elég ritkán alkalmaztam ilyet, de hát ezt sem én találtam ki, és a lényeg, hogy nagyon is logikus/következetes az egész... ezért nem értem, miért kell logikátlan/következetlen irányba elvinni az elődeink által előirtakat, olykor szabványban rögzitetteket.)

    Ráadásul a vicc az egészben, hogy mindez olyankor kérdés, mikor már rég nem papiron rajzolunk, aminek javitgatása valóban nehézkes, hanem számitógépen... esetleg 3D-ben, ahol a nézeteket sem kell már rajzolni, vagy szerkesztgetni... ergo lehet én vagyok túl merev, de ilyen automatizált helyzetben igazán lehetne igényesebb a kolléga és hipp-hopp megtennie azt a minimális plusz munkát, amivel pont azt biztositja, hogy legközelebb nem kell ujra elővennie, és ujra javitgatnia rajta, hogy végül csak sikerüljön pl azon a fránya CNC gépen legyártani amit eredendően is le tudtak volna, ha helyes lett volna a rajz...

    [ Szerkesztve ]

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

Új hozzászólás Aktív témák