Új hozzászólás Aktív témák

  • Hi!King

    őstag

    válasz ígyvanferi #57045 üzenetére

    De hát te is elismered a gylaogtúrázó barátodat, attól függerlenül, hogy igényli-e.

    Az meg nincs összefüggésben, hogy valaki ripacskodik a kompressziós micsodával meg a túlépített cipővel, illetve lassú maratont fut. Épp az említett ex-sprinter ismerősöm pont nem az a típus, valószínűleg az egyik legolcsóbb elérhető cipőben volt (kiindulva a tájfutó cuccaiból), és csak a családja örült neki, meg ő magának.

    A 20 perces 5K-t ugyan csak példának írtam, de nem ugyanaz a kategória, amit ugyanaz az ember, akinek teljesîtményaz 5 órás maraton, meg tudna közelíteni. Hasonló mennyiségű edzésmunkával le tudja mondjuk futni 26-28 perc alatt. De amellett, hogy nem csak az ismerősei, de maga sem érzi ezt annyira sem teljesítménynek, kint az 5 órás maratont, eleve teljesen más az edzésmunka. Egy korábban életében nem sportolt, nem is fiatal embernek nem csak korlátosabb a rövidebb hosszútávban fejlődni, mint aki fiatalon sportolt, de valószínűleg kellemetlenebb is résztávozni, intervalloni, tempót futni, nem is szeretik sokan közülük. Hosszúakat futni, csoszogni, kocogni viszont sokan szeretnek, amiből meg teljesen logikus, hogy nem 5k meg 10k versenyen fognak indulni, ha indulnak valamiért, hanem félmaratonon vagy maratonon.

    Nem arról van szó egyébként, hogy feltétlenül tisztelni kellene ezeket az embereket, de általánosan ripacsnak nevezni az erős. Mert egyébként közülük is megvannak ugyanazok a típusok, mint a gyorsabban futók között, olyanok is, akiknek 100%-ban belső a motivációjuk, meg olyanok is, akik csak instáfa posztolnak, illetve olyanok is, akik mozgó Saucony (vagy bármi más futómárka) reklámtáblák, vagy szedett-vedett öltözetben edzenek és állnak rajthoz. Még a rendszerességgel sem függ össze, látok itt a környéken is olyat, aki naponta lejár olyan iramban kocogni, hogy gyorsabban sétálok. Meg azzal sem függ össze, hogy közben ne lett volna más szempontból élmény az illetőnek, hogy az adott környezetben lefutotta a maratont, van akinek a nagyvárosi futás akkora élmény ,mint mondjuk nekem egy túra egy természetileg gyönyörű helyen.

Új hozzászólás Aktív témák