Új hozzászólás Aktív témák

  • Aristeus

    tag

    válasz ígyvanferi #21938 üzenetére

    Köszi a gratulációt! A kérdésre pedig a válaszok:

    1) "tehát ha jón a javulás akár a könnyű tempón, akár a laktátküszöbnél, az a sebesség növekedését fogja okozni, jól értem? Illetve hát majd látom, hogy hoppá, a szokásos tempón csak 140-et mutat az óra, akkor kicsit lehet gyorsulni vagy ha eleve a pulzust figyelem, akkor nagyobb lesz a tempó."

    A mondatod második felében van az igazság: alapból a pulzust kell figyelni, ahhoz igazodni, igazítani a tempót. Ami általában azt jelenti, ahogy haladsz a kilométerekkel a tempód előbb-utóbb csökkenni fog, mert a szervezet nem tudja tartani ugyanazt a pulzust a végtelenségig. Aztán, hogy ez mikor következik be az már ugye teljesen egyénfüggő/edzettségfüggő. Lehet valakinél már 3km után, de más meg annyira erős alapokkal rendelkezik, hogy 30-at is futhat mégis be van betonozva a pulzusa az adott tempóhoz.

    2) Itt már csak az a kérdés, hogy ilyenkor legyen hosszabb a táv, vagy örüljek, hogy hamarabb végeztem a futással?

    A doksiban volt mintaedzésterv is: "Joe" (akinek 193-as a max. pulzusa) így növelte a kilométerszámait (mérföldszámait) 50-ről, 80-ra.

    Szóval nem a távolság a fix, hanem az idő, és ahogy fejlődsz ugyanannyi idő alatt egyre messzebbre fogsz jutni.

    +1) Neked ugye 138-as a HRkönnyű, az endo szerint az még messze van az aerobtól. Feltételezem ott nem a Hadd-módszer alapján lőtték be a tartományokat, szóval ez ne zavarjon?

    Nekem ami 163-as pulzus alatt van az mind aerob tartomány. Az endo csak annyiban tud többet, hogy szétszedi többfelé az aerob tartományt, de attól minden zóna, ami a laktátküszöböd alatt van az aerob. Itt csak abban van különbség, hogy a szervezet miből mennyit használ fel "üzemanyagként".
    Z2, zsírégető zóna : itt kb. 70-80%-ban a zsírt használja a szervezet, a maradékban pedig a szénhidrátraktárakat az energiához.
    Z3, aerob-állóképességi zóna Ennél a zónánál pedig kb. feleződik a szénhidrát/zsír felhasználási arány.

    [ Szerkesztve ]

    Ameddig ellátsz, addig el is tudsz futni.

Új hozzászólás Aktív témák