Új hozzászólás Aktív témák
-
carr
őstag
Szembejött velem is, gondoltam nyitnék egy témát nekik.
https://frame.work/
Amit a cégről tudni lehet:
Használd és dobd el nézet (apple) szöges ellentéteiből állók alapították.
Ha jól tudom többnyire ex-lenovo, -htc, -apple, mérnökök akiknek nem tetszett a rendszer...
Mi a koncepció: olyan fenntartható, felhasználóbarát laptopot gyártani, amiket a nagy cégek nem szívesen engedek. Nem beszélve az otthoni bővíthetőségről.
Az eszköz, egy 13.5" méretű noti, (nem, sajnos nem érintős 13.5"), amit kedved szerint javíthatsz, bővíthetsz, akár otthon, akár úton. Csavarhúzó mellékelve!!
DIY vagy előreszerelt opciók közül választhatunk.A DIY-t elnézve, kb hülyebiztos, színkódolt minden, és mindenen is van QR kód. Ahogy beolvasod, megnyitja az adott rész javítási/telepítési útmutatóját. Elképesztő!
USB-C portos moduláris "bővítőkockákkal" tudod bővíteni, személyre-szabni, milyen port, hol helyezkedjen el.
A komplett DIY legalja működőképesen 1000$ körül mozog.
3 féle processzor közül tud választani a kedves vásárló.
Ami nem DIY
Alap (Base)
i5-1135G7 | 8GB Memory | 256GB Storage | WiFi 6 | Windows 10 Home
Teljesítmény (Performance)
i7-1165G7 | 16GB Memory | 512GB Storage | WiFi 6 | Windows 10 Home
Profi (Professional)
i7-1185G7 | 32GB Memory | 1TB Storage | WiFi 6 with vPro | Windows 10 Pro
Egyelőre kezdetnek ennyit gondolok, a többi opciót a modikra hagyom.
Remélem a képek témaindítás után rendesen jelennek meg, nem fekete gyászkerettel. (De!)
Edit: képek Javítva.[ Szerkesztve ]
360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
Na, örülök, hogy lett ennek is topik; anno Linus, illetve L. Rossman videóit láttam róla, és maga a termék kifejezetten tetszett/tetszik.
Ugyanakkor számomra úgy tűnik, maga a koncepció a 'right to repair / anti-proprietary' tematikára lett felhúzva, és csókolom.
Magának a szerelhetőségnek, illetve bővíthetőségnek örülök; jómagam is évek óta nem érzem magabiztosnak a kezem, amikor szét kell kapni egy lapost (már amelyiket még DYI jelleggel lehet). Másrészt a customisation és upgradeability leginkább amolyan 'gimmick' módszertannal van jelen.
Végszó: nekem kissé abmivalens A Nagy Összképet tekintve, értsd: általános vásárolói attitűd, piaci folyamatok, avulás (mind reál, mind eszmei), és a 'teljes eszköz cseréhez' képest nem látok igazi költségelőnyt az egységsugarú vásárló szempontjából.
Nevermind...
-
carr
őstag
Jól látod. Igazából a lényeg nem az upgrade központú, inkább a szeméthegy gyártást szorítaná vissza. Persze ideig- óráig. De az is valami. Mondjuk ha upgrade, és rendelsz új alaplapot az már előny. Nálam egy 8 éves t430s szolgál. De sajnos újat kell vennem kompletten, ha akarok ha nem.
360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
Valzor
aktív tag
Sziasztok! Elég hamar befagyott ez a topik. Használ itthon valaki Framework laptopot? Ha igen, akkor mik a tapasztalatok?
Lenovo ThinkPad X240 | Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G | Samsung Galaxy S10 | Garmin Vivoactive 4
-
Valzor
aktív tag
Március 23.-án lesz egy eventje a Frameworknek, sokan az AMD procis verziókat várják. Én megelégednék azzal, ha itthonról is lehetne rendelni
Lenovo ThinkPad X240 | Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G | Samsung Galaxy S10 | Garmin Vivoactive 4
-
opr
veterán
Meg kene valtoztatni a topik nevet sracok, mert nem lehet idetalalni.
Keresoszavak/eredmenyek forumban:
"frame.work" -> nincs talalat (gondolom a pontot nem szereti a kereso)
"frame work" -> nincs talalat
"framework" -> ezer irrelevans talalat, de ez a topik pont nincs kozteVegul tok veletlenul, egy guglis keresessel talaltam ide, az listazza rendesen a topikot.
Eredetileg azert akartam jonni, hogy ki mit gondol a cuccrol, megnezni talalok-e tulajokat, ki mit szol a frame.work 16-hoz, stb. Mondjuk igy, hogy nem lehet idetalalni, nem is csoda, hogy total halott a topik.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
Valzor
aktív tag
Ugye? Én se találtam a topikot egy darabig, majd szintén Google segített
Engem a 16-os modell annyira nem fogott meg, a 13as verziót venném szívesen, mivel sokat utazok, ideálisabb lenne. Picit reménykedtem, hogy talán Magyarország is bekerül végre a supported országok közé...Lenovo ThinkPad X240 | Samsung Galaxy Tab S7 FE 5G | Samsung Galaxy S10 | Garmin Vivoactive 4
-
opr
veterán
Nekem meg pont, hogy a 13" nem igazan opcio, tul kicsi.
Viszont amit es ahogyan eddig a 13"-os verzioval muveltek... Az alapjan barmikor, barkinek merem ajanlani a barmilyen frame.work laptopot. Ha igy folytatjak, akkor kb olyan szinten, hogy csak akkor ajanlok mast, ha tenyleg jogos.
Zsenialis, ahogy mukodnek, es amennyire tartjak magukat azokhoz az elvekhez, amik miatt felfigyeltem rajuk anno. Oszinten szolva anno meg erosen szkeptikus voltam, hogy mennyit fognak bevaltani abbol, amit megigertek, erre kiderul, hogy mindent, sot, meg tobbet is.
Viszont... Mire lenne jo megvaltoztatni a topik nevet? "Frame Work Laptop"?
Hivjunk egy modit, hatha beindul a diskurzus?Szvsz ha csak egy ember is ideteved, es ilyet vesz valami random konzumer forrasztott-javithatatlan fostaliga helyett, mar megerte.
[ Szerkesztve ]
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
S_x96x_S
őstag
"Introducing the Framework Laptop 16 and both Intel and AMD-powered Framework Laptop" 23 Mar 2023
https://frame.work/at/en/blog/introducing-the-framework-laptop-16-and-both-intel-and-amd-powered-framework-laptop-13új alalapok:
- AMD Ryzen™ 7040 Series ( a "Batch 1" már kifogyott.. és aki lemarad a "Batch 2"-ről, annl már csak a "Batch 3" 2023 Q4 - marad )
- 13th Gen Intel Core ( ez nem annyira kapós .. )Fontos infó:
Aki majd a 16 colra szeretne upgradelni a 13-as alaplapját, az óvatosan, mert valószínüleg nem lehetséges.
Q: Do the 13 and 16 use different mainboards? Can I buy an AMD 13 and move it to a 16 chassis?
A: They do use different mainboards in order to enable all of the functionality that exists in the Framework Laptop 16 (6x Expansion Cards, the Expansion Bay, and the Input Module system).
https://news.ycombinator.com/item?id=35279291
megj: persze azt azért furcsállom, hogy valami adapter ne tudjanak erre csinálni ..Amúgy lehet, hogy ősszel lesz már magyar billentyűzet is.
https://community.frame.work/t/request-review-of-norwegian-portuguese-swedish-swiss-slovenian-thai-hungarian-and-danish-keyboards/26949
ha valaki észrevesz valami problémát, jelezze ..
-
opr
veterán
Nem meglepő, hogy a Ryzenes verziót elkapkodták. Mióta létezik a cég ezért könyörgött nekik a fél frame.work fórum, hogy legyen ryzen verzió.
13th gen intel: ez meg nem ad olyan sokat a 12th genhez képest, szóval nem lep meg, hogy ebből még van.Tippre viszont a 16" is úgy fog kinézni, hogy rendesen bejelentik és első nap elfogy az idénre tervezett készlet. 1 év és lesz raktáron, a 13"-os verzió is így indult.
-
opr
veterán
Amúgy én azon agyalok még, hogy lehet venni kéne egy 11th gen i5 board-ot használtan, TV hátuljára rakva zseniális kis htpc lenne belőle plex-re meg YouTube-ra. Ha jól emlékszem, van is valami linux disztro, ami pont erre van kitalálva, 8gb ram doszt elég neki, megy az adblock, meg faszán kezeli a HDR-t.
Most ezen erősen elgondolkodtam így hirtelen. Ár-értékben kb verhetetlen lenne."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
opr
veterán
FYI: beírtam a modker topikba névváltoztatás ügyben, hátha megoldja a kereső problémát.
-
opr
veterán
Modi megoldotta, most már meg lehet találni a topikot!
Köszönjük ezúton is, illetve remélem így beindul valami beszélgetés, minél többen tudják, hogy ilyen is van, annál jobb."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP ProBook 470 G2 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 17,3" I Radeon I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 4740s - i5-G3 I 8GB I 256GB SSD I 17,3" HD+ I Radeon I HDMI I Cam I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L460 HUN: i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Revolve 810 G2 - i5-G4 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" Touch I ÚJAKKU I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E744 - i5-G4 I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I HDMI I W10 I Garancia!
- Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ARH05
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L560 - i5-6.Gen I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L580 - i5-8350U I 8GB I 512GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Remek áron! Szép HP 840 G6 üzleti laptop eladó
- Bomba ár! HP Pavilion Power 15 - i7-7700HQ I 16GB I 256NVMe + 1TB I GTX 1050 I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Servergarden Kft
Város: Budapest
Cég: KIFÜ
Város: Budapest