Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz fattyu #1691 üzenetére

    Igen, minimális az eltérés. De a torkolati energia számított érték, szóval nem hibahatáron belüli az eltérés. A torkolati sebességet nagyon pontosan lehet mérni, ott pedig 50m/s az eltérés (5% a csökkenés, ennek >2x-ese a torkolati energia növekmény). Az bőven hibahatáron kívül van (a hibahatár tized m/s-okban mérhető).

    A lőportöltetben tárolt energia is minden esetben ugyan annyi... A torkolati energia ettől függetlenül nem lesz ugyan annyi, ugyanis az nagyban függ a töltényűri nyomástól, ugyanis az az, ami gyorsítja a lövedéket. Amennyiben egy nehezebb lövedéket gyorsítasz, a kezdeti nyomás magasabb lesz, és lassabb lesz a csökkenés is, mivel a lövedék tovább tartózkodik a csőben. Innentől kezdve válik fontossá a csőfar tömítettsége, és a lövedék és a csőfal között elszökő gáz mennyisége. Amennyiben ezek valamelyike elégtelen, akkor a torkolati sebesség és energia drasztikusan csökken (lásd a Cönders-ágyú esetét, ami pl azért is bukott, mert a tömítettségi problémákat soha nem sikerült rendesen megoldaniuk).

    50% tömegnövekedést mondjuk nem hiszem, hogy akár a sűrített levegő, akár a lőportöltet tudna ellensúlyozni, ott mindenképpen csökkenni fog a torkolati energia.

Új hozzászólás Aktív témák