Hirdetés

2017. november 19., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2201) 3DFan válasza Viperator (#2200) üzenetére


3DFan
(fanatikus tag)

Az viszont nem normális, hogy egyik programban működik, a másikban nem.

(#2202) Parson válasza Viperator (#2200) üzenetére


Parson
(őstag)

Természetesen az alapvető, hogy ha problémák lépnek fel, akkor ki lehessen javitani őket. De itt egy olyan problémát vetettem fel, aminek amugy pont, hogy nem lenne szabad problémának lennie. Ráadásként ahogy irtam, az izolálás sem müködik, ami már az én szememben abszolute azt mutatja hogy vmi bibi van. A kérdés, hogyan lehet ezt a hibát kijavitani, és nem pedig a modellfát. :)

[ Szerkesztve ]

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2203) 3DFan


3DFan
(fanatikus tag)

Tudna valaki segíteni Solid Edge alatt egy egyszerű összeállítást megmozgatni. A Joint-ok alkalmazása eltér az általam megszokotól. Előre is köszönöm. Kép

(#2204) Parson válasza 3DFan (#2203) üzenetére


Parson
(őstag)

Fan, küldtem egy privátot...

Észre fogja venni külön értesítés nélkül is...Mellőzzük az ilyesmit!

[ Módosította: Atlantis ]

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2205) Parson válasza Parson (#2204) üzenetére


Parson
(őstag)

nekem is volt olyan hogy egy hónapig nem vettem észre, mert azt nem néztem...
ha enyire zavaró akkor nyugodtan töröld Atlantis, már amugy sem aktuális... és akkor akár ezt a hozzászólást is :)

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2206) bigrobi válasza Parson (#2191) üzenetére


bigrobi
(újonc)

Szia!
Ott "rontottad el", hogy az axis-ra kattintva jelölted ki a síkot. A fősíkokra kell kattintani (xy,yz, zx), akkor működik.
Ha feltétlenül az axis-on akarod kijelölni a síkor, akkor az axis-t is át kell másolnod. Átmegy minden, frissíted és végül replace-eled az áthozott Absolut axis-t a te partod Absolut axis-ára.
Ugyanis ha át akarsz vinni valamit történettel együtt (és nem result-ként villámosan), minden szülőjét vinned kell vele, kivéve a fősíkokat, mert az ugyebár mindegyik modelben megtalálható és azonos (elvileg).
Üdv:
Robi

(#2207) 3DFan válasza bigrobi (#2206) üzenetére


3DFan
(fanatikus tag)

Szia!
Hogy érted azt, hogy az axis-ra kattintva?
Ezt írta:
.."2.az egyikben csinálok egy sikot, párhuzamosan az absolute axis system egyik sikjával"..
Én ezt úgy olvasom, hogy az Offset from plane opcióval csinált egy síkot az egyik alapsíktól. Alapból nem is tudsz axis-okat kijelölni. Ha pl a Through two lines opciót használod akkor tudsz a helyi menüben axis-t választani, de az így létrejött sík is simán másolható másik Part-ba hibaüzenet nélkül.

Parson írtam.

(#2208) Parson válasza bigrobi (#2206) üzenetére


Parson
(őstag)

Köszönöm a segitséget, láthatóan CATIA-ban tapasztaltabb kollégához van szerencsém. Ámbár a példámban (#2191) az Absolute axis system szerepel, kihangsulyozottan, és nem pedig az alapsikok. Mindenesetre köszi még egyszer, ennyivel is többet tudunk most már a CATIA alapjairól. :)

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2209) Parson válasza 3DFan (#2207) üzenetére


Parson
(őstag)

3DFan!

ezek szerint nem figyeltél kellő képpen a példámra... önkényesen ne definiáljuk át a példát, főleg a kihangsulyozott részeit, mert az már egy másik példát képez, ami félrevezetéseket eredményez! :((
ezek szerint ha az én példám nálad sem müködik, akkor nem az én gépemben van a hiba. ergo nem kell ujratelepitenem a rendszert, vagy kutatni hogy hol van ez a 'hiba'... :(((

[ Szerkesztve ]

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2210) 3DFan válasza Parson (#2209) üzenetére


3DFan
(fanatikus tag)

Akkor kérlek írd le nekem, hogy mit csináltál abban a példában, részletesen, mert tényleg nem világos.

(#2211) 3DFan válasza bigrobi (#2206) üzenetére


3DFan
(fanatikus tag)

Szia!
Akkor segíts Te kérlek ezt a rejtélyt megfejteni. Létrehozott egy Axis System-et és annak valamely síkjával párhuzamosan csinált egy plane-t?

(#2212) Parson válasza 3DFan (#2210) üzenetére


Parson
(őstag)

Őszintén nem értem, miért a kérdés, mikor teljesen egyértelműen definiáltam már ezt a példát - (#2191). (Egyedül max annyit felejthettem ki, hogy az absolute axis system létrehozásának automatikus mivolta be van kapcsolva az options-ben, de az 'aas' nevéből kifolyólag ez is egyértelmű kell hogy legyen.)

[ Szerkesztve ]

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2213) 3DFan válasza Parson (#2212) üzenetére


3DFan
(fanatikus tag)

Azt az apróságot valóban említhetted volna, hogy létrehoztál egy koord. rendszert és abban dolgozol. Így valóban hibaüzenet az eredmény, az axis system másolásával viszont átmegy rendben.
Annak az opciónak a neve amit bekapcsoltál Create an axis system, nem pedig absolute axis system. Igaz, hogy a fában az Axis Systems fül alatt Absolute Axis System-ként jelenik meg. Ezt az opciót nem használom ezért nem tudtam értelmezni az AAS kifejezést, emiatt az alap koord. rendszerre gondoltam Én part indítása után hozom létre manuálisan, akkor viszont sima Axis System.x-ként jelenik meg az említett helyen.

(#2214) Parson válasza 3DFan (#2213) üzenetére


Parson
(őstag)

Szerintem elég nyomatékos volt az aláhuzással az elnevezés (a feature-nek és nem az opciónak, visszaolvasható), hiszen nevén neveztem a dolgot. Az, hogy nem ismerted a nevét, ugy gondolom, nem az én vétkem.
Végtére is a választ a kérdésemre megkaptam, köszi a hozzászólásokat!

[ Szerkesztve ]

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2215) Kopi31415


Kopi31415
(PH! félisten)

Jaa, hogy bizonyos esetekben alapbol letrehozza a CATIA a kordinata rendszert is? :)Valoban, ez kornyezeti beallitastol fuggo dolog, amit altalaban nem a juzer definial munkahelyen.
A masolasnal szinten korynezeti beallitasfuggo, hogy mire hivatkozik, komplett fileneveket, vagy csak belso neveket linkel osnek. Es igen, ahogy a kollega irta, ami ossel is bir, az vagy mindenestul, vagy paste as result with link, vagy as result mehet masik fileba.
A hibrid designos dolgodhoz ket dolgot emlitek, tapasztalatbol: egy- sok esetben vagyon egy bizonyos macsek a CATIAsok eletben, a Q-Checker. Es ennel gyakori az olyan ellenorzo beallitas, ami a hybrid designt tiltja. Plusz ha elkuldod valakinek a modellt, akkor lehet a hibrid verzio gondokat okozhat. Es nem is midnig konnyen ertelmezheto, hogy mit hova pakolsz bele. Ha normalisan elnevezgeted a Geom Setek nevet, akkor nem lesz gond, mi tartozik mihez. Es ha tenyleg feluletezel, akkor kulonosen hasznos, ha nem egy bodyban van minden.

Privat megjegyzeskent a hibdir designt kihajitanam a rendszerbol nagyon messzire.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec

(#2216) cadmester válasza GML (#2182) üzenetére


cadmester
(tag)

Én CATIA-hoz az EDAG által készíttetett magyar CATIA könyvet ajánlanám kezdőknek és középhaladóknak. Ha gondolod, pm-ben keress meg, és megadom a kontaktot.
4000 magyar pénzbe kerül a két kötet és a gyorssegéd. (összesen kb. 500 oldal)

CAD + FEA

(#2217) _stick_


_stick_
(őstag)

Üdv!
Tegnap kipróbáltam a Solidworks 2009 home váltoatát. Nézegettem a youtube-on videókat és ott szép, tükröződő, csilli-villi környezetben dolgoztak. Ezt én hogyan tudom beállítani? Vagy ehez spéci CAD-es videókártya kell? A mezei agp-s 7600GT-m már nem is jó neki? :F

(#2218) GML válasza cadmester (#2216) üzenetére


GML
(őstag)

Köszi, de esetleg nincsen pdf, vagy valami hasonló e formátumba? valahogy nem nagyon rajongok a papír alaú oktatóanyagért.

(#2219) GML válasza _stick_ (#2217) üzenetére


GML
(őstag)

Ha kell, akkor van egy Quadro fx1100-es a polcon...

(#2220) Atlantis válasza _stick_ (#2217) üzenetére


Atlantis
(PH! nagyúr)

"csillivilli, tükröződő környezet"... :C Ez kell a népnek, ezzel lehet eladni ezeket a szemeteket. Funkcionalitás, mint olyan, meg minek... nomindegy, csak a hátamon áll a szőr, mikor valaki az üveggyöngyöt keresi... :(

Valszeg amúgy RealView-ra gondolsz(bár a környezetet az mintha nem befolyásolná), ahhoz meg Quadro kell.

[ Szerkesztve ]

>>>>>>>Creo CAD System ; Allplan Engineering ; Go, McLaren-Honda!<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

(#2221) cadmester válasza GML (#2218) üzenetére


cadmester
(tag)

Szerintem ha szüksége van az embernek magyar nyelvű oktatóanyagra, akkor illő azzal megtisztelni a szerzőt, hogy fizetünk a munkájáért.

pdf-et és oktatóanyagokat keresni segít a kedvenc netes keresőd, azokból is rengeteget lehet tanulni.

CAD + FEA

(#2222) _stick_ válasza Atlantis (#2220) üzenetére


_stick_
(őstag)

Utána néztem, találtam egy tavalyi vásáros SW2008-as szórólapot és ott figyeltem fel a RelaView-ra, de az nincs a feltelepíthető cumók közt és ahogy látom fizetni kell érte... De mind1, mert úgysincs quadro-m. Valahogy csak kibírom néküle. :)

(#2223) GML válasza cadmester (#2221) üzenetére


GML
(őstag)

nem azt mondtam, hogy nem honorálom a szerzőt, csak minek vágjak ki fákat azért, ha úgy is a könyv első útja a scanner, a következő meg a szelektív lenne??

(#2224) GML válasza _stick_ (#2222) üzenetére


GML
(őstag)

Stick. nem kell érte fizetni, csak egy Quadro kell hozzá...
A Quadro fx1100 volt nekem a fő karim, valamelyest verte a gef5800-at. olcsón megszámítopm, ha érdekel. és agp-s

[ Szerkesztve ]

(#2225) _stick_ válasza GML (#2224) üzenetére


_stick_
(őstag)

Igazándiból, csak az érdekelt, hogy az én videókártyámaon hogy szalad a dolog, a munkahelyemen használom. Ott, vagyis itt :) még videókártya sincs a gépben és nem is nagyon nyomúlnak arrafelé, hogy beszerezzünk újabb CAD programokat, tehát gépfejlesztésről sincs szó. :(((

(#2226) GML válasza _stick_ (#2225) üzenetére


GML
(őstag)

csak egy lehetőséget vázoltam...
:D

(#2227) Parson válasza Atlantis (#2220) üzenetére


Parson
(őstag)

Hát a funkcionalitás tényleg elsőbbséget kell hogy élvezzen. De azért az ergonomia sem lehet utolsó! Sokkal jobb érzetet tud adni egy kellemesebb munkakörnyezet, legyen az csak egy megjelenitésbeli kérdés, mint egy durva, igénytelen kesze-kuszaság. Mindez pedig növelni képes a munkakedvet, a hatékonyságot, akárcsak egy tiszta iróasztal, amin sokkal szivesebben dolgozol ha papirmunkád van, mint egy műhelyben egy olajos mérőasztalon. Persze izlések és pofonok no meg persze igények kérdése ez...

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2228) Muru


Muru
(újonc)

Sziasztok!
Lenne egy egyszerű kérdésem. Én solidworks2008at használok és az volna a kérdés hogy drawing-nál hogy lehet félmetszet-félnézetet csinálni.
Még csak másodéves gépész tanuló vagyok és hétfőn kéne leadni a házimat, de ez a drawing mód soha nem akar engedelmeskedni:)

(#2229) matekas


matekas
(tag)

Hello

Most kezdem el tanulni a ProE-t , de nekem már most nem szimpatikus a program. ;) Ugyanis fél napom ment rá , és még most se tudtam megoldani azt, hogy ha elindul a program akkor a mmns_ legyen az alpértelmezett mértékegység. Állítottam mindent a Tools/Optoins -nél , mentettem mindenhova mindent, de ha bezárom és újraindítom akkor mindíg marad az inlbs_. ( ugyanígy nem tudtam változtatni a vonalszíneket se). Persze tudom, hogy én csinálok valamit rosszul, de más programoknál azért az ilyen alap dolgokat könnyeben lehet állítani. Szóval ehhez szeretnék segítséget kérni tőletek.
A valászt előre is köszönöm.

(#2230) Parson válasza matekas (#2229) üzenetére


Parson
(őstag)

Üdv matekas,

több lehetőség közül is választhatsz, kapásból nekem 3 jut eszembe:

1. manuálisan állitod át minden egyes alkatrésznél a mértékegységrendszert - értelemszerűen a már felépitett modellek esetében a már bevitt mértékszámok helyett csak a mértékegységek konvertálásával.

2. template file-okat használsz uj alkatrészek létrehozásakor, amikben már a jó mértékegységrendszer van beállitva

3. config.pro file-ban egy plusz sorral beállitod a rendszer alapértelmezett mértékegységrendszerét.

a részletekben pedig csak az a fontos, hogy következetesen csináld a mentéseket.
bár amit én ajánlok, az inkább az, hogy a feltelepitett program könyvtárán belül a text könyvtárba tedd be a config.pro file-t,

pl: C:\Program Files\CAD\proeWildfire 4.0\text\config.pro

és ezen kivül ne használj másik config.pro-t, ha nem szükséges, hogy többféle proe-d legyen - pl ha azon a számitógépen csak te dolgozol és csak egyfajta beállitásokkal használod a proe-t.

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2231) koxx válasza Muru (#2228) üzenetére


koxx
(MODERÁTOR)

Először is kell egy 3D-s modell, majd a section view parancsot használva tudod elkészíteni a metszetet.
[link]

(#2232) Parson válasza koxx (#2231) üzenetére


Parson
(őstag)

Én nem értek a SW-höz, de ez nekem csak egy nézetnek és egy metszetnek tűnik... félnézet-félmetszet biztos komplikáltabb vmicskét.

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2233) koxx válasza Parson (#2232) üzenetére


koxx
(MODERÁTOR)

Igazad van, én olvastam félre a kérdést.
félmetszet-félnézet valóban problémásabb

[ Szerkesztve ]

(#2234) koxx válasza koxx (#2233) üzenetére


koxx
(MODERÁTOR)

A crop parancsot használva megoldható a félmetszet-félnézet, bár több lépésben.

(#2235) HAZ


HAZ
(újonc)

Örömmel jelentem be, hogy az üveg nyakára sikerült a betűket felfeszíteni. Ha valakit érdekel a toroidal bend volt a megoldás.
Már csak a nem hengerszimmetrikus üvegek következnek. :C

(#2236) perfag válasza koxx (#2234) üzenetére


perfag
(fanatikus tag)

Solid Edge-ben tök egyszerű félnézet-félmetszetet csinálni. Kijelölöm a nézetet, rárajzolom a metszési vázlatot, ezt rákényszerezem a középvonalra, majd egy másik nézeten megadom a mélységet (ez a nézet utólag kitörölhető). Csinálom mindezt magyar kezelőfelületen :)
Solidworksben a Broken-out Section -nal biztosan meg lehet ugyanezt csinálni.

(#2237) matekas válasza Parson (#2230) üzenetére


matekas
(tag)

Köszönöm a válaszod. A problémám az most, hogy a config.pro file om nincs meg illetve hármat találtam de egyik sem az ahol lehetne ilyesmiket állítani

[link]

Viszont a munkakönyvtáramba van egy current_session.pro file -om amibe elvileg azok a dolgok vannak amik a config.pro file ba kellenének hogy legyenek ( legalábbis én így gondolom ). És ezt a file-t ha kiválasztom a Tools/Options nél és apply val aktuálissá teszem akkor megmaradnak a beállításaim de ahogy újraindítom a proE-t egyből érvényét veszti.Tehát az én meglátásom szerint az a probléma,hogy ahonnan a proE betölti alapból ezeket a dolgokat ( config.pro lenne elvileg ugye ) az egyrészt nincs, vagy legalábbis nem úgy van meg, másrészt nem hajlandó azt semmi áron felülírni hiába csinálok bármit is.
De lehet, hogy rosszul gondolom.

(Az első megoldást használom most de olyan snassz, hogy mindíg "kézzel " kell állítgatni sokkal jobb lenne ha egyből úgy indulna :) )

(#2238) Parson válasza matekas (#2237) üzenetére


Parson
(őstag)

matekas,

a linkelt config.pro-kat, amiket megtaláltál, hagyd érintetlenül, azokkal ne törödj, maradjanak eredeti épségükben. pontosan én sem tudom miket tartalmaznak igy kapásból, de azok nem az általános beállitások.

a current_session.pro pedig egy backup verziója az aktuális beállitásoknak és elvileg minden opciót tartalmaz. (gyakorlatilag meg csak 1-2 kivétellel mindet - tudom, mert már egyszer végignéztem.)

amit kapásból tehetsz:

1. a, - átnevezed ezt a current_session.pro file-t config.pro-ra

vagy

1. b, - létrehozol egy ilyen file-t akár notepad-dal és belemásolod a neked szükséges sorokat

2. - és berakod a c:\Program Files\proeWildfire 3.0\text könyvtáradba és igy inditod el ujra a Pro/E-t

(a kezdő munkakönyvtáradba is teheted elvileg, de ha csak te használod a gépet, akkor jo helyen van az a fent leirt helyen is - onnan nem keveredik el olyan könnyen.)

amúgy jól gondolod, alapból nincs config.pro file, szűz Pro/E az alapbeállitásokkal indul, ezeket kell felülirnod a config.pro-ban megadott sorokkal a saját izlésednek megfelelőre.

[ Szerkesztve ]

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2239) Atlantis válasza Parson (#2238) üzenetére


Atlantis
(PH! nagyúr)

Nos ez ízlés kérdése, de én soha nem tenném a konfigurációs file-okat olyan helyre, ami egy esetleges rendszerújratelepítéskor törlődni fog. Sőt, még a ProE telepítési könyvtárának környékére sem. Szerintem jobb az ilyesmit olyan helyen tartani, ahol semmi más nem éri el, én pl.: a pendrive-omon tárolok mindent, így ha úgy alakul, bármely gépen a saját beállításaimmal dolgozhatok.

>>>>>>>Creo CAD System ; Allplan Engineering ; Go, McLaren-Honda!<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

(#2240) Parson válasza Atlantis (#2239) üzenetére


Parson
(őstag)

Jogos a felvetés, biztos müködik ugyis. Alapból én is külön tárolom a config.pro file-omat és mindig csak bemásolom/update-elem a text könyvtárba(n) pl egy ujratelepitésnél. Tökéletes megoldás erre sincs, mert mindkettő esetnek meg van az előnye/hátránya.

kieg: értelemszerűen minden ilyen speckó dolgot, könyvtárakat, beállitásokhoz szükséges dolgokat még csak nem is a c: -n érdemes tárolni - esetleges windows ujratelepités miatt. ez amugy is evidens kell, hogy legyen mindenki számára, nem? :)

[ Szerkesztve ]

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2241) Dzsiszke válasza matekas (#2237) üzenetére


Dzsiszke
(újonc)

Üdv Matekas!

Nem tudom, hogy az előttem szólok említették e már, de PoE-nál be kell állítani az indítási környezetet, jelen esetben a config.pro fájlt. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a ProE parancsikonon jobb egérgomb Tulajdonságok/Indítás helye/config.pro fájlt tartalmazó könyvtár elérési útvonala.
Ezt alapból telepítéskor adod meg, de utólag így is megadhatod.
A ProE vezérléséhez szükséges többi fájl és könyvtár (metric.dtl, format.dtl, Rajzlapok, Modellsablonok könyvtár stb.) elérését már a config.pro fájlban kell rögzíteni.
Ha nem rendelkezel config fájlokkal, akkor javaslom hamar szerezd be, mert kezdő ProE-s hamar elveszíti a kedvét ezek hiányában. Sűrűn mondogatom, hogy a ProE alapból buta, de rendkívül rugalmas és iszonyat módon testre szabható. Ezért is a kedvenc CAD-es alkalmazásom. :DD

(#2242) matekas válasza Parson (#2238) üzenetére


matekas
(tag)

Köszönöm szépen a segítséget! Sikerült megcsinálni.

(#2243) Parson válasza Dzsiszke (#2241) üzenetére


Parson
(őstag)

Kezdj el mélyebbrehatóan ismerkedni a CATIA-val (ha még nem tetted)... az se gyenge - nálam az utóbbi is favorit már. (Amúgy naná hogy Pro/E az első.)

[ Szerkesztve ]

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2244) Dzsiszke válasza Parson (#2243) üzenetére


Dzsiszke
(újonc)

Sajnos már túlságosan mélyen is megismerkedtem a CATIA-val. Már 8 éve kell nap mint nap szenvednem vele. Először kezdtem Catia V4 R22-vel, majd most már több mint 3 éve V5-el kínlódok. Jelenleg R18-at aprítjuk. A szomorú a dologban, hogy kineveztek Key Usernek ami a cégnél azt jelenti, hogy bármilyen változás bejön a CATIA-ba azt nekem kell tesztelnem, valamint a változtatásokra javaslatot tennem.Emelet az ifjú kollégák tovább képzésében is aktívan részt veszek, miután megkapták a CATIA oktatást egy akreditált cégtől. Ezek az oktatási intézmények is megérnének egy pár misét. Én magamat csak nemes egyszerűséggel csak KILL Lúzernek hívom :D

Csak dióhéjban egy két probléma:

1. A képi megjelenítés minősége befolyásolja a a távolság mérés eredményét.
Előre bocsátom, hogy ezt a hibát abban a modulban ejti ami kimondottan alkatrészek és összeállítások vizsgálatára való. Minél rosszabb a képi megjelenítés minősége annál nagyobb a hiba.
DMU analízisben elmetszed az alkatrészt egy síkkal, ekkor feladja a kontúrokat, ha két kontúr távolságát megméred akkor eleve kb. jellel jelzi, hogy a méret nem pontos. Ha az elmetszett alkatrészek hengeresek és nem túl nagy az átmérő különbség, akkor azt is észreveheted, hogy a kontúrok egymásba metszenek és ezt a kép megjelenítési hibát, vagyis a hülyeséget meg is tudja mérni. Hiba értékelése: fejlövés!

2. Gyorsaság. Mi a CATIA-t UNIX alatt használjuk. Egy V4-es nagyobb kb. (200 db alkatrész) összeállítási rajz frissítésekor akár haza is lehet menni (kb. 4 óra). Ez a V5-ben már látványosan gyorsabb kb. 1000 alkatrész 1 óra. Tudom, hogy Windows alatt ez gyorsabb, de könyörgöm 2008-at írunk és nem tudom elfogadni, hogy egy több mint 3,5 millás szoftver és egy 1,5 millás hadver erre képes. Hiba értékelése: roppantul idegesítő, hogy a munkaidőnk jelentős részében mi várunk a szoftverre és nem fordítva.

Sorolhatnám tovább,de nem akarlak ezzel fárasztani. Ami biztos, a 3D-s alkatrész és lemez modellező valamint a raj készítés rosszabb mint a ProE-ban. Sajnos a felület modellező részét nem ismerem, az akár lehet jó is, de erősen kétlem. Sokat gondolkoztam már hol lehet jobb mint a ProE, de még eddig nem találtam meg. :O
Ha Te tudod kérlek oszd meg velem. :R

(#2245) Parson válasza Dzsiszke (#2244) üzenetére


Parson
(őstag)

Szerintem nemes egyszerűséggel nincs tökéletes szoftver, a Pro/E sem az és a CATIA sem... viszont ez a kettő van a topon az összes többihez képest. Én mindkettőt használom, ámbár javarészt csak a Pro/E-t. Fanatikusnak kell lenni és elnézni egy két apróságot, illetve reménykedni, hogy majd javul a helyzet. :) Részletekbe nincs kedvem belemenni, feleslegesnek érzem a példálozást, ellenben általánosságban nagyobb rugalmasságot érzek a CATIA-ban, mig a Pro/E meg egy full egzakt rendszer. Éppen ezért jól kiegészitik egymást. Ennyi. Ez a két szoftver 'párhuzamosan használva' minden igényt ki kell tudjon elégiteni - gépészeti szinten. :)

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2246) koxx válasza Parson (#2245) üzenetére


koxx
(MODERÁTOR)

Valóban nincs olyan tervezőszoftver ami mindenre jó lenne. Kollégám Inventort használ, néha kiegészítve Catiaval. Nekem bőven elég a SW 2008 tudása. Pro/E is lehet, hogy tetszene.

(#2247) Dzsiszke válasza koxx (#2246) üzenetére


Dzsiszke
(újonc)

Teljes mértékben igazatok van. Nincs olyan szoftver amiben nincs hiba, és az egyik ebben jobb a másik abban erősebb. Igazából csak azt nem veszi be a gyomrom, hogy a CATIA-t a csúcs kategóriás szoftverek közé sorolják, miközben használati értéke a béka segge alatt van. Legalábbis ami az általános gépészetet illeti. Szemembe olyan mint egy méregdrága giccs, ami csak parasztvakításra jó. Tényleg egy utolsó példa a CATIA használhatóságát illetően.
Ugye a jó fejlesztő ismérve a lustaság, ahol teheti könnyít a munkáján. Az R12-es vagy R16-os verzió lemez moduljában örömmel fedeztük fel, hogy egy ikon segítségével már a 3D-s modellből közvetlenül tudunk a lézernek dxf-et generálni. Éppen egy kísérletigép gyártása közepén voltunk és szorgalmasan használtuk az említett ikont. Amikor a MEO szólt, hogy ha van kedvünk látogassuk meg őket. Egy alkatrészt mutattak nekünk, amin rajz szerint egy központi furat körül koncentrikusan két sorban furatok helyezkednek el. Ezzel szemben az alkatrészen nem ez érvényesült. A központi furat simán belemetszett 1 furatba és senki nem volt senkire koncentrikus. A hiba nem 1-2 tized mm volt, hanem több tíz mm! A szépsége a dolognak, hogy a CATIA csak a furatok pozíciójában tévedett, de sajna nekünk igen kevés lemezalkatrészünk van amin nincs furat, mivel valamin keresztül fel is kell akasztani festéshez. Így anélkül, hogy nagyon vizsgálgattuk volna mi a jó, fogtuk és az addig elkészült alkatrészeket (több tonna) szemétbe dobtuk, a környékbeli MÉH legnagyobb örömére. Mi pedig kezdtük elölről a munkát. Tehát röviden csak annyi a bajom a CATA-val, hogy egy ilyen drága és egekig magasztalt szoftver estében nem tudom elfogadni az ilyen elemi hibákat amik még tetemes anyagi kárt is okoznak. Más volna a helyzet, ha a tizedébe kerülne, mert ugye „Kicsi pénz, kicsi foci” és az ember jobban elfogadja hibákat, mert ugye tudja, hogy kevés pénz jut a szoftver fejlesztésére.

(#2248) Parson válasza Dzsiszke (#2247) üzenetére


Parson
(őstag)

Egyetlen kérdés jut eszembe: - Emberi hibatényező 100%-ban kizárható?

Illetve egy németből átvett megjegyzés is: Immer kontrollieren! :)

[ Szerkesztve ]

──────────────── P r o / E N G I N E E R ────────────────

(#2249) Dzsiszke válasza Parson (#2248) üzenetére


Dzsiszke
(újonc)

Emberi hibatényező 100%-ban kizárható. A dxf-ek generálását nem egy kollégámmal együtt végeztük. A hibát nem csak az említett alkatrésznél tapasztaltuk, csak ott vettük észre először, mivel ott volt a legfeltűnőbb. Abban igazad van, hogy érdemes mindent és mindig ellenőrizni. De szerintem nem gyakori, hogy egy dxf vezérelt lézervágás kontúrját ellenőrzik, az alkatrészt csak hajlítás után vizslatja meg a MEO és akkor is csak a hajlításra figyel. A mi esetünkben is ez történt, csak túlságosan szembetűnő volt a hiba. :))
Abban igazad van, hogy ha már mi a dxf-et leellenőrizzük akkor tetemes anyagi kárt és időt spóroltunk volna meg. De fel sem merült bennünk, hogy ha már egy ilyen funkciót beépítenek akkor az hibásan működik, mivel sem V4-nél sem V5 -nél mikor razjbol nyertük ki a dxf-et nem volt soha ilyen hiba. :W
Mikor közöltük az anyacég fejlesztőivel és CATIA-s rendszergarázdáival a hibát volt nagy lótás futás. ;] Ott is jó pár alkarész a kukában végezte.

(#2250) Atlantis válasza Parson (#2248) üzenetére


Atlantis
(PH! nagyúr)

Azért túlzásba nem kell vinni az ellenőrzést sem. Én maradéktalanul megbízom a ProE-ban, meg is kell, ha nem így lenne, a hibakereséssel menne el a napom jó része.

Dzsiszke: azért ez nagyon gáz, ilyen hibáért világszinten kiborult volna a bili. Máshonnan nem hallottam ilyeneket a CATIA-ról, nekem eddig mindenki dícsérte.

>>>>>>>Creo CAD System ; Allplan Engineering ; Go, McLaren-Honda!<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.