Új hozzászólás Aktív témák

  • Sturlung

    csendes tag

    válasz Jester01 #1821 üzenetére

    Márpedig nagyon úgy tűnik, hogy másodperc alatt készülő sparse fájlt készítettem, hatalmasat, az egész szabad helyet betöltőt, és hogy a törlése után minden jel szerint trim-el a Windows.
    * Érv:
    A trimcheck.exe program úgy működik, hogy:
    1) Egy jól meghatározott helyre ír egy adatot. Pl. olyat, hogy F9 8D DB 4A A0 07 … … …
    2) Miután ezt megírta, létrehoz egy trimcheck-cont.json nevű fájlocskát, amely adatokat tartalmaz arról, hogy mit írt, és hogy egészen pontosan hova írta.
    3) Letörli azt, amit az első lépésben írt.
    4) Vársz egy kis időt, újrafuttatod a trimcheck.exe-t, ami azonnal észreveszi a trimcheck-cont.json fájl meglétét, és annak alapján ellenőrzi az adott „szektorokat”:
    a) Ha F9 8D DB 4A A0 07 … … … -t talál, akkor nem működött a trim.
    b) Ha valami más vegyes adatot talál, akkor valami más program írt oda időközben (ez nyilván nagyon ritka).
    c) Ha 00 00 00 00 00 00 … … …-t talál a jól meghatározott helyen, akkor bizonyára működött a trim. Ebben az utóbbi esetben törli a trimcheck-cont.json fájlt. Ellenkező esetben nem törli.
    * Namármost:
    1) Kikapcsoltam a trim funkciót a Windows-ban.
    2) Futtattam a trimcheck.exe-t, ami egyúttal létrehozta a trimcheck-cont.json fájlt, de újrafuttatáskor sehogysem törli, mert ugye nem működik a trim.
    3) Egy idő után újra engedélyeztem a trim-et a windows-ban, ÉS gyorsan lefuttatom a másik szkriptet a sparse-fájllal.
    4) Ismét futtattam a trimcheck.exe-t, ami a trimcheck-cont.json fájl adatai alapján keresgélve ezúttal 00 00 00 00 00 00 … … …-t talál.
    * Két lehetőség adott:
    A) A sparse-fájlos szkript trim-et provokált.
    B) Kikapcsolt trim esetében(!) a windows megjegyezte, hogy fájlt törölt a trimcheck, és a trim visszakapcsolásakor érvényesített egy trim parancsot egy olyan törlésre, ami kikapcsolt-trim-állapotban történt. Erre valahogy kevesebb esélyt látok.

    Másik kérdés: Az SSDLife program és más SMART-olvasók adatai alapján úgy tűnik, hogy a hatalmas méretű sparse-fájl létrehozása és a trim nem okozott plusz írást az SSD-n. Tehát akkor nem rövidíti az SSD élettartamát? (Direkt ezért választottam a sparse-fájlt.) Bocs, ha lámák a kérdések :) . Nem vagyok szakember .

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák