Új hozzászólás Aktív témák

  • cobra76

    csendes tag

    Jó hosszú lett bocsi.
    Sajna csak kb. az utolsó 500 hsz.-re volt időm eddig, de:
    Itt mindenki 100e-től indulva épít HTPC-t?
    Leírom én mit szeretnék, miért így, hol tartok most, és várom a kritikákat.
    Először: nekem nincs rá százezrem. Feleannyi se. Ha lenne akkor lehet hogy szétnéznék a lejatszo.hu -n, 100 körül ütős popcorn-ok vannak. De de lehet, hogy akkor is építenék.
    Amikor belevágtam kikötöttem pár alapszabályt, amihez így félidőnél egészen jól tudtam tartani magam:

    - A célszám max 20 ezer. (Vannak csóró családapák is a PH-n. :D )
    - Eddig xp-n MPlayerrel néztem filmeket. Főként sorozatok, néha egy két divx-es film. gyakorlatilag csak felírattal nézek mindent, mert jobban szeretem eredetiben. Az MPlayer lejátszás közben tudja csúsztatni a felírat időzítését. Erre a funkcióra feltétlenül szükségem van.
    - DVD lejátszás
    - Kalapos, hullámos ő betűtől hányok, mutassa helyesen az ékezetes karaktereket a felíratokban.
    - CRT tv-m van, nem is lesz mostanában komolyabb LCD, tehát nem kell HD.
    - Azt akarom, hogy minél kevesebb áramot fogyasszon, mert letöltésre is akarom használni. (Számolta valaki, hogy mennyi áramot zsabálnak azok cuccai amik mindig mennek? Pl. a modem-router havi 500 ft villanszámlát generál.)
    - Távkapcsolóval lehessen irányítani, és TV-n bootoljon monitor nélkül.
    - A halott VHS videóm helyett tudjam használni felvételre. (Évente 2-3x szóval nagyon ritkán)
    A fő célok mellett pár extra amirol esetleg lemondok:
    - Lehetőleg Linux alapokon (OSX-en melózok, win van otthon, a linuxhoz hülye vagyok. De nyomás alatt tanul az ember legjobban.)
    - Timeshift az UPC direct beltérimmel ("tányéros tv" :D )
    - 720p ha egyszer mégis fejlesztek TV-t
    - alap webes szolgáltatások (RSS, időjárás)
    - esetleg netrádió, nettv, nettelefon.
    - meglévő cuccaimat be tudjam használni (com-os infravevő, HD4470 2*16 LCD, vincsi, DVD olvasó)

    Itt jöttek képbe az asztali divix-es DVD-k (USB + külsővincsi), de egy hónap keresés után lemondtam róluk: 1. nem találtam felírat csúsztatásról infót 2. nem játszanak minden formátumot (mkv ritka), 3. Jó ha nem vonalakat mutat az ékezetes karakterek helyett 4. a drágábbakkal is előfordul hogy egy év egy hónap után halnak.
    A HD-s mediacenterek (lejatszo.hu) 40-től indulnak, a jobbak 100 körül, és a felírat csúsztatás it sem megy (vagy nem találtam).

    Én egy P3-asra döntöttem, mert lényegesen kevesebb áramot fogyaszt mint a P4-esek, bár speedstep-pel sokmindent ki lehet hozni, de akkor is. (Ha lejátsza a dvixeket akár underclockolni is hajlandó vagyok.) Mivel eleve kevesebbet eszik, ezért a hűtés alapból egyszerűbb, és emiatt halkabb lehet. Valamilyen gyári gépet (dell, hp, compaq) szerettem volna. Ezen a ponton komoly problémába ütköztem: Videókártya. Linux alatt szinte csak az nVidiáknak van megfelelő szoftveres támogatása. ATI tv-out szinte megoldhatatlan, integrált szintén. VGA2SCART integrált videóval felejtős. Esetleg a VIA lapok beépített TV-outja, de az meg nem kártya. Maradt tehát az nVdia, de gyári P3-asban szinte nem is létezik agp slotos, mert az alaplapi videót a lapon oda kötik. Kivétel persze van, és sergiónál meg is kaptam (sergiónak külön köszönet, itt lakik a PH-n), Egy dell GX150-es.
    (P3 1000, SD, ATA, AGP) Elfogadható kinézettel, fekete színben, és 13e-be fájt, eddig jó.
    Szintén a PH-ról sikerült egy FX5200-esre szert tennem 3-ért, ez nem volt egyszerű, mert félmagas, tv-outos kellett. Nem passzív, ez megoldható. SD-ramos, de ez nem számít szerintem. Azért kellett GF4-nél nagyobb, mert attól kezdve van XVMC support, így a gpu besegíthet a videó tömörítésbe. Volt otthon egy 40-es vinyó, +256 ram, és egy LG dvd olvasó. Tuner: jó lenne egy hardveres, de az 20+, és mivel semmi szükségem tuner funkciókra nem is költöttem feleslegesen. Egy video-in kártyát vettem (Leadtek VC-100) vateráról 2-ért (baráti). Szemeztem a DVB-s tunerekkel is, de sajna többe kerülnének mint az egész gép eddig. De ha később mégis beszerzek egyet a p3-akkor is bőven elég lesz, mert a műholdról jövő mpeg2-es streamot direktben írják a vincsire felvételkor, ezért még két tunerrel is bírja egy p3-as.
    Jöhet a frontend: Itt a myth-re esett a választásom, hogy miért az egy külön hsz-t is megérne. Mindenesetre találtam infókat arra, hogy a myth az mplayert (is) használja, így a célok legfontosabbika egyből letudva. A frontendet úgyis csak addig fogom használni, amíg kiválasztom, azt az egy avi-t, de a lejátszót fogom órákig bámulni. Először egy livecd-s disztróval próbálkoztam: knoppmyth. Nem tetszett. Aztán feltettem egy debiant. Aki fél a linuxtól annak ajánlom, hogy próbálja ki egyszer: egy cd-ről bootolsz, kérdez pár alap dolgot (jelszó, partíció, stb), és a csomagok nagyrészét a netről szedi. Nem volt félóra és kész volt egy guis rendszer. Viszont a mythet configolni, nem volt egyszerű. Ekkor akadtam rá az ubuntu mythbuntu nevű (al)disztrójára. Itt már grafikus felületen lehet konfigolni a myth rendszer cuccait. Futottam pár kört MPlayer ügyében (conf flieokat kellett szerkesztgetni), mostmár tökéletesen mutatja a felíratokat. A vidikari tvoutját precízen lehet állítgatni. Szóval a linux-os tapasztalat is kezd gyűlni.
    Viszont az infravevőt nem tudtam felilleszteni: nem tudom ugyanis, hogy egyáltalán mi ez. Kb. 10 éve vettem a netről, mégy W98-al használtam sokat, aztán öt évig nem. Mos már nem tudom hogy lirc, irman, uir vagy mifene lehet, de XP alatt se sikerült rájönnöm. Így most van beszerzés alatt egy Lirc homebrew.
    Kéthete van itt asz összes alkatrész, egyelőre a munkahelyemen heggesztettem a cuccot, így a TV-s tapasztalatokról nem tudok még írni. (Mindenesetre az 5200-es szebb képet adott tv-n mikor kipróbáltam az otthoni gépben mint a 9600-osom, és a leadtek is csont nélkül vett fel UPC-ről teljes felbontásban mpeg2-be így bizakodom.)
    Eddig:
    - 20-on belül vagyok
    - Mplayer megvan, mkv megy
    - DVD pöpec
    - Ékezetek tökéletesek
    - A CRT-re kötni van lehetőségem CVBS Svideó és esetleg VGA2SCART csatikkal, CVBS is jó képet adott.
    - A fogyasztása 100 W alatt van, és teljesen halk, bár ezen még nem is nagyon dolgoztam.
    - A boothoz nem kell monitor, a távkapcssoló sajna még nem megoldott, de folyamatban.
    - A videofelvételt még nem teszteltem. Mindenestere a gpu tud segíteni az encodingban, így remélem jó lesz.

    - Ubuntu Linux az alap, és valóban megérte kipróbálni, sok tapasztalatot szereztem és sok előitéletemet megcáfolta.
    - Timeshiftről nég nem tudok, mert nem teszteltem egyben
    - 720p-t H.264-ben szaggatja, de lehet, hogy csak mplalyer config probléma. (A G5-ösömön és egy p4-esen ugyanígy ugyanott szaggatott be.) Mindenesetre SD ramos rendszertől nem is vártam jobbat, ez annyira nem is rossz. Úgy sincs szükségem egy CRT-n 1300*720-ra.
    - RSS, Weather megy
    - esetleg netrádió, nettv, nettelefon: van rá lehetőség nem foglalkoztam vele.
    Gui magyarítással nem foglakoztam, esetleg később, de nem is nagyon érdekel. EPG van az UPC-n így az sem érdekel. Vannak plusz funkciók amik tetszenek, mint a képgaléria.

    Összegezve: Ha meglesz az infra akkor fogom beállítani a helyére, így sokmindent nem tudtam még tesztelni, ez az elkövetkezendő hetekben fog megtörténni. De a jelenlegi tapasztalataim kiválóak, és mindenkinek ajánlom, hogy kellő körültekintés -- és a saját igényeinek felmérése -- után építsen HTPC-t akár kevés pénzből is. Csak divix-re tv-n akár egy pII-es is elég lehet. 20 fölött komoly P4-eseket is lehet kapni, amik már akár 1080p-re is képesek lehetnek, szóval nem 100-tól indul a htpc. Ha pedig az igényeidnek megfelelően választasz nem fogsz feleslegesen fizetni harverért, vagy áramért.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák